Daikin FTXC25C. Pretpostavljam da su kontrolni defrosti jer na saću nema rose. Probaću baš da bude na autofanu, pa da vidim kako će se ponašati. Hvala ti.^
Koja klima je u pitanju beše?
Svakako izbegavaj silent kada su minusi jer se klima tad više muči da zagreje prostoriju, pa je moguće da su i zbog toga česti defrosti.
Kod mene na Pularu sam čuo jedan defrost možda u toku prethodnih 12 sati, trajao kratko max 4 minuta.
Mada ja nisam toliko osetljiv na buku, meni klima stoji na fiksnoj drugoj ili trećoj brzini u 12 kvadrata i u minusu spušta na oko 420w min modulaciju.
Koji?Meni se nikako ne svidja kako ovaj vivax inverter "greje" znaci to je sla boo
Koliko kvadrata grijes, kakva je izolacija.....?Meni se nikako ne svidja kako ovaj vivax inverter "greje" znaci to je sla boo
Da... A i cist (filtriran) vazduh u kuci 24/7 nema cenu... Svi smo se ususkali , izolovali i upalili klime da stedimo struju pa nam zao da luftiramo da nebude veci trosak... Neka kobajagi pravila govore da se treba luftirati na svakih sat-dva... A vecina nas ako 3x na dan izluftira to je premija... Postoje sad neke jeftinije varijante rekuperatora , lice na malo vecu tubu-cevku plasticnu i ugradjuju se u zid pa onda malo izduvavaju stetan vazduh malo uduvavaju cist (profiltriran) i tako u krug...navodno su 80-90% efikasni.. E sad oko te efikasnosti bi voleo cuti nekog malo pametnijeg da pojasni koliki su to gubici u grejanju...E sad za ovo vreme-temperature, imati rekuperator je zakon
Evo 15cm stiropora i ostalo je top na 80m2 i temp -6Potrosnja je odlicna, spram temperature, i pogotovo vetra, u odnosu na kvadraturu i "samo" 5 cm izolacije.
Da nemas nikakvu izolaciju, mislim da ni sa nekom jakom i skupom 18 ne bi uspeo taj prostor da ugrejes.
Ne, nije isti objekat. Niie mi ni namjera bila uporedtiti potrosnju vec samo prikazati kako klima radi u razlicitim uslovima, posto se radi o istom modelu klime. Kuca je 15cm i nije bila ista vanjska temp. Kod kuce je bilo -6c, takodje je vise radi orijentacije koliko izolacija znaci i koliko jedna klima grije kvadrata bez problema. Tu je klima postavljena razi prelaza ali ocito da nema potrebe za ostalim. Iako ja nisam fan klime i grijanje na tako nesto, moram priznati da nije ni lose toliko.Ali ovo, predpostavljam, nije isti objekat ? Jeste 15 cm bolje nego 5, ali ovo je skoro trodupla razlika u potrosnji. Ralno bi bilo da je manja za 1/3 od prlike, bar po meni.
Dobices sigurno na ustedi ako pojacas izolaciju, ali bas za ovoliko, tesko.
Odnos je negde duplo bez, i sa tih 5 cm, posle toga ima ustede, naravno, ali ne u takvom skoku kao sa tom najtanjom, i bez ikakve izolacije.
Na istim temp takodje trosi dosta vise. Svakako zbog jakih vjetrova treba jaca izolacija. Sto se tice prozora novi su, renovirala se vikendica dodnji dio totalno ali samo iz nutra. Ukopo se pola metra u zemlju pa nova hidroizolacija, ploca itd. Zidovi unutra sruseni pa i dva noseca da bi imo novi raspred, premjestano kupatilo....Takodje struja, voda itd. Ostalo iz vana kad i ako se mogne. Iscjedila me ta supa sto ja kazem do maximuma.Prosto je sasvim je drugi COP na -6 i -16 na -6 je vrv imala oko 3,5 a na -16 vrv jedva 3, plus mnogo veca disipacija na -16 tako da ako preracunas termicki to je tu negde. Razlika od -10 stepeni je ogromna. Dobices nesto sa jos debljom izolacijom ali ne toliko koliko se nadas pre ce tu igrati trodupli prozori-staklo nego jos 10cm izolacije
A imas i one konvektore od 750-1500-2 kw, sa ventilatorom, od 3 k dinara, to sam imao na umu kad sam gore fasciniran uporedjivao potrosnju. Nebitno, mene tp ne prestaju da odusevljavaju vec godinama. Mozda sam i odlepio, al ko ga j, lepo mi je.
Mitsu je nepogresvivo dobra. Za TP imas temu, moze i COP 6 da bude, ako se sve projektuje i instalira kako treba. Mislim da je pre neki dan covek pisao, koji je bas u tom poslu godinama.Industrijski imaju mnogo jace ventove, al ko moze da zivi sa tom bukom. Zato je Mica Hevy interesnatna jer korist ventove iz aero industrije al zato i kosta 200k. I kvalitetna TP pravi od 1kW struje 3kW toplotne i to ti je to, ali i kosta 7-8k evra i vise
Kako onda na -20🤣🤣Ma COP 6 nal na +12 neka ona da COP 3 na -10 ja sam prezadovoljan al to daju sam ozbiljne TP kao Mica al zato kostaju ko bubreg. Gledo pre neki dan Hisens dao spec na +2 COP 2,38, a za -7 uopste nema i kao daje 16kW al na +12 stasno
Ja se izvinjavam sto ovako upadam..ali ovo me je zaintrigiralo. Da li je tih 60kvm jedna ili vise prostorija? Ako je vise, kolika je temperatura bila u onim prostorijama koje klima ne pokriva dovoljno? Pitam zato sto imam nekih 56kvm i grejem odlicno sa dve TA peci od po 3kw. Ukljucujem ih samo nocu kada je jeftinija struja, i odrzavaju 23°C. Drugari me ubedjuju da predjem na klime i da ce biti mnogo jeftinije ali kada pogledam ovu vasu potrosnju od 3.4kwh ne izgleda bas tako.Evo i rezultata na -16c
Moram da napomenem da je samo 5cm stiropor i tamo strasno duva, takodje na tih 60m2 jedna klima je uspjela odrzati zadanu temparaturu. Potrosnja je velika bila ali ipak na onoj kosavi se dobro izborila.
U prizemlju je sve odtvoreno sem kupatila i wc-a a gore ima u potrkovlju jedna manja spavaca soba. Iskreno nisam nikad imao priliku ni da vidim uzivo ta pec a kamoli koristim tako da nebi znao reci sta je bolje. Kao sto sam napominjao jako puno zavisi od izolacije pa sam upravo iz toga razloga stavio usporedbu istog uredjaja koji je u 80m2 sa dobrom izolacijom gdje se vidi puno manja potrosnja. U svakom slucaju ovaj model sto ja imam je za preporuciti bez razmisljanja. Ako se uzme i u obzir nisu bas laki uslovi gdje radi tako da je zlatna sto se kaze.Ja se izvinjavam sto ovako upadam..ali ovo me je zaintrigiralo. Da li je tih 60kvm jedna ili vise prostorija? Ako je vise, kolika je temperatura bila u onim prostorijama koje klima ne pokriva dovoljno? Pitam zato sto imam nekih 56kvm i grejem odlicno sa dve TA peci od po 3kw. Ukljucujem ih samo nocu kada je jeftinija struja, i odrzavaju 23°C. Drugari me ubedjuju da predjem na klime i da ce biti mnogo jeftinije ali kada pogledam ovu vasu potrosnju od 3.4kwh ne izgleda bas tako.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari