Šta je novo?

Koji 19" TFT?

Gorannnn

Čuven
Učlanjen(a)
03.12.2003
Poena
609
Cena je otprilike ista, jedan ima 4ms i DVI dok drugi ima malo bolje karakteristike. Sta mislite?

931bf ima bolji prikaz boja(pogotovo crne) od 940bf ,mada ja licno ne primetim neku razliku

940n ima samo analogni ulaz,a 940bw je wide monitor i on ima i dvi ulaz,ti monitori se mogu prikljuciti na "klasican" ulaz

Poslednja izmena od urednika:
nisam zadovoljan :(

Ne svidja mi se 205BW.Jeste siroko, al' je brate mnooogo plitak. Pa visina mu je za 2 cm veca nego kod 17".... Kako ne gledam DVD na PC-ju, uzecu ipak 203B.
Primerak je odlican, nema lose piksele, probijanje nisam stigao da primetim, posto sam ga posle dva dana upakovao :(((( Slika je odlicna, jasna, boje su dobre (nisam stigao nista da podesavam), native rez. 1680x1050 preko DVI-ja. Ako ima zainteresovanih, prodajem ga za 270 evrica.Naravno 3 god. garancija.... :)
A ovaj 203B, jel nije wide? Znaci klasicna, velika dvadesetica???

Kupiti monitor u supermarketu? :bottle: hahahha. Josh malo ce da se pojavi i po trafikama:D :crash: :bottle: .

To dodje super, secam se da sam video na TV-u neka emisija kao dobijesh ne znam koliko minuta u supermaketu da tovarish stvari i sve ti je za DZ. To ono dodjesh do monitora i sve zive bacish u korpu i posle ih prodajesh po netu za 50% :D

@msladjan: evo ja kupio pre par dana LG L1952s (17k din) i zadovoljan sam. Za igrice radi perfektno (ali perfektno), ja igram CS i WAR3 i odusevljen sam (nisam ni ocekivao da radi tako dobro). Ja ne vidim niti osecam ghostovanje (na najvecoj rezoluciji mislim da ima malo, alo jako malo, a na 1024x768 radi perfektno). Za filmove je OK. Kao probija malo pozadinsko osvetljenje (jedino ako bash pogledash i kada je pozadina crna u gornjem i u donjem delu). Ja se uplasio kada sam citao na forumu mislio da ne bude nesto strasno, da se pokajem sto sam uzeo monitor, a sada sam skontao da to apsolutno nema veze sa zivotom. Znaci to odbaci, racunaj kao da ni ne probija svetlost. Jedino sto mi se ne svidja je sto se vidi ghostovanje kada se skroluje tekst (a bash to nisam hteo da se deshava), ali srecom postoji preset podesavanja "TEXT" i kada se stavi to radi mnoooogo bolje. Ne znam kako je to kod monitora sa 2ms, kod monitora sa 8ms nije za pohvalu ali nije ni strasno (tj. jeste, kada se ne ukljuci taj TEXT preset), ali je to uvek koristim tako da > ,) .

Generalno, monitor me odusevio, jedan od najjeftinijih 19" ali stvarno jako dobar. Kada bih kupio ponovo mozda bih uzeo neki sa 2ms (ako bih se odlucio da pljunem josh nekih 80evra), ali uglavnom mislim da se ne isplati jer to i nije toliko strasna stvar, a sem toga monitor je skoro perfektan za te pare. I josh jedna mana je to sto se jako tesko podesava u pocetku jer su jako loshe stavili tastere.

Uglavnom monitor je super, topla preporuka. Ako birate monitor sa 8ms, verujem da je ovaj ubedljivo najbolji izbor (u klasi od 19").

Toliko od mene, pozz...

Pre neki dan sam sklapao neku konfiguraciju za prijatelje i kupio sam, pored ostalih stvari, i LG 1952S. Ceo utisak, od transporta (nema muke kao kad sam kupovao CRT monitor) pa do povezivanja i rada je fenomenalan. Cak nisam znao da na stolu mogu da imam toliko mesta :D. Sto se tice slike, nemam nikakvih zamerki, nema bad (sub)pixela, a osecaj dok se bulji u ovo cudo je jako dobar (sem brightness-a i contrast-a koje sam morao malo da smanjim jer su na default-u prejaki).
Pozdrav
P.S. U radnji gde sam kupio monitor je bio izlozen i LG-194WT (Wide), ali ga nisam kupio jer mi se ucinio previse niskim. Doduse, ovo je jako subjektivno, tako da bi bilo pozeljno da pogledas pre kupovine i sam odaberes sta ti se svidja.

@dislocated: slazem se, sto se tice 1952s. Prvi utisak moze da bude jako pogresan (jer default podesavajna su mu jako svetla, a dok podesish kako treba jer su jako nelogicno napravili tastere/menije treba ti malo vremena, a posle je super :)) Ni ja nemam mrtvih uljeza, nista, hvala bogu :)

Sto se tice wide-a, ja ne bih nikako preporucio 19" wide, fina je to stvar, ali ne od 19" da se krene na wide jer se stvarno mnogo gubi na visini, a potrebna je ... Tek od 21/22" se ide na wide (tj. onda je po mom misljenju apsurdno ne ici na wide).

A ovaj 203B, jel nije wide? Znaci klasicna, velika dvadesetica???

Nije wide, ali nije ni 5:4 kao vecina 19", nego 4:3. Moje misljenje je da je to bolji odnos od wide-a, ako izuzmemo filmove. Valjda sam ga za to i uzeo :d . I da, nikada nisam primjetio nikakvo probijanje na mom primjerku. Opet, sada da uzimam, mozda bih isao na 204B, zbog vece rezolucije, mada ga nisam nikad videjo na djelu... mozda bi bilo i presitno :wave:

Nije wide, ali nije ni 5:4 kao vecina 19", nego 4:3. Moje misljenje je da je to bolji odnos od wide-a, ako izuzmemo filmove. Valjda sam ga za to i uzeo :d . I da, nikada nisam primjetio nikakvo probijanje na mom primjerku. Opet, sada da uzimam, mozda bih isao na 204B, zbog vece rezolucije, mada ga nisam nikad videjo na djelu... mozda bi bilo i presitno :wave:

Ma kakva veca rezolucija od toga, onda bi mi trebala i jaca graficka. A i sve je toliko sitno da sam ikone stavio na large, podebljavao i povecavao slova i menije, tako da sve to sad izgleda dosta ruzno.Neznam kad cu imati vremena da sve to sredim......

Ako ovako nastave uskoro cemo imati 40" wide za 100 evra sa visinom H=15cm:

Poslednja izmena:
;)

:zgran:
:D :d :D

LG1919s - ono postolje je ******, ako neko ima crt naviku da lupa monitor, bolje neka to ne radi ;)

?

Ne mogu da verujem:shock: :lupko:
iznogood da kritikuje LG :cuss::Klanjanje

1952s zato ima ok postolje i dalje su tasteri zavucheni..ali ko to njaka bre ;) Vertikalni ugao je stndard za TN panel ...ko hocje da gleda filmove iz kreveta s-pva,ips,mva ;) Inache na koliko je vama Y na tim LG-ima ?

dark angel uzmi 226bw ..prelep je ;) 3000:1 2ms ;) znam da se ti palish na to ;)

Ja nabavio LG L1953TR.

Po izgledu je skoro isti kao 1952 ali ima neka poboljšanja: kontrast 2000:1 ,odziv 2 ms (kod 1952 je 1400:1 i 8ms).Preporučena rezolucija je ista 1280x1024.

Cena mu je dosta viša od 1952 ali pošto ne volim da kupujem baš najjeftinije u seriji izabrao sam ovaj (plaćen je 20450 din; oko 255€).

Spoljni izgled je sasvim OK.Izuzetno tanak srebrni okvir,sa strana je 10 mm, a gore i dole 12-13 mm; deluje elegantno,zbog tankog okvira čak ni ta srebrna boja ne smeta; postolje je crno i izuzetno stabilno i lako je podešavati monitor po vertikali.Takođe je i izuzetno lako sklopiti delove postolja; sama montaža monitora do uključenja ne bi trebala da oduzme više od 10 min.

Ne znam da li je to praksa proizvođača kod svih modela ali uz ovaj model dobijate i VGA i DVI kabel,Naravno, priključen je na DVI i od podešavanja praktično imate osvetljenje,kontrast i gammu (osvetljenje i kontrast je po defaultu previsoko podešen,gotovo neprijatno).

Pošto ne koristim ultramegagiga*eboih3D zbudžene igrice ne mogu ništa o tome reći.Radi probe sam pokrenuo Stronghold Crusader (staru igru kojoj je max. rezolucija 1024x768) i ja ne primetim nešto posebno loše,čak bih rekao da dobro izgleda...ni kod brzog skrolovanja preko terena prepunog jedinica u borbi nije se primetilo zamućenje ili duhovi.

Video sadržaji deluju OK. Dobar XViD/DiVX deluje dobro, a loš je još gori nego na CRT-u.Kod Satelitske TV (SkyStar2) kvalitet slike najviše zavisi od kvaliteta slike koju šalje pojedina TV stanica.Čini mi se da kod satelitske TV kvalitet tog mpeg2 signala ni ne zavisi toliko od rezolucije u kojoj se emituje nego od kvaliteta originalnog snimka (mislim na situaciju kad TV stanica emituje signal u punoj dvd rezoluciji 752x576, a original snimak je star 10-15 godina i samim tim je sniman u nižoj rezoluciji).Kod dobrih TV stanica (skoro sve nemačke) se zaboravlja svaki evro dat za tft monitor, a HDTV ostavlja bez daha.

Po specifikaciji i vertikalni i horizontalni ugao su 170, ali mislim da je LG ovde žešće slagao.Horizontalni je još i dobar,recimo da bi bar 5 ljudi moglo da gleda neki film sa 2 metra udaljenosti s tim što bi ovi sa strana imali drugačiji osećaj topline boja što ne bi trebalo da smeta jer je slika i iz tih uglova oštra.
Ali vertikalni ugao gledanja je prilično problematičan.Dok kod video materijala ne dolazi toliko do izražaja (svejedno da li je u pitanju XViD/DiVX,DVD ili SatTV i da li se gleda izbliza ili sa 2-3 metra) kod surfovanja ili rada sa tekstom baš smeta.Kao da je donja polovina ekrana svetlija.Svako pomeranje glave po visini ili opuštanje u fotelji donosi drugačiji tonalitet boja, a kod prokletih belih web strana i pravi šok za oči.Kod Benchmark blue teme nije toliko izraženo,a pri f11 je zanemarljivo.I kod već pomenutog Crusadera je vidljivo ali nije neprijatno ( kao da su zgrade u donjem delu ekrana na podnevnom Suncu,a u gornjem delu u blagi sumrak).

Ako sam dobro izmerio vidljivi deo ekrana je 38x30,5 cm što nije daleko od 40x30 kod mog prethodnog CRT-a 21".Nadam se da će se za godinu dana za 250€ moći nabaviti 26" ili bar 24" pa da počnem da razmišljam o wide monitoru.

Ovo su samo neki moji prvi utisci i dosta su subjektivni.Nisam imao baš puno prilike da vidim razne tft monitore u radu.Pogledaću ovih dana pa javiti.

LG- L1953RT ili SAMSUNGU-940B ili ...

Mislim da moje pitanje deluje suludo gledajuci karakteristike monitora, ali ovaj LG mi je preporucio jedan drugar, i naveo mi karakteristike.

LG- L1953RT, 2ms, 2000:1, 19`, DVI, 300cd/m2

Buni me to sto nisam mogao da nadjem taj model na oficijalnom sajtu LG, pa me zanima da li je to dobra kupovina.

Razmisljao sma i o SAMSUNGU-940B, 8ms, 700:1, 19`, dvi, 300cd/m2,

ali nisam siguran zbog ovog LG i njegovih performansi.

Nemoj da te buni kontrast 2000:1 .... to je cist marketing!

Kap ce me ubit, 931bf je sad min 300e a ja se mislio jel mnogo 275...ima li nesto jeftinije a slicno dobro za igranje? Daj predlozite mi jos koji model da je dobar za igranje, do 250e

Trebalo bi da je LG 1953TR odlican, oko 250 eura je taman.

uopste ga nema na itsvetu, a ne znam gdje drugo da pogledam, pustite mi pp ako znate neku firmu a i ako ima negdje 931bf ispod 280e...benq fp93gx izgleda extra ali cujem da ima lose uglove, sta kazu vlasnici?

Mora da baba ima samsung TV ;) kod nas se recimo od pamtiveka kupuju PHILIPS stvari..pazi kad sada imam i dect philips telefone :) Ljudi se vezhu za neku firmu pa to ti je :) Neka...nek kupi ko shta hocje....i nek je srecjan....ako je njemu dobro treba i tebi da bude dobro i kraj priche.

Sto? Nemam pojma iskreno,nije problem ubedim ja njega i u nesto drugo ako valja:D

Za skoro iste pare (oko 210-220 eura) moze da uzme 19" LG 1952S - dobice iymedju ostalog i krupniju sliku pri istoj native rezoluciji 1280x1024.

A igrice kako rade? Koliki je odziv?

Igre bi trebalo da rade dobro, cim ga je i gx-x uzeo :) Odziv je inace 8ms. Za manji odziv treba i vise para (npr. LG 1953TR - ja sam se nesto nameracio na ovaj, 2ms je odziv, cijena oko 250 eura).

Jos samo reci gde ima uzeti!

Vrh Dno