Izvini, preskocio sam to. Posto je sve otvoreno svuda je ista temparatura kad se krecemo. Medjutim kad se spava bude razlike do max 1c na drugom kraju od klime. Takodje na spratu bude do 2c razlike, ne vise posto su stepenice nasuprot klime. Bilo bi bolje da imaju dve devetke po meni.Dobro..pitao sam za temperaturu, da li je svuda ista ili makar priblizna? Izolacija je i kod mene 5cm stiropora, i ove peci lepo pokrivaju ceo stan.
Pomesao si racunicu.. KWH je kolicina potrosene energije a KW (to sto tvoja termika ima 3kw) je trenutna snaga odnosno kolicina struje koju ce termika povuci iz uticnice ako bude akumulirala 1 pun sat.. Tvoje termike jesu 3kw ali na toj snazi rade i akumuliraju vise sati dok se ne ugreju tako da je zapravo ukupna potrosena kolicina el energije mnogo veca od 3kwh.... Precizna racunica koje je grejanje jeftinije je malo komplesna i teska za izracunati jer mnogo faktora igra ulogu ali generalno gledano klime jesu jeftinije grejanje od termike (akumuliranje na jeftinoj tarifi) pogotovo u toplim krajevima i prelaznim periodima kada su spoljne temperature u finom plusu.. ali je ta razlika u ceni grejanja toliko mala i zanemarljiva da se postavlja pitanje koliko ima smisla ulagati u klime... Npr. kod tebe trebaju minimum dve krstene klime a to nece da moze bez 1400-1500 eur zajedno sa ugradnjom. Grejna sezona bi te mozda izasla lupicu sad 100-200 eur jeftinije i koliko ce godina trebati da se povrati investicija???? Teska prica... Ova racunica vazi samo ako ne ulazis u crvenu zonu... S druge strane leti je klima spasJa se izvinjavam sto ovako upadam..ali ovo me je zaintrigiralo. Da li je tih 60kvm jedna ili vise prostorija? Ako je vise, kolika je temperatura bila u onim prostorijama koje klima ne pokriva dovoljno? Pitam zato sto imam nekih 56kvm i grejem odlicno sa dve TA peci od po 3kw. Ukljucujem ih samo nocu kada je jeftinija struja, i odrzavaju 23°C. Drugari me ubedjuju da predjem na klime i da ce biti mnogo jeftinije ali kada pogledam ovu vasu potrosnju od 3.4kwh ne izgleda bas tako.
Kako provjeriti da li neki model klime ima taj grijac tacne ili ne?Ima ti i Amber grijac tacne, nekoh 80tak wati trosi, on se iato tako oko 0 pale. Barem bi trebao da ima ako je onaj sto je do -22 deklarisan
Uh, ako sam to negdje napisao, onda sam napravio lapsus.Ako si uspio da žensku nije hladno, onda si baš uspješan čovjek 😅
Hahaha, dobar ti ovaj lapsus🤣Kako provjeriti da li neki model klime ima taj grijac tacne ili ne?
Uh, ako sam to negdje napisao, onda sam napravio lapsus.Zapravo samo konstantno pokusavam...
![]()
Okom, obicno sivi/plavi kabal polozen u tacni vanjskeKako provjeriti da li neki model klime ima taj grijac tacne ili ne?
Uh, ako sam to negdje napisao, onda sam napravio lapsus.Zapravo samo konstantno pokusavam...
![]()
Ima dosta klima ali mislim da je kod njega problem ( ili sam ja nesto pomjesao ) da mu klima trosi puno struje pa misli da je taj grijac stalno upaljen... Neka me ispravi ako sam pogrijesioOkom, obicno sivi/plavi kabal polozen u tacni vanjske
Da, upravo zato i pitam jer sam nekad ranije citao bas ovdje na temi da na nekim modelima ovaj grijaci radi non stop ispod odredjene temperature. Pa da provjerim kakvo je stanje kod mene... Hvala na pojasnjenju.Hahaha, dobar ti ovaj lapsus🤣
Condor ja kad sam reklamisao svoju Gree Nordic dobio sam neke upute pa izmedju ostalog da pogledam taj grijac. Vanjska klima je imala senzor vanjske temp, bude odma iza klime, lako je za primetiti ( nemora znaciti i na tvom modelu bas tu ) prides npr fenom i grijes taj zenzor doj ujeduino i gledas potrosnju. Kad se zagrije pane tih 100w ugrubo.
Kod mene je bilo lako posto je taj grijac tacne radio non stop i kad je klima ugasena ako je vani ispod -1c
Vjerovatno si me pomijesao sa nekim, jos uvijek uopste ne mjerim potrosnju (ali hocu staviti neku pametnu uticnicu u nekom momentu). Ali vise pitam radi prevencije.Ima dosta klima ali mislim da je kod njega problem ( ili sam ja nesto pomjesao ) da mu klima trosi puno struje pa misli da je taj grijac stalno upaljen... Neka me ispravi ako sam pogrijesio
Da to je tacno, oderdjeni nordic modeli upale taj grijac cak i kad je klima ugasena. Ni meni ti nije bilo jasno ali eto tako je. Na pocetku sam mislio da moja nije ispravna po tom pitanju ali to je tako.Hvala @EmaXx, provjericu!
Da, upravo zato i pitam jer sam nekad ranije citao bas ovdje na temi da na nekim modelima ovaj grijaci radi non stop ispod odredjene temperature. Pa da provjerim kakvo je stanje kod mene... Hvala na pojasnjenju.
Inace, kod mene je Midea Xtreme 18.
E kad pogledas nema bas puno tih minusa u toku godina pa haj nije strasno ali stvarno dobro radi. U mom slucaj je to super radilo, ja sam imao drugih problema pa je trosila nenormalno. Cak sto vise meni je buka jis vise smetala i katarstofalan rad.Vjerovatno si me pomijesao sa nekim, jos uvijek uopste ne mjerim potrosnju (ali hocu staviti neku pametnu uticnicu u nekom momentu). Ali vise pitam radi prevencije.
E sad, nadam se da mi neces izbaksuzirati pa da se ispostavi da puno trosi bas zbog tog grijaca, hehe.![]()
Ali nemora znaciti ako ima grijac da radi stalno. Evo kod moje Mitsubishi HZ verzije ima taj grijac ali vjerovatno ga upali samo kad radi df.Okom, obicno sivi/plavi kabal polozen u tacni vanjske
Ukoliko sam dobro racunao..tebi su klime potrosile nesto manje od upola struje od TA peci, s'tim da su klime radile non stop a TA peci su bile ukljucene samo po jeftinoj struji koja je nekih 3 - 4 puta jedtinija?!Možda ja mogu da dam komentar što se tiče poređenja grejanje Ta peć - klime.
Do prošle godine, deo stana (stara gradnja, zgrada iz 1948g, puna cigla, bez stiropora, pvc stolarija) koji se sastoji od dve paralelne sobe od 16 i 18 kvadrata koje su međusobno povezane hodnikom od 4 kvadrata (oblik ćirilićnog slova P) za zagrevanje su se koristile 2 Ta peći od 3.5kWh isključivo u periodu NT, i ukupna potrošnja struje za novembar 2022g je bila 875kwh (VT:335, NT:540).
Novembar 2023 za zagrevanje istog prostora se koriste dve Daikin klime FTXC35 i ukupna potrošnja struje je 637kwh (VT:411, NT:226), od prikazanih 637kwh po meračima utroška struje jedna klima je potrošila 81kwh a druga 77kwh sto u zbiru daje cifru od 158kwh. Klime se ne gase, temperatura varira od 22-23 C.
Očitavanje struje se vrši 6. u mesecu tako da je prikaz za novembar 2023 umanjen verovatno samo za danasnju popodnevnu i večernju potrošnju u odnosu na novembar 2022.
Verovatno je prostor otvoren, raspored povoljan tj bez pregradnih zidova kada možeš sa jednom klimom dve TA peći da zameniš.Sto se tice ta peci moje iskustvo je da su klime 2-3 puta jeftinije grejanje.
Meni jedan 12 btu menja dve Ta od 4.5kw i 3kw. To je prizemlje kuce.
Jos jedna 12btu menja dve Ta od 3kw i 3kw. Sprat kuce.
Matematka za novembar kaze da mi je grejanje u prizemlju jeftinije duplo.
Videcu sad decembar i prvi sprat sa klimom.
Ako bi ovih 76 kWh VT vise u odnosu na proslu godinu prebacio u NT ispada potrosnja ista. Medjutim, TA pecima nedostaje toplote bas kad nam treba, uvece. Klime za razliku od TA rade non stop i odrzavaju temperaturu. Sve ima svoje prednosti i mane, zato svako i bira ono sto mu najvise odgovara.Možda ja mogu da dam komentar što se tiče poređenja grejanje Ta peć - klime.
Do prošle godine, deo stana (stara gradnja, zgrada iz 1948g, puna cigla, bez stiropora, pvc stolarija) koji se sastoji od dve paralelne sobe od 16 i 18 kvadrata koje su međusobno povezane hodnikom od 4 kvadrata (oblik ćirilićnog slova P) za zagrevanje su se koristile 2 Ta peći od 3.5kWh isključivo u periodu NT, i ukupna potrošnja struje za novembar 2022g je bila 875kwh (VT:335, NT:540).
Novembar 2023 za zagrevanje istog prostora se koriste dve Daikin klime FTXC35 i ukupna potrošnja struje je 637kwh (VT:411, NT:226), od prikazanih 637kwh po meračima utroška struje jedna klima je potrošila 81kwh a druga 77kwh sto u zbiru daje cifru od 158kwh. Klime se ne gase, temperatura varira od 22-23 C.
Očitavanje struje se vrši 6. u mesecu tako da je prikaz za novembar 2023 umanjen verovatno samo za danasnju popodnevnu i večernju potrošnju u odnosu na novembar 2022.
ukupna potrošnja struje za novembar 2022g je bila 875kwh
Eto.. Racunica ne laze.. Usteda od 200 i nesto kwh ,dakle 20ak eur... s tim sto je ove godine novembar bio hladniji nego prosle pa je realna usteda i veca... Period povrata investicije ne vredi ni racunati , nego uzivati u komforu a leti si sigurno uzivao .Novembar 2023 za zagrevanje istog prostora se koriste dve Daikin klime FTXC35 i ukupna potrošnja struje je 637kwh
Ne treba zaboraviti da su i klime radile kada je NT, po nekoj kalkukaciji uzeću za primer klimu koja je potrošila 81 kwh i podeliti na 30 dana, prosek je 2.7Kwh po danu i neka bude da je sve na VT (a nije) to je ekvivalent potrošnje TA peći od 3.5kWh koja radi 3 sata na NT. Sigurno ću ove godine imati značajan popust zbog manje potrošnje u ukupnoj količini Kwh u odnosu na prošlu godinu + što u regularnom obračunu računa za struju i taj manji broj kwh preko raznih stavki koji nam se naplaćuje u konačnom obračunu treba da proizvede manju cifru u rsd 😉.Ukoliko sam dobro racunao..tebi su klime potrosile nesto manje od upola struje od TA peci, s'tim da su klime radile non stop a TA peci su bile ukljucene samo po jeftinoj struji koja je nekih 3 - 4 puta jedtinija?!
Generalno je raspored dobar, mada mi klima prizemlje greje mnogo bolje nego sto sam se nadao i kakav je raspored.Verovatno je prostor otvoren, raspored povoljan tj bez pregradnih zidova kada možeš sa jednom klimom dve TA peći da zameniš.
Ima tu jos x faktora koji utiču kod mene na ukupnu potrošnju struje, mašina za pranje suđa, veš mašina, mašina za sušenje veša, bojler koji non stop radi...nemam statistiku potrošnje tih velikih potrošača ove i prošle godine.Kako ti racunas, stvarno mi nije jasno. @giga545 je potrosio struje - VT:335, NT:540, prosli novembar, kao i VT:411, NT:226, ovaj novembar i po EPS kalkulatoru je 8768.11din za proslu godinu i 8068.10din za ovu godinu. Razlika 700din. Ostalo ne bih komentarisao.
Pa racunas valjda sada koliko bi te kostale TA peci, a ne pre 20 godina koliko su te kostale...racunica je jasna, imas 240kWh razlike u potrosnji u odnosu na prosli novembar, temp su slicne ove i prosle godine.Kako ti racunas, stvarno mi nije jasno. @giga545 je potrosio struje - VT:335, NT:540, prosli novembar, kao i VT:411, NT:226, ovaj novembar i po EPS kalkulatoru je 8768.11din za proslu godinu i 8068.10din za ovu godinu. Razlika 700din. Ostalo ne bih komentarisao.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari