style53
Čuven
- Učlanjen(a)
- 13.12.2023
- Poena
- 885
E do mojegaPS: Najduže su živeli ex robijaši iz WW2. Zaključak: Za zdrav i dug život treba da si uvek malo gladan, i da ti je uvek malo hladno!
E do mojegaPS: Najduže su živeli ex robijaši iz WW2. Zaključak: Za zdrav i dug život treba da si uvek malo gladan, i da ti je uvek malo hladno!
Da, sve što je lepo skraćuje život. Droga, sex, alkohol, slatkiši... Al' šta vredi 100 godina života bez svega toga 😂E do mojega![]()
Za seks se ne slazem!Da, sve što je lepo skraćuje život. Droga, sex, alkohol, slatkiši... Al' šta vredi 100 godina života bez svega toga 😂
Svašta, ja sam dobar deo života spavao u negrejanoj sobi, po selima tada nije bilo retkost da se loži samo u dnevnom boravku ili kuhinji kako je zovu.Uz svo poštovanje mislim da vi niste boravili danima i spavali noćima na 16 stepeni u zatvorenom orostoru.
Pa definitivno za tvoje uslove pravo resenje apsolutno nije. Za takvo nesto ako hoces konstantnu komfornu temperaturu moras da imas jace grejno telo u vise prostorija.da li je zapravo klima pravo resenje za grejanje?
Mozda da pogledas na yt ljude koji od stala i tih starih objekata ( koji imaju takodje veliku visinu ) prave preljepe stambene prostore za zivot kako su oni to uradili. Koliko ja znam ide podno ( posto toplina uvjek ide na gore ) ali sa jakom izolacijom i obavezno reokupatori gore koji ce izbaciti zadrzavanje vlage tipa od kuhanja, ljudi itd... Klime ok za hladjenje, tu si u prednosti, hladnoca ide prema dole pa ako budu vise nece ti smetati to duvanje.... Ipak to je velika visina pa bi se trebao posavjetovati sa nekim u slicnoj situaciji.Cao ljudi, vidim da ste svi ovde dobrog znanja i licnog iskustva kada je u pitanju grejanje sa klimom, naime u procesu sam renoviranja jedne starije kuce pa je na red doslo grejanje a tu imam nedoumica, konkretno, najveca prostorija je 45m2 ali ima i galeriju tako da su plafoni visoki, u najvisoj tacki oko 8m a u toj prostoriji bih postavljao klimu, eventualno bih ubacio jos jednu u spavacu sobu 18m2, kuca ima spoljasnju i krovnu izolaciju 8cm, novu stolariju, ali prilicno velike prozore. Da li imate neki predlog, koju klimu uzimati i da li je zapravo klima pravo resenje za grejanje? Pozdrav, izvinjavam se na dugackom tekstu
Istu racunicu imam sto se drva tice, ne smrdis na dim, ali sam posao oko njih na samu pomisao...... Ko ima kuce ili stan do 100 kvadrata i fin raspored prostorija klime su zakon. Evo mojima je samo klima potroslila 45€ i to bas rokaju 25, 26°, okacio sam na drugoj temi. Kuca 70 kvadrata, a ~50 grije sama klima. Sami su u kuci, sobe ne griju, jer ne vole, dok ne dodju veliki minusi, tu ima panelni radijator, jednostavno lakse, cistije i uvijek je kuca topla, a na to da dodam da imaju sistem.E sad na papir koliko bi potrosio sa drugim vrstama grijanja. Poprilicno sam siguran debelo preko toga.
Ja sa ocem nedavno slicnu raspravu imao, kaze klima dosta potrosila dosao mu ukupan racun 60 eura.
Ajd reko odbi standardnu potrosnju. 20tak eura gore-dole(penzioneri).
Dodjemo do toga da je grijao za 30-40 eura mjesec dana.
Metar drva je 70 eura. A nema sanse da jedan metar bude mjesec dana. Nek je metar i po, cc 100 eura.
Znaci klima ustedila 60-70 eura.
Kod mene 10600 din.Od toga,klima 5500 din.Racun za decembar 27532 din
Veselo
Kod mene 5045 dinara, od toga klima 2500. Na potrošnju utiče mnogo faktora a najviše izolacija.Kod mene 10600 din.Od toga,klima 5500 din.
Bojler palim svaku noc po jeftinijoj tarifi. Svakako je tema klima, pa da ne skrećemo sa teme na ostale nebitne potrošače.Ti si druze previse ustedeo, daj malo upali bojler i kad ne planiras da se kupas...![]()
Ja sam uzeo protocni inverterski Clage bojler. Zakon, za svaku perporuku.Bojler palim svaku noc po jeftinijoj tarifi. Svakako je tema klima, pa da ne skrećemo sa teme na ostale nebitne potrošače.
Ne gasim ga zbog uštede već ga oduvek gasim kada ga koristim, tako sam navikao, tako da ga noću palim a danju gasim kada koristim. Nekad i ujutru oko 6 upalim on do 8 zagreje odnosno dogreje jer se retko kad ceo isparazni i ohladi. Nekada ostane upaljen i preko dana ako nema nikoga kući da ga ugasi ali je tada već zagrejan pa se i ne pali ili retko. Uglavnom stvar navike. Bilo je dva slučaja udara struje iz bojlera u kraju, srećom sa manjim posledicama i od tada nikad ne koristitim vodu dok je bojler upaljen.Kod nas jos nema racun za Dezembar, ni u App
A sto se bojler tice kod mene 24/7 ukljucen! jok sad jos na to treba da razmisljam da li ga neko upalio ili ugasio!
Ma to ja kazem druze svaki ima svoje navikeUglavnom stvar navike.
To jeste najveci strah kod ljude i normalno...Bilo je dva slučaja udara struje iz bojlera u kraju, srećom sa manjim posledicama i od tada nikad ne koristitim vodu dok je bojler upaljen.
Ja sam kontao o istome. Al ebes ga nekako sam paranoik sto se tice kombinacije struja+voda..
Ja sam uzeo protocni inverterski Clage bojler. Zakon, za svaku perporuku.
Komšiju je protresla struja dok prao ruke, ne mora da bude kupanje. Ja sam gasio preko dana i kada sam imao jednotarifno brojilo. Noću greje kad svi spavaju ili ujutru, danju kada svi koriste neću da razmišljam, obavezno ugašeno. Imam u kuhinji onu Delimano slavinu, ne stavljam ruke ispod mlaza nikad, ko će tome verovati. 😂Ja sam kontao o istome. Al ebes ga nekako sam paranoik sto se tice kombinacije struja+voda.
Ja kad se hocu kupat tri put provjerim jesam li ugasio bojler xD
Odosmo sad u off ali stavis fid i miran si. Vjeruj radi, provjereno uzivo 🤣🤣 protocni nemaju taj problem ali necemo dalje, bice opomena.Komšiju je protresla struja dok prao ruke, ne mora da bude kupanje. Ja sam gasio preko dana i kada sam imao jednotarifno brojilo. Noću greje kad svi spavaju ili ujutru, danju kada svi koriste neću da razmišljam, obavezno ugašeno. Imam u kuhinji onu Delimano slavinu, ne stavljam ruke ispod mlaza nikad, ko će tome verovati. 😂
Ne znam sto je ljudima smesno sto gledas da ustedis? Isto tako i ja radim....bojler punim nocu, kada zatreba onda i danju.... kontam da je rec o dosta mladjima od mene (pa i tebe) pa ih boli uvoBojler palim svaku noc po jeftinijoj tarifi. Svakako je tema klima, pa da ne skrećemo sa teme na ostale nebitne potrošače.
Malo off ali te Delimano su zlo. Desavalo se nekolicinu puta da se istope ili da probiju pa da pustaju struju. Najgore je kad nemas FIDovku ili nesto da te zastiti od proboja na masu. Kad smo kod toga, mene juce stresla struja na onoj Quadro klimi, dodirnuo metalni lim kod ventilatora na spoljnoj i sve trnci prođoše kroz ruku. Kaze covek ajoj da i mene je tresla kad sam stavljao nadstresnicu nad nju… Ja izvadio uticnicu kad nema uzemljenja. Nulovano i resen problem.Komšiju je protresla struja dok prao ruke, ne mora da bude kupanje. Ja sam gasio preko dana i kada sam imao jednotarifno brojilo. Noću greje kad svi spavaju ili ujutru, danju kada svi koriste neću da razmišljam, obavezno ugašeno. Imam u kuhinji onu Delimano slavinu, ne stavljam ruke ispod mlaza nikad, ko će tome verovati. 😂
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari