Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Pozdrav,
nisam zvao da se raspitam da li imaju na stanju, cini se kao previse dobra ponuda i kad pozovem bice nema na stanju, ali mogu da vam preporucim super klimu, hisense energy nordic (vec dva puta se desilo) i nabrajanje specifikacija. Imate li iskustva sa ovom firmom?

Imam istu klimu. Zaista modulacija i preciznost odrzavanje temperature je vrhunska. Doduse kod mene u sobi od 21 kvadrat spusta se samo do 170w... i tu odrzava na duge staze stabilnih 23c.. Desi se nekad u prelaznom periodu da sidje na 155w kao kod tebe ali tu se vrlo kratko zadrzi i ugasi tako da to ne racunam..
Za ceo novembar klima potrosila 88 kwh da ugreje jednu sobu. To mu dodje kolko?Nekih 10ak eur? Ma pesma covece..
Koji model imate?

Ljudi moji, pojeo sam g..
Palo mi na pamet da azuriram softver na Gree u nadi da ce se nesto promeniti. Originalni softver je bio v3.72 a azuriran je na v3.75, dok je zvanicna verzija na serveru v3.74 (????).

Elem, palim ja klimu nakon toga i odmah se primeti da nema zaletanja kao pre, odnosno, nakon paljenja nije otisla preko 850W, i postepeno je ubrzavala u inkrementima od po 200W otprilike. Rekoh ovo mi deluje obećavajuće. No evo proslo pola sata od kako radi i đavo odneo šalu, sad radi gore nego pre.
(Napomena, napolju je -2, neposredno pre azuriranja je uspela da spusti do 630W!!)
Evo je sada se vrti non stop izmedju 730W i 820W. I stalno tako u krug ide. Evo dok pisem ovo upravo se ugasila.

Jbo ja sam sebe i sto mi pade uopste na pamet da je azuriram.

Prilozi

• 748BEAD8-2F8D-4423-BA71-C59B75FB5D16.jpeg
    748BEAD8-2F8D-4423-BA71-C59B75FB5D16.jpeg
    60.7 KB · Pregleda: 44
  • F6BC54FD-854A-42D6-9FE3-130F330DD723.jpeg
    F6BC54FD-854A-42D6-9FE3-130F330DD723.jpeg
    70.6 KB · Pregleda: 36
Ljudi moji, pojeo sam g..
Palo mi na pamet da azuriram softver na Gree u nadi da ce se nesto promeniti. Originalni softver je bio v3.72 a azuriran je na v3.75, dok je zvanicna verzija na serveru v3.74 (????).

Elem, palim ja klimu nakon toga i odmah se primeti da nema zaletanja kao pre, odnosno, nakon paljenja nije otisla preko 850W, i postepeno je ubrzavala u inkrementima od po 200W otprilike. Rekoh ovo mi deluje obećavajuće. No evo proslo pola sata od kako radi i đavo odneo šalu, sad radi gore nego pre.
(Napomena, napolju je -2, neposredno pre azuriranja je uspela da spusti do 630W!!)
Evo je sada se vrti non stop izmedju 730W i 820W. I stalno tako u krug ide. Evo dok pisem ovo upravo se ugasila.

Jbo ja sam sebe i sto mi pade uopste na pamet da je azuriram.

Neznam dali ti je utjeha ali moja mica danas potrosila vise kilovata nego sto je sati

Neka, i treba da trosi kad je tako hladno. Ako se ne varam neki je minus udario kod tebe trenutno?
Ja u stanu gdje grijanje ugaseno, toplo... Kratkih rukava hodam.... Vikendica par km od stana 5cm stiror, nova stolarija.... Al nemoz zagrijati. Sve u ledu al kad imas 20cm izolacije nije isto. Iz tog razloga sad radim tvrdjavu od izolacije.

Sada je pala spoljasnja temp na 0c. Ovaj budjavi nordic trosi 165w, a ne radi nista. Znaci ne duva, krilca su podignuta kao na ono pirkanje ali ne pirka ni najmanje. Spoljna je ugasena, ne okrece ventilator.
Sta moze da bude? Danas se to nije desavalo na 3c-5c. Samodijagnostika kaze da je sve ok.
Jel to normalno ili da vracam djubre?

Grijaci ti rade. Vjerovatno se pale ispod 0 c.
Za taj hisense msm da sam ti rekao vec, mislim da nisi dobar izbor napravio, da nije za male spavace.

Imam istu klimu. Zaista modulacija i preciznost odrzavanje temperature je vrhunska. Doduse kod mene u sobi od 21 kvadrat spusta se samo do 170w... i tu odrzava na duge staze stabilnih 23c.. Desi se nekad u prelaznom periodu da sidje na 155w kao kod tebe ali tu se vrlo kratko zadrzi i ugasi tako da to ne racunam..
Za ceo novembar klima potrosila 88 kwh da ugreje jednu sobu. To mu dodje kolko?Nekih 10ak eur? Ma pesma covece..
Isto radi i 12KMCC kod mene u 23,5 m2. Sa podešenih 22c išla je i do 140 W pre nekoliko dana. Trenutno održava 22c sa 190-200 W ( napolju je temperatura oko 0c i relativ. vlažnost vazduha oko 80% ). Smešna potrošnja.

Prilozi

• Screenshot_20231203-222141_Tapo.jpg
    Screenshot_20231203-222141_Tapo.jpg
    89.6 KB · Pregleda: 40
Grijaci ti rade. Vjerovatno se pale ispod 0 c.
Za taj hisense msm da sam ti rekao vec, mislim da nisi dobar izbor napravio, da nije za male spavace.
Preko dana grejem sa njim ceo prvi sprat 35mkv, dve sobe jedna preko puta druge i deli ih hodnik od 5kv, a nocu odrzava temp u ovoj sobi od 18kv.
Da li je moguce da toliko trose grejaci i sta uopste greju kad nista ne radi?

Oko 100njak wati je grijat tacne, mozda 20-30 kompresora i ostalo.
Pa nastimani su vjerovatno da se pale istod odredjene temperature. I oni rade bez obzira radi li klima ili ne. Tako je jeftinije za proizvodjaca.

Npr Mitsubishi Nordic modeli sa grijacima rade drugacije. Jaci je grijac oko 200 w, ali je programiran samo da radi oko defrosta i tjt

Ne isplati se kupovati nordic varijante klima uređaja na Balkanu, jednostavno nema potrebe. To vise prilici mestima gde su vece padavine i nize temperature.

Oko 100njak wati je grijat tacne, mozda 20-30 kompresora i ostalo.
Pa nastimani su vjerovatno da se pale istod odredjene temperature. I oni rade bez obzira radi li klima ili ne. Tako je jeftinije za proizvodjaca.

Npr Mitsubishi Nordic modeli sa grijacima rade drugacije. Jaci je grijac oko 200 w, ali je programiran samo da radi oko defrosta i tjt
Znaci ne verujem. To ovaj amber comfort nema. Kad se ugasi i na -3c pirka sa 13w i cao. Ovaj hisense treba da se zove nonsense. Jebala me 200 evra i rate bez kamate.
Videcu jos neki dan da ga propratim, imam jos fore do onih 14 dana za vracanje.
Nisamnimao pojma za te grejace, to nigde nije pisalo.

Ima ti i Amber grijac tacne, nekoh 80tak wati trosi, on se iato tako oko 0 pale. Barem bi trebao da ima ako je onaj sto je do -22 deklarisan

Ja za 5 godina ni jedan jedini problem sa Gree Viola nisam imao, da ne spominjem Amber premium.

Amber ili Amber Comfort kako se negde zove, takodje ima grejac oplate.
Nema to veze sa time za koje trziste je klima. Tih 165W moze biti nesto totalno drugacije, neko predgrevanje, jer grejaci sigurno nisu 165W.

1701639539768.png

Ima ti i Amber grijac tacne, nekoh 80tak wati trosi, on se iato tako oko 0 pale. Barem bi trebao da ima ako je onaj sto je do -22 deklarisan
Da do -22 ali do sad ih nije upali ni jednom. Najniza kod mene je bila -5 do sad ali je to bilo nocu kasno pa nisam propratio. Do -3 ih ne pali ili ulaze u modulaciju od 485w. Nemam pojma.
U odnosu na nordic je amber mercedes kako radi.
Ja za 5 godina ni jedan jedini problem sa Gree Viola nisam imao, da ne spominjem Amber premium.

Amber ili Amber Comfort kako se negde zove, takodje ima grejac oplate.
Nema to veze sa time za koje trziste je klima. Tih 165W moze biti nesto totalno drugacije, neko predgrevanje, jer grejaci sigurno nisu 165W.

Pogledajte prilog 416677
Videcu sutra kad temp. poraste sta ce da se desava. Ako to radi i na +5 onda nesto ne valja.

Da ta ti potrosnja ulazi u ukupnu potrosnju, isti je izvor struje.

Sto se tice usporedbe, koliko para toliko muzike. Evo ti jedna prednost Nordica da ne bude sve crno, vjerujem da je Nordic nesto jaci od Ambera. Taj Amber nema pretjerano velik kompresor. Kod nordica je msm GMCC od 9.2 cm3.

Da ta ti potrosnja ulazi u ukupnu potrosnju, isti je izvor struje.

Sto se tice usporedbe, koliko para toliko muzike. Evo ti jedna prednost Nordica da ne bude sve crno, vjerujem da je Nordic nesto jaci od Ambera. Taj Amber nema pretjerano velik kompresor. Kod nordica je msm GMCC od 9.2 cm3.
Na istoj modulaciji, na istoj spoljnoj temp. izduv im je +1c na strani ambera. Danas sam merio.

Ne mora značiti da je grijac. Treba malo duze i detaljnije ispratiti kako radi ta klima i koliko vuče i kada.
Koliko dugo traje to da ne radi a vuce 150w Mozda je bio trenutak zagrijavanja pred paljenje kompresora ili ko zna koji postupak je odradjivala

Moja Gree nordic je isto tako radila. Cim vanjska pane na -1 upali se taj grijac i tako stalno bude upaljen dok vanjska nebude u plusu. Ali sobzirom na moje uslove to je jedino bilo pozitivno kod te klime.

Fujitsu KMCA 12, setovan na 24, spoljna -4, unutrašnja 23°C, 17 kvadrata a potrošnja oko 400w/s. Defrost na otprilike sat ipo.
20231204_063707.jpg

Mitsubishi zs-w 12-ca isti vremenski uslovi a prostorija 26 kv. kvadrata, potrošnja oko 500w/h. Defrost.....nisam primetio, verovatno jako redak.
20231204_063800.jpg

-8°C trenutno, klime malopre upaljene. Gree otisla na 2.1kW i spustila na 760W i tu zakovala vec neko vreme. Daikin ne mogu da pratim ali nije se nesto preterano zaletala, pritom jeste primetno vise nego inace. Sinoc je radila dF na svaka 2h.

Kako stvari izgledaju nisam pogresio sa AEYIs (pu pu pu da ne ureknem). Napolju -4C nocas, 23C setovana, Fan 100%, 350W po uticnici. Potrosila 8.9KW po aplikaciji.

Defrost usla jednom nocas i to na minut jer je podigla krilca i ugasila ventilator. Pogledam spoljasnju posto je ispod prozora da vidim koliko je bela, medjutim ledja cista, sa strane belkasto...

Samo jedna radi klima radi za sad.

Ne mora značiti da je grijac. Treba malo duze i detaljnije ispratiti kako radi ta klima i koliko vuče i kada.
Koliko dugo traje to da ne radi a vuce 150w Mozda je bio trenutak zagrijavanja pred paljenje kompresora ili ko zna koji postupak je odradjivala
NIje pred paljenje, zato sto je bila 2 sata u tom stanju. Izgleda je neki ciklican proces. Radi tako neko vreme, pa prestane, verovatno dok se ne ohladi kompresor i izmenjivac.
Propraticu svakako pa javljam sta se desava.

Kod mene se sinoć izređali defrosti, mislim da ih je bilo jedno 7-8 komada, nisam brojao, ali hteo ne hteo čujem kad krene da radi, pošto spavam u istoj sobi. Bila je podešena na "silent", 23 stepena, a sobica koju greje je desetak kvadrata. Onda sam popizdeo jer me je stalno budila pa sam je stavio na "auto" i onda je sledeći defrost uradila tek nakon 4-5 sati. Ne znam da li je to nešto pomoglo, ali izgleda da deluje. Jeste bila niska temperatura i velika vlažnost (100%) ali baš iritira kada radi defrost na 45 minuta.

^
Koja klima je u pitanju beše?
Svakako izbegavaj silent kada su minusi jer se klima tad više muči da zagreje prostoriju, pa je moguće da su i zbog toga česti defrosti.

Kod mene na Pularu sam čuo jedan defrost možda u toku prethodnih 12 sati, trajao kratko max 4 minuta.
Mada ja nisam toliko osetljiv na buku, meni klima stoji na fiksnoj drugoj ili trećoj brzini u 12 kvadrata i u minusu spušta na oko 420w min modulaciju.

Zaledila skroz pozadi i djelomicno napred, uslikao tek kad sam poskidao vecinu leda. Ocistio snjeg sa i okolo klime da malo lakse dise. Jednom je jedan cova reko nemojte nikada na pod klime stavljati, vuce previse vlage, rose, gusci vazduh sto je jos gore itd...
Набави неки кров да ти не навејава снег са задње стране, или целу кућицу ако је на ветрометини. Код мене су на око 40 цм од земље, једна у кућици друга ушушкана у ћошку и раде без обзира какво је време напољу.

Vrh Dno