Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

zivim u Novom Sadu u zgradi (beton) i u julu i avgustu 2024 je klima radila 24h i potrosila za 2 meseca preko 400e struje (novo brojilo). inace klima je radila i dobar deo juna i septembra. nije problem ni kada je oblacno, neka radi na struju iz mreze. ali da iskoristim one dane (a leti ih ima puno) kada ima sunca da radi na solare. inace imam iskustva sa solarom i strujom pa sam hteo da to uradim u DIY varijati😀. kazu da su u evropi sada "solarni balkoni" kako ih zovu normalna stvar. bez klime se leti nemoze. zimi imam gradsku toplanu:). inace isti sistem bih hteo da uradim u vikendici u Crnoj Gori gde sunaca ima na pretek:) ali klima mora da radi 24h (podkrovlje).
Proveri te račune, meni za kuću 90m2 i 5 klima grejna sezona ne izadje toliko.

Verujem da čovek ima on/off Midea klimu i može da potroši toliko, ja je takođe imam i u Julu i Avgustu sam imao dosta veću potrošnju struje a klima je radila u proseku oko 12 sati, da radi non stop kao Inverter verujem da bi potrošila toliko struje i para.

Ne znam koliko se provlacila ova tema, al meni je kod klime jako bitno koliko je lako pristupiti i cistiti filtere, izmenjivac, turbinu (bez skidanja, sam pristup ili da se lako skida).
Koja klima po vama od navedenih je kompleksnija, a koja laksa za odrzavanje?
Vivax aero+
Daikin ftx35
Gree amber
Midea Extreme
I na kraju imam neodumicu koju od navedenih 12-icu pazariti.

Ne znam koliko se provlacila ova tema, al meni je kod klime jako bitno koliko je lako pristupiti i cistiti filtere, izmenjivac, turbinu (bez skidanja, sam pristup ili da se lako skida).
Vivax aero+
Daikin ftx35
Gree amber
Midea Extreme
Midea all easy pro, najlaksa za odrzavanje, barem po onome kako je reklamiraju.

jeste on/off midea. radila 24h. vise ljudi je dobilo velike racune. u pravu si bilo je problema u NS sa ocitavanjima brojila. ocitavao sam brojilo sam i nisam se iznenadio da je toliko potrosila. vukla je oko 1.6kW kada je upaljen kompresor. cistio sam redovno i unutrasnju jedinicu. skidao sam i turbinu a jednom sam ocistio i spoljasnju(nije bilo jako prljavo). pokusao sam sve da smanjim potrosnju. proverio sam i pritisak freona. ali temperature su bile nenormalne. jos mi je stan okrenut istocno. kome je u gradu stan u zgradi okrenut zapadno, zna sta je pakao od 13h pa do kasno u noc. i Beogradjani su se zalili

Vivax aero+
Daikin ftx35
Gree amber
Midea Extreme
Daikin ubedljivo najlaksi, 2 vijka i maska je skinuta, jos dva i turbina je napolju🙂

Verujem da čovek ima on/off Midea klimu i može da potroši toliko, ja je takođe imam i u Julu i Avgustu sam imao dosta veću potrošnju struje a klima je radila u proseku oko 12 sati, da radi non stop kao Inverter verujem da bi potrošila toliko struje i para.
Samo ove jace klime mogu u ekstremnim slucajevima vuci 2-3 kwh na duze staze. Vecina 12 ki je ispod 1.5kwh maksimum, kod 18ki oko 2kwh.

Nema sanse da jedna klima toliko potrosi, crkla bi kad bi radila tako

mene interesuje oko inverter klime, da li ima neki rezim gde bih je ogranicio na potrosnju do 700-800 W? inace na inverteru 12/220V su mi radile brusilice i hoblarice 500-2000W bez problema
Imas tu opciju kod odredjenih Japanaca koji su 1000+ eura da se podesava rad kompresora sa 100-75-50%. Ako ti je to veliko ulaganje uzmes neku klimu A++/A+++ klase. Npr veoma cesto ti je za 63.000din Hisense Energy Pro X koja ima 8.5 SEER i stoji joj u specifikaciji - Cooling hourly energy consumption: 0.79 kWh.

jeste on/off midea. radila 24h. vise ljudi je dobilo velike racune. u pravu si bilo je problema u NS sa ocitavanjima brojila. ocitavao sam brojilo sam i nisam se iznenadio da je toliko potrosila. vukla je oko 1.6kW
Na poslu u metalnom gradjevinskom kontejneru imamo mideu on/off staru 15 godina. Radi non stop 24h jer se metal usija i vrata stalno otvaraju, nikad preko 150€ nije potrošila. Ako troši 1.6kWh konstantno nema teorije da potroši više od 150€. Verovatno pogrešno očitano. Ubaci potrošnju u bilo koji kalkulator i videćeš da je nemoguće. Za račun od 200€ treba da potroši oko 1600kWh a ona je mogla maksimalno 1,6*24*30= 1152kWh ako se uopšte nije gasila.

Ja sam pazario tcl tac-12chsd/xa73ifs jer na hladjenju najniže modulira(ispod 200W) jer mi za grejanje ne treba, samo za hlađenje. Jedna od jeftinijih klima sa wi fi kontrolom. Svaka preporuka za ovu klimu.

Pa i nama su pogresno ocitali struju za decembar. Preko e portala eps-a podneli zahtev za ponovno ocitavanje, oni su odbili uz obrazlozenje da je sve normalno. Otisao u poslovnicu i malo podigao glas i trazio sefa. Naravno, slucaj resen. Definitivno nije greska u citanju, nego namerno prave greske i time pune budzet, jer se vecina ljudi ni ne zali zbog nedostatka vremena. Nevezano za temu je svakako, ali mora da se gleda sta rade, jer su teski prevaranti postali.

Ja sam pazario tcl tac-12chsd/xa73ifs jer na hladjenju najniže modulira(ispod 200W) jer mi za grejanje ne treba, samo za hlađenje. Jedna od jeftinijih klima sa wi fi kontrolom. Svaka preporuka za ovu klimu.
da li potrosnja moze da se ogranici softverski ili mora da se regulise sa nivoom zadate temperature? ili kako doci do te potrosnje?

Ona održava tu neku potrošnju kada postigne zadatu temperaturu da li putem senzora na klimi ili ifeel funkciji.

koliko sam video na netu, inverter kompresor je efikasniji od starog tipa kompresora. ima manje gubitke. pokrece ga bldc tehnologija i regulise brzinu/broj obrtaja u odnosu na razliku temperature koja je zadata u odnosu na spoljnu temperaturu. kada dodje u stanje modulacije, kompresor ili stane ili se okrece jako sporo?

Okreće se sporije, da. Brzinu kontroliše frekvencijom struje a ne naponom, to je takozvani DC motor.

mislim da se frekvencijom regulisu AC motori i to sa frekventnim regulatorom a DC motori bldc kontrolerom? neka me neko ispravi ako gresim

Vecina ovih kompresora ako ne i svi, imaju VVVF kontrolu (Variable Voltage Variable Frequency). Elektronika menja parametre napona i frekvencije, tj ubrzava ili usporava kompresor u odnosu na zadatu i trenutnu temperaturu.

TCL TAC-12CHSD/TPH11I Inverter, 40.000 din. ovoga na leto nece biti :) . jedno pitanje: da li su holenderi i elektro instalacija isti kao na staroj klimi? skinem staru stavim novu i gotovo:).

Sad upravo čitam komentare na yt za ovu klimu i ozbiljno se razmisljam kevi da uzmem za trpezariju od 20kv za hladenje plus hodnik i eventualno drugu sobu koliko dobaci. Cale je i ovako leti zimogrozljiv i da spusti na 27 bice bombona u dnevnom boravku gde on boravi. Za ove pare i grejac tacne pa to nema nigde i wifi. A gledao sam hisense ceo dan poredim, čitam guglam 😅 jel i leti spušta na 200w?

Izgleda da ce od subote,biti pravih izazova za klimice😉

Imas tu opciju kod odredjenih Japanaca koji su 1000+ eura da se podesava rad kompresora sa 100-75-50%. Ako ti je to veliko ulaganje uzmes neku klimu A++/A+++ klase. Npr veoma cesto ti je za 63.000din Hisense Energy Pro X koja ima 8.5 SEER i stoji joj u specifikaciji - Cooling hourly energy consumption: 0.79 kWh.
I kod svakog LG... I na Vivaxu...

Ostatak posta jednostavno može biti, a ne mora...

Sad upravo čitam komentare na yt za ovu klimu i ozbiljno se razmisljam kevi da uzmem za trpezariju od 20kv za hladenje plus hodnik i eventualno drugu sobu koliko dobaci. Cale je i ovako leti zimogrozljiv i da spusti na 27 bice bombona u dnevnom boravku gde on boravi. Za ove pare i grejac tacne pa to nema nigde i wifi. A gledao sam hisense ceo dan poredim, čitam guglam 😅 jel i leti spušta na 200w?
ja ne verujem da ce kod mene biti 200w, jer je losa fasadna izolacija. videcemo. javicu svakako.

TCL TAC-12CHSD/TPH11I Inverter, 40.000 din. ovoga na leto nece biti :) . jedno pitanje: da li su holenderi i elektro instalacija isti kao na staroj klimi? skinem staru stavim novu i gotovo:).
Nova klima = nova instalacija. Ne moze se mesati staro i novo jer nova klima ima drugi gas, osim toga orozija materijala i svasta nesto

Spušta onoliko koliko prostor dozvoljava. Ako je potreba za rashladnom ili grejnom energijom veća, trošiće više.

I kod svakog LG... I na Vivaxu...

Ostatak posta jednostavno može biti, a ne mora...
Kod koje serije Vivax-a je ta opcija dostupna, tj da se smanji rad kompresora na odredjeni postotak?
Pa TAC-12CHSD/XA73IFS koji bi trebao da je jaca serija od TPH11I je trenutno sa ovim vaucerom od 5000 na ananasu sa dostavom 37.800din.
Da li si je barem iole malo probao kako greje? Ja se neckam izmedju nje i Bergen Apollo T i radije bih doplatio za TCL ako i na grejanju ima ok potrosnju.

Nazad
Vrh Dno