Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Gree pojela skoro 40kWh za 5 dana rada
Sta reci, koju posluku porati..
I meni je najekonomicnija Mitsubishi potrosila 32kWh za tih 5 dana, 160kWh u novembru u 19m2.
Jos meni radi komp koji stalno isijava toplotu, a barem 5 sati dnevno isijava 700-800W.
Nema magije da ti neka klima trosi duplo manje u istom prostoru na istim podesavanjima.

I meni je najekonomicnija Mitsubishi potrosila 32kWh za tih 5 dana, 160kWh u novembru u 19m2.
Jos meni radi komp koji stalno isijava toplotu, a barem 5 sati dnevno isijava 700-800W.
Nema magije da ti neka klima trosi duplo manje u istom prostoru na istim podesavanjima.
Bas tako, ja sam potrosio 211kWh sad u Nov za stan od 70kvm grejanja.

Ено у некој теми пише колега потрошио 15 kWh за месец дана, мени су толико потрошиле од синоћ до јутрос. Укупно 608 kWh у новембру.

Поређење потрошње би имало смисла за сличне објекте на сличној локацији, а овде се греје од соба у стану од 10 квадрата до целих кућа...

Upravo tako, zavisi šta se greje i koliko se greje. :)
Vidim da su svi podelili neki presek za novembar pa ajd i ja da napišem, kod mene Mica 35ZSX ukupno potrošila 130KWh za 65kv neizolovanih, ali zgrada sa centralnim oko mene i 4 dana se nije grejalo, lufitran stan, nije bilo nikog.
Inače se gura na 24-25 u dnevnoj da bih dobacio na 23+ u najudaljenijoj sobi. :) Moraću da izvidim ove ventilatore što se pominju da ubacim jedan u uglu hodnika gde je baš baš toplo.

Daikin ftxc50 potrosio 285kwh za Novembar u Pg. Preko dana u 20+ kvadrata, preko noci do 50 u neizolovanoj kuci. Radio 24/7. Najniza temperatura bila -1.
Procitah nedje iznad da se neko zali da se klima muci preko 20 stepeni da mu zagrije. Ja sam smjer duvanja rucno namjestio da iz coska duva ka otvorenom prostoru (u mom slucaju da duvaju odma ka susjednom zidu i da se vazduh rasprsuje od njega, kako ne bi duvalo po ukucanima i podigao sam krilca u srednjem polozaju). Klima drasticno bolje radi i odrzava temp u odnosu na pravolinijsko ili duvanje ka podu, vjerovatno bolje dolazi do hladnijeg vazduha koji potom usisava i zagrijava. Termostat postavljen dijagonalno u odnosu na klimu na visini od 2m i pokazuje gotovo zadatu temperaturu jer vazduh ide ka njemu. Obavezno fan fix 1 ili 2. Trecu najjacu brzinu ne koristi ni sama klima u auto rezimu.
Jos jedna bitna stavka u ovim postavkama vlaznost vazduha jedva da prelazi 50% iako je napolju danima kisa i vlaznost 100%, vazduh unutra ugodan, sto prije nije bio slucaj kada je vlaznost vazduha bila i po 70%.

Prilozi

• Screenshot_2023-12-01-07-42-21-601_com.xiaomi.smarthome.jpg
    Screenshot_2023-12-01-07-42-21-601_com.xiaomi.smarthome.jpg
    49 KB · Pregleda: 28
  • Screenshot_2023-11-30-12-53-38-973_com.xiaomi.smarthome.jpg
    Screenshot_2023-11-30-12-53-38-973_com.xiaomi.smarthome.jpg
    47.5 KB · Pregleda: 32
  • IMG_20231130_021040.jpg
    IMG_20231130_021040.jpg
    101.3 KB · Pregleda: 34
  • IMG_20231130_124508.jpg
    IMG_20231130_124508.jpg
    60 KB · Pregleda: 33
Poslednja izmena:
Gree pojela skoro 40kWh za 5 dana rada
Sta reci, koju posluku porati..

Pazi, to ti ovdje gdje sam ja, dođe manje nego jedna vreća peleta (tačnije, vreća jednako 50 kWh).
Hajd' se grij 5 dana na jednoj vreći :)
Bilo je vjetra, a on drastično povećava gubitak toplote, pa i potrošnju.

Meni su u posljednjih 5 dana mjeseca, fuji 12ka i 18ka potrošile uz ostatak domaćinstva skoro 90 kWh pa se ne žalim, i dalje je to sve limunada po cijeni, a komfor ne mogu porediti. Doduše, i bez klima ide 8-9kWh dnevno, znači da su one možda 40-50 uzele. Ipak ta tvoja voli povući, ali opet, komfor je neuporediv.

Poslednja izmena:
@AmerX @monstrum Hvala puno ljudi na brzim i preciznim odgovorima!

Slicno sam i ja razmisljao, ako bas bude moralo dogrijacu spavacu sobu nekim drugim grejnim uredjajem... A mislim i da ce 99% raditi monstrumova ideja sa usmjeravanjem toplog vazduha, jer je na kraju hodnika obicno jako toplo (cak subjektivno toplije nego u dnevnom boravku odakle klima duva), a soba je odmah desno, bez dodatnih "dzepova"!
Inace, ne bih se nikad sjetio ventilatora da usmjerim topal vazduh, a s obzirom da je kod mene sve u jednoj etazi, kontam da ce raditi bez problema.

Za rad klime tokom odsustva od par dana sam pretpostavio da je bolje da ostavim da radi, ali smanjim temperature na nekih 19-20 °C (mozda i nize), sto bi trebalo odrzati zidove toplim, da se ne uvuce hladnoca, kao sto je bilo pocetnih dana grejne sezone.

Ako si uspio da žensku nije hladno, onda si baš uspješan čovjek 😅
Ti imaš dovoljne količine toplote/vazduha, samo trebaš da ga distribuiraš po prostoru. Kud će lakše i logičine od ventilatora? :)
Kvadrat zida ti je minimalno 150 kg mase, pa računaj da prvo ta sva masa mora povući toplotu i postići sobnu temperaturu, da bi temepratura vazduha u prostoriji mogla biti ugodna i da se održi i kada ugasiš izvor toplote. Zato je i "hladnim zidovima" potrebno u najboljem slučaju barem dan-dva jakog grijanja, da se ne smrzavaš čim ugasiš grijanje.

Ovako ćeš gurati tu energiju u sobe i grijati zidove dok te nema kući, a poslije i kad ugasiš ventilator, to će biti prilično ok.

Vec smo ponavljali dosta puta, trebalo bi negdje pinovati...

Ako auto fan ne duva dovoljno jako (a to je jako cesto slucaj) obavezno snimati ručno, jaci ventilator puno bolje i efikasnije grije, tj vise vazduha se zagrije i prodje kroz klimu, za manje prostore 15 kvadrata fan 1-2, za preko 20 i 30 obavezno fan 3 itd...

Moja 18ka 30 kvadrata na fan 2 sa pocetnih 19 stepeni citav dan drzi jedva na 22 stepena a fan 3 nabije za 30 minuta na 23 stepena.

Krilca otprilike da pusu u suprotni donji cosak prostorije u odnosu na klimu, eventualno metar blize klimi

Gree Amber Premium Ultra 12k

Novembar - 587.4 kw.
Prizemlje kuće 70m2, bez izolacije, stara stolarija.

Mnogo nas razmazile ove klime, izgleda da se stvorila kod nas neka svest da je grejanje na klime skoro dzabe i cim malo veca potrosnja mi smo u cudu, bice na kraju pa kako ne vraca struju majku mu :). Evo kod mene u oktobru racun 2900rsd za 345kwh (visa tarifa 178kwh i niza bila 167kwh), evo racunao danas za novembar prema EPS kalkulatoru - potroseno 682kwh (visa tarifa 510kwh i niza 172kwh) i to ispada oko 9500rsd, sad da li su azurirali ovo povecanje od 1 novembra ne znam. Naravno ovo je potrosnja sa svim ostalim uredjajima u kuci. (od klima jedan Vox Iva 5 i LMCE 12 i jedna on/off u spavacoj koja je radila iskljucivo samo nocu).

70 kvadrata stan (neizolovan osim ploče, na uglu zgrade, zadnji sprat, ali opet nije isto neizolovan stan i kuca)

Novembar: 2 klime 18ka i 12ka zajedno 350 kwh na ugodnih 24 stepena

Ukupno sam potrosio 435kwh na grejanje.
  • Vivax 12k on-of samo nocu u 12kv na 23c utroseno 95kwh,
  • Amber comfort 12k u 40 kv kao sto napisah 139kwh,
  • Ta pec 3kw u 18kv na 22c odrzava potrosila 200kwh
Znaci ta pec ********* ********* 😀

Mnogo nas razmazile ove klime, izgleda da se stvorila kod nas neka svest da je grejanje na klime skoro dzabe i cim malo veca potrosnja mi smo u cudu, bice na kraju pa kako ne vraca struju majku mu :).
Ovo kao kad slušaš vlasnike dizelaša (pogotovo golfova), kupiš dizel pa pizdiš jer nemaš 3.5 l obećanu potrošnju kao što svi pričaju, već realno barem 5-6 😆

Treba biti realan u celoj prici oko grejanja. Mora da se plati pa onda da se klati😁. Grejanje mora da kosta, bitno je samo da bude dovoljno komforno i efikasno, pa ce i racun da bude realan.

Treba biti realan u celoj prici oko grejanja. Mora da se plati pa onda da se klati😁. Grejanje mora da kosta, bitno je samo da bude dovoljno komforno i efikasno, pa ce i racun da bude realan.
Bilo koji vid grejanja da koristis moras da platis, pored klima imam kotao na pelet vec 7g. i ako hoces da se grejes bez da pravis neke kalkulacije onda i pelet ide znatno gore.

Cao momci,

mislim se oko vivax aeyis i hisense energy pro smart. Dali neko ima alizirano koja je razlika izmedju njima jer po meni ta razlika nije tako velika dok je razlika u cenama je 220 evra. Vivax je skuplji.

Dal vredi aeyis 220 evra vise od Energy Pro Smart.

*220 evra je razlika u Makedoniji gde kupujem ja.

Sa tim vivaxom se nisam susretao ali ti mogu reci da je energy pro vrh klima. Tiha, malo trosi, ekstra grije, odlican cop ima

Offtopic: šta to radiš na računaru kad guta 700-800W? Multi-GPU render???

I gree i daikin greju slican prostor. Gree na 22 fan 3 a Daikin 23 Comfort (autofan ugl. drzi na prvoj brzini). Daikin vrti potrosnju izmedju 200 i 250Wh, dok se gree pali i gasi jer nece ispod 900W najcesce. Jasno je zasto Daikin trosi duplo manje.

I gree i daikin greju slican prostor. Gree na 22 fan 3 a Daikin 23 Comfort (autofan ugl. drzi na prvoj brzini). Daikin vrti potrosnju izmedju 200 i 250Wh, dok se gree pali i gasi jer nece ispod 900W najcesce. Jasno je zasto Daikin trosi duplo manje.
jel moguce da nece ispod 900w ? koja je njena snaga na grejanj u kw po specifikaciji

Offtopic: šta to radiš na računaru kad guta 700-800W? Multi-GPU render???
Ovaj mesec igram sa drugarom Remnant 2 :D
Ebg, ~650W komp i 100-150W monitor i ocas posla :)
Inace mi je komp upaljen 24/7, ali na radu i idle van gejminga smesno trosi, pa nije nesto vredno pomena.
Meni nije jasno, jer je nemoguce da jedna klima u istom prostoru duplo manje trosi od druge, cak ni on/off mislim da ne moze duplo da trosi dokle god nije neki veci minus.
Takodje, kako je moguce da ti u istom prostoru jedna klima radi na fan 3, a druga na fan 1 zagreva ceo takav prostor za stepen vise?
Meni je generalno fascinantno da bilo ko moze nesto da ugreje na fan 1 jer to jedva dobaci do nogu na metar od klime, ali nebitno za ovu pricu.
Ako je sve kako si napisao i jednoj klimi treba 2-3x vise snage da izbaci istu kolicinu toplote, reklamiraj tu klimu, jer je neispravna, to nije do proizvodjaca ili modela.

Poslednja izmena:
jel moguce da nece ispod 900w ? koja je njena snaga na grejanj u kw po specifikaciji
Spusti ali retko. Nonstop potrosnja skace ali obicno zakuje na 900. Kad zahladi npr ispod -2 onda ide oko 750W mada ni to nije dovoljno niska modulacija pa pregreje i ugasi. Nisam tacno siguran mislim oko 3670W ili 3800W nisam siguran.

Muse na -10c daje 2.9kW, pretpostavljam na max 1.55kW snazi.
To je skoro pa 2COP, sto znaci da u nekoj prosecnoj upotrebi ne bi smela da spusta ispod 3 cop nikada i ne bi smela drasticno da se razlikuje od tog Daikina po odnosu potroseno/dobijeno.
Na nasu klimu je deklarisana na 4.2 SCOP, A++...
Na stranu sto lose modulira i sto je za izbegavanje, ali ta klima ne sme drasticno vise da trosi od ostalih.

Spusti ali retko. Nonstop potrosnja skace ali obicno zakuje na 900. Kad zahladi npr ispod -2 onda ide oko 750W mada ni to nije dovoljno niska modulacija pa pregreje i ugasi. Nisam tacno siguran mislim oko 3670W ili 3800W nisam siguran.
To je katastrofalno.... Da li sreo nekoga sa istom klimom pa da uporedis ?

Mnogo nas razmazile ove klime, izgleda da se stvorila kod nas neka svest da je grejanje na klime skoro dzabe i cim malo veca potrosnja mi smo u cudu, bice na kraju pa kako ne vraca struju majku mu :). Evo kod mene u oktobru racun 2900rsd za 345kwh (visa tarifa 178kwh i niza bila 167kwh), evo racunao danas za novembar prema EPS kalkulatoru - potroseno 682kwh (visa tarifa 510kwh i niza 172kwh) i to ispada oko 9500rsd, sad da li su azurirali ovo povecanje od 1 novembra ne znam. Naravno ovo je potrosnja sa svim ostalim uredjajima u kuci. (od klima jedan Vox Iva 5 i LMCE 12 i jedna on/off u spavacoj koja je radila iskljucivo samo nocu).
Jesu azurirali kalkulator vec pocetkom novembra.
Moja potrosnja VT 501kWh, NT 407kWh
Oko 11.000din sa 5% popusta. Oktobar bio 4800 (bilo je toplo pa se malo grejalo). Domacinstvo sa zadnjim poskupljenjem trosi od 3500 do 4000din bez grejanja.
5 klima, kuca, 90m2, izolacija fasada/tavan.

Jesu azurirali kalkulator vec pocetkom novembra.
Moja potrosnja VT 501kWh, NT 407kWh
Oko 11.000din sa 5% popusta. Oktobar bio 4800 (bilo je toplo pa se malo grejalo). Domacinstvo sa zadnjim poskupljenjem trosi od 3500 do 4000din bez grejanja.
5 klima, kuca, 90m2, izolacija fasada/tavan.
Vrh

To je katastrofalno.... Da li sreo nekoga sa istom klimom pa da uporedis ?
Hrpa drugih ljudi ima probleme sa modulacijom kod gree, ne znam kakva je situacija sa potrosnjom.

Muse na -10c daje 2.9kW, pretpostavljam na max 1.55kW snazi.
To je skoro pa 2COP, sto znaci da u nekoj prosecnoj upotrebi ne bi smela da spusta ispod 3 cop nikada i ne bi smela drasticno da se razlikuje od tog Daikina po odnosu potroseno/dobijeno.
Na nasu klimu je deklarisana na 4.2 SCOP, A++...
Na stranu sto lose modulira i sto je za izbegavanje, ali ta klima ne sme drasticno vise da trosi od ostalih.
Deklarisano je max 1.55 koliko se secam ali ume da povuce i preko 2100 kad bude minus.

Nazad
Vrh Dno