Šta je novo?

Koji TV kupiti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ostao sam duzan da iznesem impresije o Sony 55xe7077 koji sam na kraju uzeo. Kao sto sam ranije naveo, testirao sam u nekoliko prodavnica vise modela. Nosio sam materijal sa rezolucijom sa kablovske i bilo je prisutno nekoliko sportova,serije i emisije. Nije isto da se testira kao kod kuce, ali drugacije nije moglo. Ono sto sam ranije napomenuo i dalje stoji. Sony ima neku ostrinu slike koju na drugim modelima nisam zapazio. Na Samsungu i Panasonicu ima neko omeksavanje koje mi se nije svidelo. Zadovoljan sam slikom sto se tice kablovskih kanala. Ocekivao sam da ce biti negledljivije. Toga sam se i najvise plasio ali ispostavilo se bez razloga. Ali ono sto nisam ocekivao je da ce VA panel biti tako los kad se gleda sa strane. Ko bas gleda iz nekog ugla bice razocaran VA panelom. Inace slika je jako dobra za sve ostalo. Kad sam testirao samsung serije 6 lopta kada leti vidis 3 lopte. Preko toga nisam mogao preci. Slicno bilo i sa panasonicom. Mislim da sam dobar izbor napravio. Mada bih sad isao mozda na ips panel. Ali opet tamo ljudi kukaju na crnu. Meni je crna bas dobra na va panelu. Jedino to kad se gleda iz nekog ugla kao da ima neku belicastu koprenu preko ekrana.
Malo sam nabacao recenice jer sam kopirao nesto sto sam pisao drugaru ali ako nekog nesto interesuje neka pita. I jos nesto. Posto sam citao sve teme vidim da se misljenje poklapa sa nekolilo ljudi koji su pisali iz prve ruke o utiscima.

Samsung ue50MU6102 sam našao kod Mađara za 580e. Deluje mi da je to ok cena, jer je najjeftinije kod nas oko 100e više od ovoga (moram doduše da proverim za garanciju).

Druga opcija je Sony XE700 - ali za sada nisam našao kod Mađara, a kod nas je oko 87k valjda najjeftiniji. Ima xe800 od 55" za 880e ali mi je to mnogo.

Gledam 49/50 inča varijante, jer je 55" ipak preveliko za stan za koji mi treba.

@Ninoslav1983 i @gredence hvala na savetu, ali čini mi se da ću da vratim xe9005. Uglovi gledanja su očajni. 55" sa 2m rastojanja ne može da da uniformnu sliku. Kako god se namestio uvek je neki ugao ispran.

@vukashin i placebo

sto blize gledate veci tv sa VA panelom uvek ce neki ugao biti ispran. cilj je odaljiti se kako bi ugao pod kojim se vidi ceo tv bio sto manji. Kao sto rece ninoslav stvar je navike. IPS nece imati taj problem ali ako ste perfekcionisti smetace vam crne trake koje znaju da budu tamno sive, a u zavisnosti od klase tv-a moze se javiti manji ili veci i glow na crnoj slici (slicno kao ta bela koprena koju vidite sada) u nekom uglu tv-a kada gledate iz ugla. Ako i to smeta (kao i meni) zna se jedino resenje ali onda ce biti nezadovoljstvo koliko je para dato za tv :) Najbolje je da probate i VA i IPS pa vidite sta Vam vise odgovara (kao sto je receno kucni uslovi su kucni uslovi, iz tog razloga se prema potrebama preporucuju tv-i, a ne da li neko vidi ili ne u radnji) pa ako ne mozete da se naviknete ni na jedan resenje je polovna plazma ili novi oled.

Nebitno sa koje udaljenosti se gleda pod uglom. Ispranost boja je prisutna. Za mene koji je dosao sa plazme je to velika mana. Ali i pored toga, a obzirom da tv gledam uglavnom spreda, jako sam zadovoljan. Jer meni je tv trebao zbog kablovske i ponekog 4k materijala. Za full hd filmove mi je projektor nenadmasan.

Poslednja izmena:
Dobro, ima Marco Polo i mislim jos 3 serije, i to samo u Dolby Vision. U HDR10 nema nista. Stranger Things nije u HDR.
Da ispravim sam sebe, ima vise od 3 serije u Dolby Vision, ako stignem prebrojacu, a ostalo je kao sto sam vec napisao. Znaci pricamo samo o HDR i podvarijantama, a ne "obicnom" 4k koga na Netflix-u ima dosta.

Nebitno sa koje udaljenosti se gleda pod uglom. Ispranost boja je prisutna. Za mene koji je dosao sa plazme je to velika mana. Ali i pored toga, a obzirom da tv gledam uglavnom spreda, jako sam zadovoljan. Jer meni je tv trebao zbog kablovske i ponekog 4k materijala. Za full hd filmove mi je projektor nenadmasan.

Bitan je ugao gledanja. Udaljenost mnogo manje, ALI SAMO dok si pristojno udaljen od sredine TV (recimo 2.5-3x dijagonala ekrana). Probacu matematicki da objasnim na primeru TV od 55" (dijagonala displeja 140cm, sirina 122cm, visina 68cm, coskovi 91.5cm od centra)

Bolji VA displeji u proseku imaju ispiranje boje na 27.5 stepeni, a "ispiranje crne" na 17.5 stepeni od centralne ose (naravno, uvek ima odstupanja, ali ovo je neki prosek). Losiji (jeftiniji) idu 22.5 stepeni / 12.5 stepeni. Sto znaci da bi imao perfektnu sliku na boljem VA panelu od 55" treba da sedis na bar 3m razdaljine, u visini i sirini sredine ekrana, a i tad ces imati jedva primetno (nekom mozda i neprimento) "ispiranje" crne po coskovima, boje ce biti OK posto ispiranje crne diktira daljinu sedenja. U ovom slucaju je ugao koji oko pravi sa centrom ekrana i bilo kojim coskom slike 17 stepeni. Sa losijim VA panelom je to bar 4m razdaljine, a ugao 12.9 stepeni.
Kod IPS ispiranja crne nema (posto je, jel, sve vreme isprana u odnosu na VA), cak se i povecava intenzitet crne pod uglom, ali ima opadanje svetline mada je ono uvek na vecem uglu od ispiranja boje. Bolji paneli imaju ispiranje boja na oko 40 stepeni, a losiji paneli su oko 30 stepeni. Za bolji IPS vec razdaljina od bar 1.1m (ugao 39.8) je dovoljna, a za losiji razdaljina bar 1.6m (ugao 29.8).

Poslednja izmena:
Onda ne uzimas VA panel, a da bi izbegao IPS losu crnu nikad ne sedis u totalnom mraku i to je otprilike to. Ili ako imas novce, pazaris OLED i pazis samo na image retention (boljka plazmi i OLEDa).

Zavisi od modela. Ali nije za zezanje...

Pitao sam jer imam plazmu Panasonic ST60. Kod mene nekad ostaje kratko vreme ali se ukloni. Kad jednog dana budem menjao tv mislio msam da kupim OLED . Samo se nadam da ce to da smanje kao i cene.

neka preporuka tv 40-46 incha tv,uglavnom se gleda u vecernjim satima posle posla (18h),malo digitalna kablovska,vecinom android box kodi serije,filmovi i anime a ima i na kompu sherovano par foldera sa filmovima i serijama veceg bitrate-a. ne patim od 4k,hdr i 3d. za igre imam 120hz monitor. moze i preko madjara

Ujutro idem u kupovinu...već par dana čitam forum, iskreno što više čitam manje znam haha
Izbor se sveo na sony 49xe7077 i samsung 50mu6172...prvi je ips, drugi va (valjda)...šta mi od toga više odgovara, iskreno ne znam više :D Znam svu priču o uglovima, dubinom crne i kojekakvim čudima, al ne znam šta bi mi to sve i koliko u praksi značilo.
Može li mi neko pomoći/preporučiti? Koji ima ljepšu sliku, boje, prikaz brzih scena, upscale, tako to? Neko reče prije par strana čini mi se da na samsungu sport loše izgleda, da vidi 2-3 lopte na ekranu :trust:

Ti si se odlučio za Sony od 49" umjesto Samsunga od 55" i iz tvog opisa bolji je Sony. A na osnovu čega si to napisao? I jesi li siguran da je tvoj Sony sa VA panelom. Pošto na svim recenzijama piše ds je IPS. Dok baš suprotno Samsung MU6100 ima VA. Pričam o recenzijama.
A pošto ja imam Samsung 55mu6172 reću ti ds je IPS. I da ima pozadinsko probijanje po uglovima, ne strašno. I da u mračnim scenama crna nije baš crna. Kao i da bijela zna da bude siva. I da je smart u kombinaciji sa daljinskim odličan.
Mislim da taj Sony ako je IPS ima iste probleme što se tiče crne i bijele. Uglovi gledanja su odlični na ovom Samsungu.

Edit: i da kad se gleda sport ne vide se po dvije, tri lopte.

Poslato sa VTR-L09 uz pomoć Tapatoka

Poslednja izmena:
Ti si se odlučio za Sony od 49" umjesto Samsunga od 55" i iz tvog opisa bolji je Sony. A na osnovu čega si to napisao? I jesi li siguran da je tvoj Sony sa VA panelom. Pošto na svim recenzijama piše ds je IPS. Dok baš suprotno Samsung MU6100 ima VA. Pričam o recenzijama.
A pošto ja imam Samsung 55mu6172 reću ti ds je IPS. I da ima pozadinsko probijanje po uglovima, ne strašno. I da u mračnim scenama crna nije baš crna. Kao i da bijela zna da bude siva. I da je smart u kombinaciji sa daljinskim odličan.
Mislim da taj Sony ako je IPS ima iste probleme što se tiče crne i bijele. Uglovi gledanja su odlični na ovom Samsungu.

Edit: i da kad se gleda sport ne vide se po dvije, tri lopte.

Poslato sa VTR-L09 uz pomoć Tapatoka

Taj tvoj samsung je pls (valjda) a 50" va (ako je vjerovati display specifications)...
Zapeo sam za ovaj samsung i ovaj sony jer su na nekoj akciji, 550€ za keš...nije loša cijena, plus samsung ima 5 godina garancije (sony 2).

Ako ti ne smeta da vidis tri lopte kako lete umesto dve onda idi na Samsung. Moj 55 ima VA panel i napisao sam sta mi smeta. Kod nas je 5 godina na obe marke. Ako je vec 2 godine na Sony onda bih razmislio...

Da, 2 godine je na sony, i plus je sony skuplji 50€, sad vidim...600€, naspram 550 samsung. Za sad naginjem na samsung, al eto ne znam zbog toga sa loptama :D Šta je to tačno, ne mogu da dokučim, osvježenje loše ili nešto slično?
Vukašine, sad kad su se slegli utisci, da li bi zaista kupio ips kad bi opet kupovao, ili si to bezveze rekao? :D

Poslednja izmena:
Ja stvarno zavidim vama sto ne vidite blur kod sporta. Bio sam pre neki dan u WinWinu, nosio neke utakmice na flesu da probam, i ono sto sam odmah video je da Sony WE66 ima ubedljivo najbolji ugao gledanja, skoro iz 170 stepeni mozes da gledas bez distorzije boja. Meni je ovo bilo sokantno, jer moj prethodni Sony je imao distorzije boje u svakom uglu osim pravo ispred TV-a. Sto se blura tice, koliko sam video na nekoliko TV-a sve je to u sustini isto ili slicno. Mozda LG zza nijansu bolje to radi. Mana LED televizora i to ti je. Ono sto je meni veca mana od toga, je sama neprijatnost gledanja u ove panele u odnosu na plazmu/LCD. Ja jedino filmove mogu da gledam na mom Panasonic LED-u, Isto je bilo sa Sony-jem, sve ostalo ne. Od sporta i igara me oci i glava zabole. Mozda je do mene, mozda do vas, mozda do LED tehnologije, to sad nije ni bitno, ali je tako.

Da ispravim sam sebe, ima vise od 3 serije u Dolby Vision, ako stignem prebrojacu, a ostalo je kao sto sam vec napisao. Znaci pricamo samo o HDR i podvarijantama, a ne "obicnom" 4k koga na Netflix-u ima dosta.
Ako ima nešto što mrzim na netflix-u to je nedostatak pretraživača po kvalitetu tipa DV, 4K,HDR,fHD itd.

Što se tiče VA panela, mojih 5 centi je zaobići ga ako se može.
Imam samsung uhd curved 55 samsung ue55ju6575xxe kupljen krajem 2015-te i posle par nedelja sam primetio probijanja svetla po ivicama na crnoj podlozi,zvao samsung support, slao im slike. ( njihov odgovor je bio da je to u granicama normale za VA panel ) Isprana crna boja ga i dan danas prati, osim toga tv je odličan.

Inače Sony KDL 55HX750 fHD led kupljen krajem 2012te razbija sa bojama i crnom. Ne znam koji panel ima. Ali je za dva koplja boji prikaz boja od Samsunga.

Čitao sam malo o IR boljci na oled-ima i malo sam se zabrinuo. Mada se oni u LGu kunu da su dosta poboljšali i na razne načine zaštitili ovogodišnje modele od toga. Nemam ništa staticno ili repetativno što se vrti na oledu ali opet...

Sent from my D6603 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno