Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

S obzirom da ovde ima ljudi koji se razumeju u rad i mogućnosti klima uređaja rekoh ajde prvo ovde da pitam:
da li postoje bilo kakve šanse da se klima uređaji kontrolišu / ograniče da rade na neki način tako što će im se zaključati mogućnosti režima rada i podešavanja temperature npr? Da daljinski može da se koristi samo za on/ off?
Zašto ovo pitam - imamo u firmi 20 klima uređaja (sve Midea) i ljudi su navikli da leti (evo i sada) uređaje narokaju na 17 stepeni, dok ih zimi guraju na 30, a pritom otvore prozore bez problema i bez ikakvog razuma i obzira prema uštedi energije. Koristim SmartHome (ranije MSmartHome), međutim ne vidim u aplikaciji da postoji bilo šta slično tome, sem pravljenja rasporeda rada klima uređaja, što opet nije ono što meni treba.
Voleo bih da je moguće podesiti klima uređaj na dva režima rada i temperature (npr. leti da hladi na 22C a zimi da greje na 25C) i da postoji neka opcija za automatsko gašenje (pošto se dešava da zaborave da isključe klimu pa ona ostane da radi preko vikenda), pa da se na taj način makar malo iskontroliše rad uređaja i potrošnja električne energije..
Uzmes sve daljince sem jednoga, rastavis, stavis sto tanje i fleksibilnije vlakno izmedju ploce i humenih dugmadi, obiljezis i napravis rupe sa onim alatom sto se buse kajsevi ( naprimjer- budu fine rupe ) probusis samo on/of, da se mogu krilca pomjerati i ako hoces brzinu ventilatora. Sve ce raditi kako si zamislio. U slucaju da se neka klima zbuni imas taj jedan na kome nisi to uradio. Posto su sve klime iste znaci radi taj daljinac svuda. Oderdis temp koju ti kazes i sve ok. Mogu protiskati do mile volje nista se neosjeti pod daljincem sta si radio a oni imaju kontrolu koju si im dozvolio. Ima malo posla ali radi 🤣🤣

S obzirom da ovde ima ljudi koji se razumeju u rad i mogućnosti klima uređaja rekoh ajde prvo ovde da pitam:
da li postoje bilo kakve šanse da se klima uređaji kontrolišu / ograniče da rade na neki način tako što će im se zaključati mogućnosti režima rada i podešavanja temperature npr? Da daljinski može da se koristi samo za on/ off?
Zašto ovo pitam - imamo u firmi 20 klima uređaja (sve Midea) i ljudi su navikli da leti (evo i sada) uređaje narokaju na 17 stepeni, dok ih zimi guraju na 30, a pritom otvore prozore bez problema i bez ikakvog razuma i obzira prema uštedi energije. Koristim SmartHome (ranije MSmartHome), međutim ne vidim u aplikaciji da postoji bilo šta slično tome, sem pravljenja rasporeda rada klima uređaja, što opet nije ono što meni treba.
Voleo bih da je moguće podesiti klima uređaj na dva režima rada i temperature (npr. leti da hladi na 22C a zimi da greje na 25C) i da postoji neka opcija za automatsko gašenje (pošto se dešava da zaborave da isključe klimu pa ona ostane da radi preko vikenda), pa da se na taj način makar malo iskontroliše rad uređaja i potrošnja električne energije..

Kupiš programirajuće daljince, i programiraš samo one funkcije koje ti trebaju.
Originalne daljince ,ostaviš na sigurnom mestu.
Za gašenje klima,ako je svaka povezana na utičnicu,kupiš pametnu utičnicu(sonnof ili Ikea),pa je programiraš kada da se uključi -isključi.Obe imaju cloud app,sonoff je puno napredniji.
Ako su povezane direktno na instalaciju,onda mora da se vidi ,da li su same na jednom osiguraču,ako jesu kupiš sonoffa smart modul ,povežeš na taj osigurač,i programiraš ga kada da se uključi iskjuči.Sonoff ima app ,i tu sve podesiš oko tajmera kada da se uključi-isključi.
Treba proveriti da li se klima može pokrenuti ,kada se smart utičnica aktivira,odnosno kada klima dobije napon.
Ako se ne pokrene,onda koristiš za kontrolu,one gore programirajuće daljince,a preko smart utičnice,ili sonoffa radiš prinudno gašenje napona.

Poslednja izmena:
Pogledajte prilog 401645
Eto rasporeda prostorija, ako kazes da bi 18ke bolje zavrsile posao, koje onda 18ke. Na ovu bih imao 20% popusta, je l ona ok ili mozda nesto drugo: https://gigatron.rs/inverter-klime/vox-ifx18scct-klima-uredjaj-inverter-536093
P.S. kvadratura je odokativno mozda malo osciluju brojke ali je taj raspored
Ovo ti nije 18-ca, ovo je u najboljem slučaju kao prosečna 12-ca, jer je spoljašnja od samo 25kg. Za hlađenje OK, za grejanje nije

Mirisljava. Rastavi je da vidis koliko je prljava.

Meni upravo stigla AEYIs. Javljam utiske i potrosnju.
Super :)
Planiram da pazarim istu ili model pre nje sa oznakom "AEYI" bez malog "s" na kraju iste.
Javi utiske o samoj klimi i njenom radu, modulaciji, potrošnji kWh na sat/neki prosek itd.

Kako se ostvaruje garancija?
Da li je obavezan godišnji servis za produženu garanciju od 5g.
I da li samu klimu, da bi se ostvarila osnovna garancija od bar 2 godine koju dobijamo od prodavca/trgovca, mora da ugrade samo njihovi majstori tj. ovlašćeni serviseri ili ja mogu, kao kod Midea klima uređaja, da sam nađem tj. izaberem svoje majstore za ugradnju i ako im firma nije na listi njihovih servisera.
Toliko za sad 😉

Neznam koji ti je budzet ali nakon svih ovih komentara vjerujem da si zbunjen. Problem je sto svi imaju razlicite kriterije. Ja imam vise Mitsubishi klima i nebi apsolutno nijednu drugu. Ali da moram birati mislim ( sem daikin ) da bi probao tu mideu posto je bas hvale... Iskreno ja nemam iskusta sa njom ali ako izmedju ostalih, osoba koja radi i vodi predstavnistvo viwaxa sa kim sam jako dobar tako kaze ja bi pokusao....
Šta ti kaže za REWI?
Sta mislite za ovu

Vivax COOL ACP-12CH35AERI​

Valjda moze neka srednja klima da lepo ohladi i ugreje 25mkv😂
Gledaj da ima plusić, tj AERI+, jer je to noviji model

Pomagajte!
Hoću da zamenim Gree Muse 18k. U opciji su Hisense Energy SE HiNano KA70KT0E 24K ili Vivax ACP-24CH70AERI+
Bitnije mi je koja bolje greje od te dve klime
Svaki savet je dobro došao :)
Hvala unapred!
Hisense Energy SE 24-ka ima spoljašnju od 49kg sa 1.5kg freona, to je mali sportski tenk. Jesi li siguran da želiš 24-ku u stambenom prostoru? Minimalna brzina izduva je 770m^3/h, što mu dođe maksimum većine 12-ca
Narucio AEYIs pa javljam iskustva kad se instalira.
Javi obavezno! Na papiru (po specifikacijama) je zmaj od klime

Poslednja izmena:
IgaBiva da malo pojednostavimo ovo oko težine spoljne jedinice.

Kolika bi težina, po vašem mišljenju, spoljašnje jedinice bila minimalna za klimu?

Da ne uzimamo direktno i konkretno vezu sa brendom/nalepnicom na uređajima i da li su Japanski ili Kineski proizvođači ili neki njihovi podbrendovi.

Ako možete navesti po veličini unutrašnje jedinice: 7-ca, 9-ka, 12-ca, 15-ca, 18-ca, 21-ca, 24-ka itd.
Svaki odgovor i opis bi bio od najveće koristi.
Ovde sam pročitao negde da su barem teške od 30kg pa naviše.
Ja vidim ozbiljnu razliku između 41kg i 26kg spoljašnje. Poučen ovim iskustvom, za ozbiljno grejanje ne bih gledao 12-ce ispod 31kg i da OBAVEZNO ima dvoredni izmenjivač. Tu naravno i zapremina kompresora igra ulogu. E sad, to košta, pogotovo kod japanaca. Za hlađenje je bukvalno svejedno, ni masa ni broj redova cevi u spoljašnjem izmenjivaču ne prave neku razliku.

Hvala svima na korisnim predlozima 👍
Ovo bi ti mozda ponajvise odgovaralo posto moze preko aplikacije da se programira paljenje kada se dostigne odredjena ambijentalna temperatura. Sa ovim meni je na poslu podeseno paljenje i gasenje klime, tako da nema bojazni da cu zaboraviti da ugasim klimu.

Jel pravio neko odvode sa grejacima?

Servis koji sam nasao pravi odvode sa grejacima, a za Amber kaze da moze da napravi tacnu (jer ne curi na jednu rupu nego iz cele spoljasnje, tacna takodje sa grejacima) i time resi odvod grejanja i hladjenja. Kaze da se grejaci povezuju na spoljasnju i da se pale samo na minusu i samo povremeno, tako da ne uticu previse na potrosnju.
Nek ti poveže grejače na vremenski relej, a okidanje releja neka bude signal za defrost (kad okrene trokraki ventil). Tako da grejači rade 15-ak minuta od početka defrosta. Ako su pismeni napraviće ti to

U sustini, sto teza spoljasnja, to ce klima biti jaca na minusima.
Ne moze se protiv fizike, pa samim tim, sto je izmenjivac masivniji, vise toplote moze da izvuce iz vazduha.
Na vecim temperaturama se pomocu jaceg ventilatora i nabrijanijeg kompresora moze postici dosta toplote, ali onda na minusu, najvise tezina spoljasnje odredjuje koliko ces toplote imati.
Razlika u kilazi nije do stednje u materijalima, niti neke teze nuzno imaju bolje materijale, vec do velicine kompresora i izmenjivaca najvise.
Ima tu jos nekih skupih tehnologija koje poboljsavaju grejanje na minusima, ali je sustina da je i to implementirano u jakim i teskim modelima.

Opet, da bi neka klima imala veliki izmenjivac i kompresor, mora i cela spoljasnja jedinica biti veca, pa tu onda dodatno raste kilaza.

Evo na primer, Midea Oasis Plus ili ti Vivas AEYI, 7.2kW max toplote...ali 36kg spoljasnja.
Amber Premium, 7.2kW max toplote...46kg spoljasnja, dvostepeni kompresor.
Oasis Plus na -15c daje 2.8kW, a Amber na -10c daje 5.6Kw, a na -20c daje 4.6kW, dok na -30c daje 3.6kW.
Oasis Plus može više na -15°C

Šta ti kaže za REWI?

Gledaj da ima plusić, tj AERI+, jer je to noviji model
Ako menenpitas za REWi mislim da nisam bas dobar izbor za to. Razlog je sto uopseteno nevolim nikako tu marku ( svasta nesto sam probao i vidio od njih ) tako da je tesko da bilo sta pozitivno kazem. Evo samo jedan minus cu napomenuti. Pogledaj nivo buke i nista vise.

REWI je jača na grejanju, 5.6kW vs 4.8kW kod Hisense

Za grejanje na klimu ne stavljati creva na spoljašnju, poskidati lule i sve čepove odozdo, da voda što lakše otiče.
Baš zbog toga sam i mislio da idem na REWI s tim da Hisense uliva više poverenja
Naravno grejanje mi je najbitnija stavka dnevne sobe od 24m2

Meni je instalater preporučivao Hisense zbog težine spoljne jedinice i ja sam je ozbiljno razmatrao, jer sam želeo da uporedim sa Mideom koju imam.
Međutim, na prvi pogled kad sam video daljinac, verovatno da i Tesla ima kvalitetniji :) ali ajde to je samo "šminka", e sad čitao sam dosta na forumu da ljudi imaju problem sa modulacijom, da ne ide ispod 400w i da često maši temperaturu!
Iz tog razloga sam se odlučio opet za ono što već imam i što znam da dobro sve to radi.

Drugovi forumasi ima li neko.ovaj model hisens klime..Zet pita mene..a ja pitam vas..Odgovara mu cena a i po opisu bi rekao.da nije losa..Cak je i mene zagovornika Gree klima😁 zagolicala zbog same cene i karakteristika..Zet ima parno na pelet sp.izolaciju pvc..znaci neki prelazni period da malo.usteka onaj "jeftin"pelet
Unutrašnja 7.7kg, spoljašnja 25kg, mršavo za grejanje. Mala je masa unutrašnjeg izmenjivača, spoljašnja i može da prođe

Multisplit je idealno rešenje sa parapetnim jedinicama, ne mogu da se porede zidne sa ovim.
Ko nije probao, naravno tvrdi drugačije i lepše i bolje mu je da kači 5 kutija oko kuće, nego samo jednu ali vrednu ;)
Nema šta da se kače, spuste se na nosače na coklu ili se izliju temelji za klime, da budu pola metra iznad tla. Nema prenošenja vibracija na zid, lako čišćenje i servisiranje
Pitao sam ljude koji rade profesionalno izolaciju, nema nikakve vlage sa vunom jer vuna dise. Vlaga se pojavljuje kada se izolacija radi sa stiroporom jer zidovi ne disu. Inace nakvec gubitak toplote je oko prozora i na plafonu jer topao vazduh ide na gore, tako da je bitno staviti vunu preko ploce na tavanu.
Ako lozim na 3 mesta po 2m drva a klima mi po prostoriji nece pojesti sigurno vise od 4000-5000din.
Profesionalci su zaboravili da ti kažu da između ploče i vune OBAVEZNO ide parna brana, da vuna ne bi upijala vlagu. Isti slučaj je i sa unutrašnjom izolacijom

Nema šta da se kače, spuste se na nosače na coklu ili se izliju temelji za klime, da budu pola metra iznad tla. Nema prenošenja vibracija na zid, lako čišćenje i servisiranje

Profesionalci su zaboravili da ti kažu da između ploče i vune OBAVEZNO ide parna brana, da vuna ne bi upijala vlagu. Isti slučaj je i sa unutrašnjom izolacijom
Moja bivsa gree je prenosila neugodne zvukove i kad je stajala na podu i to sa gumenim nosacima. Najvise kad se pokrene, sad Mitsubishi neosjetim da ga stavim pod krevet.

There are three issues here, which system is better, which system is more energy-efficient and which system is more reliable.
The first issue encompasses all aspects and involves a priority ranking which only you can do.
An issue not brought up by anyone else is the installation. Do you have room for 3 outside units? Does it matter if more space is used or would you prefer to use that space for landscaping or something else?
What about electrical power? Will the installer need to run 3 circuits, one for each compressor? Does your existing breaker panel have the room for 3 circuits?
Another installation consideration: which system is easier to run the linesets (tubes which carry the liquid and gas freon) for?
I expect 3 compressors to cost more than one big compressor. Have you gotten any price quotes?
The one big compressor, assuming it is capable of variable speed, will certainly be more significantly more efficient under anything less than full load because the condenser of a single outdoor unit system has three times the cooling area of a single condenser in a 3 unit system which means the compressor motor doesn't have to work as hard.
The major factor in power consumption is turning the freon back into a liquid and that depends on how fast/easily the condenser can cool it off. All else being equal, a bigger condenser is better (removes the heat faster).
The faster you condense the freon, the less back pressure on the compressor and the less work for the motor.
Most of the time you will not be running full load or all indoor units at once. Even during full load, the big unit will never be less efficient.
The last question is reliability and available. One answer correctly claims that a 3 unit system will be more available but neglects to mention that it will also be more prone to failure because you have more units to fail and each unit is more likely to be run at full capacity while the big unit will usually be running well below its full capacity. Imagine the lifetime of two cars, one run at 90 MPH and one run at 30 MPH.

Assuming an equal load at the evaporator, the larger condenser will allow cooler refrigerant. If two condensers are made of the same material and construction, then the surface area determines the thermal resistance and a larger area means less resistance.

Deluje da ko ima multi bi uvek isao na multi i obrnuto

10 klima na kuci! hahah..au bre

Na kuci kojoj sam naveo sistem tipa multi sa 3 unutrasnje po etazi bi resio sve.
Grejanje i hladjenje. Umesto 6 singl
Ovo je pisao prodavac multisplita. Inače, multi ima problem koji nema singl, a to je dimenzionisanje. Zbir kapaciteta unutrašnjih je uvek dosta veći od kapaciteta spoljašnje, tako da priča o radu na manjem kapacitetu ne pije vodu, sem u slučajevima gde se greje ili hladi samo deo kuće

Patnja je to, uzmes tako losiji proizvod pa malo fali ovdje, malo fali ondje i onda samo po forumima gledamo druga iskustva i ucimo iz tudjih gresaka. Pogledajte Mitsubishi ili Daikin forume, prazni. Na kraju opet dali se isplati to zivaca stalno gledati, mjeriti i nikad zadovoljan. Mnogi koji prate moje probleme znaju da sam 8 mjeseci muku mucio sa garancijom dok nisam uspio rijesiti problem. Na kraju pretplatio prozivod samo da rijesim problem. Opet zavisi ko kako ima tolerancije na odredjene proizvode i njihov rad.

Slažem se, svaki vid grejanja koji god da je, se više troši ako nema izolacije, ali....
Toplotne pumpe su nisko-temperaturna grejanja i za njih je potrebna dobra izolovanost objekta da bi se takav vid grejanja uopšte isplatio, recimo toplotna pumpa sa radijatorskim grejanjem troši više struje od podnog i mnogi inženjeri je ne preporučuju iako je objekat dobro izolovan.
Inverter klima kao TP vazduh-vazduh takođe traži dobro izolovan objekat, posebno kod grejanja, jer u suprotnom biće mnogo skuplje grejanje i pitanje je da li će uopšte moći da ugreje objekat koji nije izolovan!

Postoje mnogi tekstovi za i mnogi protiv, ali da je obična inverter bolja od multi, pa i toplotne pumpe vazduh voda bi postojale za svaku sobu posebno, zar ne!
Gornji tekst je veoma ubedljiv, sa činjenicama, e sad to što se nekome ne sviđa je druga stvar.
Naravno da je ekonomičnije preterati 25 tona robe jednim šleperom, nego angažovati preko 20 kombi vozila za isti teret itd.
Ova logika za kombi vozila i šleper nikako ne može da se primeni ma multi vs single. A razlog je u tome što kada se kod multija sve jedinice upale, on radi na maksimumu, jer je spoljašnja UVEK manjeg kapaciteta od zbira kapaciteta unutrašnjih. Multi je dobar samo za one koji će paliti tek po neku unutrašnju, i kome ne treba da sve unutrašnje rade istovremeno. Sa druge strane u multi (po Amerikama) uglavnom idu veliki scroll kompresori koji po svojoj prirodi nisu efikasni na parcijalnom opterećenju koliko i rotacioni kompresori, već imaju odličnu efikasnost na nominalnoj, i nešto iznad nominalne snage. Za nekoga ko će uvek da koristi 3 unutrašnje od instalirane 4 na multiju to je dobitna kombinacija. U suprotnom, svaka drugačija upotreba (jedna, dve ili sve četiri unutrašnje) ekonomija je na strani biše singl split uređaja. Pogotovo kod više većih prostorija gde ima smisla staviti singl split sa dvostrukim rotacionim kompresorom, koje je superioran po pitanju efikasnosti na delimičnom opterećenju (Fujitsu LT, Toshiba Daiseikai, itd)
Poz. Nisam baš čitao temu i ne razumem se u klime a prvenstveno bih uzeo neku koja bi mogla normalno da greje. Nemam izolaciju, mada uradiću spušteni plafon gde ću staviti vunu. grejao bih oko 24m2 što nije puno, ali ne znam šta bi tu najbolje vršilo posao a da nije preskupo. Čisto sumnjam da bih mogao da izdvojim više od 70.000.
Svaka pomoć i savet su dobrodošli.
Za tu cifru sa ugradnjom, uklapa ti se Vivax REWI

Poslednja izmena:
Koju klimu od ove 2 uzeti prvenstveno za grejanje
FTXC35C
ASYG12KMCE
Fujitsu, jer je taj Daikin dno njihove ponude, i daljinski je iz prošlog veka
Cena je skoro pa ista. Hisense zvuči bolje kao ime i verovatno je efikasnija
Stavljate me u dilemu ili možda bude i trileme haha
REWI ima bolje karakteristike na papiru, ozbiljnije izmenjivače, težu unutrašnju i spoljašnju jedinicu, i veću snagu u grejanju. Ne greje nalepnica!

Poslednja izmena:

Prilozi

• IMG_20230902_123149.jpg
    IMG_20230902_123149.jpg
    65.1 KB · Pregleda: 39
  • IMG_20230902_123118.jpg
    IMG_20230902_123118.jpg
    37.3 KB · Pregleda: 38
Pogledajte prilog 402794
Da, zato je po meni najbolje planirati a ne raditi od danas do sutra.
Primer -5c sa izolacijom od 10cm ako nju planiramo.
Mislim da vecina proidvodjaca ima negde napisano kako se ponasa na -5. Za balkan to je sasvim dovolljno za racunanje da bi nasli neki optimum snage.
Za Beograd projektna temperatura grejanja je -14°C
Nije ni moj Mitsubishi sa dizajnom ni blizu sa ostalima ali radi. Da nekazem daljinac...
Taj daljinac je spejs-šatl spram onog Daikinovog što dođe uz najjeftiniji model
Moj multi je izveden tako da nema spoljnih cevi, sve odmah ulazi unutra i najdalja cev je oko 7-8m, jedna je 5m i treća je 3m.
Naravno da na drugom kraju kuće imam jednu posebnu inverter jer nikako nisam želeo da vučem po 20m cevi kroz celu kuću.
Tačno je da multi ne spušta ispod 500w kada radi jedna jedinica, ali grejanje mi rade sve jedinice i kada uporedim potrošnju multi sa posebnom jedinicom, multi u proseku troši 10% manje struje kada rade sve jedinice.
TP vazduh-voda ima više cevi i princip rada je isti kao vazduh-vazduh samo što se toplota preko izmenjivača predaje vodi i ne vidim da ima problema zbog cevi, ne vidim da se mnogo kvari i stavlja se jdna za celu kuću.
Fujitsu Super High Power toplotne pumpe imaju kompresor sa 3.8kg freona i Siemens elektroniku. To nije uporedivo ni sa jednim multijem
Jeste znala jutarnja temp da se spusti na oko -5 i koji stepen nize... i to kad bi naisao sibirski talas. A dnevna sigurno nije isla ispod nule, eventualno oko nule. Evo meteogram iz februara 2012. kad je u pg danima padao snijeg i kad je napadalo preko 60cm snijega
Te godine u Beogradu je jednu noć temperatura dotakla -18°C

Poslednja izmena:
Kada sam planirao da radim izolaciju, u startu sam hteo stiropor 10 i bio sam ubedjen da je kada jos stavim 10 na plocu, uz novu stolariju da je to ful. Sve dok mi gradjevinski inzenjeri nisu izracunali toplotne gubitke kuce, te sta je minimalno, sta optimalno, a sta najbolje. Minimum je po tome sada 10cm stiropora na zidove za kuce koje su na brdu odnosno koje nisu zaklonjene drugim objektima, a optimalno 12, dok je 15 cm stiropora minimalno za plocu. Ja sam vec ranije obracunao koliko mi treba stiropora 10 za zidove i plocu i kupio bez obzira sta su oni pricali. Oni imaju jos kompleksniji kalkulator, te da li ima ostatak stare fasade ili su zidovi goli, da li je perlit, ako je cigla koja je i da li je cigla ili cigla i po, koja vrsta bloka, kolika je kubatura objekta, da li je krov izolovan. Pri tom racunaju i koliko stiropor gubi svojstvo zbog uv zraka, ma svasta nesto.
10 u pod, 15 na zid, 20 pod krov. To je trenutni optimum, jer će cena energenata da ide gore svake godine. I da te Bog vidi. Ako imaš para, stavi deblju od toga
Nije vivax kvalitetniji ni bolji od Vox-a.
Imam oba i grejem sa njima od 2018-te,sa vox-om nikad problema nisam imao.
Vivax hoce da luduje ponekad,zaboravi da iskluci,ukljuci,daljinski ne reaguje pa se mora cupati iz struje,
na minusima kompresor radi kao traktor.
Vivax ne pravi klime već lepi nalepnice na tuđe. Hansol (Gree) je bila odlična klima, ovaj REWI (Haier) bi trebalo da je super. Ostalo je uglavnom Midea. Vox isto tako, samo što je uglavnom AUX

Procitao sam dosta tema na forumu i nasao sam specificnosti za pojedine brendove:

Najpoznatiji top brendovi kod nas su Mitsubishi Electric i Daikin. Prakticno nema losih iskustava.
Svi redom pisu - ako imas finansije, uzimaj bilo koji od ta dva.

Fujitsu hvale kao klimu sa najjacim heating ucinkom, ali ima komentara da su malo bucnije.
Cijenom su ispod Mitsubishija i Daikina.

Za Hitachi su oprecni komentari.
Jedni se kunu da je to (tehnicki) najkvalitetniji Japanac, drugi pisu kako je to finansijski veoma skup brend bez pokrica.

Mitsubishi Heavy Industries je veoma neobican.
Ovde na forumu clanovi pisu da je to jedan od zadnjih brendova koji je zadrzao najvisi kvalitet komponenti bez fensi maski i milion smart opcija, a drugi pisu da je to brend po pitanju kvalitete ispod ME, Daikina, Fujitsu i Hitachi.

Znacio bi mi komentar iskusnih clanova za Fujitsu, Hitachi i MHI u odnosu na Mitsubishi i Daikin.

Fujitsu, jer je taj Daikin dno njihove ponude, i daljinski je iz prošlog veka

REWI ima bolje karakteristike na papiru, ozbiljnije izmenjivače, težu unutrašnju i spoljašnju jedinicu, i veću snagu u grejanju. Ne greje nalepnica!
Heroj je rekao Hisense zbog imena dok REWI zvuči jače a meni treba ono što je jače :D

Meni se dopala ova "aeei pro" zbog cene i njena moć grejanja je veća od rewi i hisense koje ste mi već preporučili. Da li bi ona stvarno bila jača ili ne?

U suštini najviše vučem ka hisense modelu koji je valjda proveren uređaj i sposoban da efikasno greje
Za AEEI imamo korisnika (na forumu) koji tvrdi da greje do 24°C, pa kad postigne temperaturu ugasi i krene ponovo tek na 20°C

Za AEEI imamo korisnika (na forumu) koji tvrdi da greje do 24°C, pa kad postigne temperaturu ugasi i krene ponovo tek na 20°C

Ovaj problem imam i ja sa MDV... zato se lomim da se prebacim na Mitsubishi SRK 35ZMP-S ili SRK35ZSP-W, jedino me odbija nedostatak WiFija...

Taj problem sam i ja imao sa Midea Mission 18, pregrejavala je prostor. A ta MDV je Midea, kao i AEEI. Nadam se da REWI i AEYI rade uglađeno. Za REWI imamo od ranije jednog zadovoljnog korisnika, a za AEYI smo dobili skoro, dakle nema još iskustva u grejanju

Nazad
Vrh Dno