Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Nema NIKAKVU izolaciju koliko sam skapirao. Tu treba brdo energije da se greje prostor. Kad bi se bar izolovao plafon (ploča iznad) bila bi druga priča (kao kod mojih) gde bi dve 12-ce bile taman. Sem toga, za Sensiru kažu da nisko mudolira, pa nije ni velika razlika između 9 ili 12. A 12-ca ima 2kg više u spoljašnjoj 26kg vs 24kg kod devetke.

Poslednja izmena:
Vidim da se stalno piše kako multisplit klima uređaj nije dobar i da je nužno zlo, ako tobože nemamo mesta za više spiljnih jedinica.
Ja imam multisplit, grejao sam se prošle zime odlično, merio sam potrošnju i tvrdim da jedna multi sa 3 unutrašnje troši manje struje od 3 posebne inverter klime.
To ne kažem jer tako pišu svi proizvođači već jer sam izmerio, a to manje se kreće oko 10% manje struje, bude i 20% nekada ali uslovi nisu iz labaratorije da bih mogao da budem siguran 100% pa kažem da je u proseku 10% manje struje.
Da ne pričam opet da su parapetne jedinice kudikamo bolje od zidnih u svemu, počev od rada do izgleda.
Jedina zamerka je ako stavite multi sistem a hoćete da koristite samo jednu unutrašnju jedinicu, recimo ne treba vam hlađenje na ostale dve, onda nikako potrošnja nije kao na jednoj običnoj klimi.
Što se tiče toga ako se pokvari, pa jednostavno kupite spoljnu jedinicu novu i rešen problem, a neka se javi ovde kome se pokvarila, ako ga ima!

Cisto jedan info za www.mitsubishi.rs
Danas sam pokusavao da stupim u kontakt sa njima ali... Ovo je neka prevara, nemoguce da su takve cijene posto znam kako ih je tesko nabaviti ( bar u Austriji pa i Deutschland ) tako da te cijene nisu nimalo realne. 12ka je 2320€ a kod njih duplo jeftinija. Kad pokusas da kupis i da ih kontaktiras nema sanse.

Probaj na steelsoft.rs
Ovo je vec neki realniji odnos. 12ka obicna, bez hz oznake je ako sam dobro preveo nekih 1600€
Tako je i ovdje odprilike, mozda 100€ vise. Da i imaju HZ sigurno bi bila 2000€ mozda i vise tako da je to tu negdje. Sto bi nas narod rekao previse dobro da bi bilo istinito.

Screenshot_2023-08-16-20-11-33-750_com.coolkit.jpgEvo kako radi po ovim vrucinama. Ovih dana je bas vruce bilo tako da npr juce je radila od 12 ( kad su se djeca probudila ) pa do blize 20h
potrosnja 1.86kw danas je krace radila pa je i manje. Ali u sustini nisam vidio da je presla jos 2kw na hladjenju. Na sve tri klime koje imam online. Ne samo zbog potrosnje nego i nacina rada koji je savrsen, zaista radije i na rate ali velika je razlika na ostale kako radi.

Imas Hokkaido HFIU 350Z za ~70k dinara parapetnu inverter klimu
Imas i podplafonske uredjaje, ali mislim da ih nema ispod 90k dinara, ali je u pitanju 18ica za tih 90k dinara.

Imas nekog iskustva sa tim HOKKAIDO parapetnim klimama? kako ti deluju na "papiru" specifikacije?

Ovo je vec neki realniji odnos. 12ka obicna, bez hz oznake je ako sam dobro preveo nekih 1600€
Tako je i ovdje odprilike, mozda 100€ vise. Da i imaju HZ sigurno bi bila 2000€ mozda i vise tako da je to tu negdje. Sto bi nas narod rekao previse dobro da bi bilo istinito.
Idi na Daikin,jeftinije a radice posao,posveti se izolaciji i bice sve ok

Idi na Daikin,jeftinije a radice posao,posveti se izolaciji i bice sve ok
Ja sam rijesio problem sa klimama, nego kad sam vido da je na onom sajtu 1100€ uzeo bi jos jednu pa neka se nadje. Ali kao sto rekoh nije bilo realno. Ali evo jedan predlog, neznam koliko je stara ali kod mame ima SYSPLIT WALL EDGE 12 EVO HP Q ( meni nepoznata maraka ) i mogu vam reci da jako, jako fino radi. Takodje fino modulira, tiha jako i nema zaletavanja. Neznam scop koji je, nisam istrazivao.

Pozdrav, interesuje me koju jacinu klime izabrati za hladjenje i dogrevanje dnevne sobe sa trpezarijom i kuhinjom?
Naglasio bih da stan ima odlicnu izolaciju, a dnevni boravak sa kuhinjom i trpezarijom ima 32 m2. Dok deo prema spavacim sobama pretpostavljam da necu moci da hladim i grejem sa 1 klimom. Bilo bi odlično kada bi se pored dnevne uspela hladiti i grejati mala spavaca soba u koju se ulazi iz dnevne, a ona ima 9,5 m2.
Budzet do 850e. Hvala.

Prilozi

• 20230713_091037.jpg
    20230713_091037.jpg
    116.3 KB · Pregleda: 66
Мој стан сличне конфигурације, такође лепо ушушкан и изолован на првом спрату, се хлади и догрева без проблема са једном старом минијатурном Самсунг 12-цом без инвертера. Дневна гледа на југу, тако да ми је спаваћа у природном хладу (отприлике као просторије 5 и 6 код тебе). Како ти је оријентисан стан? Ако су собе 5 и 6 под сунцем цело поподне онда ће ти можда (или вероватно) требати још једна клима у соби 6. Угради једну ту где си планирао, па ако ти буде неопходно још једну за тај део стана. Спаваћа (7) ће се лагано грејати и хладити док год су отворена врата ка дневној.

Едит: Превидео сам орман у ходнику, он ће додатно да смањи проток ка 5 и 6.

Poslednja izmena:
Мој стан сличне конфигурације, такође лепо ушушкан и изолован на првом спрату, се хлади и догрева без проблема са једном старом минијатурном Самсунг 12-цом без инвертера. Дневна гледа на југу, тако да ми је спаваћа у природном хладу (отприлике као просторије 5 и 6 код тебе). Како ти је оријентисан стан? Ако су собе 5 и 6 под сунцем цело поподне онда ће ти можда (или вероватно) требати још једна клима у соби 6. Угради једну ту где си планирао, па ако ти буде неопходно још једну за тај део стана. Спаваћа (7) ће се лагано грејати и хладити док год су отворена врата ка дневној.

Едит: Превидео сам орман у ходнику, он ће додатно да смањи проток ка 5 и 6.
Dnevna soba i ta mala spavaca mi je juzno orijentisana, tako da imam sunca od 10h do mraka bukvalno. Mislim da bi 12tica mogla da zavrsi posao hladjenja i grejanja dnevne, trpezarije, kuhinje, i te male spavace. Taj orman mi pravi problem i nece moci vazduh da ide ka spavacim sobama 5 i 6, tako da mislim da bi i tamo negde trebalo smestiti neku 12btu klimu, a spavace sobe i taj hodnik tamo su mi severno orijentisani i tamo uopste nema sunca preko dana, jedino ga ima ujutru do nekih 9 sati.

Значи као код мене. велика шанса да ћеш моћи и са једном да прођеш, пробај уосталом, лако ћеш додати још једну. За дневну гледај 12, са 18 ћеш само правити велику промају, а неће пуно помоћи за 5 и 6. За конкретне моделе ће се већ неко јавити. ;)

Ne patim da mi klima ima wifi i slicno. Bilo bi od pomoci neka preporuka, jer gledao sam sve i svasta i vise nisam pametan sta da izaberem. Neko kaze fujitsu ne valja, neko kaze kinezi ne valjaju, vise stvarno nisam pametan sta da uzmem. Ali iskreno od proizvođača gledao sam samo LG, Mistubishi, Fujitsu, Midea, Gree, Daikin. Ostale brendove nisam gledao.

Ovde se najčešće spominju:
Vivax REWI
Midea WIK ili Brazeless (u Brazeless modu slabo duva, dakle samo za jednu prostoriju)
Gree Amber Comfort
Daikin FTXC35C (Sensira) ili FTXF
Fujitsu 12KMCC (KMCE)

Ne patim da mi klima ima wifi i slicno. Bilo bi od pomoci neka preporuka, jer gledao sam sve i svasta i vise nisam pametan sta da izaberem. Neko kaze fujitsu ne valja, neko kaze kinezi ne valjaju, vise stvarno nisam pametan sta da uzmem. Ali iskreno od proizvođača gledao sam samo LG, Mistubishi, Fujitsu, Midea, Gree, Daikin. Ostale brendove nisam gledao.
Stefane ako se vratis malo unazad i procitas vise postova vidjeces sa kojim modelima su ljudi nezadovoljni i koji je razlog. Isto tako, kada se preporuci nekakav uredjaj sa kojim ljudi imaju jako dobro iskustvo onda je puno para... Trazi se jeftiniji uredjaj i nakon dosta predloga covjek se izgubi sta dalje... Ovaj uredjaj nije dobar zbog ovoga, onaj zbog onoga itd... Ja sam jedan od tipicnih primjera koji sa iskustvom sam pogresio i skoro pa godinu dana sam se borio da ispravim gresku. Prema tome, ima nas dosta ovdje koji smo se pokajali zbog izbora modela i isto tako dosta dobrih ljudi koji su iskreni i voljni pomoci, pa ti je moj savjet, poslusaj ljude koji su zadovoljni klimama

Pozdrav, interesuje me koju jacinu klime izabrati za hladjenje i dogrevanje dnevne sobe sa trpezarijom i kuhinjom?
Naglasio bih da stan ima odlicnu izolaciju, a dnevni boravak sa kuhinjom i trpezarijom ima 32 m2. Dok deo prema spavacim sobama pretpostavljam da necu moci da hladim i grejem sa 1 klimom. Bilo bi odlično kada bi se pored dnevne uspela hladiti i grejati mala spavaca soba u koju se ulazi iz dnevne, a ona ima 9,5 m2.
Budzet do 850e. Hvala.
Moja preporuka je Gree GWH09YD-S6DBA2A, daje vise od 95% 12ica, 5kW na hladjenju, 5.5kW max na grejanju, ima jak izduv da pokrije ceo stan, radi od -30-54c, a najbitnije je sto daje jako dosta na minusima sa svojom spoljasnjom jedinicom od 45kg.
Sada je na popustu sa 130k dianra na ~95k dinara, pa zato mislim da je super ponuda.
Ja imam te 4 12ice i sabijaju kako rade, jedna pokriva i do 80m2, a 9ka i 12ica dele istu spoljasnju jedinicu, samo je softverski malo slabija.

Kupio sam Amber Premium GWH12YD-S6DBA2A, sjutra dolaze ovlasceni monteri odakle sam kupio klimu. Koliko sam shvatio unutrasnja jedinica 15cm od zida i plafona. Jedinice idu ledja o ledja, znaci 3 metra motanja cjevne instalacije iza spoljne jedinice. Spoljna jedinica pola metra od pocetka krova. Vakuum pumpom izvlacenje vazduha i svaka cijev posebna izolacija. Je li to korektno tako? Da ih odma ispratim kuci ako budu negodovali :)

Poslednja izmena:
Kupio sam Amber Premium GWH12YD-S6DBA2A, sjutra dolaze ovlasceni monteri odakle sam kupio klimu. Koliko sam shvatio unutrasnja jedinica 15cm od zida i plafona. Jedinice idu ledja o ledja, znaci 3 metra motanja cjevne instalacije iza spoljne jedinice. Spoljna jedinica pola metra od pocetka krova. Vakuum pumpom izvlacenje vazduha i svaka cijev posebna izolacija. Je li to korektno tako? Da ih odma ispratim kuci ako budu negodovali :)
Tako je, još da se montiraju gumeni amortizeri između nosača i spoljne jedinice.

Za tu klimu im trazi nosace klime za 24ku.

Bice zima interesantna, dosta novih korisnika 🤣🤣🤣

Moja preporuka je Gree GWH09YD-S6DBA2A, daje vise od 95% 12ica, 5kW na hladjenju, 5.5kW max na grejanju, ima jak izduv da pokrije ceo stan, radi od -30-54c, a najbitnije je sto daje jako dosta na minusima sa svojom spoljasnjom jedinicom od 45kg.
Sada je na popustu sa 130k dianra na ~95k dinara, pa zato mislim da je super ponuda.
Ja imam te 4 12ice i sabijaju kako rade, jedna pokriva i do 80m2, a 9ka i 12ica dele istu spoljasnju jedinicu, samo je softverski malo slabija.
Sećam se da su je nahvalili Skandinavci na testu. Nego koliko nisko ide u hlađenju i grejanju?
PS: vidim da na jednom mestu ima za 86k

Na hladjenju 12 ide ispod 100W, a na grejanju ide do 400W, ali ne znam kada joj rade grejaci.

Kod mene na Amber 12 nema gumenih "nogica" ali nema ni vibracija, Fjitsu 07LMCE sa gumenim nogicama daleko vise bruji. Druga klasa skroz.

Nazad
Vrh Dno