Šta je novo?

Koje je dobro napajanje?

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Zbog ucestalih pitanja na benchu tipa "koje napajanje da kupim", resio sam da postavim ovde jedan thread da se ljudi informisu.

Evo prve korisne informacije:
UL Online Certifications Directory
Na ovoj adresi mozete da unesete broj koji cete pronaci na nalepnici na svakom krstenom napajanju, format broja je E123456.

Druga je review site i to jedan od mojih omiljenih -- Silent PC Review. Tu mozete naci prilicno kompetentne testove napajanja i coolera, a sve u cilju smanjenja buke vaseg racunara.

Za sada toliko od mene.

novo sjajno napajanje za 115e iz hu platinum full modular :

be quiet! Power Zone 2 750w​

Evo mog iskustva sa Corsair RM650.

Posle 8 godina kako sam koristio obican LCPower LC600H-12 V2.31, gde je mucenik cak i rudario godinu ipo, odlucim da se otvorim za kvalitetno napajanje i uzmem u BCGroup RM650 u novoj konfiguraciji sa i3 12100f i 3060Ti. Znaci opusteno da radi s pola snage.
Posle malo vise od 2 godine crkne iznenada dok sam surfovao ! Proslo je vise od dve godine pa me BC uputio na distributera Comtrade. Evo posle 2 nedelje mi uvazili garanciju i uputili nazad na BCGroup. Oni mi pak umesto novog napajanja vratise pare: 11.200din

I sad dilema, uzeti ponovo isto napajanje (koje me je jelte blago razocaralo) ili ako ne to sta za te pare ? Mora preko racuna tako da nista od madjara.

Neki moj utisak je da je to napajanje dosta jeftino s obzirom kako se lepo kotira po netu (Tier A i to gold) i ne vidim sta bih mogao bolje za te pare, eventualno 1-2 hiljade vise. Imate li kakvih predloga, apela, sugestija :)

FSP Hydro PTM Pro HPT2-1350M 1350W, ATX3.0, 2 x PCIe5.1 ili verziju od 1650w, stoji im na sajtu. Proveri da li imaju još na stanju. Imaš i Antec HCG1200 ATX3.1 u atomu isto, mada više bih za tvoje korišćenje preporučio ovaj fsp. Plus je i verzija od 1350w jeftinija od anteca.
Kapiram sad da te 3090 nisu sa 12vhpwr kablom, tako da vidi da li ti je ovo dovoljno 8 pin kablova za 2 karte.

Ili ako ti se baš razbacuje sa parama imaš seasonic noctua 1600w za 70k :ROFLMAO:
Uzeh ovo od 1650W, javljam ako bude problema. Izgleda da je ovo Seasonic bilo falicno od samog starta, cini mi se da brze dize sistem sad sa ovim napajanjem i da ne prijavljuje greske na onom displejcicu na maticnoj.
Hvala na preporuci, nadam se da necu opet morati u radnju :)

Vrh su ova fsp napajanja, nemaš tu frke.

A nećeš sigurno da ubodeš 2 falična napajanja za redom :D

Otvori se za x ako uzimash corsair.
Svestan sam ja x-a, to je i prvo sto bih kupio da se mogu otvoriti kao trudnica kad radja blizance :) ,ali avaj.
Pride za kupovinu preko racuna niko nema x na stanju, jedino sam nasao ovo: https://www.buscomputers.rs/artikal...crna--fully-mod--4xpcie-8pin-6-2--2x8pin--4-4 za 18.200din :mad: Sto je mnogo, mnogo je za napajanje od 650W, ne verujem da je bas toliko bolje.

Sve u svemu, k`o da gledam opet RM650 i da se nadam da je stari ispustio svoju plemenitu dusu spasavajuci ostali hardver od nekog strujnog udara i sl.

Mozda eventualno CHIEFTEC 650W PowerPlay ima za 10.000, Tier A gold, fino se pokazao na testu https://www.techpowerup.com/review/chieftronic-powerplay-750-w/12.html
Doduse 5god garancije vs Corsair 10god.

matoro napajanje 5 godina star review ...Ne znam ja sam BAS gadljiv na chieftec.
Ima mnogo boljih resenja za te pare cak i kod nas

Dodaj malo :)
Realno za te pare to ako targetujesh 650w. Realno najvecja mana tih non x napajanja su ventilatori, a tu se ni fsp u toj cenovnoj kategoriji nije proslavio koji je bio "deal" u srbiji zbog cene. Medjutim savetovana vita je poskupela 20% u srbiji pa je samim time od najboljeg postala najgori deal i jos kod nas nema 650w opcija , gd opcija vite (non modular) koja ti se uklapa u budzhet ima upola kracu garanciju i nema testova, tako da se bojim da je preporucim.
Moj problem u glavi je sto mislim da napajanje koje kupujes u 2025 treba da bude atx 3.1 i pcie 5.1 i to znacajno smanjuje ponudu, zato stalno ko papagaj ponavljam be quiet pure power 12 , single rail napajanje sa NORMALNIM ventilatorom u Srbiji je 100e. E sad modularnost lepa stvar, ali sve zavisi od kucista i koliko si aljkav:) Pola KP juri neki kabel za napajanje :)

Oba ventilatora, i Pure Wings 2 sto be quiet! koristi u Pure Power 12, i Pure Power 12 M, i Hong Hua su rifle bearing. Nista specijalno. be quiet! ima malo prednost zbog osecaja buke u odnosu na stare RMe zbog oblika rupa na starim RMe, ali sad su rupe toliko napredne na novom RMe (2025), da je nebitno

be quiet!-ov ce duze izdrzati svejedno, tako da ako neko pikira da drzi napajanja 10, 12, 15 + godina itd, i da se ne cima sa zamenom ventilatora posle Pure Power 12 / M definitivno bolji izbor

S tim sto opet to su obicni rifle bearing Pure Wings 2, ni blizu FDB kvalitetu SIlent Wings 3 i 4, tako da nije mala sansa da i oni puknu pre nego sto predju 12,15 godina xD, samo eto malo kvalitetniji od Hong Hue

Poslednja izmena:
Hteo sam da uzmem corsair RM650 za kombinaciju i5-11400f i RX6700xt graficku, ali koliko vidim uz njega dodje samo jedan gpu kabal, a za ovu karticu mi treba 8+6pin. Sto mi je malo neozbiljno, morao bih i dodatan kabal da jurim. Jesam li ja nesto pogresno video na specifikacijama ili je stvarno ovako? Vidim u ovoj kategoriji 650w preporucujete i be quiet pure power 12, jel bolje uzeti njega onda? Tu su oko 11k oba

Sto mi je malo neozbiljno, morao bih i dodatan kabal da jurim.
Ne moras, imas dva konektora na kraju tog jednog kabla
be quiet pure power 12 , single rail napajanje
be quiet pure power 12 M nije multi-rail napajanje, ne prave se vise multi-rail napajanja, isto je single-rail koje je be quiet! vestacki "podelio", napravio "iluziju" podele. Nebitno je, na isto dodje, samo marketinsko blebetanje xD

Nista nije sigurnije Pure Power 12 sa fiksnim od Pure Power 12 M sa modularnim

Poslednja izmena:
Aha jedan izlaz iz napajanja, pa se na drugom kraju splituje u dva konektora, to je i ovo sto piše 6+2 dual. Počeo sam da guglam, vidim da je dosta ljudi zbunjeno.
Pa šta onda uzeti za iste pare? 😄

Takođe i seadonic g12 gm za isti novac ima

Hteo sam da uzmem corsair RM650 za kombinaciju i5-11400f i RX6700xt graficku, ali koliko vidim uz njega dodje samo jedan gpu kabal, a za ovu karticu mi treba 8+6pin. Sto mi je malo neozbiljno, morao bih i dodatan kabal da jurim. Jesam li ja nesto pogresno video na specifikacijama ili je stvarno ovako? Vidim u ovoj kategoriji 650w preporucujete i be quiet pure power 12, jel bolje uzeti njega onda? Tu su oko 11k oba
Uz moj pokojni RM650 (verzija 2021 sa troulastim rupama kod ventilatora) sam dobio dva 6+2 pcie kabla, sa po dva konektora na svakom od njih, znaci ukupno 4 konektora.

A da potegnes garanciju? A bilo je par ljudi ranije u BG koji su kvalitetno popravljali napajanja, ne znam da li se time vise bave...

A da potegnes garanciju? A bilo je par ljudi ranije u BG koji su kvalitetno popravljali napajanja, ne znam da li se time vise bave...
Pisao sam ranije, potegao sam garanciju i dobio pare nazad. Sad dilema i jeste da li da opet kupim RM650 koji je super radio (dok je radio) ili nesto drugo. Ali na zalost, za te pare (11K), pa jos preko racuna, nema nekog velikog izbora. Kako kazu iskusniji gore, svodi se na RM650 ili be quiet Pure Power 12 / M .
Tu je naravno i stara IT "navlakusa"za bilo koji hardver: dodaj jos samo malo para i dobijes dosta bolji uredjaj, veci kakacitet, brzinu :)

Moja greska, nisam ispratio.

Evo mog iskustva sa Corsair RM650.

Posle 8 godina kako sam koristio obican LCPower LC600H-12 V2.31, gde je mucenik cak i rudario godinu ipo, odlucim da se otvorim za kvalitetno napajanje i uzmem u BCGroup RM650 u novoj konfiguraciji sa i3 12100f i 3060Ti. Znaci opusteno da radi s pola snage.
Posle malo vise od 2 godine crkne iznenada dok sam surfovao ! Proslo je vise od dve godine pa me BC uputio na distributera Comtrade. Evo posle 2 nedelje mi uvazili garanciju i uputili nazad na BCGroup. Oni mi pak umesto novog napajanja vratise pare: 11.200din

I sad dilema, uzeti ponovo isto napajanje (koje me je jelte blago razocaralo) ili ako ne to sta za te pare ? Mora preko racuna tako da nista od madjara.

Neki moj utisak je da je to napajanje dosta jeftino s obzirom kako se lepo kotira po netu (Tier A i to gold) i ne vidim sta bih mogao bolje za te pare, eventualno 1-2 hiljade vise. Imate li kakvih predloga, apela, sugestija :)
Eh sreće li sam, baš sam januara uzeo RTX 3060 ti i novo Corsair RM650, javljam za 2 godine jel je živo 😃

Mozda interesanto nekome izvor gelaxus.de
edit: fortron je FSP cisto da ne bude zablude.

1740930164808.png

Ima li neko preporuku za neko SFX napajanje od 850W, koje se moze kupiti kod nas?
"Compared to the previously reviewed Dagger Pro 850W review, the refreshed version has an improved fan curve. The fan still starts spinning at about 20% load, but it makes less noise at a higher load. Until about 350W, it’s hard to hear it, and it’s about a typical gaming PC load."
"
The Dagger Pro 850W uses a double-ball-bearing, DC brushless fan. It’s made by Power Logic and has 92mm. At a lower speed, it’s quiet, but the high PSU load makes it run at high RPM. The specifications suggest up to 2700RPM or higher under full load. The fan wasn’t loud in our tests, and we could hear it only in full-load tests. On a typical gaming PC, we would hear everything else more than the PSU. As I mentioned earlier, FSP improved the fan curve of the new Dagger Pro PSU, and it makes less noise under high load.
The PSU makes less noise overall than many other popular SFX models like Lian-Li SP750/850."
Pa sad...

"Compared to the previously reviewed Dagger Pro 850W review, the refreshed version has an improved fan curve. The fan still starts spinning at about 20% load, but it makes less noise at a higher load. Until about 350W, it’s hard to hear it, and it’s about a typical gaming PC load."
"
The Dagger Pro 850W uses a double-ball-bearing, DC brushless fan. It’s made by Power Logic and has 92mm. At a lower speed, it’s quiet, but the high PSU load makes it run at high RPM. The specifications suggest up to 2700RPM or higher under full load. The fan wasn’t loud in our tests, and we could hear it only in full-load tests. On a typical gaming PC, we would hear everything else more than the PSU. As I mentioned earlier, FSP improved the fan curve of the new Dagger Pro PSU, and it makes less noise under high load.
The PSU makes less noise overall than many other popular SFX models like Lian-Li SP750/850."
Pa sad...
gde nadje ovaj random review, samo hwbusters i cybenetics su verodostojni, ili eventualno F14 ili wolfsi kao tier 2

Al opet ni F14 ni wolfsi ne rade kako treba ispitivanje buke, stress test
Hvala momci. Znaci da ganjam Corsair, a vidim da imaju dvije verzije SF850 i SF850-L, vrijedi li vise platiti za ovaj SF, jer je on Platinum i manji?
od sta mi imamo u Srbiji, samo SF za sad, ako odes sad na najkvalitetniji discord za SFF, gde su diskusije najvisih nivoa, dobices isti odgovor, Corsair SF ili bust

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno