Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

U sobe Daikin Ftxc25 ili Fujitsu 07lmce u dnevnu i ovu prostoriju 31,5m2 Amber Premium 12 ili Fujitsu LT 12 ili Micubisi LN. Tako bih ja ,a sad bice jos predloga.
Zar nije onda bolje ( ipak puno je invertera ) zbog troska ufrezati cijevi za podno grijanje i staviti toplotnu pumpu? Znam da je ogroman posao ali potrosnja bi bila puno manja, da nekazem puno ugodnije i bolje rijesenje. Klima mora biti perfekt pogotovo tu gdje se spava, znas i sam kad se zaletava pa nemozes spavati od toga. Ipak to nije neki tesni projekat, uzmes jednu klimu ( pa ae zeznes kao ja ) i to vec problem a ovo je cijeli stambeni prostor.

Ja imam 3 invertera ovde kolega ima 5 ne vidim da je problem oko potrosnje i ugodnosti,zbog zaletanja u sobe Daikin a u ove dve vece prostorije moze da bira kvalitetnu 12ku , stim sto ima ulaganja u izolaciju...jer hoce 25c da bude,znaci uzolacija na max mora da bude. Đene đene to je 6500e ugrubo nije malo,treba dobro razmisliti.Ja sam dao konrektno predloge za modele klima, ima jos članova koji ce se javiti u vezi toga šta da čini a da je najbezbolnije za dzep.

To znaci 4 klime? Da li mozda vi ili neko drugi mozda zna otprilike kolika bi to bila potrosnja struje da rade non stop i da bude podeseno na 25°
Mislim da ima ovdje dosta ljudi na forumu koji su mjerili sa smart uticnicama potrosnju pa ako se potrudis malo postavi upit za svaku od tih, mislim da ces dobiti odgovor. Nije svuda isto zbog izolacije ali mislim da ces imati bar priblizno informaciju. Ja koristim Mitsubishi i imam statistiku rada ljeto/zima ali za ove modele nemam.
Ja imam 3 invertera ovde kolega ima 5 ne vidim da je problem oko potrosnje i ugodnosti,zbog zaletanja u sobe Daikin a u ove dve vece prostorije moze da bira kvalitetnu 12ku , stim sto ima ulaganja u izolaciju...jer hoce 25c da bude,znaci uzolacija na max mora da bude. Đene đene to je 6500e ugrubo nije malo,treba dobro razmisliti.Ja sam dao konrektno predloge za modele klima, ima jos članova koji ce se javiti u vezi toga šta da čini a da je najbezbolnije za dzep.
Nije ni malo, na to jos ugradnja... Na te 4 da rade u modulaciji npr 450w je vec 1800w po satu... Uh nije ni malo. A sad opet evo ima kolega te modele pa moze reci modulacije kakve su. A sta mislis da se ubace ulow e 2 radijatori pa toplotna J serija Panasonic. Moje misljenje je svakako da sa tim netreba zuriti.

Poslednja izmena:
Nije podno grejanje radijator je a razmisljam i o TP? Stiropor 8cm i deo tavana kamena vuna ne celi tavan.
mozes neku 12-14kw TP bez problema na radijatore.
Uvek mozes kasnije da uradis podno ako nisi zadoboljan kako rade na radijatorima.

Poslednja izmena:
Da li postoji znacajna razlika u snazi izmedju Midea AG 12NXD1.wik i Breezeless modela?
Hvala
Obe klime koliko ja znam, imaju istu spoljnu jedinicu, razlika je samo u unutrašnjoj.
Dodacu samo sliku da bi vidjeli gdje se klima nalazi. Ovo je u teoriji suprotnost svim komentarima ali u praksi zaista jako ljepo radi. S obzirom da ima potrosnja moze se i prilazati po pojedinim mjesecima da je i tu zaista savrseno. Mislim da je samo upitno koja se klima uzme ali je u praksi moguce i funkcionalno je.
Pogledajte prilog 400510
Naravno da je moguće, imam isti sistem na svom spratu i bez problema ohladim 80m2, ali kad je grejanje u pitanju nema šanse :)

Ako ti ne odgovara kako radi midea extreme 12, ti bi pored gree muse uzeo omcu i obesio se. Za 9ku ti verujem da ne radi lepo, ali za 12 bas i ne, nije jasno zasto koristis I feel kada ta klima lepo radi bez toga, jedino sto nastavi da duva kada ugasi kimpresor na grejanju, ali realno za 55000 din sta da ocekujes, plus dobijes cevi, rozetnu, kabl za instalaciju, kada se savere toliko kosta vox klima, a daikin je tacno duplo skuplji.
Hajde i nekako ova 12ica, za te pare i može da prođe, ali ona devetka je takav užas od klime da je to neverovatno. Čak i ova 12ica hoće nekad da baguje pa izbaci dF na deset stepeni u plusu, iako to ne bi smelo, ali je podnošljivo jer se to ne dešava često, možda na svakih 15-20 dana. Devetka je radila dF 20 puta dnevno, bez preterivanja. Što se tiče grejanja sa 12icom, zadovoljan sam, sa hlađenjem baš i nisam jer maši zadatu temperaturu i ne reaguje kada sama na displeju pokaže 26 stepeni, a zadato je 24. Onda bi trebalo da se trudi da dostigne tu temperaturu a ne da kulira. Baš me zanima kako će sad na zimu raditi Daikin Sensira (9ka) koju sam dobio u zamenu. Znam da će i ona raditi česti defrost na temperaturama oko nule, ali to je potpuno razumljivo. Defrost na temperaturama koje su značajno u plusu je nedopustiv.

Cudno mi se ponasa Fujitsu 07 LMCE u sobi od 9 kvadrata.

1. Nema quiet opciju (fan ima 1-5 brzine i Auto)
2. S obzirom da je dobra izolacija, cesto se iskljucuje, to mi ne smeta
3. Iako je podesena na najnizu brzinu ventilatora, kad krene da duva duva jako pa kasnije pred gasenje obori brzinu..
Ta klima kao da uvek radi na autofan brzini.Resetuj daljinski izvadi baterije.Klimu isključi iz utikača neki minut pa opet vidi kako radi.

Obe klime koliko ja znam, imaju istu spoljnu jedinicu, razlika je samo u unutrašnjoj.

Naravno da je moguće, imam isti sistem na svom spratu i bez problema ohladim 80m2, ali kad je grejanje u pitanju nema šanse :)
Isti slucaj imam ja u porodici. 80m2 sprat... Ugradjena nedavno 12ka. Sada perfekt hladi a cekamo zimu 🤣🤣 ali opet se vracam na slucaj sa slike gore. Tu je 9tka ubacena i perfekt grije i hladi. Manji je nalo prostor, jos hodnik. Evo npr 12mj potrosnje. Isto Mitsubishi ugradjen.

Prilozi

• Screenshot_2023-08-15-11-51-28-520_com.google.android.apps.photos.jpg
    Screenshot_2023-08-15-11-51-28-520_com.google.android.apps.photos.jpg
    50.3 KB · Pregleda: 49
Dragi forumaši, značila bi mi pomoć oko odabira adekvatnog inverter sistema za grejanje za sprat kuće koji funkcioniše kao zaseban stan. Ne bih išao na što jeftinije nego na pouzdan sistem.
Sa leve strane do ulaza je hol, ostale 3 strane su spoljne. Ispod je stan koji se ne bi grejao, iznad je samo salonit sa padom na jednu vodu trenutno. Izolacije nema još godinu, ili dve, pa planiram desetku svuda, i na ploči ispod nekog lima koji bi zamenio salonit. Jedina dobra stvar je nova pvc stolarija sa 3 niskoemisiona stakla, koja je dosta promenila priču i leti i zimi. Lokacija je Požarevac, zime su takve kakve su. Do sad se koristio pelet i malo kvarcne, ali kako sad u kući živi samo jedna osoba, taj vid grejanja je preskup jer je kotao od 35kw.
Pozicionirao sam mesta gde jedino mogu biti klime. U kuhinji se sad tu i nalazi obična klima za hlađenje.
Tražim rešenje za grejanje, da se kotao na pelet ne koristi ili samo kad baš mora.
Imam i neke nedoumice:
  • Da li uopšte stavljati klimu u kuhinju, koja duva ka hodniku (nema vrata) ili ići sa jače dve u sobama.
  • Da li iz pozicije u dnevnoj ići npr na 18 ili je i 12 efikasno.
Bitno je da zaista greje, da bude nekih 20-21 stepeni u stanu. Bitnija mi je potrošnja nego početno ulaganje. Ili bar da bude izbalansirano. Ja živim na drugom kraju sveta, i to je samo da mi se majka greje.

Hvala unapred.
Screenshot_20230815-182318_Small Sketch.jpg

Dragi forumaši, značila bi mi pomoć oko odabira adekvatnog inverter sistema za grejanje za sprat kuće koji funkcioniše kao zaseban stan. Ne bih išao na što jeftinije nego na pouzdan sistem.
Sa leve strane do ulaza je hol, ostale 3 strane su spoljne. Ispod je stan koji se ne bi grejao, iznad je samo salonit sa padom na jednu vodu trenutno. Izolacije nema još godinu, ili dve, pa planiram desetku svuda, i na ploči ispod nekog lima koji bi zamenio salonit. Jedina dobra stvar je nova pvc stolarija sa 3 niskoemisiona stakla, koja je dosta promenila priču i leti i zimi. Lokacija je Požarevac, zime su takve kakve su. Do sad se koristio pelet i malo kvarcne, ali kako sad u kući živi samo jedna osoba, taj vid grejanja je preskup jer je kotao od 35kw.
Pozicionirao sam mesta gde jedino mogu biti klime. U kuhinji se sad tu i nalazi obična klima za hlađenje.
Tražim rešenje za grejanje, da se kotao na pelet ne koristi ili samo kad baš mora.
Imam i neke nedoumice:
  • Da li uopšte stavljati klimu u kuhinju, koja duva ka hodniku (nema vrata) ili ići sa jače dve u sobama.
Bitno je da zaista greje, da bude nekih 20-21 stepeni u stanu. Bitnija mi je potrošnja nego početno ulaganje. Ili bar da bude izbalansirano. Ja živim na drugom kraju sveta, i to je samo da mi se majka greje.

Hvala unapred.
Pogledajte prilog 400569
Ja bi ovdje maximalno isao sa dve ( kvalitetne ) 9ke, nista vise, samo eventualno mjesto kuhinje na ulaz ( 5 ) sasvim sam siguran da bi to bez problema zagrijalo. Drzati samo vrata otvorena i to je to.

Ja bi ovdje maximalno isao sa dve ( kvalitetne ) 9ke, nista vise, samo eventualno mjesto kuhinje na ulaz ( 5 ) sasvim sam siguran da bi to bez problema zagrijalo. Drzati samo vrata otvorena i to je to.
Hvala na odgovoru.

Kao što sam naveo, pozicije su tu gde jesu, iz tehničkih razloga ne mogu se menjati. Stan je nizak (2.45), i nema mesta iznad vrata, a takođe to nije spoljni zid, spoljna jedinica ne može u hol. Takođe, naravno da je veoma važno koje klime staviti. Mnogi majstori hvale one marke gde imaju rabat, ili gde im je lakše raditi, ili gde će imati posla i kasnije kad krenu kvarovi... Zato bih da čujem objektivna mišljenja na forumu. Ipak je stan trenutno slabo izolovan a treba da se greje samo s tim klimama.

Ja ti samo iz iskustva ( imam ih vise, tih klima ) da stavis, naravno ako budzet dopusta msz-ln25vgv muz-ln25vghz r32 i neces se pokajati. To je konkretno 9ka. Kultura rada, potrosnja... Uzmi samo primjer forum gdje su te klime je prazan, nemaju ljudi problema, nemaju interesa da istrasuju jel sve radi. Kolega radi sa daikin ali mi se i on zali nesto da su poceli fusariti, sad... Ovdje svakako ima puno ljudi sa dobrim iskustvom pa treba svaciji savjet poslusati. I ja sam dosta stvari ovdje naucio i cuo.
Samo da dodam, ustvari pokazem preciznost rada. Zadana 25c i drzi 25c nema odstupanja kao kod bivse Gree npr gdje je cesto i 4 stupnja bilo razlike. Modulacija na 32 je u prosjeku oko 120w a maximalno sam vidio 98w. Govorim o hladjenju sada.

Prilozi

• Screenshot_2023-08-15-15-12-20-021_mitsubishi.wifi.android.mitsubishiwifiapp.jpg
    Screenshot_2023-08-15-15-12-20-021_mitsubishi.wifi.android.mitsubishiwifiapp.jpg
    65.8 KB · Pregleda: 38
Poslednja izmena:
Imam i neke nedoumice:

Hvala unapred.
Pogledajte prilog 400569

Moja preporuka je da se ide na Daikin 12 za dnevnu, Daikin 9 za spavacu i Daikin 7 za kuhinju.
Imam isto glupav raspored za klime(dobar inace), pa isto u 70m2 imam 4 klime.
Isao bih na Diakin Sensiru kao ok soluciju, da nije preskupo, a da bude ok, da budu tihe i lepo rade.
Dakle, oznake su ftxf35, ftxf25 i ftxf20.
Mada, s obzirom da je kuhinja otvorena, mozes i tu 9ku ili ti ftxf25, ali je skuplja oko 70e, pa ti razmisli, nije nuzno.
Verujem da i svuda mozes proci sa 9kama recimo, to sada tacno da ti neko kaze sa sigurnoscu, tesko.
Svakako je pogodnost ako ima grejanje odozdo, ali takodje ima i sve spoljasnje zidove, pa bih se drzao ipak jacih uredjaja.

Naravno, ima i efikasnijih i dosta skupljih uredjaja, samo sto na 3 klime to prelazi u recimo 1000e vise za sledeci nivo uredjaja, pa jos 1000e za sledeci.

Uzeo bih u radnji koja ima i svoju ugradnju.

Sto ne bi onda isao na multi daikin, mozda je efikasnije zbog jedne spoljne?

Nikada ne treba birati multi split ako je single opcija.
Multi se uzima samo u slucaju da nema mesta za vise spoljasnjih.

Multi je manje efikasna, dosta je skuplje odrzavanje i najveca mana je sto ako dodje do problema u spoljasnjoj, ostajes skroz bez grejanja/hladjenja.
Kada izadje iz garancije, ima da te deru majstori koji se prihvate uopste da ti popravljaju multi-split.
S obzirom koliko ti cevi treba, obicno je i skuplja ugradnja.

Hvala na pomoći. Potrazicu malo sta kazu u temi TP ali sistem vazduh jer kod mene ne bi mogao voda voda

Hvala na pomoći. Potrazicu malo sta kazu u temi TP ali sistem vazduh jer kod mene ne bi mogao voda voda
I ne treba da gledas voda-voda, to je dosta skuplje, sa malim razlikama u efikasnosti, a dosta kracim vekom trajanja u poredjenju sa vazduh-voda.
Najbolje sto mozes da uradis, jeste podno grejanje sa TP vazduh-voda, sa dodatnim fan-coilovima i zavrsio si sve.
Em najekonomicnije, em najkomfornije resenje, a mana je skuplja inicijalna ugradnja, pogotovo ako se ne zida ispocetka, nego moraju da se rade novi podovi.
Sa radijatorima racunaj da ti treba samo vise rebara da bi bilo efikasno i da ne bi zahtevalo visoku temperaturu vode.
TP bih gledao uvek one koje mogu da zagreju vodu na vise stepeni i ako nikada neces na toliko grejati vodu, cisto zato sto znam da im ostaje veca rezerva.
Bolje da mi TP radi na 50% nego na 70% :)

Moja preporuka je da se ide na Daikin 12 za dnevnu, Daikin 9 za spavacu i Daikin 7 za kuhinju.
Imam isto glupav raspored za klime(dobar inace), pa isto u 70m2 imam 4 klime.
Isao bih na Diakin Sensiru kao ok soluciju, da nije preskupo, a da bude ok, da budu tihe i lepo rade.
Dakle, oznake su ftxf35, ftxf25 i ftxf20.
Mada, s obzirom da je kuhinja otvorena, mozes i tu 9ku ili ti ftxf25, ali je skuplja oko 70e, pa ti razmisli, nije nuzno.
Verujem da i svuda mozes proci sa 9kama recimo, to sada tacno da ti neko kaze sa sigurnoscu, tesko.
Svakako je pogodnost ako ima grejanje odozdo, ali takodje ima i sve spoljasnje zidove, pa bih se drzao ipak jacih uredjaja.

Naravno, ima i efikasnijih i dosta skupljih uredjaja, samo sto na 3 klime to prelazi u recimo 1000e vise za sledeci nivo uredjaja, pa jos 1000e za sledeci.

Uzeo bih u radnji koja ima i svoju ugradnju.
Hvala ti. Oko 750e je ta Daikin 12k. Ono što me zanima je to kakav bi posao radila 18 u dnevnoj a bez klime u kuhinji? Jer je ipak i ta 7 ili 9 skuplja puno od razlike 12/18.
Gree? Fujitsu?

Ja ti samo iz iskustva ( imam ih vise, tih klima ) da stavis, naravno ako budzet dopusta msz-ln25vgv muz-ln25vghz r32 i neces se pokajati. To je konkretno 9ka. Kultura rada, potrosnja... Uzmi samo primjer forum gdje su te klime je prazan, nemaju ljudi problema, nemaju interesa da istrasuju jel sve radi. Kolega radi sa daikin ali mi se i on zali nesto da su poceli fusariti, sad... Ovdje svakako ima puno ljudi sa dobrim iskustvom pa treba svaciji savjet poslusati. I ja sam dosta stvari ovdje naucio i cuo.
Samo da dodam, ustvari pokazem preciznost rada. Zadana 25c i drzi 25c nema odstupanja kao kod bivse Gree npr gdje je cesto i 4 stupnja bilo razlike. Modulacija na 32 je u prosjeku oko 120w a maximalno sam vidio 98w. Govorim o hladjenju sada.
Hvala ti. Oko 1.300e je jedna 8.5k takva, a 50e skuplja 11.5k. Ne bih baš da dam 4.000e za 3 klime, ako ima neka opcija koja će raditi posao za manje para. I grejanje mi je jedino važno, hlađenje ne.

Ja bi radije kupio strik nego ponovo Gree 😵‍💫
Hvala ti. Oko 1.300e je jedna 8.5k takva, a 50e skuplja 11.5k. Ne bih baš da dam 4.000e za 3 klime, ako ima neka opcija koja će raditi posao za manje para. I grejanje mi je jedino važno, hlađenje ne.
Uh, neznam gdje si nasao tako povoljno ili nisi ukucao dobro sto sam ti napisao. 12ka je 2300€
Ja sam ugradio prosli vikend bas jednu

Hvala ti. Oko 1.300e je jedna 8.5k takva, a 50e skuplja 11.5k. Ne bih baš da dam 4.000e za 3 klime, ako ima neka opcija koja će raditi posao za manje para. I grejanje mi je jedino važno, hla
Koliko bi izdvojio po klimi max?
Možda bih prvo raščistio s tim da li mogu sa pozicije iz dnevne i spavaće da pokriju i ostali prostor, a onda pričao o budžetu po komadu.

Pošto imamo i dalje kotao i pelet, mislio sam da, ukoliko mi iskusni ljudi potvrde da to ima smisla, probam sa 18 u dnevnoj ove zime, da vidim šta će ona uraditi. Onda da procenim za sledeću zimu šta da se radi dalje, šta ubaciti u spavaću, i da li i šta u kuhinju. Da se ne zaletim odmah. Ali svakako nisam mislio da me košta 4000e + ta priča, već dosta manje. Svakako, ako to dosta manje je nedovoljno i neće raditi posao, onda ne bih bacao pare, već bih ipak morao da uložim više, koliko je neophodno.

Ja bi se dao kladiti da nema potrebe jaca od 9tke u dnevnoj sa kvalitetnom. Iz iskustva znam ( mogu da podjelim parametre ) da poznanik grije 50m2 sa 9tkom.
Ali ok haj nek je i 12ka ali evo ti prepiske koliko je to kod Mitsubishi mala razlika. Slucajno je stigla greskom 9ka mjesto 12ke pa su me ubjedjivali da tako ostave. Nazalost na Njemackom je ali po podatcima se vidi razlika.
Da nebi bilo price u prazno evo i potroseni kw. Ok razumijem cijenu i svakako treba poslusati druge komentare i sto je jos bitnije parametere pogledati u praksi, ne na papiru.

Prilozi

• Screenshot_2023-08-15-18-43-34-467_com.google.android.gm.jpg
    Screenshot_2023-08-15-18-43-34-467_com.google.android.gm.jpg
    138.3 KB · Pregleda: 29
  • Screenshot_2023-08-15-18-52-48-317_com.google.android.apps.photos.jpg
    Screenshot_2023-08-15-18-52-48-317_com.google.android.apps.photos.jpg
    46.3 KB · Pregleda: 19
  • Screenshot_2023-08-15-18-52-44-144_com.google.android.apps.photos.jpg
    Screenshot_2023-08-15-18-52-44-144_com.google.android.apps.photos.jpg
    52.8 KB · Pregleda: 22
Poslednja izmena:
Ja bi radije kupio strik nego ponovo Gree 😵‍💫

Uh, neznam gdje si nasao tako povoljno ili nisi ukucao dobro sto sam ti napisao. 12ka je 2300€
Ja sam ugradio prosli vikend bas jednu
Pogledao na sajtu njihovom, postavicu cene sad. Nešto skuplje je na online pretrazi cena u prodavnicama. Možda nešto nisam dobro ukucao. Ponavljam, ideja o jačoj je da bih iz te dnevne zagrejalo i hodnik, kuhinju... Kontam za tu sobu od 17m2 dosta je i manja, ali da bi odatle izašlo nešto i u hodnik, pa eventualno i kuhinju. Ako to u praksi ne može, onda bih verovatno išao sa 3x9 ili 9-9-7, ili 12-9-7.Screenshot_20230816-004737_Chrome.jpg

Pogledao na sajtu njihovom, postavicu cene sad. Nešto skuplje je na online pretrazi cena u prodavnicama. Možda nešto nisam dobro ukucao. Ponavljam, ideja o jačoj je da bih iz te dnevne zagrejalo i hodnik, kuhinju... Kontam za tu sobu od 17m2 dosta je i manja, ali da bi odatle izašlo nešto i u hodnik, pa eventualno i kuhinju. Ako to u praksi ne može, onda bih verovatno išao sa 3x9 ili 9-9-7, ili 12-9-7.Pogledajte prilog 400635
De molim te ako moze taj link.

Vrh Dno