Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Krenula je sa nepunih 400w i postepeno spuštala do 118w i tako držala sa + 10 -20w. Nisam screen-ovao grafikon, čim budem imao wi fi odradicu,trenutno nisam u mogućnosti.

maxwc3
Ja kad sam rekao da radis iz ubedjenja nisam nista negativno mislio. A ovo za uljnu pumpu sam pitao jer ne znam, valjda sme covek nesto da ne zna i da pita!
Pa i ja sam ti lepo objasnio zašto sam uradio tako kako sam uradio kao i kad je potrebna uljna zamka a kad ne i ne vidim da sam te ikako uvredio pa da se ljutiš.

Inače da objasnim još neke stvari oko famoznih 3 metra. Da sam ovu klimu trebao da ugradim kod nekog drugog a ne kod sebe bez imalo razmišljanja bi stavio 3 metra cevi samo iz razloga jer je to navedeno u nekom dodatnom uputstvu jer u Hisense klimama dobijete tri knjižice sa uputstvima i to dve za montažu i jednu za daljinski.
U jednoj od te dve ne stoji uopšte navedeno 3m cevi već samo maksimum dozvoljen za ugradnju.
U drugoj pišu svakakve nebuloze od tih min 3metra do gluposti tipa da spoljna i unutrašnja jedinica moraju biti udaljenje 5m? Po toj drugoj brošuri ja vam garantujem da ću sada da idem sa nekim da obiđem 100 ugradjenih hisense klima da na svih 100 nadjem kršenje smernica za ugradnju. Ko je tu drugu brošuru pisao stvarno ne znam ali po prvoj i po onoj na internetu u pdfu koja je ista je sve jasno.

Druga dosta bitna stvar za 3m instalacije je lakoća ugradnje iz mnogo razloga a navešću neke bitne za montere:
- napraviš serijski po 3m kad ne ugradjuješ klime u lokalu u hladovini i ispertalaš cevovod za 4-5 klima
- slično i sa kablovima za struju
- neuporedivo manje visiš na merdevinama jer ne gubiš vreme na merenje i odsecanje i pertlovanje dok stojiš na visini i sunce te kove u glavu
- zbog svega gore navedenog je i bolje za tvoje zdravlje
- u odnosu na postavljanje dužine onoliko koliko treba a ne 3m ti možeš da se igraš dok ovaj prvi nema prostora za grešku prilikom pertlovanja cevi
- ako ne postaviš 3m cevi svi te prozivaju da si hteo da zavrneš nekoga za nešto radi uštede nečega a kad ih postaviš onda si vrh majstor
i tome slično.
I evo ako je nekome lakše što ću ovo reći nemam ništa protiv postavljanja 3m instalacije i to je lakše i sa mnogo manje glavobolje ali je to zarad lakoće i brzine ugradnje a ne "zbog toga što će da crkne kompresor".
I zato kada mi neko kaže da je zbog toga što će da crkne klima ja ulazim u raspravu što često nema svhre jer je mnogo teško ubediti nekoga u suprotno jer eto "veruje" da je to tako.

U principu ne. Slična je aemi modelu i može bit iinteresantna za hlađenje manjih soba i sl. Za grejanje nije, može da pomogne u prelazno periodu.
E sad, s obzirom da me je neko ispravio u vezi aemi i naveo kako sada radi drugačije, moguće je da su menjali softver.
Ovako kako sam opisao radi kod drugara.
Imam nove informacije u vezi aemi ovih sto se prodaju unazad 3 godine, Cak ni na hlađenju ne želi da spusti ispod 400W, ali ako aktiviraš Eco onda spušta i do 100W..

Potrebna je zamena on/off klime 12ce sa inverterom.

Daikin Comfora 12, kao neki solidno zaokružen i pouzdan proizvod, je oko 139 hiljada i još ugradnja. BOlja bi bila Perfera, ali je i cena solidno veća, čitaj još 40000 dinara.

Ovo je ipak nešto više od planiranih ulaganja.

Koja je preporuka za pouzdanu, dobru klimu u cenovnom rangu oko 1000 evra 😃

Pročitan najveći deo ove teme i suštinski vrlo malo je pisano za LG, neki od novijih modela ili recimo LG P12SND AI AIR Special. Za Fujitsu definitivno ne mogu da se snađem sa tim svim nabrojanim modelima od prošle godine, u temi, i šta je to što je dobro. Slično važi i za Mitsubishi 😁 Iskreno se uopšte ne upuštam u modulacije, potrošnju struje, poenta je da radi pouzdano, kvalitetno, 95% vremena je hlađenje, pošto postoji centralno grejanje.
Upravo zbog toga i postavljam pitanje, ako neko ima vremena da napiše neku preporuku 😃

Prilozi

• Screenshot_2025-06-06-09-24-45-390_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2025-06-06-09-24-45-390_com.android.chrome.jpg
    73.1 KB · Pregleda: 83
A danas je na mesto skinute on off nameštena inverter, trebala je da bude Midea Extrime ali mi ispala neka kombinacija pa je umesto nje došla Hisence comfort a pošto su one poznate po crkavanju ako se montiraju na manje od 3m instalacije evo da budem dosledan svojim ubeđenjima montirao sam je na 1.2m.
Da nisam imao već izbušenu rupu bušio bi je ukoso prema konektorima da bude još manje ali ovako nisam mogao manje cevi da namestim.
Kad crkne javljam za sada ubija kako hladi.
Hladjenje je mala maca, vidjecemo tek kad krene da grije i nabije pritisak.

U principu ne. Slična je aemi modelu i može bit iinteresantna za hlađenje manjih soba i sl. Za grejanje nije, može da pomogne u prelazno periodu.
E sad, s obzirom da me je neko ispravio u vezi aemi i naveo kako sada radi drugačije, moguće je da su menjali softver.
Ovako kako sam opisao radi kod drugara.
Tu imam :) reko bas da vidim sta cete da kazete. Ma ladi dobro a zimi cest defrost ako zelis na 30c pod znacima navoda

A kod caleta je aeri 18tica

Ja sam za to da ko hoce primarno da se greje na klimu da zaobilazi Mideine proizvode, za hladjenje su perfektne za te pare.

Vaillant ClimaVAIR pro VAIB1-035WN 12K Inverter klima.​

Vaše mišljenje za ovu klimu,više bi se koristila za hlađenje ,a u zimskoj sezoni bi je koristio u paru sa gasnom peći.Veličina prostora 40-tak kvadrata sve odlično izolovano i pvc stolarija.

A koliko dugo radi na 118w pre nego sto se ugasi. Imas li grafikon rada a ne fotke..Ovde koliko vidim je sa 371w spustila na 118w za 9 minuta, i sta je onda bilo, jel se ugasila ili je tako peglala pola sata..
Za taj grafikon koji trazis treba tapo p110 uticnica, sto malo ko ima, jer je visestruko skuplja od generickih iz Kine, cije aplikacije imaju osnovne funkcije (daljinska kontrola, merenje trenutne potrosnje, pracenje mesecne i slicno. Imaju i neke grafikone, ali ne te koje trazis. U svakom slucaju, nema razloga da se ne veruje dugogodisnjem clanu. Kada bude ispratio kako radi po ovim vrucinama, sasvim je dovoljno da prenese recima, pogotovo jer je vec okacio dosta slika sa obelezenim vremenom.

Ne kazem ja da mu ne verujem, nego ako je sa 370w spustala za 9 min na 118w i ugasila se, pa opet krene od 500w pa pada, pada i na 118w se ugasi, onda to nije modulacija na 118w. Modulacija je ako ona dodje na 118w i tako stoji, ne gasi se, pola sata, sat recimo, pa se tek onda ugasi jer ne moze jos nize.

Hladjenje je mala maca, vidjecemo tek kad krene da grije i nabije pritisak.
Koji će pritisak da nabije u 1.2m za razliku od 3m? Msm ako možeš da mi objasniš tačno šta će se desiti u oba slučajeva a ne tako bilijarski i odokativno?
Imam nove informacije u vezi aemi ovih sto se prodaju unazad 3 godine, Cak ni na hlađenju ne želi da spusti ispod 400W, ali ako aktiviraš Eco onda spušta i do 100W..
186w sada u podne stan 70m2 srednje izolovan. Nisam je gasio radi testa a neću je ni gasiti. Mod auto fan normalno 26c.

Prilozi

• 1749213886231551965142909377112.jpg
    1749213886231551965142909377112.jpg
    95.6 KB · Pregleda: 71
Poslednja izmena:
Ja sam za to da ko hoce primarno da se greje na klimu da zaobilazi Mideine proizvode, za hladjenje su perfektne za te pare.
Mideina 12tica ima oko 14000btu u oba moda za razliku od većine ostalih kineza koji nemaju ni 12000. Midea extrime ubija kako radi u svim sezonama i dobiješ full materijal za ugradnju i deklarisana je na -25 zimi.
Po meni je best buy unodnosu na sve.
Ko ima puno para a hoće 100% grejanje na klimu onda zna se, samo mitsubishi.

Deklarisana na 2.6 kW, verovatno na Tbiv -7 kao i ostale Midee.

Mideina 12tica ima oko 14000btu u oba moda za razliku od većine ostalih kineza koji nemaju ni 12000. Midea extrime ubija kako radi u svim sezonama i dobiješ full materijal za ugradnju i deklarisana je na -25 zimi.
Po meni je best buy unodnosu na sve.
Ko ima puno para a hoće 100% grejanje na klimu onda zna se, samo mitsubishi.
Ovom sad porukom si se zakopao 3m pod zemlju. 🤫 na dalje..

Zbog Midee brate moj. Gree i Haier su klime za Mideu, sto se tice grejanja, za hladjenje ok..
Znam, zezam se malo...
Stvarno ne kapiram toliku nepopularnost midee po forumima a dizanje gree u nebesa. Za haier pored ostalih čunga lungi neću ni da govorim.
Ta jadna midea je naviše bila pljuvana u vreme on off klima kad sve te čunga lunge iz kine nisu ni postojale kod nas već samo midea. I onda normalno pljuvačina i ismejavanje svakoga ko kupi mideu u odnosu na kopernikus galanz whirpool panasonik i da ne pominjem sve ostale japance.
Onda nije bilo dovoljno ni što se njene klime nisu kvarile i radile su po par decenija isto ko i japanci i u ničemu nije bila mnogo lošija od ostalih (msm mogu da ti slikam mideu koja radi i dan danas posle tačno 20 godina) nego se to sad nastavlja sa upoređenjem samih kineza.
I sad je tu mož misliti gree i haier kao mnoogo bolji....
Kad gree osakati svoje proizvode tako što im smanji izmenjivač u spoljoj jedinici za po 30 i 40 posto i prodaje ih sa istim karakteristikama kao i pre onda se o tome ćuti i to je ok.
Kad neki drugi proizvođač osakati spoljnu za par kilograma i prodaje kao istu (a 100 posto je smanjio izmenjivač) onda je to OK i bitno da neko nešto meri isto.
Ali zato kad se na midei upali defrost au bato onda....
Ima foruma gde ako bilo šta pomeneš osim japanaca prođeš isko kao ovde kad pomenem mideu, čovek bi pomislio da ako izađe napolje ima samo da vidi daikin fujitsu mitsu i po nekog kineza jer svi na tom forumu imaju samo medijapan.
I ok je ako imam gree da hvalim gree i pričam o gree i da imam mideu i da isto to radim, ali ja imam gree a pljujem mideu i obrnuto to mi nema smisla.
Ja sam do sada uvek imao odlična iskustva sa mideom i zato je i hvalim, ko nije i to je u redu da priča o tome ali da se toliko predstavlja kao loša to ne stoji.
Evo ti par fotki od danas a jedna jutarnja hisense je urađena po tvom standardu.

Prilozi

• 20250606_134226.jpg
    20250606_134226.jpg
    152.9 KB · Pregleda: 50
  • 20250606_183620.jpg
    20250606_183620.jpg
    171.6 KB · Pregleda: 42
  • 20250606_184040.jpg
    20250606_184040.jpg
    113.1 KB · Pregleda: 41
Bravo 👍
Ja nisam rekao da Midea ne valja, vec si ti rekao da jedino ona od 12 tica kineza ima 14.000 btu dok druge imaju 12.000 btu, jel tako bilo, jeste. E sad da ne ulazim u to da to nema veze s mozgom sto si rekao oko btu-a, vec hocu samo da kazem da Midea nije najsrecnije resenje za grejanje, da su Gree i Haier daleko bolje klime za tu namenu, ne i generalno. Osim slabijih performansi na grejanju, Midee su odlicne klime, ponajpre za hladjenje a i za dogrevanje u prelaznom periodu zbog niske modulacije i tacnog odrzavanja temperature.

Koji će pritisak da nabije u 1.2m za razliku od 3m? Msm ako možeš da mi objasniš tačno šta će se desiti u oba slučajeva a ne tako bilijarski i odokativno?

186w sada u podne stan 70m2 srednje izolovan. Nisam je gasio radi testa a neću je ni gasiti. Mod auto fan normalno 26c.
Koja klima i kad kupljena..

Bravo 👍
Ja nisam rekao da Midea ne valja, vec si ti rekao da jedino ona od 12 tica kineza ima 14.000 btu dok druge imaju 12.000 btu, jel tako bilo, jeste. E sad da ne ulazim u to da to nema veze s mozgom sto si rekao oko btu-a, vec hocu samo da kazem da Midea nije najsrecnije resenje za grejanje, da su Gree i Haier daleko bolje klime za tu namenu, ne i generalno. Osim slabijih performansi na grejanju, Midee su odlicne klime, ponajpre za hladjenje a i za dogrevanje u prelaznom periodu zbog niske modulacije i tacnog odrzavanja temperature.
Napisao sam "za razliku od većine" a ne jedino ona, znači nije tako bilo...
Šta to tačno nema veze sa mozgom što sam rekao oko btu?
Što se tiče gree i haier po performansama 100 posto nisu daleko bolje klime ni generalno ni nikako drugačije, možda su samo tu negde... Od svih kineza i kineskih derivata ono što sam siguran je da bih sebi svaki ugradio pre Haier klima, po meni jedna od prosečnih klima od kojih je masa koje sam ugradio prošle godine imala deformisanu plastiku što kod ostalih nikad nisam primetio.
Haier do pre par godina niko pominjao nije ali se sada uvozi kao gree nekad pa se mora gurati priča kako je mož misliti pored gree NO1. Cenim da ista grupacija ljudi koja je pre gurala gree sada gura haier...
Haier nema ništa novo i ništa bolje i nije inovator bilo čega da bi uopšte i raspravljao oko te marke. Običan copy paste klan kao i svaki kinez.

Jel ok držati klimu uglavnom u quiet režimu? Kad držim fan na auto, smrznem se, a temp je 25 :D Gree Airy Premium je model.

Možeš da podigneš zadatu temperaturu, a može i quiet. Zašto ne bi moglo?

Ako bi da poveća efikasnost, neka digne temperaturu

Pozdrav, imam nameru da kupim klimu za rashlađivanje i povremeno dogrevanje spavaće sobe(nekih 16m2) u prelaznom period (grejem se na centralno) i nećkam se između ova tri modela:

LG S12EC
Mitubishi MSZ-HR35VFK
Midea MSEPBU-12HRFN8

Možeš da podigneš zadatu temperaturu, a može i quiet. Zašto ne bi moglo?

Dunno, pitam se da li je energetski najjefikasnije rešenje, više zbog toga. Meni je oke da ostaje u quiet modu stalno :) Mislim, dok ne dođu još veće vrućine kad će to možda biti onemogućeno.

Ventilator na maksimumu ako juriš efikasnost. Ali neke stvari nisu praktične, tako i kada staviš da provri voda u džezvi, verovatno je ne poklapaš ;)

Pozdrav, imam nameru da kupim klimu za rashlađivanje i povremeno dogrevanje spavaće sobe(nekih 16m2) u prelaznom period (grejem se na centralno) i nećkam se između ova tri modela:

LG S12EC
Mitubishi MSZ-HR35VFK
Midea MSEPBU-12HRFN8
Sta ce ti za toliku kvadraturu klima od 700 evra.To moze da ti odradi i klima do 400 evra.Samo gledaj da nisko modulira i da ima grejac SJ.Moze tu slobodno neka TCL,VOX,Tesla...Evo kod mene je isto soba od 16m2 i Tesla vrsi posao ok.Cak sam se sa njom i grejao cele sezone.Upaljena tamo negde Oktobra i radila 24/7 do skoro.Sad kada su konstantne vrucine,nema gasenja 24/7 i na hladjenju.

Pozdrav ljudi, moze neka preporuka za inverter klimu za spavacu sobu za nekih 15 do 17 kvadrata. Klima ce da se koristi za hladjenje, izolacija prosecna, cena do 40k

Treba da se napravi neka lista klima po cenovnim rangovima i generalnom iskustvu korisnika pa da mogu ljudi da otvore, vide i izaberu šta im odgovara.

Nazad
Vrh Dno