Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Zaklonjena je sa dve strane, zadnja i bocna ali kad krene kosava sa Dunava tesko se skloniti bas. Dobro je, sinoc je prezivjela, bilo je -16c Dunav se sav zaledio, ako nastave minusi mozemo se jos malo klizati.

^
Koja klima je u pitanju beše?
Svakako izbegavaj silent kada su minusi jer se klima tad više muči da zagreje prostoriju, pa je moguće da su i zbog toga česti defrosti.

Kod mene na Pularu sam čuo jedan defrost možda u toku prethodnih 12 sati, trajao kratko max 4 minuta.
Mada ja nisam toliko osetljiv na buku, meni klima stoji na fiksnoj drugoj ili trećoj brzini u 12 kvadrata i u minusu spušta na oko 420w min modulaciju.
Daikin FTXC25C. Pretpostavljam da su kontrolni defrosti jer na saću nema rose. Probaću baš da bude na autofanu, pa da vidim kako će se ponašati. Hvala ti.

Neko je skoro predlozio da za stare ljude treba povaditi sve dugmice iz daljinca klime, i ostaviti samo temp gore-dole, i sad se mislim da to zaista i uradim.

Lepo matotrom namestim sve, i kazem da ne dira nista sem ta dva dugmeta, koja su inace ogromna u odnosu na ostale, i po sredini.

Jutros keva dolazi, zali se na klimu, kaze hladno im. Sidjem, ukljucim ( dobro se setio da je iskljuci ) setovana mode-FAN, speed-HIGH.

Covek kad je video da to ne greje, nije dosao da me pita sta je, nego je sisao u podrum i nalozio kotao, koji greje njihov, i jos veci stan iznad njih, koji je prazan .

Meni se nikako ne svidja kako ovaj vivax inverter "greje" znaci to je sla boo

E sad za ovo vreme-temperature, imati rekuperator je zakon. Igram poker satima, reko da izvetrim, ( ispalio dosta cigara ) kad sam otvorio ( dok nisam otvorio, bilo je, palme njisu grane, i cijela varos spi ) u momentu sam se otreznio, trenutno je - 2.5 kod mene jel, unutra mi klima tacno na 23 odrzava, ona ni 5 para ne daje koliko je vazduh zagadjen, ni koliko je napolju stepeni, ona radi svoj posao, i to je to. Odjednom zima, buka, smrad, ludila. Kad me je to opijenog iznerviralo, mogu misliti sta strejt ljudima moze uciniti.

Ma ne znam... sta ce biti na -10 15 jos vetar ali najjeftinija je pa i nemam sta da dimpr :)

@Boy_81 soba 4 sa 5 izolacija ok (kuca)

E sad za ovo vreme-temperature, imati rekuperator je zakon
Da... A i cist (filtriran) vazduh u kuci 24/7 nema cenu... Svi smo se ususkali , izolovali i upalili klime da stedimo struju pa nam zao da luftiramo da nebude veci trosak... Neka kobajagi pravila govore da se treba luftirati na svakih sat-dva... A vecina nas ako 3x na dan izluftira to je premija... Postoje sad neke jeftinije varijante rekuperatora , lice na malo vecu tubu-cevku plasticnu i ugradjuju se u zid pa onda malo izduvavaju stetan vazduh malo uduvavaju cist (profiltriran) i tako u krug...navodno su 80-90% efikasni.. E sad oko te efikasnosti bi voleo cuti nekog malo pametnijeg da pojasni koliki su to gubici u grejanju...

Ja se vec davno interesujem za to, i postoje dobra resenja, ali kostaju, sve zavisi od kvadrature.
Za luftiranje, ja vetrim najmanje 5x dnevno, kad je temp u plusu, po 5 minuta sve pootvaram, kad je u minusu, kao sada, oko 3 min, isto sve sirom otvoreno.
Sto se rekuperatora tice, siroka je tema, sad kad budem uzeo ovo sto planiram, otvoricu temu, jel verovatno vecini ljudi to postaje potreba, posto su se svi, kao sto si lepo rekao, ususkali, a svezeg vazduha niotkuda.
Pa gledam ovu moju KMCC, da radi tako, bez da se provetrava, cini mi se da bi i na - 10 peglala sa 200 vati, ali realnost je malko drugacija :)

Evo i rezultata na -16c
Moram da napomenem da je samo 5cm stiropor i tamo strasno duva, takodje na tih 60m2 jedna klima je uspjela odrzati zadanu temparaturu. Potrosnja je velika bila ali ipak na onoj kosavi se dobro izborila.

Prilozi

• Screenshot_2023-12-05-04-11-01-189_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2023-12-05-04-11-01-189_com.coolkit.jpg
    61.2 KB · Pregleda: 88
Potrosnja je odlicna, spram temperature, i pogotovo vetra, u odnosu na kvadraturu i "samo" 5 cm izolacije.
Da nemas nikakvu izolaciju, mislim da ni sa nekom jakom i skupom 18 ne bi uspeo taj prostor da ugrejes u navedenim uslovima.

Poslednja izmena:
Potrosnja je odlicna, spram temperature, i pogotovo vetra, u odnosu na kvadraturu i "samo" 5 cm izolacije.
Da nemas nikakvu izolaciju, mislim da ni sa nekom jakom i skupom 18 ne bi uspeo taj prostor da ugrejes.
Evo 15cm stiropora i ostalo je top na 80m2 i temp -6
Ako bude srece definitivno cu jos 10cm zaljepiti na vikendicu, tako da bude i tu 15 mjesto 5cm. stolarija je svakako nova.

Prilozi

• Screenshot_2023-12-05-04-48-23-947_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2023-12-05-04-48-23-947_com.coolkit.jpg
    64.6 KB · Pregleda: 85
Ali ovo, predpostavljam, nije isti objekat ? Jeste 15 cm bolje nego 5, ali ovo je skoro trodupla razlika u potrosnji. Ralno bi bilo da je manja za 1/3 od prlike, bar po meni.
Dobices sigurno na ustedi ako pojacas izolaciju, ali bas za ovoliko, tesko.
Odnos je negde duplo bez, i sa tih 5 cm, posle toga ima ustede, naravno, ali ne u takvom skoku kao sa tom najtanjom, i bez ikakve izolacije.

Ali ovo, predpostavljam, nije isti objekat ? Jeste 15 cm bolje nego 5, ali ovo je skoro trodupla razlika u potrosnji. Ralno bi bilo da je manja za 1/3 od prlike, bar po meni.
Dobices sigurno na ustedi ako pojacas izolaciju, ali bas za ovoliko, tesko.
Odnos je negde duplo bez, i sa tih 5 cm, posle toga ima ustede, naravno, ali ne u takvom skoku kao sa tom najtanjom, i bez ikakve izolacije.
Ne, nije isti objekat. Niie mi ni namjera bila uporedtiti potrosnju vec samo prikazati kako klima radi u razlicitim uslovima, posto se radi o istom modelu klime. Kuca je 15cm i nije bila ista vanjska temp. Kod kuce je bilo -6c, takodje je vise radi orijentacije koliko izolacija znaci i koliko jedna klima grije kvadrata bez problema. Tu je klima postavljena razi prelaza ali ocito da nema potrebe za ostalim. Iako ja nisam fan klime i grijanje na tako nesto, moram priznati da nije ni lose toliko.

Prosto je sasvim je drugi COP na -6 i -16 na -6 je vrv imala oko 3,5 termicki izmedju 1,5 i 2,2 kW a na -16 vrv jedva 3 termicki drzala je izmedju 2 i 4 kW, plus mnogo veca disipacija na -16 tako da ako preracunas termicki to je tu negde. Razlika od -10 stepeni je ogromna. Dobices nesto sa jos debljom izolacijom ali ne toliko koliko se nadas pre ce tu igrati trodupli prozori-staklo nego jos 10cm izolacije, trebalo bi da snimis kucu sa termo kamerom i onda ces tacno videti gde ti pusta i koliko.

Poslednja izmena:
Nisam ni ja fan klime, meni bi idealno bilo neko blago zidno grejanje, da ne idem dalje, ali mi je fascinantno, eto uzmes onaj tvoj objekat od 60 kvm, na onakvoj temp, i vetru, i probaj da ga zagrejes konvektorom od 1.5 kw :) Zato me klime - toplotne pumpe fasciniraju same po sebi, nevezano za racune, itd :)

Poslednja izmena:
Prosto je sasvim je drugi COP na -6 i -16 na -6 je vrv imala oko 3,5 a na -16 vrv jedva 3, plus mnogo veca disipacija na -16 tako da ako preracunas termicki to je tu negde. Razlika od -10 stepeni je ogromna. Dobices nesto sa jos debljom izolacijom ali ne toliko koliko se nadas pre ce tu igrati trodupli prozori-staklo nego jos 10cm izolacije
Na istim temp takodje trosi dosta vise. Svakako zbog jakih vjetrova treba jaca izolacija. Sto se tice prozora novi su, renovirala se vikendica dodnji dio totalno ali samo iz nutra. Ukopo se pola metra u zemlju pa nova hidroizolacija, ploca itd. Zidovi unutra sruseni pa i dva noseca da bi imo novi raspred, premjestano kupatilo....Takodje struja, voda itd. Ostalo iz vana kad i ako se mogne. Iscjedila me ta supa sto ja kazem do maximuma.

@Boy_81 prozori, prozori
@Mr.Wolf mnogo vece razbacivanje toplote sa klimom, pre mozes da poredis sa industijskim kaloriferom od 3kW ali 3kW je 3kW tj. 72kWh za dan, konvektor jako uska zona pokrivanja

@Boy_81 prozori, prozori
@Mr.Wolf mnogo vece razbacivanje toplote sa klimom, pre mozes da poredis sa industijskim kaloriferom od 3kW ali 3kW je 3kW tj. 72kWh za dan, konvektor jako uska zona pokrivanja
A imas i one konvektore od 750-1500-2 kw, sa ventilatorom, od 3 k dinara, to sam imao na umu kad sam gore fasciniran uporedjivao potrosnju. Nebitno, mene tp ne prestaju da odusevljavaju vec godinama. Mozda sam i odlepio, al ko ga j, lepo mi je.

Industrijski imaju mnogo jace ventove, al ko moze da zivi sa tom bukom. Zato je Mica Hevy interesnatna jer korist ventove iz aero industrije al zato i kosta 200k. I kvalitetna TP pravi od 1kW struje 3kW toplotne i to ti je to, ali i kosta 7-8k evra i vise

Poslednja izmena:
Zivi moja keva, u sobici od 6 kvm, sa onom najjeftinijom duvaljkom od 1.5k dinara, ja joj uzeo konvektor, kaze, ne, ja ovo ukljucim kad mi treba, i to je to :) Digao sam ruke, nek rade sta hoce.
Znam za te industrijske, prvi dan kad sam dosao u Svedsku, stan hladan ( njima to normala ) uzeo od drugara bas taj, i radio celu noc, i dan, dok zidove nije ugrejao, dok posle drugi nije dosao, da mi pojaca grejanje ( prepravljao one termostate na radijatorima ) i od tad sam kao covijek ziveo.

Industrijski imaju mnogo jace ventove, al ko moze da zivi sa tom bukom. Zato je Mica Hevy interesnatna jer korist ventove iz aero industrije al zato i kosta 200k. I kvalitetna TP pravi od 1kW struje 3kW toplotne i to ti je to, ali i kosta 7-8k evra i vise
Mitsu je nepogresvivo dobra. Za TP imas temu, moze i COP 6 da bude, ako se sve projektuje i instalira kako treba. Mislim da je pre neki dan covek pisao, koji je bas u tom poslu godinama.

Ma COP 6 nal na +12 neka ona da COP 3 na -10 ja sam prezadovoljan al to daju sam ozbiljne TP kao Mica al zato kostaju ko bubreg. Gledo pre neki dan Hisens dao spec na +2 COP 2,38, a za -7 uopste nema i kao daje 16kW al na +12 stasno

Ja sam pogresio. Trebao sam napisati SCOP. Tu je vrlo mala razlika ako poredimo kvalitetne tp- klime, pa i one manje kvalitetne. Prosecna zimska temp kod nas je oko +5c, tako da je besmisleno racunati koliko tp izvlaci na -10, bez uvrede, jel to, i ako se desi kod nas, traje, mozda nedelju dana.

Ma COP 6 nal na +12 neka ona da COP 3 na -10 ja sam prezadovoljan al to daju sam ozbiljne TP kao Mica al zato kostaju ko bubreg. Gledo pre neki dan Hisens dao spec na +2 COP 2,38, a za -7 uopste nema i kao daje 16kW al na +12 stasno
Kako onda na -20🤣🤣

Evo i rezultata na -16c
Moram da napomenem da je samo 5cm stiropor i tamo strasno duva, takodje na tih 60m2 jedna klima je uspjela odrzati zadanu temparaturu. Potrosnja je velika bila ali ipak na onoj kosavi se dobro izborila.
Ja se izvinjavam sto ovako upadam..ali ovo me je zaintrigiralo. Da li je tih 60kvm jedna ili vise prostorija? Ako je vise, kolika je temperatura bila u onim prostorijama koje klima ne pokriva dovoljno? Pitam zato sto imam nekih 56kvm i grejem odlicno sa dve TA peci od po 3kw. Ukljucujem ih samo nocu kada je jeftinija struja, i odrzavaju 23°C. Drugari me ubedjuju da predjem na klime i da ce biti mnogo jeftinije ali kada pogledam ovu vasu potrosnju od 3.4kwh ne izgleda bas tako.

Ja se izvinjavam sto ovako upadam..ali ovo me je zaintrigiralo. Da li je tih 60kvm jedna ili vise prostorija? Ako je vise, kolika je temperatura bila u onim prostorijama koje klima ne pokriva dovoljno? Pitam zato sto imam nekih 56kvm i grejem odlicno sa dve TA peci od po 3kw. Ukljucujem ih samo nocu kada je jeftinija struja, i odrzavaju 23°C. Drugari me ubedjuju da predjem na klime i da ce biti mnogo jeftinije ali kada pogledam ovu vasu potrosnju od 3.4kwh ne izgleda bas tako.
U prizemlju je sve odtvoreno sem kupatila i wc-a a gore ima u potrkovlju jedna manja spavaca soba. Iskreno nisam nikad imao priliku ni da vidim uzivo ta pec a kamoli koristim tako da nebi znao reci sta je bolje. Kao sto sam napominjao jako puno zavisi od izolacije pa sam upravo iz toga razloga stavio usporedbu istog uredjaja koji je u 80m2 sa dobrom izolacijom gdje se vidi puno manja potrosnja. U svakom slucaju ovaj model sto ja imam je za preporuciti bez razmisljanja. Ako se uzme i u obzir nisu bas laki uslovi gdje radi tako da je zlatna sto se kaze.

Vrh Dno