Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Zato se isplati na svoju odgovornost kupiti alat i sam postaviti ali samo ako ti se isplati
(cena alata i mozda gubitak garancije).
Meni se isplatilo za oko 15 sto novih sto premestenih klima kod sebe i prijatelja, rodjaka
naravno svima besplatno dok sam neke koji su pitali posto odbio i uputio na lokalne montere
nemam godine ni kicme da radim taj posao. Najvise oko svega sto sam uradio kako sam hteo
pedantno i sve rade kako treba eto vec 6 godina najstarija.
Ne kazem da treba svako tako niti preporucujem, ali ja volim nauciti nesto novo i sve po kuci sam
uglavnom sam radio.

Bravo! Tako treba! Majstore lopove od..... ! A pecat se resi za 15min. I to nije problem. Kakvi majstori fuseri za 20000 ugradnje

Pozdrav, prvi put se grejem na klimu pa me zanima da li je efikasnije sto se same potrosnje tice da mi klima radi ceo dan/noc ili da se ipak ponekad gasi? grejem samo dnevnu sobu koja nije toliko velika (7m sa 6m) i brzo se zagreje. Klima je stariji Galanz model. Cisto me zanimaju vasa iskustva sto se potrosnje i racuna tice, jer ne bih da nagruvam racun za struju na kraju meseca. Na netu sam video da je bolje za inverter klime da rade uvek i samo dogrevaju prostoriju kada postavljena temperatura padne, da li to vazi za sve tipove klime ili samo za inverter?

42 kvm nije malo za staru 12 ticu. Ako je ugasi uvece i upali ujutru trebace joj dosta da zagreje, a tada je skupa struja. Nocu je jeftina, bolje da smanji temp za 2-3 stepena i da odrazava tako do ujutru, nebitno sto je on-off klima, to nema nikakve veze.

Ne znam sta bi ti da neko pogleda, to je klasican defrost.
Znam da je defrost, ali nisam bio siguran da treba tako često da se dešava, pogotovo na temperaturama od 2-3 stepena. Hvala na pojašnjenju,
Zavisi sta covek podrazumeva pod " nije servisirana". Nije poravljana ili nije nikada ni ocisceno nista, osim mozda prednjih, mreznih filtera UJ.
Ako je ovo drugo, ne bi joj skodio jedan redovan servis konacno.
Što se tiče servisa, nikad nije popravljana, filteri za prašinu su se redovno čistili. U martu je bio jedan serviser koji je sve detaljno očistio – poskidao delove i radio na klimi sigurno sat i po. Nisam siguran da li je to kompletan redovan servis, ali rekao bih da jeste, 30 evra uzeo. Klima inače dobro greje i hladi, ali je i bučna. Zato bih voleo da neko stručan proveri da li sve radi kako treba i da je dotekne .

Ako imate neku konkretnu preporuku za servisera u Beogradu, bio bih zahvalan.

Znam da je defrost, ali nisam bio siguran da treba tako često da se dešava, pogotovo na temperaturama od 2-3 stepena. Hvala na pojašnjenju,
Zavisi dosta od vlage, moze da bude cest defrost na toj temepraturi ako je vlažnost vazduha >90%.
Ako klima van tog defrosta radi normalno i ako je sve redovno cisceno kao sto si rekao ne vidim ja tu problem.

Ja mislim da nema veze to cak ni sa tim, vec sa algoritmom u softveru svake klime, kako je pisan i zamisljen da radi, naravno ako pre toga iskljucimo svaku neispravnost klime! Jer, kako objasnjavas onda relativno ceste defroste KMTA18 koja sve samo nije slaba i nekvalitetna klima, a neki kinezi imaju duplo manje defrosta a ne vrede ni ventilator od KMTA18!

Ma pitanje šta je kod njega. Vidiš da čas jedno čas drugo. Skidane pa montirane opet. Čas greju čas ne. Jedan dan jedno drugi dan drugo. Jedna greje ceo prostor, ukljuci drugu nastanu problemi. Totalno bez pravila i objašnjenja šta mu se dešava.

Postavite neki fen za kosu prema spoljnu jedinicu i tako resite DF :LOL:

Ima u temi Fujitsu klime, postavio sam video kako covek radi defrost!

Možda ali zašto na kvalitetnijim uređajima nema česrih df. Isto magla i temp oko 0. Slabe mislio sam na velike kvadrature koje treba da zagreju. Čovek greje 60m2 i ima česte defroste moze biti da je opterećenje uređaja veliko. Ovde na forumu dosta njih piše da na svakih sat vremena ulaze u df kada je temp oko 0 i velika vlažnost. Pa ne idu svi modeli u df u tim uslovima na sat vremena već je i do uređaja.

Evo kako radi Azuri parapetna. Napolju 1° podesena na 24°. Nije do sada isla u defrost, napolju je sve bijelo od slane, a ispod nje je bara. Trenutno grije dnevni boravak, ujedno trpezarija i kuhinja, hodnik i kupatilo, sve ukupno ~50 kvadrata.

Prilozi

• Screenshot_2024-12-13-23-57-22-206_com.tuya.smart.jpg
    Screenshot_2024-12-13-23-57-22-206_com.tuya.smart.jpg
    47.8 KB · Pregleda: 115
Možda ali zašto na kvalitetnijim uređajima nema česrih df. Isto magla i temp oko 0. Slabe mislio sam na velike kvadrature koje treba da zagreju. Čovek greje 60m2 i ima česte defroste moze biti da je opterećenje uređaja veliko. Ovde na forumu dosta njih piše da na svakih sat vremena ulaze u df kada je temp oko 0 i velika vlažnost. Pa ne idu svi modeli u df u tim uslovima na sat vremena već je i do uređaja.
Ja imam Jedan kvalitetniji uredjaj koji da zna cesto da ide u defrost a nije preopterecen i imam dva kineza Hiseanse nordic koja sam oba platio manje od 18kmta. Pa oni idu max jedamput u toku noci u defrost dok 18kmta ide nekoliko puta u toku iste noci. Tako da to sto kazes da manje kvalitetniji mogu cesce u defrost ne mora da znaci. Mislim da vise ljudi vide nominalnu vrednost 4kw i misle super moze da greje 40-50 kvadrata neizolovanog prostora i onda kad dodje minus te klime se muce.

Zdravo, nov sam sa resenjem za grejanje sobe od 16m2 gree pular 12ka inverter klimom i trebaju mi par saveta vezana za koriscenje iste tokom zimskog perioda. Klima se naravno ne gasi od kada je namontirana pre par dana bila je stavljena prvobitno na 30 stepena da bi zagrejala prostoriju jer je bila hladnjaca jer je prozor los a fasade ni maltera spolja nema. Leptiri klime su usmereni na oko 2m od zida gde je klima montirana, bio sam primetio da klima smanjuje rad a temperatura na kraju sobe je bila 21-22 stepena onda sam klimu pustio na i feel funkciju da cita temperaturu sa termostata daljinskog upravljaca, posle toga sam iskljucio ono drvo kako sam procitao ne internetu to je neka health funckija.

Klima za ova tri dana koliko radi nije uspela da prebaci 22 stepena u sobi ventilator je stavljen na srednju brzinu jer su mi majstori rekli da pri velikim brzinama vazduh se ne zagreje dovoljno.
Zanima me koja bi bila najbolja optimalna situacija sa potrosnjom i samim zagrevanjem prostorije na koliko stepena da stavim jer moram obratiti paznju koliko ce mi klima potrositi struje jer sam se proslog meseca grejao na ta pec koja je potrosila 1300kw

Nije to nesto u redu, kod mene je setovana na 26 i na dig termometru prikazuje 25.2-25.5 u prvoj prostoriji gde je klima a tu ima oko 20kv . U drugoj sobi je 23 a ona ima oko 25kvadrata. Fan je na pola namesten. Ne cackam klimu, eventualno pojacam fan za jedan.

Klima treba da modulira, e sad ona će sama da podešava temp izduva u odnosu na zadatu temp. Mislim da nije u pravu. Fan treba da ti je podešen tako da je u prostoru koji greješ ujednačena temp. Znaci ako nije pojačaš fan. Ja držim na jednoj 3 od 4, a na drugoj 4 od 4.

Pozdrav , imam

TCL TAC-12CHSD/XA73IS inverter klimu​

do sada sam je koristio samo za grejanje i to je uvek bila na 30c u turbo rezimu pa onda kada se zagreje 4 crtice...od skoro je drzimo na 26 stepeni i 4 crtice jacine duvanja.
danas mi dolazi komsinica i kaze da nam klima dosta curi i da je je primetila bas dosta vode da joj se sliva na prozor s obzirom da je tacno ispod nas.
kaze da je primetila pre dan,dva
da li neko ima iskustva sa ovim problemom i da li je nesto uobicajeno sto moze da se koriguje ili zahteva servis
da li ispravno koristim klimu?
prva inverter pa jos uvek nemam iskustva .
Hvala unapred.

Normalno je da curi, skuplja se kondenz pa kaplje.
Sto je veca vlaga napolju vise ce da kaplje komsinici na prozor.

Nije normalno da je drzis na 30C, stavi temperaturu na klimi tako da ti u prostoru koji grejes bude prijatno ( 24-25c) i nemoj da je gasis, mozes eventualno uvece da smanjis za stepen dva zbog spavanja.

Sasvim "normalno", mozda previsoka zadata temperatura ali svakako je rezultat kondenz.

Nazad
Vrh Dno