Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

^^ Naravno. To se nikada nece tacno izmeriti ali sva ta ostala potrosnja je tu negde i to se uklapa u tvoju racunicu u kojoj je ovog novembra potroseno dosta vise struje u skupljoj tarifi.

@Xepoj87 Zelena zona je do 350kwh a plava od 351kwh do 1600kwh, i @giga545 za oba meseca upada u plavu tarifu. I ponovo, ta tvoja racunica nije dobra. I da se ne bi ubedjivali - http://kalkulator.eps-snabdevanje.rs/kalkulator

Sada mi je stvarno zao sto sam uopste i pitao u vezi isplativosti grejanja preko klime. Ispada da sam tu s namerom da nekoga ubijam u pojam..Ali eto, interesovalo me, dobio sam odgovore..Pozdrav

Prepravio sam, jer sam zaboravio da je velika razlika u niskoj tarifi, a ne kao kada klime rade, da maltene jednako trosi.
Zone sam takodje izmesao, zbog inicijalne cifre kWh za ovaj mesec :)

Ja sa TA pecima i pogotovo etaznim, nisam mogao da ostanem u plavoj zoni nikako kada su minusi, cim dodju decembar, januar i februar.
Mozes tako sto je nocu dok spavas 28c u sobi, a onda 19c uvece.
Ovako mi je prijatnih 22c dok spavam, neki vole i hladnije, a preko dana 25c non-stop i racun drasticno manji.

Nasao sam racun iz januara 2017. godine, 3000kWh otislo na etazno, sto je tada bilo 36k dinara, a sada bi to bilo oko 60k dinara.
Klime nikada nisu presle ja mislim 1200kWh, TA su isle tu oko 2000kWh. TA su prosto morale da se pale posle 8, a ujutru i nocu ne znas gde ces od vrucine, glava da ti pukne...

Poslednja izmena:
Ima tu jos x faktora koji utiču kod mene na ukupnu potrošnju struje, mašina za pranje suđa, veš mašina, mašina za sušenje veša, bojler koji non stop radi...nemam statistiku potrošnje tih velikih potrošača ove i prošle godine.
Prava slika bi se dobila da ja imam potrošnju od prošle godine za TA peći i da se uporedi sa potrošnjom klima uređaja ove godine, i naravno ako hoćemo baš detaljno obe potrošnje bi trebalo razčlaniti na VT i NT.
Da ne davim(o) previše ja sam za sada zadovoljan, čak sam bio spreman i na račune uvećane za 10-15% u odnosu na prošlu godinu zarad komfora koji sam dobio.

Meni bojler trosi vise struje nego 2 klime kad je bio ukljucen stalno i sta vise temp vode bila podesena na 60c. Sad sam prebacio bojler na NT i stavio 90C. Vode ima dovoljno za nas troje i sudje koje se pere. Po utrosku uticnice duplo manje ode kw na kraju dana u poredjenu kad je ukljucen stalno.

Ta pec nikad vise pa makar i vise trosila..pola dnevne(15)+(4 kuhinja) mi je zauzela 6-ca..koju sad menja Amber komfort 12-ca..Stan 53kv.grejalo se 43 kv..starogradnja bez izolacije nova kvalitetna pvc..Tada imao u maloj decijoj sobi 11kv.Ta od 3.5kv.sada Gree Musu..12-cu..Samo sa jednom klimom mi je svaki racun od pocetka do kraja grejne sezone bio umanjen za 2.000-3.000din.zena vodi evidenciju...zbog toga se i nekako smilovala da da zeleno svetlo za kupovinu Muse..Od ove zime spavami u jos manjon sobi,izmedju dnevne i decije(koja se prosle god.nije grejala zbog ustede)Videcemo racun za dec. i uporedicu..Skoro objavih da je Amber uspeo da bez Muse zagreje ceo stan..Za oktobar potroseno 380 racun smesan..ja PREZADOVOLJAN.!

Ta pec nikad vise pa makar i vise trosila..pola dnevne(15)+(4 kuhinja) mi je zauzela 6-ca..koju sad menja Amber komfort 12-ca..Stan 53kv.grejalo se 43 kv..starogradnja bez izolacije nova kvalitetna pvc..Tada imao u maloj decijoj sobi 11kv.Ta od 3.5kv.sada Gree Musu..12-cu..Samo sa jednom klimom mi je svaki racun od pocetka do kraja grejne sezone bio umanjen za 2.000-3.000din.zena vodi evidenciju...zbog toga se i nekako smilovala da da zeleno svetlo za kupovinu Muse..Od ove zime spavami u jos manjon sobi,izmedju dnevne i decije(koja se prosle god.nije grejala zbog ustede)Videcemo racun za dec. i uporedicu..Skoro objavih da je Amber uspeo da bez Muse zagreje ceo stan..Za oktobar potroseno 380 racun smesan..ja PREZADOVOLJAN.!
Ova moja nezna ni gdje sat od struje a kamoli da vodi evidenciju 🤣🤣

Koja je stolarija ? Staklo ?

За пет дана децембра оде око 400 киловатсати, најављују мало топлије време наредних пар дана...
ice age GIF

Da potvrdim sta je @mitar1982 pisao ako se dobro secam. Daikin FTXF25D, plastika je najgoreg kvaliteta. Cistio sam pre neki dan filtere, od 4 klime u kuci (pored nje i Amber Premium, LMCE, Fresh Master), ima najlosiju plastiku.

Cak je i losijeg kvaliteta od 07LMCE koja je maltene duplo jeftinija.

За пет дана децембра оде око 400 киловатсати, најављују мало топлије време наредних пар дана...
ice age GIF
Kod nas je toliko struja skupa da bi u tom obimu potrosnje ( plus ostali aparati, kuhanje itd ) bilo malte nemoguce platiti. Haj sto je struja skupa nego ostalo, odrzavanje, distribucija ...

Ово је укупно, климе потроше отприлике пола, пола иде на остало. И овде је скупа струја, али имамо субвенције за сад...

Za proslu godinu potroseno 2600kwh na vikendici i placeno je 1270€ ukupno struje. Znam da ce sad biti komentara ali i plate su drugacije itd... Mozda nekad bilo dobro, sad je standard pao debelo, ljudi prezivljavaju vise manje.

Овде нема субвенција за викендице, осим ко заиста не живи у некој. 2023. је доста јефтинија струја него 2022. али тренутно нема падавина већ два месеца, а и хладно је, па очекујем да ће бити доста скупље у јануару. Потрошња је толика колика мора бити, немам могућности за уштеду осим озбиљно на уштрб комфора, тако да уживам, ћутим, плаћам...

Pa da, ljudi ne racunaju i da im sada vise trosi i masina za ves i masina za sudove, treba zagrejati smrznutu vodu i kod nas u SRB, a pogotovo kod vas na severu i debelim minusima.
Topla voda iz bojlera se 5x vise koristi nego leti.

Планинска вода, скроз природан процес, топљени снег и лед, резервоари на брду и природан пад, тако да је и лети хладна као у фрижидеру, зими трну зуби кад се пије. Каменца нема. Једна од ствари којима сам презадовољан, чиста вода и чист ваздух.

Pa da, ljudi ne racunaju i da im sada vise trosi i masina za ves i masina za sudove, treba zagrejati smrznutu vodu i kod nas u SRB, a pogotovo kod vas na severu i debelim minusima.
Topla voda iz bojlera se 5x vise koristi nego leti.
Ja imam potrosnju na bojleru, bas gledam za 20 kwh vise u novembru nego svih prethodnih mjeseci kada je bila slicna u 2-3 kv a isto se koristi

Планинска вода, скроз природан процес, топљени снег и лед, резервоари на брду и природан пад, тако да је и лети хладна као у фрижидеру, зими трну зуби кад се пије. Каменца нема. Једна од ствари којима сам презадовољан, чиста вода и чист ваздух.
Slicno i kod nas u BGu...mislim, izluftiram pa preciscivac precisti...a imamo i hladnu kao u frizideru planinsku vodu...na aparatu Odmenjska, teglim balone vode i sve je to u sustini isto :D

Da potvrdim sta je @mitar1982 pisao ako se dobro secam. Daikin FTXF25D, plastika je najgoreg kvaliteta. Cistio sam pre neki dan filtere, od 4 klime u kuci (pored nje i Amber Premium, LMCE, Fresh Master), ima najlosiju plastiku.

Tacno da je plastika najjednostavnijeg kvaliteta i izgleda, ali kad zatvoris poklopac i ukljucis - to je to, zaboravis na izgled. Barem kod novije verzije ftxc. Dok je kod mene plastika na amber premium pri promjeni u radu cesto pucketala, dok su sama krilca imala nezanemarljive vibracije pri vecim brzinama, sto ne postoji ni u tragovima kod ove "jeftine plastike". Tako da licno se ne bih previse oslanjao na izgled plastike, koji kod amber izgleda kao bljestajuci avion u odnosu na dosadnu mat plastiku kod daikina.
Latini su rekli fallitur visus - izgled vara.

Meni iznenadjujuce pored LN-a, samo Viola ne pucketa...i takodje ima jako kvalitetan poklopac, mada se tu i menjaju poklopci, mogle su boje da se biraju.
Amber pucketa, Fujitsu Luca je takodje pucketala tokom grejanja i hladjenja.

Poslednja izmena:

Ja imam daikin ftxf i plastiku nisam čuo nikad ni da kvrcne,sam izgled unutrasnje jedinice je na izgled prost ali sto se kvaliteta tiče odličan je.

Kamenac se javlja kada je voda bogata mineralima, tako da kamenac nije uvek loš ;)

@Mr.Wolf ni ti ni ja izgleda na zelenu granu sa svojima.. 🙈 imaju neku SYSPLIT WALL EDGE 12 EVO HP Q smece sto bi ja rekao i kazem im ovo cu ja izbaciti i ide nova. Nemoz spavati koliko cekica a kamoli se zagrijati kad stigne minus.. Sine mjenjas ako ti to tako mislis... Porucim, stigne klima i kazem im doce neko da pogleda oko zamjene... Kad moji, cega zamjene, ove klime?? Netreba, nama dobra i ova, grije ona, nije nama zima... Nesalji nikoga.... 🤣🤣

@Mr.Wolf ni ti ni ja izgleda na zelenu granu sa svojima.. 🙈 imaju neku SYSPLIT WALL EDGE 12 EVO HP Q smece sto bi ja rekao i kazem im ovo cu ja izbaciti i ide nova. Nemoz spavati koliko cekica a kamoli se zagrijati kad stigne minus.. Sine mjenjas ako ti to tako mislis... Porucim, stigne klima i kazem im doce neko da pogleda oko zamjene... Kad moji, cega zamjene, ove klime?? Netreba, nama dobra i ova, grije ona, nije nama zima... Nesalji nikoga.... 🤣🤣
Moji imaju 2 na zidu, staru i novu... Jedna pored druge. Pitao sam hoce li trecu kaciti za nekoliko godina kao trofej... Starost je na zalost najopasnija...

Moji imaju 2 na zidu, staru i novu... Jedna pored druge. Pitao sam hoce li trecu kaciti za nekoliko godina kao trofej... Starost je na zalost najopasnija...
Dobri su moji, jos dosta razumni. Samo kad nesto radi onda bas bece mjenjati dok bas nemoraju a strasno pedantni pa tesko bome onome ko radi nesto kod njih. Uglavnom jos jedna mica se montira. Ovaj put sam dobio dobar popust 1800€

Za proslu godinu potroseno 2600kwh na vikendici i placeno je 1270€ ukupno struje. Znam da ce sad biti komentara ali i plate su drugacije itd... Mozda nekad bilo dobro, sad je standard pao debelo, ljudi prezivljavaju vise manje.
ladno ali standard :)

Meni bojler trosi vise struje nego 2 klime kad je bio ukljucen stalno i sta vise temp vode bila podesena na 60c. Sad sam prebacio bojler na NT i stavio 90C. Vode ima dovoljno za nas troje i sudje koje se pere. Po utrosku uticnice duplo manje ode kw na kraju dana u poredjenu kad je ukljucen stalno.
Ja imam potrosnju na bojleru, bas gledam za 20 kwh vise u novembru nego svih prethodnih mjeseci kada je bila slicna u 2-3 kv a isto se koristi
Može da bude da prija toplija voda u hladnijim danima pa se potroši više vruće samim tim i kilovata više+hladnija polazna voda.

Koja je stolarija ? Staklo ?
Pvc..Prof.Gelan.S.9000..82..stok+Mac-o okovi..Dvoslojno vakum(4.god.doba)Al
Roletne..i normano komarnici🤣
Ova moja nezna ni gdje sat od struje a kamoli da vodi evidenciju 🤣🤣
Kod nas strogo svi veci potrosači(bojler,masina za ves,sudove)na jeftinu.Led.sijalice se podrazumevaju..😁
Pvc..Prof.Gelan.S.9000..82..stok+Mac-o okovi..Dvoslojno vakum(4.god.doba)Al
Roletne..i normano komarnici🤣

Kod nas strogo svi veci potrosači(bojler,masina za ves,sudove)na jeftinu.Led.sijalice se podrazumevaju..😁

Prilozi

• Screenshot_20231206_224958_com.android.gallery3d.jpg
    Screenshot_20231206_224958_com.android.gallery3d.jpg
    68.2 KB · Pregleda: 36
Ja imam daikin ftxf i plastiku nisam čuo nikad ni da kvrcne,sam izgled unutrasnje jedinice je na izgled prost ali sto se kvaliteta tiče odličan je.
Ne kazem ja da krcka dok radi, samo da je plastika (maska) unutrasnje jedinice loseg kvaliteta. Realno nije bitna stvar.

Vrh Dno