Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Izbacio je Panasonic model Solo. Radi se o parapetnom monoblok modelu bez spoljne jedinice. Dakle, oni koji nemaju spoljnu jedinicu gde staviti sada imaju rešenje, koje nije jeftino.

Prilozi

• Screenshot_20250904-204503~2.jpg
    Screenshot_20250904-204503~2.jpg
    75.7 KB · Pregleda: 74
  • Screenshot_20250904-204516~2.jpg
    Screenshot_20250904-204516~2.jpg
    75.6 KB · Pregleda: 75
  • Screenshot_20250904-204525~2.jpg
    Screenshot_20250904-204525~2.jpg
    127.1 KB · Pregleda: 75
Poslednja izmena:
Обичан пингвин у нешто финијој изведби.

2000eur košta 9-ka u EU
Da, baš je skupa. Ali za one koji nemaju izbora i ako budžet dozvoljava nije loše rešenje. Realno ni klasične parapetne klime japanskih proizvođača nisu bitno jeftinije. Kod nas je baš siromašna ponuda ovakvih modela.
Обичан пингвин у нешто финијој изведби.
Pa nije. Ova ima dva izvoda za vazduh. Takvih pingvina kod nas u Srbiji nema.

Nađoh da je twin rotary kompresor i da su relativno tihe.

Питање какве су за одржавање и како решити кондензат. Јасно да је ово решење тамо где спољне јединице нису тема.

Crevo za kondenzat je već fabrički izvedeno, a verovatno bi trebalo da ide u odvodnu vertikalu (ovo je sad postala praksa i kod nas).
Za neko ozbiljnije grejanje na većim minusima ovo bi moglo biti problem zbog zamrzavanja vode u vertikali. Varijanta da se ono vadi iz vertikale i pušta da kaplje dole, teško da je izvodljiva i prihvatljiva.
Za održavanje verovatno pakao, dva NASA inženjera i jedan NASA mehaničar :D

montaža unutrašnje jedinice na manje od 10cm od plafona, jer je to zaista potrebno za ispravan rad uređaja.

Kod mene je na nekih 6.5 do 7 cm u iste rupe gde je ranije stajala i stara obicna vox klima.

Kod mene je na nekih 6.5 do 7 cm u iste rupe gde je ranije stajala i stara obicna vox klima.
I meni je Daikin tako montiran ali radi dobro uprkos tome. No zaista ne bi trebalo ici ispod minimalnih 10cm jer zna uticati dosta na rad, uvlačenje vazduha i očitavanje sobne temperature. Midea All Easy Pro može da se montira na 5cm od plafona po prospektu, ali iz ličnih razloga nikada to ne bih uradio.

Pozdrav. Ako može neko da me posavetuje, bio bih mu zahvalan.

Potrebna mi je inverter klima (jedna, NE DVE) za grejanje 55 kvadrata (prizemlje 25 + potkrovlje 20). To će biti JEDINI način grejanja. Spoljna izolacija - 10 cm stiropor, potkrovlje - 15 cm mineralne vune, PVC stolarija.

Da li je ovde potrebna 18-ica ili može i 12-ica? Ili recimo snaga u kW? Neki konkretan proizvođač / model za preporuku?

Ne znam kako misliš da sa jednom klimom greješ kuću u dva nivoa? Kako god, mršava ti je izolacija potkrovlja, treba ti oko 2.8kW@-10°C, a to recimo po Pdesign prevazilazi veliku većinu 12-ca. Mada je uvek bolje staviti dve 7-ce ili dve 9-ke (japance) ili dve 12-ce (kineze), jednu dole a drugu gore. Prvenstveno zbog hlađenja na leto, jer ćeš sa samo 15cm izolacije imati potrebu za hlađenjem klimom u potkrovlju.

Poslednja izmena:
Зависи од степеништа, код мене клима у принципу може да греје оба нивоа, стоји између два спрата у степеништу. Од хлађења горњег нивоа у том случају слаба вајда. Друга клима је накнадно додата јер ова једна не може да греје адекватно свих 120-ак квадрата.

Slažem se, ali zavisi i od rasporeda prostorija. A 15cm pod krovom nije dovoljno da se izbegne hlađenje preko leta. 25cm KAMENE VUNE je minimum po aktuelnim građevinskim propisima, a mekša vuna (manje gustine) mora ići i više, zbog toplotne inercije.

Vrh Dno