Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ne mislim nikako. 24-ka ne ide u kuću. Pogotovo ne u 40 kvadrata! To duva ko tajfun. Minimum u grejanju prevelik. Palila bi se i gasila svaki čas

Ljudi ja trenutno grejem 43 m2. . Izolacija plafonska (treba da se stavi na spoljne zidove fasada i izolacija 20cm. Kaparisano sve ali majstori kasne) sa hisense energery x pro bez problema, moje iskustvo govori drugacije.u drugoj kuci gde imam izolaziju ( 20 cm zidovi stiropor,i 15 cm vuna tavanska) sa starom vox klimom on-of sam na spoljnoj temeraturi +1 zagrejao pola kuce -+ 75 m2 za jedan dan na 22 stepena. Tako da mi to zvuci 18 btu klima prejako za tu kvadraturu

Pa razlike su nenormalne kad imas 20cm izolacije na zidu i kad imas samo blok. Ja grejem sa 18ticom i 12ticom 70-80 kvadrata bez izolacije i to na 23 stepena to mi je max da bude ekonomicno. na 24 ili 25 znaju da trose duplo vise jer budu veliki gubitci a one ne mogu da postignu temp.

Listao sam sajt za TCL TAC-18CHSD/TPG31I3AH i zapadne mi za oko nesto na sta nisam obracao paznju, a to je Inverter Cool Only.
Screenshot 2024-12-16 at 23-46-46 T-Pro Series - TPG31I.png
Da li to znaci da radi kao inverter klima samo za hladjenje, a on/off za grejanje?

Ne ta klima samo ima opciju za hladjenje. Nisam ni ja znao da postoje. Skoro sam naleteo na jednu Daikin u Aziji nema na daljincu opciju za heat samo cool fan i dry

Listao sam sajt za TCL TAC-18CHSD/TPG31I3AH i zapadne mi za oko nesto na sta nisam obracao paznju, a to je Inverter Cool Only.
Pogledajte prilog 472029
Da li to znaci da radi kao inverter klima samo za hladjenje, a on/off za grejanje?
To znači da treba da kupiš klimu po preporuci sa foruma. Ovako rizikuješ da ostaneš bez 500 eura.
Klima ne može biti istovremeno inverter i ne inverter.

Pa pitao sam vec u jednom topic-u sta kupiti i koju klimu i svako daje razlicit odgovor :) Veoma bi mi znacilo da se javi neko sa slicnom kvadraturom pa da kaze njegovo iskustvo.
Kod nas se klima te serije, ali malo drugacije oznake reklamira da ima grejanje i hladjenje i to SEER 8.5, SCOP 4.36 sto je za klimu 18.000btu u cenovnom rangu od 74-80.000din veoma impresivno. Na sajtu doduse nema tu I3AH oznaku do kraja, mozda je ta TPG serija znatno drugacija u regionima.

Fujitsu imverter klima ASYG 18 KLCA 18000bty ili GREE Comfort Clivia AL 18k vasa misljenja iskustva za grejanje stana od 55m2. Da li je Fujitsu mnogo bolji, pre svega da li su kvalitetniji delovi u njemu i ako je proizvodnja u Kini i kakvi su kompresori da ne bude isti delovi samo nalepnica ako me razumete. Nemam iskustva pa pitam a zelim da resim grejanje na taj nacin pa me nemojte osudjivati i ako mozete savet svaki bi dobrodosao i iskustvo ljudi koji koriste. Hvala unapred!​

Pa pitao sam vec u jednom topic-u sta kupiti i koju klimu i svako daje razlicit odgovor :) Veoma bi mi znacilo da se javi neko sa slicnom kvadraturom pa da kaze njegovo iskustvo.
Kod nas se klima te serije, ali malo drugacije oznake reklamira da ima grejanje i hladjenje i to SEER 8.5, SCOP 4.36 sto je za klimu 18.000btu u cenovnom rangu od 74-80.000din veoma impresivno. Na sajtu doduse nema tu I3AH oznaku do kraja, mozda je ta TPG serija znatno drugacija u regionima.
Pa svi imamo različite klime i svako prenosi svoja iskustva. U okviru budžeta vidi šta forumaši preporučuju pa sam donesi odluku.

Fujitsu imverter klima ASYG 18 KLCA 18000bty ili GREE Comfort Clivia AL 18k vasa misljenja iskustva za grejanje stana od 55m2. Da li je Fujitsu mnogo bolji, pre svega da li su kvalitetniji delovi u njemu i ako je proizvodnja u Kini i kakvi su kompresori da ne bude isti delovi samo nalepnica ako me razumete. Nemam iskustva pa pitam a zelim da resim grejanje na taj nacin pa me nemojte osudjivati i ako mozete savet svaki bi dobrodosao i iskustvo ljudi koji koriste. Hvala unapred!​

U vreme globalizacije se ne gleda više made in...

Ne radi mi dobro Scheduled mode na Midea klimi. Imam nocni rad ( od 0 do 7) i dnevni rad (od 7 do 0), i radi nekako nepouzdano. Nekad ne aktivira nocni rad, nekad dnevni, nadjem je ugasenu kad treba da prebaci na drugi rezim rada. Do cega bi moglo biti? Bas mi je korisna opcija. Evo npr. jutros je morao ukljuciti, bilo 7.10h.

Prilozi

• Screenshot_2024-12-18-07-34-13-39_ffcbf0a849eb2d1a437fc62150eff770.jpg
    Screenshot_2024-12-18-07-34-13-39_ffcbf0a849eb2d1a437fc62150eff770.jpg
    36.8 KB · Pregleda: 56
Kod mene je schedule na sličan način uključen nekih deset dana i jednom se desilo da je preskočila schedule.
Što se ugašene klime tiče možda je tada nestajalo struje, moja Xtreme po defaultu ne pamti podešavanja i ne startuje sama posle iole dužeg nestanka struje pa sam uz pomoć kodova sa daljinskog uključio tu opciju.

Ako možeš, doplati za Fujitsu ASYG 18KMTE. Ova koju si gledao je najslabija serija Fujitsua, koja treba da konkuriše Midea/Gree klimama. Vredi doplate za KMTE, dobijaš dosta bolji (dvostruki rotacioni) kompresor i bolji softver. Za elektroniku ne znam, ali je KMTE klasa iznad te KLCA.

Mislim da je Fujitsu ekonomičnija.

Ja imam Clivia 18 grijem sa njom 30ak kvadrata, slabo izolovanog prostora (stan gdje se vrata mnogo otvaraju. Temperatura se drži na 24-25°. Klima se stalno se pali i gasi kada postigne temperaturu. U prosjeku dnevno 10ak kWh. To znaci decembar ce biti oko 330 kWh.
To je mnogo sa obzirom da imamo ljude sa foruma koji sa 250kWh mjesecno griju prostore od 60-70m2.

Fujitsu. Ne možeš pogriješiti. Mada i ova Clivia nije loša.

obzirom da imamo ljude sa foruma koji sa 250kWh mjesecno griju prostore od 60-70m2.
Tako nešto nije uobičajeno nego je može se reći ekstrem. A imaš i ekstrem u suprotnom smeru gde je čovek u novembru mesecu potrošio 350kwh u 18m².
Ne troši klima nego objekat u kojem je, a ima ih jako različitih.

@triton pa ja sa 3 kineza imam manju potrosnju od vecine, ali to je do prostora koji grejem. Ne zbog kineskih klima u odnosu na japanske. Imali bi jos manju potrosnju da ne grejemo na pretoplo za vecinu, kao i da imam jos efikasnije uredjaje, ali to nema mnogo veze kinez vs japanac jer imas i skart uredjaje japanskih proizvodjaca kao i top uredjaje kineskih i obrnuto... Ovi sto promovisu odredjeni brend to nikad nece priznati, ali je tako :)

Svaki objekat/prostor je prica za sebe i to sto iznosimo potrosnju, ne treba da bude reper da za toliko kvadrata treba da se potrosi do toliko kWh, vec cisto da se vide mogucnost, a ne moze kod svakog biti takav komfor sa takvom potrosnjom.

Evo kad citam ove sto trose 2-3-4-5 dzaka peleta na dan na ovim temperaturama (0-5C) sve mi je jasno, jer evo ga komsija dve kuce od mene, bez izolacije, prosle zime sprzio 8+ tona peleta za 2x vecu kvadraturu nego sto moji matorci greju, a oni jedva da su prosle godine dotakli 1t u potrosnji. - Da dodam, da pored objekta, dosta ima i u navikama.

Mislim da je Fujitsu ekonomičnija.

Ja imam Clivia 18 grijem sa njom 30ak kvadrata, slabo izolovanog prostora (stan gdje se vrata mnogo otvaraju. Temperatura se drži na 24-25°. Klima se stalno se pali i gasi kada postigne temperaturu. U prosjeku dnevno 10ak kWh. To znaci decembar ce biti oko 330 kWh.
To je mnogo sa obzirom da imamo ljude sa foruma koji sa 250kWh mjesecno griju prostore od 60-70m2.

Fujitsu. Ne možeš pogriješiti. Mada i ova Clivia nije loša.
mogu i ja da napisem da grejem 100kv sa 150kwh mesecno🤣

@triton Moji griju kucu, zidovi izolovani, pod i plafon nijesu, danju 25°, uvece na 23°, oko 50 kvadrata. Potrosnja prosli mjesec je bila 360kWh, Azuri parapetna 12. Ja grijem stan 55 kvadrata na 25° konstantno, s' tim sto nijesam prosli mjesec bio 10-ak dana i bila je na 20° i potrosnja je bila 153kWh, pisao sam kakav je ranije. Gdje je razlika, u NK je 5-7° hladniji od PG. U najhladnijim mjesecima kad je u PG temperatura isla oko -5°( i to samo uvece), klima je trosila i 430kWh(LMCE), za Aux ne znam tada jos nijesmo bili preselili, mada se stanari nijesu zalili da klima ne moze da grije.

Kod jednog prijatelja ugradjena Azuri Supra 12k, presao da se greje na nju umesto konvektora od 2kW. Pre se na taj konvektor grejao 24/7 nikada nije gasen, termostat uvek na max i to je to. Kako se jednom upali tako stoji 6 meseci. Prosle godine za Novembar bilo 1252kWh sada 752kWh, fina razlika. Nego, ima li neko logicko objasnjenje za ovo. U slici prilazem grafikon potrosnje za proteklih 12 meseci; Odakle tolika odstupanja u potrosnji kWh tokom zimskih meseci s obzirom da grejalica nonstop radi na max i fakticki se nikada ne gasi?? Nema tu moduliranja itd itd, bar bi trebalo da bude priblizno donekle ali toliki skokovi u potrosnji stvarno ne znam...

Prilozi

• viber_slika_2024-12-19_00-30-11-999.jpg
    viber_slika_2024-12-19_00-30-11-999.jpg
    74.6 KB · Pregleda: 44
Kod jednog prijatelja ugradjena Azuri Supra 12k, presao da se greje na nju umesto konvektora od 2kW. Pre se na taj konvektor grejao 24/7 nikada nije gasen, termostat uvek na max i to je to. Kako se jednom upali tako stoji 6 meseci. Prosle godine za Novembar bilo 1252kWh sada 752kWh, fina razlika. Nego, ima li neko logicko objasnjenje za ovo. U slici prilazem grafikon potrosnje za proteklih 12 meseci; Odakle tolika odstupanja u potrosnji kWh tokom zimskih meseci s obzirom da grejalica nonstop radi na max i fakticki se nikada ne gasi?? Nema tu moduliranja itd itd, bar bi trebalo da bude priblizno donekle ali toliki skokovi u potrosnji stvarno ne znam...
Ako mislis na konvektor kao norveski radiator tog tipa grejalice. Taj termostat kad je na max on ima svoj limit dal je 27 ili 28 stepeni i gasio se kad nabije temperaturu koja mu je zadata. Da je ona radila 2kw non stop samo bi mu za nju dolazilo 1488kw svakog meseca. A u zavisnosti od gubitaka on je trosio koliko je trebalo da odrzi temp.

Ako sam dobro razumeo sta pitas odgovor je zato sto konvektor nije ni priblizno efikasan kao klima uredjaj, otuda razlika.
Ta klima u idealnim uslovima pretvara 1kw struje u 4.1kw toplote.
Dok ce taj konvektor davati 1kw toplote na 1 kw utrosene struje u svim uslovima.

Ako mislis na konvektor kao norveski radiator tog tipa grejalice. Taj termostat kad je na max on ima svoj limit dal je 27 ili 28 stepeni i gasio se kad nabije temperaturu koja mu je zadata. Da je ona radila 2kw non stop samo bi mu za nju dolazilo 1488kw svakog meseca. A u zavisnosti od gubitaka on je trosio koliko je trebalo da odrzi temp.
30c je max a nema sanse da zagreje dotle prostoriju, jedino da ga gasi sigurnosni bimetal. Upravo zato sto nikad ne dostigne zadatu temp trebala bi da trosi uvek pribliznu kolicinu struje svakog meseca..

Pa dosta zavisi i kojeg je kvaliteta grejalica i taj termostat. Pre bi rekao da ok ne nabije temp ali se toliko usija sama grejalica pa temostat misli da je dostigao temp. Ja imam jednu konvertersku grejalicu Xiaomi, zivo *****. Kod mene je bas taj termostat krsh kad stavim na 23 vuce 2400w dok ne nabije onda spusti na 900w kao odrzava. al kad stavim na 19 on i dalje vuce 900w ne gasi se pa dok je bio u spavacoj sobi probudim se u ujutru ne mogu da disem. Sva sreca ima wifi i app pa sam namestio da radi 15 min na svakih sat i tako odrzavala temp u spavacoj dok nije stigla klima

Novembar racun za struju 55€, grejem 80m2 sa nekih 300 i kusur kWh, Daikin Sensira 12 potrosila 130kWh a Gree Muse 12 ne pratim.

Vrh Dno