Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Kako se ponasa na Muse spoljna jedinica? Jedino kako moze da trosi vise je da forsira kompresor a da ventilator na spoljnoj jedinici ne pravi dovoljan protok vazduha preko izmenjivaca.

Meni nije jasno, jer je nemoguce da jedna klima u istom prostoru duplo manje trosi od druge, cak ni on/off mislim da ne moze duplo da trosi dokle god nije neki veci minus.
Takodje, kako je moguce da ti u istom prostoru jedna klima radi na fan 3, a druga na fan 1 zagreva ceo takav prostor za stepen vise?
Meni je generalno fascinantno da bilo ko moze nesto da ugreje na fan 1 jer to jedva dobaci do nogu na metar od klime, ali nebitno za ovu pricu.
Ako je sve kako si napisao i jednoj klimi treba 2-3x vise snage da izbaci istu kolicinu toplote, reklamiraj tu klimu, jer je neispravna, to nije do proizvodjaca ili modela.
Tačna razlika u prostoru je oko 2-3m2. Opet ne opravdava takvu potrošnju odnosno ponašanje. A fanspeed 3 je da dobaci u hodnik i predsoblje. Svakako bi na većem fanspeed trebala niže da modulira. Na manje od FS2 nema ništa od grejanja kod ove gree, sama sebe zagreje za par minuta a prostor ostane hladan. Daikin savrseno greje na silent i fanspeed 1. Čim nabavim Tapo biće i grafici okačeni.
Kako se ponasa na Muse spoljna jedinica? Jedino kako moze da trosi vise je da forsira kompresor a da ventilator na spoljnoj jedinici ne pravi dovoljan protok vazduha preko izmenjivaca.
To sam inače primetio. Non stop joj je ventilator smanjen napolju, okreće ali prilično nečujno. Tek kada bude velika vlaga oko -1 ili hladnije onda ga pojača. Napominjem da je kondenzator potpuno čist i prohodan, kada stavim ruku pozadi oseti se kako vuče vazduh.

Potrošnja za novembar mesec Mitsubishi SRK35ZS-W/SRC35ZS-WF oko 300kw, prvenstveno kupljena za 38m2 dnevnog boravka sa kuhinjom i trpezarijom ali nisam zatvarao vrata koja dele ovaj prostor od hodnika na koji se nadovezuju još dve sobe i kupatilo ukupne površine negde oko 40 m2. Temp podešena na 23 fan 3, a nekad i 4. U sobama je bilo ok za spavanje. Sada da li je to ok potrošnja ili ne nisam pametan. Prvi put koristim inverter uređaj. Dogodine kupujem još jedan inverter.

75m² sprat u kući, 10cm izolacije. Pola na 25°C druga polovina na 22.5-23.5°C
Dnevna TCL 18
Spavaća Gree 12
Dečija Vox 9

Prilozi

• Screenshot_2023-12-01-16-12-19-209_com.tuya.smartlife.jpg
    Screenshot_2023-12-01-16-12-19-209_com.tuya.smartlife.jpg
    40.5 KB · Pregleda: 50
  • Screenshot_2023-12-01-16-12-58-758_com.tuya.smartlife.jpg
    Screenshot_2023-12-01-16-12-58-758_com.tuya.smartlife.jpg
    56.1 KB · Pregleda: 51
Hajdemo polako, u pitanju je stan 45m2, kvadratura sobe je priblizna na to sto je napisano, ovo je neka skica stana sto verujem da je jako neproporcionalna, al dovolna da pokazemo stan.

Zamisljaj je klima da bude kaj onaj crni deo vo dnevnoj sobi.

Izolacija ove godine ima samo na kuhinji prema vani i u dnevni boravak na zid klime, a u spavacoj sobi nema. Ove godine ne planiram da koristim spavacu sobu, a iducu ce da ubacim izolaciju 5cm kao na druge zidove. Zidove su betonske blokove, al stan je sa jugo zapadnu orientaciju. PVC stolarija. Veliki hodnik, al pun sa plaharima.
Takodje medju kuhinja i dnevni boravak nema zid.

E sad mislim se medju nekoliko klima na poziciji u dnevnoj (ranije moj brat je grejao sa Daikin Sensira 3.5kw i nije bilo najtoplije u spavacoj, ako trazimo 24 u dnevni boravak, tamo je bilo 20).
Dobro je sto klima moze da bude nasocena kon hodnik i polako da greje drugu sobu.

Hteo bi da prodjem sa jednu 3.5kw klimu.

Gledao sam Hisense Energy Pro Plus izgleda odlicno, al kaze da je namenjena za 40m2 sto u moj slucaj prebacujem tu kvadraturu sa wc-om i onaj deo hodnika za ulaz sto je.(velik hodnik, nije losa proporcija :D )
Takodje gledao sam i Vivax Aeyi+, za nju pise da je namenjena za 45m2 sto se sovpada sa velicina mog stana.

Razlika u ceni medju Hisense i Vivax je 220 eura kod mene u Makedoniju(vec ste sigurno shvatili da je u pitanju neko ko ne zna da prica srpski :'D), Hisense je eftiniji.

Pitanje moje na ovu temu je sta mislite, jel mogu da prodjem sa Hisense-om ili pozeljno je uloziti u Vivax?
Dali ono sto Vivax ima, a Hisense-u fali je to sto bi meni falilo?
Dali mislite ako uzmem Vivax bi bio ekonomciniji pa na taj nacin da prezalim te 220 eu? :'D

Takodje interesuje me po vama sporedba brenda Hisense vs Vivax?
Screenshot 2023-12-01 at 16.44.29.png

Potrošnja za novembar mesec Mitsubishi SRK35ZS-W/SRC35ZS-WF oko 300kw, prvenstveno kupljena za 38m2 dnevnog boravka sa kuhinjom i trpezarijom ali nisam zatvarao vrata koja dele ovaj prostor od hodnika na koji se nadovezuju još dve sobe i kupatilo ukupne površine negde oko 40 m2. Temp podešena na 23 fan 3, a nekad i 4. U sobama je bilo ok za spavanje. Sada da li je to ok potrošnja ili ne nisam pametan. Prvi put koristim inverter uređaj. Dogodine kupujem još jedan inverter.
Ulozi u izolaciju! Ja sam, sam sebi svjedok koliko je to bitno. Kuca, sprat 128kwh 80m2 odlicna izolacija, dosta manje od vikendice koja ima 60m2 ( ista klima ) al na vikendici samo 5cm stiropor... Stan na 4km od vikendice strasno dobra izolacija, sto kazu svabski standard 2008godina jos nisam grijanje upalio a hodam u kratkim rukavima. Ovo je samo dokaz da izolacija ima najvecu ulogu.
Nemoguce je usporedjivati potrosnju struje, svi mi imamo previse razlicitih uslova za to. Ok rad klime, kultura rada, buka itd...

Iskoristih ovo toplo vrijeme kako bih na 20-ak minuta po prvi put ugasio klimu prilikom ciscenja i ocistio filtere i unutrasnjost oko filtera. Bas sam iznenadjen da koliko je porasla vlaznost, da je klima odmah po ukljucivanju spustila vlaznost vazduha na 55% i to radeci u tihom rezimu iako napolju pada kisa. A cak sam mislio isusivac vazduha da uzmem. Osim sto vrlo dobro izvlaci vlagu preko ljeta, izgleda isto radi i preko zime. Vazduh prijatan kao u proljece. 😃 Termostat je u uglu na 2m visine 😀
IMG_20231201_174932.jpg

Ено у некој теми пише колега потрошио 15 kWh за месец дана, мени су толико потрошиле од синоћ до јутрос. Укупно 608 kWh у новембру.

Поређење потрошње би имало смисла за сличне објекте на сличној локацији, а овде се греје од соба у стану од 10 квадрата до целих кућа...
Slacemo klime svi kod tebe na test 🤣🤣
Kod mene od nedelje pocinje hladnoca, krece od -10c pa cijela sedmica hladna do -12c. Neracunam ovo oko nule i par stepeni ispod.

Poslednja izmena:
Ovaj mesec igram sa drugarom Remnant 2 :D
Ebg, ~650W komp i 100-150W monitor i ocas posla :)
Inace mi je komp upaljen 24/7, ali na radu i idle van gejminga smesno trosi, pa nije nesto vredno pomena.

Meni nije jasno, jer je nemoguce da jedna klima u istom prostoru duplo manje trosi od druge, cak ni on/off mislim da ne moze duplo da trosi dokle god nije neki veci minus.
Takodje, kako je moguce da ti u istom prostoru jedna klima radi na fan 3, a druga na fan 1 zagreva ceo takav prostor za stepen vise?
Meni je generalno fascinantno da bilo ko moze nesto da ugreje na fan 1 jer to jedva dobaci do nogu na metar od klime, ali nebitno za ovu pricu.
Ako je sve kako si napisao i jednoj klimi treba 2-3x vise snage da izbaci istu kolicinu toplote, reklamiraj tu klimu, jer je neispravna, to nije do proizvodjaca ili modela.
Sad videh da imaš 4090 😁

Ukupno sam potrosio 435kwh na grejanje.
  • Vivax 12k on-of samo nocu u 12kv na 23c utroseno 95kwh,
  • Amber comfort 12k u 40 kv kao sto napisah 139kwh,
  • Ta pec 3kw u 18kv na 22c odrzava potrosila 200kwh
Znaci ta pec ********* ********* 😀
Zavisi, ako je TA pec na jeftinoj, to je 4 puta nize cene po kWh.

Offtopic: šta to radiš na računaru kad guta 700-800W? Multi-GPU render???
Igranje igrice u 4K na 4090 ona samo vuce po 350-450w, npr14900k u gamingu vuce izmedju 100-150w zavisno od igrice i rezolucije. Ali uglavnom oko 500-600w sa high-end PCom.

Graficka 450-500W, procesor oko 100W, ostale peripetije sa zvucnicima 50-100W, monitor 100, pa moze i preko 150W...nabuca se :)

• Like
Reagovanja: Tpo
Pozdrav, imam jedno pitanje za iskusnije "klimadzije" 😁. Naime, pre mesec dana sam ubacio klimu u dnevnu sobu kod mojih i sada se greju na nju uz eventualno dogrevanje na drva ako bude bilo potrebno. Preko dana klima je postavljena da radi na 22-23 i temperatura u sobi je oko 22*C preko celog dana. Posto je u pitanju dnevna soba, oni su u njoj od 8h ujutru do 22h uvece i posle idu u spavacu sobu na spavanje, pitanje je na koliko postaviti klimu da radi preko noci?! Znam da ne valja da se klima gasi uvece i pali ujutru, nego treba da radi 24h, samo pitam za koliko treba smanjiti jacinu grejanja nocu u odnosu na dan?! Ako je danju drzim na 23 na koliko bi otprilike trebala da bude nocu da odrzava?! U pitanju je inverter. Hvala.

Za 1-2 stepena smanjis, nema tu strogih pravila, ne valja puno jer se onda gubi svrha ostavljanja preko noći

Za 1-2 stepena smanjis, nema tu strogih pravila, ne valja puno jer se onda gubi svrha ostavljanja preko noći
Upravo to. Ja sam im rekao da preko dana drze na 22-23 a da nocu stave na 20 i tako u krug. Ujutru bude onako, toplo, samo pojacaju sa 20 na 23 i cepaj dalje. Hvala 👍

Pozdrav, pitanje u vezi GREE klime lomo regular inverter 12-ka. Tipa kada je minus napolju -1 do -5 dešava se da ide u defrost jednom u 1-2 sata na 23 stepena otprilike. Da li je to okej za ovu klimu? Da li uticaj ima također lokacija i slično? 10-sprat, ispred nema nikakvih zgrada, udari vjetra su direktni, zgrada se nalazi kraj rijeke..

Pozdrav, pitanje u vezi GREE klime lomo regular inverter 12-ka. Tipa kada je minus napolju -1 do -5 dešava se da ide u defrost jednom u 1-2 sata na 23 stepena otprilike. Da li je to okej za ovu klimu? Da li uticaj ima također lokacija i slično? 10-sprat, ispred nema nikakvih zgrada, udari vjetra su direktni, zgrada se nalazi kraj rijeke..
ne znam sto se svi boje defrosta, normalna pojava. Najcešće se javlja kada je vani velika vlažnost i temperatura oko nule. Zašto oko nule - zato što kada je veći minus onda je obicno vazduh dosta suvlji a ono što je suvo neće se lediti, znači od 3 do -3 i velika vlažnost idealna kombinacija za hvatanje inja i mraza na vanjskoj jer vanjska hladi kada unutrašnja grije....

ne znam sto se svi boje defrosta, normalna pojava. Najcešće se javlja kada je vani velika vlažnost i temperatura oko nule. Zašto oko nule - zato što kada je veći minus onda je obicno vazduh dosta suvlji a ono što je suvo neće se lediti, znači od 3 do -3 i velika vlažnost idealna kombinacija za hvatanje inja i mraza na vanjskoj jer vanjska hladi kada unutrašnja grije....
Hvala na odgovoru ali pitam jer imam kolegu koji zivi u kuci - druga lokacija i navodno kaze da sa istom klimom stavi na 26-27 IFeel mode i da ide 2-3 puta u defrost u cijelom danu.

Hvala na odgovoru ali pitam jer imam kolegu koji zivi u kuci - druga lokacija i navodno kaze da sa istom klimom stavi na 26-27 IFeel mode i da ide 2-3 puta u defrost u cijelom danu.
Prvo 26-27 je mnogo, klima grije na onoliko koliko joj zadas. Ako zadas 23 a u kuci je 19 ona ce grijati vrelo dok ne pridje 23 i tada ce smanjiti toplotu i odrzavati. Ako joj zadas 27 ona ce pokusvati zagrijati na 27 i trosice kao luda i ne vidim svrhu toga.... (za kolegu) Radije neka pojaca ventilator a nastima 22-23-24

a postoji nesto sto se zove kontrolni defrost, to ponekad klima odradi i kada nema pravog leda vec ona tu nesto kontrolise ili ko će joj znati sta radi, neki modeli to rade cesce a neki rjedje...

u svakom slucaj ne zamaraj se sa tim, ako ona normalno grije kada grije nemas brige. Nastimaj i ne obracaj paznju na nju, cisti filtere redovno i to je to

Prvo 26-27 je mnogo, klima grije na onoliko koliko joj zadas. Ako zadas 23 a u kuci je 19 ona ce grijati vrelo dok ne pridje 23 i tada ce smanjiti toplotu i odrzavati. Ako joj zadas 27 ona ce pokusvati zagrijati na 27 i trosice kao luda i ne vidim svrhu toga.... (za kolegu) Radije neka pojaca ventilator a nastima 22-23-24

a postoji nesto sto se zove kontrolni defrost, to ponekad klima odradi i kada nema pravog leda vec ona tu nesto kontrolise ili ko će joj znati sta radi, neki modeli to rade cesce a neki rjedje...

u svakom slucaj ne zamaraj se sa tim, ako ona normalno grije kada grije nemas brige. Nastimaj i ne obracaj paznju na nju, cisti filtere redovno i to je to
Hvala na detaljnim odgovorima, najviše me samo zanimalo da li je okej ili ima nekih problema.. Filtere urednom cistim. Što se tiče temperatura ja lično stavljam od 22-25 sa auto FAN opcijom.

LP :)

Hvala na detaljnim odgovorima, najviše me samo zanimalo da li je okej ili ima nekih problema.. Filtere urednom cistim. Što se tiče temperatura ja lično stavljam od 22-25 sa auto FAN opcijom.

LP :)
Ako ne budes zadovoljan odrzavanjem i dostizanjem zadane temperature na auto fan (npr zadas 24 a ona pola dana drzi na 22-23) onda pojacaj rucno ventilator

Vrh Dno