Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ooo pa ti ispod imaš negrijan podrum, koje je godište zgrada, jer ako je prije osamdesetih, gotovo sigurno nemaš ni trunku izolacije u podu, osa osamdesetima već ima dobre šanse, pogotovo s kraja decenije?

Nisam ti ja dao nikakav pametan odgovor, osim konstatacije da će bilo koja 12ka fino da rasporedi toplinu na kontra dijelu stana i poveća komfor, a Mitsu će se naravno rasteretiti. Sad, opravdane potrebe za premiumom nema (ako gledaš kapacitet i rasterećenje), ali ti uvijek sa svojim parama možeš kako želiš i ganjati maksimalan komfor i kvalitet.
U pitanju je novogradnja stara 5 godina, urađena u upitnom kvalitetu 😅.
Izolacija je srecom predimenzionisana za naše standarde gradnje, cak je i garaza izolovana.

Hvala na odgovoru u svakom slucaju.
Ja sam ispod klime na 2 bastenske plasticne stolice spustio nesto najslicnije plasticnoj vecoj kutiji koja stoji pod nagibom i ima u dnu spojeno crijevo (koje mozes provuci isto tako kao to sa slike). Nije nesto preljepo ali zimi gotovo da ne koristim taj dio terase gdje mi je klima pa mi ne smeta. To crijevo obicno zaledi tokom noci i napuni se ajmo reci 1/3 posude ali u toku dana odledi i istekne.
Hvala na savetu, zvuci mi kao dobro privremeno rešenje.

Skine se lula, tacna ispod klime, bas za tu namjenu ima, elegantno i lijepo rjesenje. Kome ledi crijevo, grijac zavrsava posao. Najbitnije sto kracom putanjom odvesti vodu, sa sto vecim padom.

Soba u poktrovlju, oko 20m2.

vivax aeri+, mdv aurora ili midea breezeless ? Ili nesto trece. 12.

Nema fasadne izolacije i ploca (plafon) od tavana nije izolovana. Ostali zidovi - staklena vuna (ne znam debljinu, mislim 15).

Variš ili 'ladiš prostor?
Na zidu je kamena vuna.
Haier Pearl Premium 12000 btu, ovdje (BIH) je 50 KM skuplja od aeri+ :)

Da li i koliko cesto koristite funkciju iClean,SelfClean?.Ja sada odradio i koliko vidim ima razlike na isparivacu UJ,pre i posle.Nisam ni znao do sada da ova moja Tesla(AUX) ima funkciju da zaledi isparivac.

Ja na poslu imam vivax, sa tom opcijom, i pustao sam pre neki dan, nista, al bas nista nije uradio...da ne pricam o tome da je izgleda zabagovalo, i grejalo(da osusi uj) jedno 2h- sve reko ajde sad ce ono to, al ne....pa sam morao rucno da gasim :D
KUci kolko vidim i ova tcl iz druge teme ima tu opciju, al jos je "nova" :D
Fujitsu nema tu opciju, ali kad vidim kako radi na vivax, nije mi ni potrebna :D sve dok se ne uzme crevo u ruke, nema tu nista

Pozdrav svima,

Koristim Mitsubishi Electric MSZ-HR50VFK/MUZ-HR50VF od avgusta 2024., prvenstveno za grejanje dobro izolovanog stana od 70 kvadrata. Planiram ugradnju jos jednog uređaja za lakše grejanje ostatka stana i kako bih rasteretio postojeću klimu.

Dvoumim se između Fujitsu i Daikin (FTXC, FTXF) modela kapaciteta 12.000btu pa bi mi dobro došlo neko iskustvo i savet, konkretno za grejanje.
Fujitsu inverter klima uređaj AGYG12KVCB/AOYG12KVCBN Nordic parapetna klima. Za grejanje TOP varijanta. Spoljašnja 38kg, unutrašnja 14kg

L je starija serija od K serije. K parapetna je za dlaku bolja, a i malko jeftinija

Ih, da je ovakva potrosnja i u zimi 😁

Prilozi

• Screenshot_2025-10-31-18-57-36-091_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2025-10-31-18-57-36-091_com.coolkit.jpg
    48.2 KB · Pregleda: 100
Zbog cega,ako mi je primarno hladjenje? Parapetna definitivno otpada jer em nisu nesto zastupljene em mi je i ovako skucen prostor jos nju da stavim.

U Oktobru klima koja ne modulira ispod 450w u 16m2 neizolovanog prostora,setovana na 22°C,potrosila 170kW.Klima koja nisko modulira do nekih 200w u 35m2 neizolovanog prostora,setovana na 24°C,potrosila 220kW.Po ovome izgleda da je niska modulacija itekako bitna.

Zbog cega,ako mi je primarno hladjenje? Parapetna definitivno otpada jer em nisu nesto zastupljene em mi je i ovako skucen prostor jos nju da stavim.
KGT je top klima za te pare, slobodno uzmi. Samo sam poredio sa onom parapetnom, kija je malo jači uređaj. Inače parapetne su bolje za grejanje generalno, jer toplotu izduvavaju u nivou poda gde je inače najhladnije. Ako hoćeš zidnu klimu, ne gledaj dalje od KGT modela, ukoliko ti se uklapa u budžet. To je poboljšani naslednik proslavljene ASYG LUCA modela

Kupujem klimu za vikendicu. Služiće za grijanje oko 20 kvadrata. Temperature su zimi najviše do - 10.

Valja li ovaj model? Electrolux Inverter Klima EACS/I-12HEJ/N8

Rekli su mi da gledam ovo 12HEJ/N8 jer ona može valjda do - 25 a model 12HEF tačnije oznake Electrolux Inverter Klima EACS/I-12HEF/N8 EEC može do - 15.

Kakve su klime Electrolux?

Midea breza ss za oktobar mesec, 55 kv. Uključujem je 5-6 sati dnevno, vikendom radi preko dana , noću isključujem, temperatura setovana na 23° sa opcijom i-feel.

Prilozi

• Screenshot_20251101_093257_com_midea_ai_overseas_IndexActivity.jpg
    Screenshot_20251101_093257_com_midea_ai_overseas_IndexActivity.jpg
    85.1 KB · Pregleda: 69
jako zanimljiv Lg S12eq zbog twin rotary kompresora finog rada i masivnosti
Kakve masivnosti? Jedna od ubedljivo najmanjih spoljnih jedinica na tržištu, 25kg. Ne kažem da je loše, ali opet..
Kupujem klimu za vikendicu. Služiće za grijanje oko 20 kvadrata. Temperature su zimi najviše do - 10.

Valja li ovaj model? Electrolux Inverter Klima EACS/I-12HEJ/N8

Rekli su mi da gledam ovo 12HEJ/N8 jer ona može valjda do - 25 a model 12HEF tačnije oznake Electrolux Inverter Klima EACS/I-12HEF/N8 EEC može do - 15.

Kakve su klime Electrolux?
To je rebrendirani TCL. Tu i tamo, bolja opcija bi ti bila Haier Pearl Premium 12k za sličan novac

Није лоша уопште. Греје ми 40 квм уз фантастичну културу рада.

Kakve masivnosti? Jedna od ubedljivo najmanjih spoljnih jedinica na tržištu, 25kg. Ne kažem da je loše, ali opet..

To je rebrendirani TCL. Tu i tamo, bolja opcija bi ti bila Haier Pearl Premium 12k za sličan novac
Pearl Premium sam ugradio dva komada i baš sam zadovoljan.
Međutim Pearl Premium je oko 550e dok je Electrolux u nekoj kompenzaciji 260e (nije greška u kucanju). Ako su slične onda da ne bacam 200e bezveze?

Da, jbn autocorrect.

Prilozi

• Screenshot_20251101_133620_Google.jpg
    Screenshot_20251101_133620_Google.jpg
    156.6 KB · Pregleda: 53
KGT je top klima za te pare, slobodno uzmi. Samo sam poredio sa onom parapetnom, kija je malo jači uređaj. Inače parapetne su bolje za grejanje generalno, jer toplotu izduvavaju u nivou poda gde je inače najhladnije. Ako hoćeš zidnu klimu, ne gledaj dalje od KGT modela, ukoliko ti se uklapa u budžet. To je poboljšani naslednik proslavljene ASYG LUCA modela
Malo si me zbunio,ali sad je razjasnjeno.Znam da je bolje kada je nisko,isto kao kad pustis TA da izduvava,ali u 35m2 ispod jednog prozora TA koje keva nema sanse da se odrekne (pre bi se mene :D), a ispod drugog prozora parapetna nema sanse.Da KGT mi se uklapa i sa ugradnjom mi prmasuje vrlo malo nego sto sam planirao da dam.Zovem u ponedeljak ove kod kojih sam juce bio u salonu da dogovorimo termin ugradnje. Reci mi jos samo,ako si upoznat na specifikaciji proizvoda pise Made in Kina,zar one nisu Japanske?
Hvala.

Znam da je bolje kada je nisko,isto kao kad pustis TA da izduvava,ali u 35m2 ispod jednog prozora TA koje keva nema sanse da se odrekne (pre bi se mene :D), a ispod drugog prozora parapetna nema sanse.
Tako je stajalo i kod mene. Prve 2 godine i jedno i drugo, pa kada su presli na klimu, TA pec se nije palila😄.
Moj ti je savjet, ispod tog prozora ugradi parapetnu, jer stvarno je ljepsi i ugodniji osjecaj, a do nje, neka ostane TA pec, jer ce ostati samo tu sezonu.

Nazad
Vrh Dno