Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Drustvo koja je best buy kupovina do nekih 100000 din. Kad sam ja pre par godina kupovao klimu bila je Fujitsu 12 luca. Da li je to jos uvek best buy?

Ako si zadovoljan sa njom, zasto mijenjati. Ako je mozes naci po toj cijeni jako dobra kupovina, po meni.

TCL TAC-12CHSD/TPH11I Inverter, 40.000 din. ovoga na leto nece biti :) . jedno pitanje: da li su holenderi i elektro instalacija isti kao na staroj klimi? skinem staru stavim novu i gotovo:).
Ja sam kod sebe mjenjao cjevi koje su dosta kvalitetnije i stjenka je deblja. Nova klima/nove cjevi... To sto ti pitas skoro uvjek pase, sem ako na mjesto gdje je bila 12ka stavljas 24ku naprimjer. Ali, ali.... Koliko je meni poznato a vise puta su mi to napomenuli ljudi koji se profesionalnije bave grijanjem da je veliki rizik od pozara ako ostane vlage u cjevima i jos losije vakumira kod R32 plina. Iako se nerazumijem u hemiske procese koje su mi objasnjene ja sam poslusao jer imam povjerenja u te iste ljude. Jos gore se desava kod mjesanja R410, znaci starijih modela sa novom i jos R32 plinom. Mislim da imam negdje sliku bas tog procesa i stjenke koja se promjenila. Iz tog razloga sam ja sve cjevi sa stjenkom 1mm mjenjao svud na klimama gdje sam stavljao nove. Doduse ja nisam ih platio ali svakako ti nebi preporucio da ostavljas stare cijevi, pa taman i da je R32 bio. Sve ima svoj rok trajanja
Izgleda da ce od subote,biti pravih izazova za klimice😉
Ja od kad sam na ovom forumu jos nisam vidio izazova 😁
Ako se dobro sjecam nije se jos niko javio da mu je par dana ispod -15c

Poslednja izmena:
Kod koje serije Vivax-a je ta opcija dostupna, tj da se smanji rad kompresora na odredjeni postotak?
Na tačno željeni postotak ne možeš da biraš ni na jednoj.
Na svim Vivax wifi by Midea klimama.

1736414029147.png TCL TAC-12CHSD/TPH11I ovo je sa njihovog sajta. na webu gde se prodaju ima raznih podataka. a inace i ne ocekujem da je neki kvalitet kad je najeftinija :)
Ja sam kod sebe mjenjao cjevi koje su dosta kvalitetnije i stjenka je deblja. Nova klima/nove cjevi... To sto ti pitas skoro uvjek pase, sem ako na mjesto gdje je bila 12ka stavljas 24ku naprimjer. Ali, ali.... Koliko je meni poznato a vise puta su mi to napomenuli ljudi koji se profesionalnije bave grijanjem da je veliki rizik od pozara ako ostane vlage u cjevima i jos losije vakumira kod R32 plina. Iako se nerazumijem u hemiske procese koje su mi objasnjene ja sam poslusao jer imam povjerenja u te iste ljude. Jos gore se desava kod mjesanja R410, znaci starijih modela sa novom i jos R32 plinom. Mislim da imam negdje sliku bas tog procesa i stjenke koja se promjenila. Iz tog razloga sam ja sve cjevi sa stjenkom 1mm mjenjao svud na klimama gdje sam stavljao nove. Doduse ja nisam ih platio ali svakako ti nebi preporucio da ostavljas stare cijevi, pa taman i da je R32 bio. Sve ima svoj rok trajanja

Ja od kad sam na ovom forumu jos nisam vidio izazova 😁
Ako se dobro sjecam nije se jos niko javio da mu je par dana ispod -15c
vec mi je optokapler skrenuo paznju na to. treba nova instalacija i da "uradim kako bog zapoveda" (y)

Poslednja izmena:
Nije mi jasno, ako zelim na mesto stare klime da postavim novu, a obe su inverteri sa r32 gasom, zasto je potrebno da se menjaju bakarne cevi? Recimo koristim inverter 12 ticu r32 5-6 godina i zelim da kupim novu i bolju, isto 12 tica r32, zasto bi trebao da menja bakarne cevi koje su vec lepo izolovane i ugradjene u fasadi, kad su u pitanju inverteri iste jacine i sa istim gasom. Naravno vakumiranje posle ugradnje nove klime se podrazumeva zbog vlage itd?

^ U tom slučaju ostaviš tako kako jeste, inače je bolje staviti novu instalaciju, same po sebi cevi nisu neki trošak a novo je novo.
Razumem da cevi nisu trosak ali posao vadjenja starih cevi, ugradjivanje novih, ponovo izolacija, malterisanje, krecenje, sredjivanje fasade i nereda od zamene istih su trosak i haos pa zato pitam, jer cevi su bakarne, sta njima moze da bude, ne mogu da korodiraju, da rdjaju, jedino boju promene i to je to

Nije mi jasno, ako zelim na mesto stare klime da postavim novu, a obe su inverteri sa r32 gasom, zasto je potrebno da se menjaju bakarne cevi? Recimo koristim inverter 12 ticu r32 5-6 godina i zelim da kupim novu i bolju, isto 12 tica r32, zasto bi trebao da menja bakarne cevi koje su vec lepo izolovane i ugradjene u fasadi, kad su u pitanju inverteri iste jacine i sa istim gasom. Naravno vakumiranje posle ugradnje nove klime se podrazumeva zbog vlage itd?
Tvoje su relativno novije ali imaju ljudi koji duzi niz godina koriste pa kad mjenjas uradis odma sve. Naravno ako je R410 netreba rizikovati... Mene je to interesovalo zasto se klime ponekada zapale, odgovor koji sam napisao je takav. Naravno da sam i vizuelno imao priliku da vidim. Kod mene je isti slucaj bio, fasada 15cm, sve kako treba, ali kad sam vec mjenjao onda sam i cjevi sa jacom stjenkom stavio, mirna glava...

не би секао стиропор да би сакрио цеви нема шансе да би то радио. видим да људи ставе на стиропор у пластичне каналице и лепо то изгледа.

не би секао стиропор да би сакрио цеви нема шансе да би то радио. видим да људи ставе на стиропор у пластичне каналице и лепо то изгледа.
Ja sam imao srecu da je tu gdje sam mjenja cjevi vanjska odma iza cjevi 😁

Drustvo koja je best buy kupovina do nekih 100000 din. Kad sam ja pre par godina kupovao klimu bila je Fujitsu 12 luca. Da li je to jos uvek best buy?
A sto se tice Mitsubishi klima koja je best buy za oko 115000 din? Mozda resim 20% popusta na Mitsubishi pa bi me opet izaslo oko 100000 din.

Ako ti se ne gadi r410 mozda imas naci SF42 VE ili SF42 Veh u toj cijeni. Trebala bi biti nijansu jaca od luce
Reci mi samo jel mogu kad skinem klimu sa ovim novijim gasom ( da ne googlam sad kako se tacno zove) da na to mesto stavim tu sa r410? Bez da skidam staru instalaciju?

Reci mi samo jel mogu kad skinem klimu sa ovim novijim gasom ( da ne googlam sad kako se tacno zove) da na to mesto stavim tu sa r410? Bez da skidam staru instalaciju?
Zavisi. Generalno nije preporuceno.
Ako cijevi pasu promjerom moze se azotom produvati(zavisi opet koji je gas bio) i procistiti ali generalno nije preporucljivo. To je ulaganje koje traje 15tak godina ne bih rizikovao zbog nesto ustede. Bolje nova instalacija. Jedino ako su cijevi ukopane u zid pa moras da ne kopas zidove, onda druga prica, al tu moras bas naci majstora da ti to kvalitetno odradi.

Da li mi neko moze opisati, kako ide proces reklamacije za klima uredjaj?
S'obzirom da nije u pitanju tv ili toster, pa da samo skinem sa police, zapakujem i posaljem.
Da li izlazi neki ovl.servis da utvrdi ispravnost ili kako?
Hteo bih da reklamiram Daikin FTXC35 kupljen pre mesec dana.
Hvala unapred.

S'obzirom da nije u pitanju tv ili toster, pa da samo skinem sa police, zapakujem i posaljem.
Hvala unapred.
Mora da izadje ovl.serviser i da utvrdi da li postoji neki kvar! Moze i da bude da ti posle prvog posalju i drugog servisera da i on potvrdi da nesto nije u redu :)
Pa sta je na Daikin FTXC35?

Poslednja izmena:
Hvala unapred.
Ti si jedan od rijetkih, koji japanca reklamira😂

Logicno da se niko ne javlja, jer stanovnici Sibira ne obitavaju na ovom forumu. Cuj, ispod -15C nekoliko dana...
Druze kad napises bice pravi test onda za moje misljenje, ne samo klima, vec bilo sta testiras do "maximuma"... Nemogu popratiti ko koju klimu ima, ali ako imas npr klimu do -25c onda sigurno nije test na -7c. Ok ako imas klimu do -15c pa kazes evo -12c je pa i to je test. Kao i kad testiras auto na auto putu 😁😁 Nebitno kako klima radi, bitno da vidis rezultat.

Zavisi. Generalno nije preporuceno.
Ako cijevi pasu promjerom moze se azotom produvati(zavisi opet koji je gas bio) i procistiti ali generalno nije preporucljivo. To je ulaganje koje traje 15tak godina ne bih rizikovao zbog nesto ustede. Bolje nova instalacija. Jedino ako su cijevi ukopane u zid pa moras da ne kopas zidove, onda druga prica, al tu moras bas naci majstora da ti to kvalitetno odradi.
Instalacija je ispod fasade jer sam prvo stavio klimu pa fasadu. Zato pitam. Sta moze da se desi ako stavim klimu sa novijim gasom na to mesto?

Instalacija je ispod fasade jer sam prvo stavio klimu pa fasadu. Zato pitam. Sta moze da se desi ako stavim klimu sa novijim gasom na to mesto?
Ako su cevi ispravne, znaci fizicki neostecene, ja iskreno ne znam sta moze da se desi, u cevima nema nista osim vazduha. Naravno obavezno je vakumiranje da se odradi, da se izvuce vlaga i napravi vakum.

Pisano pre sto puta, i receno.
Preporuka: Nova klima - Nove cevi

Orozija materijala, samog bakra u cevima, i razlika u gasu. Godinama freon tece kroz te cevi i sam materijal stari pa se i menjaju njegova fizicka svojstva. Znaci ako škrtarite i razmisljate da li zameniti cevi i trazite svaki moguci razlog da ih ne zamenite, bolje nemojte ni menjati klimu. To je investicija koja se uradi jednom i posle sluzi dugi niz godina ako je sve odrađeno kako treba.

ok, ali covek je pitao sta moze da se desi, pa neka sam proceni rizik ili ga posavetovati kako da ga smanji na najmanju meru. (y)

Ima tu i propirivanje azotom i svasta nesto ali zameniti cevi i mirna glava

Vrh Dno