Šta je novo?

Koji TV kupiti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da, 2 godine je na sony, i plus je sony skuplji 50€, sad vidim...600€, naspram 550 samsung. Za sad naginjem na samsung, al eto ne znam zbog toga sa loptama :D Šta je to tačno, ne mogu da dokučim, osvježenje loše ili nešto slično?
Vukašine, sad kad su se slegli utisci, da li bi zaista kupio ips kad bi opet kupovao, ili si to bezveze rekao? :D

Ne znam,jer ips panel nisam imao kod kuce. Malopre sam napisao dve lopte umesto jedne :D Naravno da se ne vidi uvek ali na nekoliko klipova koje sam nosio na jednom ili dva se ocigledno videlo. Ako ti ne smeta 2 god garancije, idi na Sony.

neka preporuka tv 40-46 incha tv,uglavnom se gleda u vecernjim satima posle posla (18h),malo digitalna kablovska,vecinom android box kodi serije,filmovi i anime a ima i na kompu sherovano par foldera sa filmovima i serijama veceg bitrate-a. ne patim od 4k,hdr i 3d. za igre imam 120hz monitor. moze i preko madjara

Kakvi su Toshibini 4k modeli? Primetio sam da su dosta jefitniji od Samsunga i Sony-a a u rangu sa Philips modelima po ceni.
Model 55U6763DG kosta 72k na primer. Ima 4k. Dal je pristojan model ili izbegavati? Ne bih vise LG, ne volim Philips, a Tesla, Vox i druge gluposti izbegavam a Sony i Samsung su preko 100k, tako da ne znam sta je best buy kod 55" segmenta a da je do 80k. Ne treba mi smart tv funkcija a 4k pozeljno.

Poslednja izmena:
Za 43" 4K Philips kazu da ima IPS ali ocajan input lag, toliko da je PC/PS/XBOX neupotrebljiv. Ne znam kakav je ostatak serije (druge velicine). Nedostaje krstenih review-ova, svi se fokusiraju na Sony/Samsung/LG. Mislim da imaju 4/5 godina garancije.
Toshiba verovatno ima VA panel (moras proveriti sa uvoznikom/distributerom) tako da za 55" planiraj sedenje kod komsije u stanu. I za Toshibu su review-i na kasicicu. Koliko sam uspeo da vidim, 2 god garancija.

Ono sto mi posebno ide na zivac je sto svi nesto taje koji tip panela je u TV.

Za 43" 4K Philips kazu da ima IPS ali ocajan input lag, toliko da je PC/PS/XBOX neupotrebljiv. Ne znam kakav je ostatak serije (druge velicine). Nedostaje krstenih review-ova, svi se fokusiraju na Sony/Samsung/LG. Mislim da imaju 4/5 godina garancije.
Toshiba verovatno ima VA panel (moras proveriti sa uvoznikom/distributerom) tako da za 55" planiraj sedenje kod komsije u stanu. I za Toshibu su review-i na kasicicu. Koliko sam uspeo da vidim, 2 god garancija.

Ono sto mi posebno ide na zivac je sto svi nesto taje koji tip panela je u TV.

Nije VA već IPS
https://www.displayspecifications.com/en/model/65c5c45

Sent from mTalk

U tom slucaju se izvinjavam. Philips ne objavljuje u svojim lifletima i uputstvima informaciju o tipu panela. Za vreme moje (propale) potrage za 40-43" monitor replacement TV-om sam zivkao radnje da se raspitam sta ko ima na stanju i za Philipsa se bas secam da sam zamolio coveka da mi kaze da li je VA ili IPS da ne bih dolazio pola grada dalje. Telefonom mi je receno da je 95% sigurno da je VA derivat obzirom na zatamnjenje van ose direktno ispred TVa. Nenamerna greska, mada sam i napisao "verovatno ima VA panel".
A video sam da i display specifications zna da omane (sad bas pokusavam da se setim za koji model sam gledao, neki jeftin 32"), kod njih pise jedno, u review-ima drugo (direct vs edge npr), pa ih ne uzimam bas kao 100% pouzdan reper.

Kupih samsung 50mu6172, 550€ na popustu, 5 godina garancije.
Prvi utisci: prevelik je, za moj dnevni boravak, i udaljenost od 2,5-3 metra. Kažu svi da ću se brzo navići, al za sada mi se čini golem. SD programi izgledaju prilično loše, kao što se i očekivalo. Mislim da je za tu namjenu bolje ići na manju dijagonalu. Međutim, najviše ću ga sigurno koristiti za filmove preko usb, a za toga je odličan, pogotovo 4k filmovi. Večeras pustih Sicario 4k, izgleda spektakularno :) Crna je crna ko noć. Uglovi su skroz ok, ja sam čitajući po netu očekivao da će tv biti neupotrebljiv ako se gleda sa strane...malčice se boje promijene, ali ništa strašno. Sve u svemu, za sada sam zadovoljan :)

Uzgred, zna li neko da li postoji način da povežem laptop i tv preko wifi, ako su oba povezana na istu mrežu?

Poslednja izmena:
Ne razumijem te? Ono što hoću da postignem je da pustim film sa laptopa na tv, bez da ga povezujem sa hdmi, nego preko wifi. Jeli to uopšte moguće?
Jer *** 4k filmovi su teški po nekoliko desetina gb, morao bih kupovati externi hdd

Provedoh par sati na forumu, ali nisam bas uspeo da nadjem odgovor.
Zanima me neki 43" monitor, najradije 4K sa HDR (u dogledno vreme planiram PS4 Pro). Cena je idealno do 800e, ali mogu da razvucem i do 1200 (ako postoji nesto dovoljno bolje). Dijagonala je ta zbog prostora (2.4m).

Kupih samsung 50mu6172, 550€ na popustu, 5 godina garancije.
Prvi utisci: prevelik je, za moj dnevni boravak, i udaljenost od 2,5-3 metra. Kažu svi da ću se brzo navići, al za sada mi se čini golem. SD programi izgledaju prilično loše, kao što se i očekivalo. Mislim da je za tu namjenu bolje ići na manju dijagonalu. Međutim, najviše ću ga sigurno koristiti za filmove preko usb, a za toga je odličan, pogotovo 4k filmovi. Večeras pustih Sicario 4k, izgleda spektakularno :) Crna je crna ko noć. Uglovi su skroz ok, ja sam čitajući po netu očekivao da će tv biti neupotrebljiv ako se gleda sa strane...malčice se boje promijene, ali ništa strašno. Sve u svemu, za sada sam zadovoljan :)

Uzgred, zna li neko da li postoji način da povežem laptop i tv preko wifi, ako su oba povezana na istu mrežu?
Zdravo,

Ako nije tajna, gde moze da se nabavi ovaj samsung za 550€?

Hvala i pozdrav,
Marko

Sent from my STF-L09 using Tapatalk

Ne razumijem te? Ono što hoću da postignem je da pustim film sa laptopa na tv, bez da ga povezujem sa hdmi, nego preko wifi. Jeli to uopšte moguće?
Jer *** 4k filmovi su teški po nekoliko desetina gb, morao bih kupovati externi hdd

Trebalo bi da moze, ja to radim sa desktopa (ima WiFi karticu) ka matorom Philips SMART TV. Trazis WiFi Direct / Miracast ili slicnu opciju na TV, a sa Windows strane stisnes Win+P pa izaberes connect to a wireless display. Nisam siguran da ce biti u stanju da "baci" 4K, 1080p radi OK (slika i zvuk), jedino sto u mom slucaju pointer misa kasni jedno pola sekunde-sekund u odnosu na pokret, ali audio-video ide OK I bez stucanja.

edit:
Ops, sad videh da mi je taj TV 720p (ja ga retko i gledam pa zaboravih), a ne 1080p, tako da se radi downscale sa strane racunara. Mada i 1080p treba da radi bez problema iz iskustava drugih.

Jasno. U Srbiji je mnogo skuplji.
Pozdrav

Za te pare ovde se moze uzeti u radnji najvise 43" Samsung iste serije. Onim drugim kanalima moze i veci, ali tad nista od 5 god garancije, sem ako necete licno da ga vozite preko granice u slucaju kvara.

Poslednja izmena:
Nesto sam skeptican prema ovom trendu davanja garancije od 3-5 godine. Dal neko zna na sta se odnosi garancija? Kapiram jedino ako crkne tv sam od sebe ce uvaziti. Ne verujem ako se pojavi crna mrlja kroz 3 godine da ce vam dati nov tv. Nasi prodavci ce pokusati da izvrdaju i naprave da ste vi krivi u stvari. Tako da ne bih savetovao da se uzima zdravo za gotovo to sto pise.

4k video preko wifi to teško da može, trebaće ti ozbiljan ruter za to i dobra wifi kartica na tom laptopu.

Objasnio je Ostoja kako direktno, a takodje možeš da podigneš plex server na tom kompu pa sa TV direktno pristupa fajlovima. Ali da ponovim wifi je slab za to što hoćeš.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

4k video preko wifi to teško da može, trebaće ti ozbiljan ruter za to i dobra wifi kartica na tom laptopu.

Objasnio je Ostoja kako direktno, a takodje možeš da podigneš plex server na tom kompu pa sa TV direktno pristupa fajlovima. Ali da ponovim wifi je slab za to što hoćeš.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Jedino što može da ga zeza je mala propusna moć rutera i slab SoC. Sve modernije matične ploče danas podržavaju protok od 1Gbit/s. Ali ruteri koje dobijamo danas (npr ja Telekomov) podržavaju max 100mbit/s protok mada ume čak da koči i na 70-80Mbit kad streamujem. Ono na šta treba takođe obratiti pažnju jeste i sama snaga SoC-a koji je u TV-u i to je sve lutrija i kocka. Može lako da se desi da procesor nije dovoljno jak da sažvaće toliki bitrejt. Npr jednu epizodu Grand Toura nikako nisam mogao da pustim na tv - ni preko kompa (koristeći Cast to Device na W10) ni preko samog USB-a ubodenog u TV. Secka i koči za medalju, dok na samom kompu na Potplayeru radi bez problema.

Sent from mTalk

Poslednja izmena:
Pa koliko Mbit treba da propusti ruter za 4k?

Bitno je da nema laga i dropovanja. I nije ruter tako skup da se ne nabavi za kućnu upotrebu nešto što valja. Ovde 1.000eur za televizore, a kuka se na rutere dobijene od provajdera. Ja NIKAD nisam koristio ruter od provajdera. Uvek ubodem neki svoj.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Gledaj da je "kršteni" kabl, a ne kineščina bez deklaracije. Uzmi HDMI 1.4, može i 2.0 ako je za iste pare. Ja imam neki deblji, Hama 10m sa pozlaćenim kontaktima, šljaka još od prethodnog TV-a, i preko njega ide i slika i zvuk, nikad nikakav problem.
PS: Sad vidim da je HDMI 1.4 za 4K video u 30p, a za 50p ili 60p treba HDMI 2.0

Poslednja izmena:
Mislim da u tom slučaju (120Mbit) TV može biti taj koji je ograničen svojom wifi kartom.

Aman i TV i mrežna karta podržavaju 1Gbit samo ruter radi na 100 Mbit. Takođe sam napomenuo da čak je i sa USB-a (usb3, scandisc superfast) seckalo jer TV nema snage da obradi toliki bitrejt

Sent from mTalk

Hdmi 2.0 kabl kao standard ne postoji. U pitanju je samo čip koji se nalazi na ulazu i izlazu. Kupi slobodno 1.4 i uštedi neki dinar.

Sent from mTalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno