Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Здраво, људи! Тражим идеално место за постављање климе на основу ових слика, па ми треба неки савет.

Моја идеја је да се клима постави изнад кревета, лево у углу до зида с прозорима, и да дува паралелно с креветом – увек подигнута нагоре, тако да дува у правцу телевизора. Соба је 3,4 x 3,6 метара, отприлике 12 квадрата.

За сада сам се одлучио за Mitsu HR25. Сваки савет је добродошао. Иначе, од кревета до зида има око 60 cm, тако да би клима била постављена на око 30 cm од зида.

Prilozi

• 6ff995c3-2ad1-4325-b6af-4eb70b6097be.jpeg
    6ff995c3-2ad1-4325-b6af-4eb70b6097be.jpeg
    88.6 KB · Pregleda: 118
  • 45c5afce-1bf1-40c9-b9cf-1e1111c24749.jpeg
    45c5afce-1bf1-40c9-b9cf-1e1111c24749.jpeg
    91.7 KB · Pregleda: 56
  • 1571430b-0138-45ec-8d52-b090c43a35c6.jpeg
    1571430b-0138-45ec-8d52-b090c43a35c6.jpeg
    90.7 KB · Pregleda: 49
  • d4207873-74a9-4eed-92ff-1ebeb4ba53cd.jpeg
    d4207873-74a9-4eed-92ff-1ebeb4ba53cd.jpeg
    92.3 KB · Pregleda: 48
Pozdrav jos jednom!

1750018405921.jpeg

Da li na mesto oznaceno zelenom bojom ima logike staviti Mitsu SRK35ZS-WF? Treba mi za grejanje i za hladjenje pa pitanje sta bi od drugih prostorija mogla da dokaci ohladi/ugreje ako ista? Plan je kasnije staviti neku 7-9 u sobu od 11kvm. Hvala!

Bitno je, u tim nazovi eko modovima ništa neće da radi kako treba. Od proste stvari zakomplikuju za dvesta bespotrebnih opcija tek koliko da bi neko tu razglabao o kojekakvim modovima kako moja klima ima ovo što tvoja nema.
Eko mod je ništa drugo do smanjenje potrošnje na uštrb normalnog održavanja temperature tako da free energy ne postoji osim ako ne "veruješ" u nju.
Nije tako. Eko mod ograniči max snagu kompresora, a temp se održava u dlaku precizno. Sem toga Fujitsu se nikada ne zaleće na hlađenju, samo na grejanju, pa je taj EKO mod koristan u te svrhe. A u hlađenju i 18-ca ide nisko, i hladi sa potrošnjom od iapod 200W, ako potreba za hlađenjem nije veća u tom trenutku. Nema tu energija iz ničega, već precizno doziranje energije, taman koliko treba, bez pali-gasi, i pregrej/prehladi roler-kostera. Najbolja klima je skoro neprimetna, ona koju ne osetiš u radu, niti je čuješ, niti ti nešto ledeno ili vrelo duva.

Nije tako. Eko mod ograniči max snagu kompresora, a temp se održava u dlaku precizno. Sem toga Fujitsu se nikada ne zaleće na hlađenju, samo na grejanju, pa je taj EKO mod koristan u te svrhe. A u hlađenju i 18-ca ide nisko, i hladi sa potrošnjom od iapod 200W, ako potreba za hlađenjem nije veća u tom trenutku. Nema tu energija iz ničega, već precizno doziranje energije, taman koliko treba, bez pali-gasi, i pregrej/prehladi roler-kostera. Najbolja klima je skoro neprimetna, ona koju ne osetiš u radu, niti je čuješ, niti ti nešto ledeno ili vrelo duva.
Ne znam za hladjenje jer je ne koristim kuca mi ladna celo leto. Ali zimi 18kmta u manual-u pise da eco mod kada ga ukljucis klima ako je zadato 25 spusta temp za 2 stepena kao da stedi. I testirao sam je zimus stavim 24 standard jedan dan pa 24 eko potrosi manje al u sobi mi 22 a posle sam stavio 26 i eko i dobio sam 24 i istu potrosnju. Tako da na 18kmta taj eko za zimu pada u vodu. :) Za leto mozda drugacija prica ali ne znam cuti ne palim je.

Ajmo obrnutim redosledom, koja je razlika u radu klime kad nije u EKO i kad jeste ako po tvojoj tvrdnji sve isto radi?
@jozza objasnio, da ne ponavljam. Pa i radi isto, hladi, samo je razlika u intezitetu.
Tako da na 18kmta taj eko za zimu pada u vodu. :) Za leto mozda drugacija prica ali ne znam cuti ne palim je.
Za nove modele fujitsu-a mislim da nema potrebe za eco modom, jer svakako rade lagano.

da li neko ima iskustva sa:

Mitsubishi inverter MSZ-FT25VGK/MUZ-FT25VGHZ​

ili

Daikin inverter klima uređaj FTXM25R/RXM25R Perfera​

da li je moguće sa jednom od ove dve klime zagrejati sobu od 16m² koja ima lošu termoizolaciju, dva spoljna zida i oko koje se ništa ne greje?
Ja imam perferu 25r i grejem sobu 20 m2 bez problema,na leru sto bi se reklo,ali dobro je izolovana kuca...

U sobi od 20kvm ima stirodur 5cm unutrasnje izolacije na spoljnim zidovima oznacenim crvenom. Prozori su PVC. Ostatak kuce PVC prozore, ali bez ikakve izolacije spolja/iznutra.

Do sada sam se grejao na norveski u vecoj sobi i TA u predsoblju i maloj, medjutim to je bukvalno bacanje para jer duva promaja sa svih strana. Sad hocu da probam da sredim/ulozim malo da mi bude lakse da se ogrejem na zimu. Ne ocekujem magiju, ali bih voleo da leti bude prijatnije u vecoj sobi i recimo hodniku (do sada sam se kuvao bukvalno kao u rerni), a zimi udobnije jer sam se do sada smrzavao u vecem delu kuce.

Ne znam za hladjenje jer je ne koristim kuca mi ladna celo leto. Ali zimi 18kmta u manual-u pise da eco mod kada ga ukljucis klima ako je zadato 25 spusta temp za 2 stepena kao da stedi. I testirao sam je zimus stavim 24 standard jedan dan pa 24 eko potrosi manje al u sobi mi 22 a posle sam stavio 26 i eko i dobio sam 24 i istu potrosnju. Tako da na 18kmta taj eko za zimu pada u vodu. :) Za leto mozda drugacija prica ali ne znam cuti ne palim je.
Jeste, ima offset, ali precizno održava temp, koja god da je. Poenta je da nema zaletanja kompresora i max snaga je ograničena na 70%

Nastavak price o Vox IMA12 UVCW

Ugradjena i jedino sam zaboravio poneti merac potrosnje pa to drugom prilikom. Bilo je dosta toplo a spoljna jedinica na suncanoj strani.
Subjektivno mi deluje za te pare ok izrada. Plastika tvrda nista ne vibrira. Prva brzina je tiha kao sapat, druga je ok ne smeta, treca mozda tek pocinje sa susti ostale moraju da se cuju a turbo bas razbija :) Postoji i Soft brzina gde zatvara krilca ali ne potpuno i kad stojim ispred nje nema diretknog duvanja i bude tisa. Jedino sto ce se slabo koristiti taj mod jer duva napram vrata u hodnik. Spoljna jedinica je radila bar po brzini kompresora i ventilatora ma max ili nesto manje jer je unutra bilo 30C i vise jer je otvoren prozor a 14h.
Sve u svemu meni se dopalo sve to. Aplikacija AC Freedom ima ogranicavanje kompresora u procentima kao i deo gde meri potrosnju, ali :) grafikon stoji na nuli verovatno je izbacena ta opcija - steta.
Evo i kratkog snimka. A javicu i za najnizu potrosnju :)

2025-06-14 160028.jpg2025-06-14 160247.jpg

Ovo je najnize sto sam video i drzi da kazem 200w
Spolja jedinica je na suncanoj strani napolje oko 32C a unutrasnja bila na 26C podesena i na auto fan otprilike to je i low brzina kada sma menjao brzinu fan-a potrosnja ostaje manje vise ista razlika par wati.
Spoljnu sam slikao odozdo vide se gomile otvora za defrost period, no stavio sam gumice koje dolaze u kompletu u delu gde je potrebno da bi kondezat iz unutrasnju na hladjenju odvodio prema crevu dole.

hvala na javljanju. moja soba je malo manja, pa kapiram da će sve biti u redu. inače, novi momenat:

DAIKIN FTXA25AW/RXA25A STYLISH WHITE,​

trenutno na akciji, jeftinija od perfere 🧐🤔
Perfera 12 je isto na akciji, jeftinija za 1000 dinara od ove.

Prilozi

• IMG_20250616_104126.jpg
    IMG_20250616_104126.jpg
    59.4 KB · Pregleda: 52
  • IMG_20250616_104009.jpg
    IMG_20250616_104009.jpg
    69.8 KB · Pregleda: 90
Pogledajte prilog 496312Pogledajte prilog 496313

Ovo je najnize sto sam video i drzi da kazem 200w
Spolja jedinica je na suncanoj strani napolje oko 32C a unutrasnja bila na 26C podesena i na auto fan otprilike to je i low brzina kada sma menjao brzinu fan-a potrosnja ostaje manje vise ista razlika par wati.
Spoljnu sam slikao odozdo vide se gomile otvora za defrost period, no stavio sam gumice koje dolaze u kompletu u delu gde je potrebno da bi kondezat iz unutrasnju na hladjenju odvodio prema crevu dole.
To je novi model Vox a, od ove godine.
Kazi mi jel ima grejac spoljne jedinice, vidi se odozdo, mada kod tebe se ne vidi od tih cepova koje si stavio. Da li ima jednoredni ili dvoredni izmenjivac, isto se moze videti odozdo i da li ti je zgodno da uslikas nalepnicu SJ, interesuje me sa koliko grama gasa je prednapunjena!

Perfera 12 je isto na akciji, jeftinija za 1000 dinara od ove.
znam za dvanesticu da je na akciji, ali mislio sam da je to previše za 16m². u međuvremenu sam ih zvao (inače nemaju stylish white), čovek mi toplo preporučuje baš ovu dvanaesticu koja je na akciji. kaže da su jako precizne po pitanju temperiranja i da će to biti ok, pogotovo što se ništa oko te sobe ne greje.

Kazi mi jel ima grejac spoljne jedinice, vidi se odozdo, mada kod tebe se ne vidi od tih cepova koje si stavio. Da li ima jednoredni ili dvoredni izmenjivac, isto se moze videti odozdo i da li ti je zgodno da uslikas nalepnicu SJ, interesuje me sa koliko grama gasa je prednapunjena!
Ima grejac SJ, kacio je covek slike vec, imas u tom citatu link (https://forum.benchmark.rs/threads/klima-uredjaji-opšta-diskusija.479833/page-748#post-7476879)

Da ima greac vidi se, ima dvoredni izmenjivac i 0.60kg gasa ima u predhodnim postovima sto sam pisao slike i dva videa. Pisem o njoj jer nisam nasao pre moje kupovine a mislim da ce mozda nekome biti zanimljiva zbog cene i sta daje.

На грејану ти испод 200 и не треба

to je najnize sto sam video posle 2h rada dok sam bio tamo jer nije kod mene u kuci. Inace kako je bilo verovatno toplije napolje oko 15h drzala je 230w malo padne na 220w pa se vrati. Verovatno toliko trazi ta prostorija koja je na suncanoj strani, a vrata otvorena do hodnika. Inace da ugasi se tu negde oko 190w mislim da ne moze nize.
Nisam ogranicavao snagu kompresora preko aplikacije niti eko mod.

Ako budeš imao vremena (i volje), mogao bi i to da probaš, čisto da imamo kompletan info jer si jedini koji ima taj model. Ako može niže bila bi dobar konkurent tcl-ovim IFS varijacijama. Digneš temperaturu da je jednaka onoj u prostoriji pa vidiš hoće li da spusti niže. Ne znam kako uopšte radi taj eko mod, da li on ograničava snagu kompresora i na koju vrednost, pošto mi deluje kao višak ako već može ručno da se ograniči.
I pitanje za ostale koji imaju podešavanje jačine kompresora na svojim klimama:
Ako klima ima najnižu modulaciju od 200w, ograničenjem jačine kompresora na 50%, modulacija bi mogla da padne na 100 pod uslovom da je toliko dovoljno da odražava temp prostorije? Ili grešim?

Зависи од климе до климе. Код Вивакса, АЕМИ у Еко моду спушта на рецимо 130 Вати, али то не гарантује да ће температуру одржавати на жељеном нивоу. Код ЛГ ограничава снагу компресора на максимални 80, 60 или 40 %, али то не утиче на модулацију. Код мене могу слободфно рећи да не утиче ни на шта јер клима ретко иде на хлађењу преко 500 Вати.

Eko mod nema veze koliko ce klima nisko da spusti modulaciju, ima veze sa maksimumom na koliko ce kompresor da radi. Ovih 200w nije na grejanju, nego na hladjenju koliko sam ja razumeo! Ova klima ako ima dvoredni izmenjivac i grejec SJ, spada u fobre kupovine, ne znam samo koliko kosta. Eto primera da klima ne mora da ima 30+ kg da bi bila jaka i dobra za grejanje, moze i sa 24 kg. Ovo je jedna od retkih 12 tica kineza da ima dvoredni izmenjivac i grejac tacne a da kosta ne znam, manje od 400e, mozda i jedina, u svakom slucaju bestbuy za te pare, kome ne treba bas niska modulacija. Jos bolja opcija je original te klime, Aux, dolazi sa novom drugacinom SJ i drugacijim daljincem

Drugari
Treba mi klima za nekih 50-60 m² koju da uzmem
Mitsubishi MSZ/MUZ-AY50VGKP/VG
Ili Gree amber Nordic
Hvala puno. Svaka vam fala

da li neko ima iskustva sa:

Mitsubishi inverter MSZ-FT25VGK/MUZ-FT25VGHZ​

ili

Daikin inverter klima uređaj FTXM25R/RXM25R Perfera​

da li je moguće sa jednom od ove dve klime zagrejati sobu od 16m² koja ima lošu termoizolaciju, dva spoljna zida i oko koje se ništa ne greje?

hvala na javljanju. moja soba je malo manja, pa kapiram da će sve biti u redu. inače, novi momenat:

DAIKIN FTXA25AW/RXA25A STYLISH WHITE,​

trenutno na akciji, jeftinija od perfere 🧐🤔
Kakva je cjena za FVXM25A9 + RXMA5
Ja trazim za onaj tip A konstrukcije klimu pa jedina opcija je da unutrasnja bude podna. Sad je pitanje kako radi mogulacija ako neko ima nebi bilo lose da da savjet.

Treba i malo informacije: da li je stan ili kuca, izolacija, stolarija itd.
Kuća je u pitanju. Montirao bi je u hodniku i da mi služi najviše za hlađenje. A za grejanje povremeno. Kuća je. Ima 10 cm stiropora. Plafon je takođe izolovan sa 10 cm stiropora. Prozori su PVC. Sa dva i tri stakla
Hvala još jednom
Treba i malo informacije: da li je stan ili kuca, izolacija, stolarija itd.
I najviše me interesuje Vaše mišljenje u vezi kvaliteta samih klima. Koje su prednosti koje mane. I najviše razlike po Vama između te dve klime
Hvala još jednom

Kuća je u pitanju. Montirao bi je u hodniku i da mi služi najviše za hlađenje. A za grejanje povremeno. Kuća je. Ima 10 cm stiropora. Plafon je takođe izolovan sa 10 cm stiropora. Prozori su PVC. Sa dva i tri stakla
Hvala još jednom

I najviše me interesuje Vaše mišljenje u vezi kvaliteta samih klima. Koje su prednosti koje mane. I najviše razlike po Vama između te dve klime
Hvala još jednom
Za takav posao ti ne treba bas Amber Ultra i Mica 18btu!
A hodnik je velika greska... Na grejanje bice cirkus sa Amber Ultra, sto ne spusta ispod 500w ---> brzo nagruva temp. u hodnik i ode u rezim on/off ;)
Bolje bi bilo da iz dnevne duva prema hodnik ili mora bas u hodnik?
Ne bi bilo lose i neka skica od prostora

Poslednja izmena:
Eko mod nema veze koliko ce klima nisko da spusti modulaciju, ima veze sa maksimumom na koliko ce kompresor da radi. Ovih 200w nije na grejanju, nego na hladjenju koliko sam ja razumeo! Ova klima ako ima dvoredni izmenjivac i grejec SJ, spada u fobre kupovine, ne znam samo koliko kosta. Eto primera da klima ne mora da ima 30+ kg da bi bila jaka i dobra za grejanje, moze i sa 24 kg. Ovo je jedna od retkih 12 tica kineza da ima dvoredni izmenjivac i grejac tacne a da kosta ne znam, manje od 400e, mozda i jedina, u svakom slucaju bestbuy za te pare, kome ne treba bas niska modulacija. Jos bolja opcija je original te klime, Aux, dolazi sa novom drugacinom SJ i drugacijim daljincem
Koji je tacno model AUX-a?

Nazad
Vrh Dno