Šta je novo?

Koji 22" TFT?

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
ima li kod nas Acer AL2216W? To je 22" monitor za 400e (na zapadu).

Već negde napisah: sutra idem da uzmem ASUS MW221U, mislim da je za 22 000 verovatno najbolja kupovina, tim pre što nađoh da ima podršku za HDCP (i čudo nekih naprednih fora za kvalitet prikaza). Inače, od marta je u Pakomu akcija na kojoj je VIEWSONIC VA2216w 16 000, a VIEWSONIC VG 2230WM (DVI) 23 000 (izgleda sjajno spolja)

Imam taj Asus MW221U, ali i Samsung 225bw. Bolji je S. Razlika u brzini 2 i 5 ms - nisam primetio.

Samsung je jednostavno prijatniji za oci. Mada se na prvi pogled cini da A ima ostriju sliku (valjda i jeste tako), ali... (pogledaj prethodnu recenicu)

Samsug ima mnogo bolje postolje - gore dole i rotacija, dok Asus ima klasiku. Takodje mu je i losa plastika - sa zadnje strane - ali zato moze da se montira na drzac...

Re:

Dodatni ***** je što ne mora svaki DVI da ima podršku za HDCP.

I ja već neko vreme želim da uzmem 22" i u istoj sam dilemi kao i svi ostali. Izgleda da će to biti model sa DVI i tu mi se najviše sviđa

ASUS MW 221U

Ima li neko iskustva sa njim?

Zasto ne Asus VW222u, identicni monitori, razlika je samo sto 222 model ima kontrast 2000:1 a 221 700:1? Imam 222u model i za sada samo reci hvale, cak ima i garanciju na 0 mrtvih piksela a kosta 238e...

SyncMaster 2243NW ?

Da ? Ne ?

Korektna cena od 200e. Analog, ali to je zbog fore sa porezom.

Da li neko ima doticni, kakvi su utisci, videm da je lepo ocenjen 2043NW.

Imate Samsung 223bw u Gi*****nu za 20.600 din

U tom j* gigatronu ne daju pismenu garanciju na mrtve pixele. Glupaca na informacijama ce ti reci da odes na Samsungov sajt ili u jos gorem slucaju poceti da te uci teoriju o panelima kako na svakih 1 000 000 pixela ako, kako...dok drugi lik
ce reci: "imas" garanciju na vise od tri mrtva pixela, nezavisno da li je monitor PDA ili TN. :) Ja reko panel PVA? :) on da, PDA!

Dali neko ima iskustva sa LG W2252TQ-PF ? Po karakteristikama mi se cino odlicnim Kontrast : 10000 :1, Vreme odziva : 2 ms.
Dali da kupim ovaj ili neki drugi monitor? Molim savet.

Sve je to lepo brate ali mi u Srbiji imamo mnogo manji izbor, tacnije tog tvog proizvodjaca nema ni od korova. :) Sta da ti kazem kada ni 223bw nema da se nadje bez bad pixela i to je samo u nekim levim prodavnicama ostalo jos od pitaj boga kada.

Dobro, možda se pojavi na držištu, a na forumu ima mnogo i dijaspore, tako da njima dobro dođe. Evo nakon 5mj. i dalje stojim iza toga da je to vrhunski monitor. Sada sam se uvjerio da nema potrebe za velikim štimanjem boja profesionalnim alatima, jer je default namješteno zapravo već jako blizu pravim bojama, što je iznimna slučajnost, ali itekako dobro dođe dizajnerima.

ps. govor je o Iiyama 2200WS

Poslednja izmena:
Da niko ne bi ziveo u iluziji.
Ne racunajuci Eiza,la cie-a,,i sto je dostupno nama smrticima,najbolja kupovina je dell ili viewsonic,
imaju najrealnije boje.Ako vam nije bitno kakvu su boje onda moze uzeti bilo koji monitor.Posle kalibracije monitora svaki monitor moze imati neverovatno dobru sliku,ali to vec kosta.
Ako vam je bitan panel uzmite neki monitor sa s-ips-om (najpribliznije crt-u) i po kvalitetu boja i po uglu gledanja,njih koristi eizo,pa onda pva ili mva koji su odlicni i na kraju naravno najjeftiniji tn panel koji ima los ugao gledanja a i mnogo nizu cenu.Kupio sam dell e228wfp (u nedostatku eiza u nasoj zemlji,a moze se i naruciti samo cena im je paprena i nerealno veca nego u drugim zemljama), i prezadovoljan sam sa njim,sto se tice kvaliteta prikaza ne moze da se porede sa njim lg,samsung ili slicnih kojima u retko kojoj verziji monitori imaju blizu realnih boja.Moj predlog vam je dell,viewsonic,(hazro i iiyama nam nisu dostupni,barem nisam primetio),a ako vam realnost boja nije bitna kupite slobodno samsung,lg i slicne.

Zasto ne Asus VW222u, identicni monitori, razlika je samo sto 222 model ima kontrast 2000:1 a 221 700:1? Imam 222u model i za sada samo reci hvale, cak ima i garanciju na 0 mrtvih piksela a kosta 238e...

Stvarno nešto neviđeno. Bežao sam od tog ASUS-a, pošto nema Philips-a i VS-a nigde, uzeo sam njega i evo ne mogu da se načudim koliko je dobar a o toj garanciji - pa to je ubedljivo najbolja garancija u Srbiji. 3g na bilo kakav pixell, bilo da je mrtvav ili zaglavljen, stvarno bruka.

E da, meni se jedino dizajn nešto ne sviđa, ona siva linija na dnu okvira monitora i ovo blještavo ASUS :d, nekako us ga usrali sa tim al' dobro, ne mož' sve da bude idealno... :D

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Ne postoji generalna relacija izmedju brenda i kvaliteta prikaza tim pre sto na svetu postoji 3-4 proizvodjaca panela.
Svaki TN je bulja ma ko ga potpisao. Uglovi ocaj, crna guta sve detalje a boje neprecizne. Sad kad su jos poceli da koriste glare premaze to je potpuna katastrofa. Ko ne veruje neka proba da odigra neku mracnu igru, recimo Splinter Cell na TN monitoru :)

Sa samsungom sam zavrsio pricu nakon svepoznatog fusherisanja sa 226 serijom. Prvo izbace sa S panelom, izadju review-i, a onda krenu da rokaju ChiMei koji je smesan u odnosu na S...

Sips su odlicni sve dok se nista ne mrda po ekranu. Kad krene pokret, ne daj Boze neka simulacija voznje to izgleda kao onaj efekat kad se pritisne boost u NFS. Igraci nemaju sta da traze sa sips-om. *VA su po meni najbolji kompromis. Ja sam recimo narucio ovaj monitor a rekli su mi da ih ima i kod nas: klik <---- preporuka

Ne mogu da ga nadjem na netu kod nas nigde... Ima li josh neka preporuka? (Za 22"...)

Odoh danas u banju, vracam se tamo oko 25-og, pa cu onda videti shta i kako... :D

Pozz svima... :wave:

Ne postoji generalna relacija izmedju brenda i kvaliteta prikaza tim pre sto na svetu postoji 3-4 proizvodjaca panela.
Svaki TN je bulja ma ko ga potpisao. Uglovi ocaj, crna guta sve detalje a boje neprecizne. Sad kad su jos poceli da koriste glare premaze to je potpuna katastrofa. Ko ne veruje neka proba da odigra neku mracnu igru, recimo Splinter Cell na TN monitoru :)

........

pre svake preporuke za neki TN monitor treba naglasiti da je to smece(apsolutno se slazem sa gore navedenim) ,nazalost nasi uvoznici ne haju uopste.....uveze se 3 xVA monitora godisnje....da nije bilo samsunga 970p ljudi ovde ne bi imali pojma sta je to xVA (a i tu paznju je stekao zahvaljujuci dizajnu...pih)
dodatni problem je sto 22" xVA skoro da ne postoji....znaci treba 600€+ za 24" ili juriti polovan 20"

pa kupi 223BW ako ih jos ima u prodaji, svi su sa s panelom i ekstra su... doduse dijagonala je 21.6, ali ja ga imam vec 6-7 meseci i skroz je ekstra

Ne mogu da ga nadjem na netu kod nas nigde... Ima li josh neka preporuka? (Za 22"...)

Odoh danas u banju, vracam se tamo oko 25-og, pa cu onda videti shta i kako... :D

Pozz svima... :wave:

Ne mozes da ga nadjes jer sam ja zaboravio da napomenem ono sto mi je prijatelj rekao-ima drugaciju oznaku kod nas nego u usa. Ne mogu da se setim oznake :smash: Ako neko prepoznaje monitor neka podeli sa nama oznaku. Hvala :)

Inace ja nikako ne preporucujem 22". Ili 20" ili 24". Na 22" se najvishe fusherishe...

Ja ovo na brzinu što sam pogledao ovo je skroz neobjektivno i nerealno...
Prvo svaki monitor ima više seta podešavanja koja možeš još dodatno da ispodešavaš (po volji) itd a ove slike ko zna iz kojih su profila, koji je foto aparat, ko je štelovao monitor i za šta (game, video itd)...

Ne mozes da ga nadjes jer sam ja zaboravio da napomenem ono sto mi je prijatelj rekao-ima drugaciju oznaku kod nas nego u usa. Ne mogu da se setim oznake :smash: Ako neko prepoznaje monitor neka podeli sa nama oznaku. Hvala :)

Inace ja nikako ne preporucujem 22". Ili 20" ili 24". Na 22" se najvishe fusherishe...

evo ga ovde...ima djavolsku cenu....LOL

Evo sad sam doneo kuci DELL E228WFP, pa da podelim utiske sa ljudima :)
Nije bilo mrtvih ili zaglavljenih pixela, boje su vukle na plavo i zeleno, stavio sam R100 G90 B85. Osvetljenje 60 i kontrast 67, ali sam morao da fino podesim jos malo u drajverima za grafiku (iz potpisa) i sad mi se cini da je malo bolji od prethodnog - Samsung 931BF.

Probijanje pozadinskog osvetljenja je malo drasticnije u odnosu na moj 931BF, ali nije strasno, uglovi su ok, ima dobar tilt, tvrd i stabilan, nije kao neki da kad ukljucujes monitor pazis da se ne pomeri tilt na dole.

Ghosting-a ima u granicama normale, kada scrool-ujem tekst, vidim da ostaje trag za njim, ali probao sam Quake 3, nekih 20-ak minuta i moze da se igra bez problema, a ako moze Q3, zakljucite sami :smoke:

Ne umem dobro da prosudim da li lepo skalira nize rezolucije, ali deluje mi ok, u odnosu na 931BF, nemam nista drugo za uporedjivanje.

Ispritiskao sam ga, nema krckanja, tvrd je, ima tesko i relativno stabilno postolje na kojem je otvor za sprovodjenje kablova, koji mozda malo cudno izgleda na slici, ali spreda se ne vide. Inace, nisam dobio power kabl, bas cu da ih pitam zasto, stavio sam neki matori za narednih par sati. Ne svidja mi se sto ima dosta siroke otvore za ventilaciju pozadi, moglo je to diskretnije da se uradi, da su malo siri, mogli bi skakavci da ulaze :d Ne vidi se na slici, ali sa strane su otvori iste sirine.

Izvinjavam se ako je ovaj "review" bez reda, kucam ga dok testiram ovako u letu :)

U sustini sam zadovoljan, za 22600din je ok
Any questions? :)
:type:

Poslednja izmena:
Svaka pohvala za review! ;)
Po performansama (kašnjenje dok skroluješ, pozadinsko osvetljenje) i ceni izgleda da kaska malo za ASUS VW222U ali lepo izgleda (k'o ViewSonic) i još ako je kvalitet takav da ne pucka i ne krca onda nije loš. :)

Nazad
Vrh Dno