Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Tek sad vidim da se Mitsubishi MSZ-HR25VF sklapa u Turskoj...
Neko rece za Daikin da ima kao neka razlika u Daikin iz Ceske i Daikin iz Turske
Kako je to kod Mice?
ima razlike sigurno
kod mene Daikin 18ca iz Tajlanda sasvim dugačije radi u odnosu na ove 2 12ce iz Slovakie
kontrolni defrosti.... ozbiljniji uredjaj u svakom pogledu ovaj Tajlandski
bar su moja iskustva takva

ima razlike sigurno
kod mene Daikin 18ca iz Tajlanda sasvim dugačije radi u odnosu na ove 2 12ce iz Slovakie
E pa znam da sam negde citao da li ovde ili na drugom forumu... Isto tako jedan rekao da se ne moze uporedi uredjaj iz malaizije i druge zemlje, skroz drugi rad klime itd

E pa znam da sam negde citao da li ovde ili na drugom forumu... Isto tako jedan rekao da se ne moze uporedi uredjaj iz malaizije i druge zemlje, skroz drugi rad klime itd
baš tako....
lepo rade i ove 12ce ....
ali drugačija kultura rada Malezijke i Slovakinje :)

Za te novce ima boljih rešenja za grejanje od ove Midee.

Kod m
Mission i Extreme trose mnogo vise struje ako ventilator nije na 100%, verovatno je problem i kod tvoje + ne znam kakva ti je izolacija, ali sam gotovo siguran da je ovo prvo problem.
Kod mene extreme odrzava 23 stepena u 30m2, ventilator na 40% sa potrosnjom od oko 300w na sat

Jasno, promenljiva je i kvadratura i izolacija (nije svaki prostor isti), meni ne moze da ugreje 65m2, 22C a da nije ventilator na 100% ali je potrosnja izmedju 250-280W.

A nisam video da je napisao koja kv je u pitanju. Veci prostori nema sanse da mogu da se ugreju sa slabijim ventilatorom.

Pozdrav ekipa,

Od februara sam podstanar u stanu i grejem se na Samsung inverter klimu ar12hsfncwkn (kupljena 2014. godine). Stan ima oko 60 kvadrata i klima je do sada radila super – postavljena na 25°C, greje stan na 22-23°C.

Međutim, primetio sam da sada, kad su temperature blizu nule, klima počinje da se gasi na svakih sat vremena na nekih 10 minuta. Pretpostavljam da je u pitanju defrost, ali bih voleo da to ipak pogleda neko ko se razume u ovu klimu, za svaki slučaj, nikad nije ni servisirana možda nešto treba da se menja, ja se baš ne razumem u rad klima...

Ako neko ima preporuku za dobrog majstora koji radi na teritoriji Beograda koji bi pregledao klimu, bio bih zahvalan da mi pošalje kontakt u PP.

Hvala unapred! 😊

Ne znam sta bi ti da neko pogleda, to je klasican defrost.

Zavisi sta covek podrazumeva pod " nije servisirana". Nije poravljana ili nije nikada ni ocisceno nista, osim mozda prednjih, mreznih filtera UJ.
Ako je ovo drugo, ne bi joj skodio jedan redovan servis konacno.

ima razlike sigurno
Do sad su se spominjale tri fabrike, Malezija najjeftinija, ulazni model, Turska, srednja klasa i Češka, viša klasa, najskuplji modeli. Koji su to modeli iz Tajlanda i Slovačke?

Imam problem sa klimom (koji sam opisao u temi modela - https://forum.benchmark.rs/threads/hisense-energy-pro-plus-qg35xvoeg-12ka.489270/post-7342962) i dolazi majstor u subotu, koji je inace i ugradio (ovlasceni hisense serviser), da to pogleda.

S obzirom da se sumnja na curenje freona, moze li neko da mi opise pravilnu proceduru izvlacenja preostalog freona, vakumiranja i dopune ili da uputi na neku dokumentaciju koja to opisuje?
Pitam iz razloga jer sam cuo za razne verzije kako se to radi - neki spominju da treba i dopuna ulja za kompresor, neki kazu posebna vakuum pumpa koja ne propusta ulje u slucaju da povuce iz sistema (??), zatim punjenje bocom okrenutom naopako da bi tecno stanje uslo u klimu bez primese vazduha/azota, onda neko kaze da se puni gasnim stanjem iz boce normalno okrenute ka gore, spominje se takodje izduvavanje sistema azotom nakon izvlacenja preostalog freona, itd. Voleo bih da, neko ko zna, opise tacnu proceduru sta i kako treba uraditi.

Zelim da jednostavno mogu iskontrolisati popravku, ukoliko je problem u curenju freona, naravno, pod uslovom da se prvo otkrije mesto gde curi i to resi. Ako je curenje freona u pitanju, onda je 99% uzrok lose ugradnje po mom misljenju...

Ne znam dal postoji majstor na ovoj kugli zemaljskoj koji ce to da ti uradi tako kao sto su ti ljudi pricali a ti poverovao da je to realno za ocekivati! Samo ti kazem da ocekivanja spustis na nulu, cisto zdravlja radi!

.
Imam problem sa klimom (koji sam opisao u temi modela - https://forum.benchmark.rs/threads/hisense-energy-pro-plus-qg35xvoeg-12ka.489270/post-7342962) i dolazi majstor u subotu, koji je inace i ugradio (ovlasceni hisense serviser), da to pogleda.

S obzirom da se sumnja na curenje freona, moze li neko da mi opise pravilnu proceduru izvlacenja preostalog freona, vakumiranja i dopune ili da uputi na neku dokumentaciju koja to opisuje?
Pitam iz razloga jer sam cuo za razne verzije kako se to radi - neki spominju da treba i dopuna ulja za kompresor, neki kazu posebna vakuum pumpa koja ne propusta ulje u slucaju da povuce iz sistema (??), zatim punjenje bocom okrenutom naopako da bi tecno stanje uslo u klimu bez primese vazduha/azota, onda neko kaze da se puni gasnim stanjem iz boce normalno okrenute ka gore, spominje se takodje izduvavanje sistema azotom nakon izvlacenja preostalog freona, itd. Voleo bih da, neko ko zna, opise tacnu proceduru sta i kako treba uraditi.

Zelim da jednostavno mogu iskontrolisati popravku, ukoliko je problem u curenju freona, naravno, pod uslovom da se prvo otkrije mesto gde curi i to resi. Ako je curenje freona u pitanju, onda je 99% uzrok lose ugradnje po mom misljenju...
Nemoj da se sekiras, moguce da je na spoju, to jest na holenderima iscurilo kao kod mene. Kad je vakumirna klima bila je boca naopacke, sto je i logicno, ispod digitalna vaga i na klimi ti pise koliko ide plina. Malkice vise kad skida crijeva posto malo izadje i to je to. Niata strasno. Sto kolega kaze cuvaj zivce, nista strasno.

@zikapn
Slazem se, ali cinjenica je da danas u toj delatnosti svako sebe naziva serviserom klima uredjaja, a retko ko je pravi frigomehanicar/inzenjer. Vecina su obicni monteri koji su videli da za busenje par rupa u zidu i dotezanja par holendera mogu uzeti 30, 40 ili vise hiljada dinara za ugradnju, bez da uopste znaju princip rada te iste jedinice koju ugradjuju...
Nazalost, zivimo u vremenu kada moras dobro da proucis materiju pre nego pozoves ili odes nekom majstoru da ti nesto uradi/popravi.

Cak i kod mene prilikom ugradnje video sam da majstor ne koristi odgovarajuci alat za pertlovanje, a moment kljuc da ne spominjem - to bi bila uvreda i pitati zasto se ne koristi. Jedva sam ga nagovorio da uradi propisno vakumiranje.
Njegov prost odgovor je bio da je do sada zavrnuo preko 1000 holendera bez problema i da tu nema greske...

Najvise bih voleo kada bih mogao platiti nekome da nesto uradi, bez da uopste razmisljam o tome, a da taj neko posao uradi kvalitetno, odgovorno i da stoji iza svog rada.
Nemam problem ni sa ljudima koji rade po sistemu "ofrlje", bez adekvatne opreme i alata, ali onda ne mozes da trazis "premium" cenu za taj rad.
.
Nemoj da se sekiras, moguce da je na spoju, to jest na holenderima iscurilo kao kod mene. Kad je vakumirna klima bila je boca naopacke, sto je i logicno, ispod digitalna vaga i na klimi ti pise koliko ide plina. Malkice vise kad skida crijeva posto malo izadje i to je to. Niata strasno. Sto kolega kaze cuvaj zivce, nista strasno.
Jel bila (mikro)pukotina na holenderu u pitanju ili nije bilo dovoljno dotegnuto?

Jesam. 23c i jacina duvanja na 80% - potrosnja 800w, pa digne i preko 1.1kw. Čim povecam brzinu duvanja, podigne potrosnju naglo. Midea brezeless 12

Pogledajte prilog 471207
@muroslav zv
Zavisi dosta od toga da li se greje i hodnik. Ako se otvore vrata u sobi bude oko 22c maks.
Tu je meni problem, jedna klima mi je u hodniku i greje sobe, planiram da ubacim jos jednu i da preselim ovu iz hodnika u sobu. Velika je greska kada je klima u hodniku.

@zikapn
Slazem se, ali cinjenica je da danas u toj delatnosti svako sebe naziva serviserom klima uredjaja, a retko ko je pravi frigomehanicar/inzenjer. Vecina su obicni monteri koji su videli da za busenje par rupa u zidu i dotezanja par holendera mogu uzeti 30, 40 ili vise hiljada dinara za ugradnju, bez da uopste znaju princip rada te iste jedinice koju ugradjuju...
Nazalost, zivimo u vremenu kada moras dobro da proucis materiju pre nego pozoves ili odes nekom majstoru da ti nesto uradi/popravi.

Cak i kod mene prilikom ugradnje video sam da majstor ne koristi odgovarajuci alat za pertlovanje, a moment kljuc da ne spominjem - to bi bila uvreda i pitati zasto se ne koristi. Jedva sam ga nagovorio da uradi propisno vakumiranje.
Njegov prost odgovor je bio da je do sada zavrnuo preko 1000 holendera bez problema i da tu nema greske...

Najvise bih voleo kada bih mogao platiti nekome da nesto uradi, bez da uopste razmisljam o tome, a da taj neko posao uradi kvalitetno, odgovorno i da stoji iza svog rada.
Nemam problem ni sa ljudima koji rade po sistemu "ofrlje", bez adekvatne opreme i alata, ali onda ne mozes da trazis "premium" cenu za taj rad.

Jel bila (mikro)pukotina na holenderu u pitanju ili nije bilo dovoljno dotegnuto?
Pa ti lepo uzmi sam pa izbusi tih par rupica i ustedi 30-40000 kad je to tako lako 🤣

Evo ovde da napisem, za te majstore. Svaki "majstor" koji naplacuje 3+ metara cevi 6000 din plus za svaki naredni metar 2000 din , pricamo o 12ki klimi, gde idu vece klime i veci fi cevi tu je cena jos drasticnija, je za mene lljigavac, prevarant, da ne idem u jos gore izraze.
Jer najbitnije je uzeti pare ljudima a blage veze nemaju u vecini slucajeva nego idu u resavanje problema sistemom eliminacije.
Inace meni su trazili NA VEC IZBUSENE I SPREMNE RUPE( jer to je visoka filozofija) ugradnju svakako.
Kada ugradjujete klimu zovite 5-6 brojeva, nadjite neke prijatelje, savetujte se itd, nemojte davati ludacima silne pare za gluposti, metafizicka objasnjenja, parapsiholoske analize i ostalo.
A ugradnja same klime je AKCIJSKA CENA 15000 din PLUS CEVI 6000 ?! Pa druze to jos malo ko cela klima! Samo cepaj

Ti izgleda ne živiš u Srbiji? Da li si video koje su cene u prodavnicama? Dobar majstor zidar ti je od 80e pa naviše dnevnica, nije više 2019.

Malo off the Topic al generalno sami smo krivi niko nece da bude majstor a dobri majstori pobegose na zapad. I sad osatali samo priuceni koji debelo naplacuju. Ko nam kriv sto nismo cenili stare majstore sad novi deru i ne znaju sta rade.

Zavisi isto od grada do grada i naravno do majstora
Ovde kod nas(CU) bilo je prosle godine 17.000.- sve u kompletu(12btu)... Onda ima kao svuda jedan id**t sto gleda ako moze da prodje da naplati jos 6000.- zbog cevi itd. to normalo radi kod stari ljudi koji nemaju pojma o klimama...
A kad sam pre dva meseca pozvao jedan shop u KG da pitam koliko ce me ugradnja kostati sa njihovi serviseri itd... njihova cena bila:
Ugradnja sa cevi do 3m = 14.000.-
Demontaza stare klime = 3000.-
Putni trosak KG - CU (65km) = 1000.-
Znaci = 18.000 sto bi ja rekao veoma ok/solidna cena ;)

Poslednja izmena:
Ja sam prosle godine platio ugradnju sa materijalom sa 12ku 15.000 dinara.
Zvao sam sigurno 4-5 majstora i neki su trazili i 24.000 sto mi je bilo smesno.

12000rsd bilo za 12btu u KG-u prosle god. Ove god 120e 12btu a za 18btu sam platio 150e. Demontazu uradio sam a montazu i varenje one cevke.mi naplatili 6000rsd majstori bez firme. Ovi firmasi mi trazili 120e za demontazu/montazu sto smatram da je dranje koze za razliku od klasicne ugradnje gde vise znaci taj pecat za garanciju nego sama ugradnja.

Kada se setim ranije koliko sve to kostalo :unsure:
40€ ugradnja +30€ sa 3m cevi= 70€ lepota :LOL:
Toliko sam ja platio za Gree Amber 9 Premium(2017), Gree Bora(2016) i Vivax Cool(2012)

Majstori zidari ? Dnevnica 80 ? A specijalizanti na KC-u plata jedva preko hiljadu evra, mozda ni tolko, a zidar tuce 2500 evra. I zidare na gomilu odma.
Kakve cene u prodavnicama? Pa znam ja cene, ispod 250 din je 6.35 sa izolacijom, 400 je 9.52 sa izo. Gde nadjose 6 hiljada za 3m ?! Jel to taj zanat ?! Nego ljudi prihvataju sve zdravo za gotovo i udri. Mi smo krivi sto je njima tolika dnevnica i cene a ne oni

Nazad
Vrh Dno