Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Potrosnja 24 bergen u neizolovanom prostoru

Prilozi

• IMG_3390.JPEG
    IMG_3390.JPEG
    118.6 KB · Pregleda: 84

Prilozi

• IMG_3296.JPEG
    IMG_3296.JPEG
    254.9 KB · Pregleda: 83
Poslednja izmena:
Znaci daje negde oko 7-8 kW termicke mozda i 9 OK to je to. Moz se radi, ko ce plati racun za struju

pozdrav ljudi, jedno pitanje:
kroz klimu (kad je ugasena) mi struji vazduh...majstor koji mi je ugradio klimu nije zatvorio onu rupu sto je busio.zid, e sad da li to tako treba ili da zatvaram tu rupu koja se vidi iza spoljne jedinice

Ne kazem ja da krcka dok radi, samo da je plastika (maska) unutrasnje jedinice loseg kvaliteta. Realno nije bitna stvar.
Dok radi ne krcka, ali budimo realni, itekako krcka kad ode u dF. Čak i kada postigne zadatu temperaturu pa isključi kompresor i krene da vrti sobni vazduh plastika se itekako čuje.

@fatza

Ne krcka u dF, barem nisam primetio, a imam prilicno lak san. Kod mene je FTXF model, kod tebe FTXC. Ja sam namerno izbegao FTXC zbog slabijih specifikacija i proizvodnje u Maleziji.

@fatza

Ne krcka u dF, barem nisam primetio, a imam prilicno lak san. Kod mene je FTXF model, kod tebe FTXC. Ja sam namerno izbegao FTXC zbog slabijih specifikacija i proizvodnje u Maleziji.
Ja imam ftxc i ftxf i nisam čuo ni jednu ni drugu da krcka niti vrti ventilator odnosno vrti ventilator samo na hladjenju sto je po meni dobro dok ga na grejanju gasi a slažem se da je ftxf bolja i to samo po tome sto redje ide i defrost a inače obe greju odlicno nisu prelazile potrošnju više od 220 kad je bilo -5,sad kad je temperatura oko 0 krece se od 170 do 190 w

U kolikim prostorima i sa kojom izolacijom ti rade, kada im je dovoljno 220W na -5C?

Ja imam ftxc i ftxf i nisam čuo ni jednu ni drugu da krcka niti vrti ventilator odnosno vrti ventilator samo na hladjenju sto je po meni dobro dok ga na grejanju gasi a slažem se da je ftxf bolja i to samo po tome sto redje ide i defrost a inače obe greju odlicno nisu prelazile potrošnju više od 220 kad je bilo -5,sad kad je temperatura oko 0 krece se od 170 do 190 w
FTXC vrti ventilator i na grejanju.

ista klima, ali eto kod mene vrti ventilator nakon što postigne zadatu temperaturu.

Vrti onom ekstra sporom kontrolnom brzinom ili vrti normalnom brzinom?

Tako je i kod mene na Gree, vrti ventilator baš sporo oseti se možda vazduh na par cm od klime, ali to je tako po difoltu.

Amber vrti sporo i pirka 13w potrosnja. Nordic podigne krilca i potpuno prestane da duva 6w potrosnja.

Najbolje je kad klima na grejanju dostigne zadatu temperaturu da podigne krilca i da vrti u tu sporu kontrolnu brzinu, tako najpreciznije odrzava zadatu temperaturu u prostoriji.

Панасоник мануелно подешена крилца не затвара ни приликом дефрост, стоје увек како су подешена.

А за крцкање, логично да клима која мало троши мање или никако не крцка, јер не прави ни велики 'цуг' ни довољно велике разлике у температури. Ја сам приметио мале вибрације пластике пре неки дан кад је на око - 10 степени радила са озбиљном снагом и великом брзином. Кад пирка на 300-400 вати ни не примећујем да је ту.

200kvm. Prevelik prostor. U fazi adaptacije, stavili cisto da se ugrejemo bar koji stepen. Kad je montirana unutra je bilo 7C. Posle 5 dana rada, podigla je na 12C.
to su oni modeli sto ih Haier pravi, samo nalepljeno bergen ime.
Dok radi ne krcka, ali budimo realni, itekako krcka kad ode u dF. Čak i kada postigne zadatu temperaturu pa isključi kompresor i krene da vrti sobni vazduh plastika se itekako čuje.
Sto se tice moje ftxf, ja sam zadovoljan sa plastikom. Bolja je nego na mojoj gree, ona cela krcka i lomi se, kad hocu filtere da operem imam osecaj da ce da pukne kad dizem masku.
———————————————————————
Evo malo izvestaj u vezi Daikina, nocas defrosti na svakih 1-1:30h. Nema leda ali uvek izadje prilicno vode?? Najniza temp bila -4, velika vlaga i gusta magla. Nikada nisam video da je cesce isla u dF.
Iskreno, čudno mi je što tako radi defroste i kada nema potrebe, evo prva i verovatno jedina pohvala za Gree, koliko znam nije uradila nijedan defrost od kako je pocela da greje ove sezone.
Da budem jasan, ne smetaju mi defrosti na daikinu jer su brzi i neprimetni, samo mi je čudno zašto to tako radi.

EDIT: Taman kako napisah ovo, Gree otisla u defrost a daikin smrzla komplet :)

Poslednja izmena:
Iskreno, čudno mi je što tako radi defroste i kada nema potrebe
Takva klima.. Neke rade ceste i brzinske defroste 7-8 min i na njima uglavnom nikad neces videti da se zabeli .. Dok druge znaju da greju pola sata-sat duze , zabele se skroz i onda odrade malo duzi defrost tipa 10-12 min... Takav softwer - algoritam imaju i tako ce uvek raditi... Ja npr. imam dva uredjaja potpuno razlicitog cenovnog ranga (japanac vs kinez) i onaj skuplji uredjaj cesce ide u defrost ali zato mnogo bolje modulira i odrzava zadatu temp.

Дефрост зависи од пуно ствари, каква је клима, какво је време, колики простор греје и са коликом снагом, да ли је изложена падавинама...
Код мене су две климе, исти произвођач, исти модел, различита генерација (годиште).

На старој се лакше скупља лед, дефрост далеко дуже траје, и кад је доста хладно (рецимо испор -5 степени) улази у режим програмираних дефрост на сат времена. Греје додуше и већи простор од нове.
После две недеље у константном минусу и са сувим временом испод изгледа овако:
20231208_100700 (Small).jpg

Нова монтирана одмах поред ради далеко ефикасније, мање скупља лед, одради дефрост брзински и нема те временски програмиране дефрост циклусе, макар не док температура не оде у заиста дебео минус. Испод суво као барут.
20231208_100713 (Small).jpg

Evo malo izvestaj u vezi Daikina, nocas defrosti na svakih 1-1:30h. Nema leda ali uvek izadje prilicno vode?? Najniza temp bila -4, velika vlaga i gusta magla. Nikada nisam video da je cesce isla u dF.
Iskreno, čudno mi je što tako radi defroste i kada nema potrebe, evo prva i verovatno jedina pohvala za Gree, koliko znam nije uradila nijedan defrost od kako je pocela da greje ove sezone.
Da budem jasan, ne smetaju mi defrosti na daikinu jer su brzi i neprimetni, samo mi je čudno zašto to tako radi.

EDIT: Taman kako napisah ovo, Gree otisla u defrost a daikin smrzla komplet :)
Koji je Daikin? FTXC ili FTXF?

Takva klima.. Neke rade ceste i brzinske defroste 7-8 min i na njima uglavnom nikad neces videti da se zabeli .. Dok druge znaju da greju pola sata-sat duze , zabele se skroz i onda odrade malo duzi defrost tipa 10-12 min... Takav softwer - algoritam imaju i tako ce uvek raditi... Ja npr. imam dva uredjaja potpuno razlicitog cenovnog ranga (japanac vs kinez) i onaj skuplji uredjaj cesce ide u defrost ali zato mnogo bolje modulira i odrzava zadatu temp.
Ista situacija i kod mene, Gree vs Daikin.
Koji je Daikin? FTXC ili FTXF?
FTXF

Vrh Dno