Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Meni uopste neizbacuje da ima ta klima. Zato sam trazio direkt link da udjem direkt na taj model. Izbacuje ali ne konkretno taj modewww.mitsubishi.rs/MSZ-LN25VGVMUZ-LN25VGHZ.htm

Meni uopste neizbacuje da ima ta klima. Zato sam trazio direkt link da udjem direkt na taj model. Izbacuje ali ne konkretno taj model.

To nikako nije je tacno.
Ali je tema podlozna da jako ode u sirinu jer ne moze ukratko samo tako da se kaze.
Koliko ja znam TP bez podnog ko god he stavio zaje*ao se,šta ce ti takva prica ako nemas podno,ne vidim razliku na plin radijatori i TP radijatori ako je do toga!?
mitsubishi.rs

Ali na šta dati pare? I da li dve klime mogu da rade posao na rasporedu koji sam priložio.
Srusio bih zid i spojio dnevnu i trpezariju,u sobu manja klima u kupatilo pomocno grejno telo,nisu velike kvadrature,možes da biraš šta poželis od klima uređaja.

Koliko ja znam TP bez podnog ko god he stavio zaje*ao se,šta ce ti takva prica ako nemas podno,ne vidim razliku na plin radijatori i TP radijatori ako je do toga!?

Srusio bih zid i spojio dnevnu i trpezariju,u sobu manja klima u kupatilo pomocno grejno telo,nisu velike kvadrature,možes da biraš šta poželis od klima uređaja.
Rušenje zida nije opcija. Stan je renoviran pre godinu i po kompletno, uloženo je dosta. Majka nije želela da spaja kuhinju sa dnevnom i tako je ostalo. Dakle iz ove 3 pozicije napraviti rešenje. Da li može bez klime u kuhinji ili ne?

mitsubishi.rs

Ali na šta dati pare? I da li dve klime mogu da rade posao na rasporedu koji sam priložio.
Na tim pozicijama koje si označio dve klime Fujitsu KGTE12 A+++ na grejanju i hlađenju.Cena po klimi oko 108k.U spavaću sobu Daikin 09 ili 12 Btu.

Pa ja koristim tp+radijatori vec godinama.
A i 90% ljudi koje poznajem i greju se sa tp, koriste tu kombinaciju sa radijatorima i niko nije rekao da je *****.
Nikako ne mislim da je bolje od podnog, ali je svakako dobra kombinacija.

Na tim pozicijama koje si označio dve klime Fujitsu KGTE12 A+++ na grejanju i hlađenju.Cena po klimi oko 108k.U spavaću sobu Daikin 09 ili 12 Btu.
Hmm... Nije mi ovo baš jasno. Ja sam označio 3 pozicije. Ima li neko ideju može li se svesti na dve pozicije a da radi posao, ako ne bude klima u kuhinji.
Daikin Sensira FTXC35C/RXC35C 12 je 77.000
Fujitsu KGTE 12 je 108.000
Razlika u ceni je baš velika, a obe su preporučene. Kakva bi razlika bila u praksi?

Taj sajt je obična prevara. Pisali ljudi ovde.
Ja sam poslao upit, bas me interesuje posto je nemoguce niska cijena. Samo da napomenem da sam ja duplo platio a preko posla sam dobio jednu za 1700€ ali bila je nabvna u toj firmi koja je meni ustupila.
Ako su ove cijene tacne onda nema razmisljanja koji model.
Takodje iako nisam majstor za grijanja ali posto radim sa strujom i eletronikom cesto sam sa razno raznim majstorima pa i za grijanja. Sto se tice TP svi su rekli bjezi od toga. Radi, ok je to ali... Zato ipak ako vec nema podno onda ulow-e2. To sam vidjao vise puta i svi su jako zadovoljni. Ali opet kao sto rekoh nisam strucan po tome pa...
Hmm... Nije mi ovo baš jasno. Ja sam označio 3 pozicije. Ima li neko ideju može li se svesti na dve pozicije a da radi posao, ako ne bude klima u kuhinji.
Razlika u ceni je baš velika, a obe su preporučene. Kakva bi razlika bila u praksi?
Pa sto nebi isao sa dve pa ako nije dovoljno uzmes jos jednu. U medju vremenu trazi parametre rada tih klima. Ja imam za Mitsubishi konkretno ali ne i za daikin. Meni isto smeta svaka dlaka, mrzim kad se pokrene pa gas dok nepostigne temp pa onda kao modulira. Kod ove toga nema. Svakako nemoj da se zaljeces.
A i 90% ljudi koje poznajem i greju se sa tp, koriste tu kombinaciju sa radijatorima i niko nije rekao da je *****.
Imas li konkretne informacije?
Potrosnja kw, temp u kuci, modulacija itd. Znaci neke parametre mjerenja koje bi mogao ovdje postaviti kako bi se i ostali uvjerili. Jer vecinom svi nesto tvrde ali vrlo malo ljudi iznese statistiku mjerenja...

Poslednja izmena:
Ta klima kao da uvek radi na autofan brzini.Resetuj daljinski izvadi baterije.Klimu isključi iz utikača neki minut pa opet vidi kako radi.
Resetovao daljinski i iscupao iz struje. Sad cu da je pustim na auto i da radi nekoliko dana na 25-26c, pa cemo videti.

Ja sam poslao upit, bas me interesuje posto je nemoguce niska cijena. Samo da napomenem da sam ja duplo platio a preko posla sam dobio jednu za 1700€ ali bila je nabvna u toj firmi koja je meni ustupila.
Ako su ove cijene tacne onda nema razmisljanja koji model.
Takodje iako nisam majstor za grijanja ali posto radim sa strujom i eletronikom cesto sam sa razno raznim majstorima pa i za grijanja. Sto se tice TP svi su rekli bjezi od toga. Radi, ok je to ali... Zato ipak ako vec nema podno onda ulow-e2. To sam vidjao vise puta i svi su jako zadovoljni. Ali opet kao sto rekoh nisam strucan po tome pa...

Pa sto nebi isao sa dve pa ako nije dovoljno uzmes jos jednu. U medju vremenu trazi parametre rada tih klima. Ja imam za Mitsubishi konkretno ali ne i za daikin. Meni isto smeta svaka dlaka, mrzim kad se pokrene pa gas dok nepostigne temp pa onda kao modulira. Kod ove toga nema. Svakako nemoj da se zaljeces.

Potrosnja kw, temp u kuci, modulacija itd. Znaci neke parametre mjerenja koje bi mogao ovdje postaviti kako bi se i ostali uvjerili. Jer vecinom svi nesto tvrde ali vrlo malo ljudi iznese statistiku mjerenja...
Ja sam potpuni laik, prvi put sad imam potrebu da se informišem. Tako bih i radio, ali imam prepreku u odabiru da li 9 12 ili 18 u dnevnu sobu. Ako bi recimo 18 radila posao da posle ne moram u kuhinju ni stavljati, onda bih išao na 18, ali ako to ne radi, vec mora biti sve tri pozicije, mozda ne bih stavio 18 vec 12 ili 9 u dnevnu.

Da li moze malo jos informacija koliko grejete povrsina koja je TP i koliko mesecno struje samo za TP?

Puno vise stvari pisano na jednom umirucem forumu, a i na ovome u temi o tp ima nesto.

Puno vise stvari pisano na jednom umirucem forumu, a i na ovome u temi o tp ima nesto.
Sve je to ok, ljudi pisu ali ne postave tacene parametre. Tako da se masovno ljudi zbune. Po meni kada bi postavili kw po mjesecu, unutrasnju temp i oscilacije od zadate temp pa se moze usporediti, ovako ljudi dodju po savjet i samo se zbune.

Kazi koji te parametri zanimaju, pa da nastavimo u odgovarajućoj temi.
Potrosnje ukupne imam za svaku sezonu, u prvim godinama i po mesecima, temperature vode u sistemu i one u prostoru, nekad sam pisao i spoljne temperature.
Pa ako ne stignem danas, sutra ti u toku dana napisem sve od toga sto te zanima a ja imam ubelezeno.
Ugrubo je za 130mkv, potrosnja 2200-2400 kWh po sezoni, za zeljenu temperaturu 22.5C°

• Like
Reagovanja: Ira
Moj komentar je bio opsirno ne samo za tebe konkretno vec uopsteno kad neko nesto savjetuje da iznese i podatke. A kad si vec to napisao kazi mi dali se radi o kuci ili stanu, takodje koliko m2 grijes?

Pa ja ti rekoh da sve vec postoji i moze se procitati online, ali mi se cini da ne citas pazljivo sta sam napisao.
Sve ostalo na odgovarajucoj temi koga zanima, ne na ovoj.

Ja sam potpuni laik, prvi put sad imam potrebu da se informišem. Tako bih i radio, ali imam prepreku u odabiru da li 9 12 ili 18 u dnevnu sobu. Ako bi recimo 18 radila posao da posle ne moram u kuhinju ni stavljati, onda bih išao na 18, ali ako to ne radi, vec mora biti sve tri pozicije, mozda ne bih stavio 18 vec 12 ili 9 u dnevnu.
Reloh ti ja, ne mogu 2 klime zbog rasporeda.
Uzmi Daikin Sensiru 12, 9 i 7 i ne brini brigu.
Mali je stan, slabo sta ce dobiti nekim skupljim klimama.
Od Gree ti ne bih preporucio nista ispod Amber Comfort, a njom mozes da zamenis samo ovu u dnevnoj, mada bih ja za kevu radije birao Daikin, jer prednosti koje ima Amber nece koristiti.

TP bez podnog je teski hendikep.

Reloh ti ja, ne mogu 2 klime zbog rasporeda.
Uzmi Daikin Sensiru 12, 9 i 7 i ne brini brigu.
Mali je stan, slabo sta ce dobiti nekim skupljim klimama.
Od Gree ti ne bih preporucio nista ispod Amber Comfort, a njom mozes da zamenis samo ovu u dnevnoj, mada bih ja za kevu radije birao Daikin, jer prednosti koje ima Amber nece koristiti.
Jasno. Hvala ti.
Možeš li mi pojasniti zašto ne 12-12-9 recimo, jer je cena slična?
Takođe, razlika između:
Daikin Sensira FTXC35 (78.000) i
Fujitsu LMCE (75.000)
ako govorimo o primarnom zadatku grejanja.
Rekao si sledeći rang (za 50% skuplje) ne bi doneo puno za te kvadrature prostorija, ali eto neko hvali Fujitsu KGTA (112.000), pa kontam vredi li ići na taj level?

Ima razlike između ova dva modela.Daikin je ulazni model KGTE je najbolji model iz nove ponude idu ovako KP,KM/KETA, i zatim KG.Kod Daikin modela je ulazni model Sensira za koju se zanimaš pa onda Comfora zatim Perfera itd. FTXC35C/RXC35C ima energetski razred A++ na hlađenju i samo A+ na grejanju.KGTE12 A+++ na grejanju i hlađenju znači da je štedljivija klima KGTE.Kod KG modela možeš da podesiš temperaturu u pola stepena na primer 23,5 zatim ima podešavanje vertikalnih usmerivača vazduha preko daljinskog upravljača.KG ima Human Sensor koji prati da li ima osoba u prostoriji i tako koriguje temperaturu a može i da se isključi.KG ima veće odvlaživanje prilikom hlađenja nego Sensira.Sve u svemu kompletno bolji uređaj nego Sensira.Posebno zbog A+++ na grejanju.Kod klima Japanskih proizvođača koliko više platiš više i dobiješ dok je kod Kineskih proizvođača ta linija manje više nejasna ponekad i zbog nedostatka tehničke dokumentacije teže je uporediti modele.Kod Japanaca je sve transparentno i na uvid.Što se tiče modulacije i kulture rada oba modela Daikin i Fujitsu pokazali su se odlično.

Poslednja izmena:
Jasno. Hvala ti.
Možeš li mi pojasniti zašto ne 12-12-9 recimo, jer je cena slična?
Takođe, razlika između:
Daikin Sensira FTXC35 (78.000) i
Fujitsu LMCE (75.000)
ako govorimo o primarnom zadatku grejanja.
Rekao si sledeći rang (za 50% skuplje) ne bi doneo puno za te kvadrature prostorija, ali eto neko hvali Fujitsu KGTA (112.000), pa kontam vredi li ići na taj level?
Mislim da 78k i 112k u tvom slucaju u tim malim kvadraturama ne bi trebalo da bude benefit nego bacanje para.

Ima razlike između ova dva modela.Daikin je ulazni model KGTE je najbolji model iz nove ponude idu ovako KP,KM/KETA, i zatim KG.Kod Daikin modela je ulazni model Sensira za koju se zanimaš pa onda Comfora zatim Perfera itd. FTXC35C/RXC35C ima energetski razred A++ na hlađenju i samo A+ na grejanju.KGTE12 A+++ na grejanju i hlađenju znači da je štedljivija klima KGTE.Kod KG modela možeš da podesiš temperaturu u pola stepena na primer 23,5 zatim ima podešavanje vertikalnih usmerivača vazduha preko daljinskog upravljača.KG ima Human Sensor koji prati da li ima osoba u prostoriji i tako koriguje temperaturu a može i da se isključi.KG ima veće odvlaživanje prilikom hlađenja nego Sensira.Sve u svemu kompletno bolji uređaj nego Sensira.Posebno zbog A+++ na grejanju.Kod klima Japanskih proizvođača koliko više platiš više i dobiješ dok je kod Kineskih proizvođača ta linija manje više nejasna ponekad i zbog nedostatka tehničke dokumentacije teže je uporediti modele.Kod Japanaca je sve transparentno i na uvid.Što se tiče modulacije i kulture rada oba modela Daikin i Fujitsu pokazali su se odlično.
Da, razumem. Ali kad si već tu na temi, zašto onda ne Fujitsu LMCE koja je oko 75.000 dinara. Ona ne A+ na oba režima. Koliko u praksi na mojoj konkretnoj kvadraturi ta razlika treba da se oseti na potrošnji? A+ i A+++ ako za te tri klime platim 1000e više samo zbog potrošnje (jer mene ne zanimaju fensi opcije na daljinskom nego da se žena ogreje zimi)?

Da, razumem. Ali kad si već tu na temi, zašto onda ne Fujitsu LMCE koja je oko 75.000 dinara. Ona ne A+ na oba režima. Koliko u praksi na mojoj konkretnoj kvadraturi ta razlika treba da se oseti na potrošnji? A+ i A+++ ako za te tri klime platim 1000e više samo zbog potrošnje (jer mene ne zanimaju fensi opcije na daljinskom nego da se žena ogreje zimi)?
Udjes u postove doticnog clana i vidis da osim preporuka Fujitsu klima, nema nikakvog sadrzaja na ovom forumu i to ti govori dovoljno o svemu sto te zanima.

Tih 1000e ces vratiti kada ti klime crknu za recimo 15 godina, pa kupis sledece i ako na sledecim dobijes jedno 700e popusta.
Ako ne crknu, onda ti deca mozda docekaju tu ustedu kada se neki zid urusi, pa stave noviju izolaciju.

Posto si sam pitao za Gree, Gree Amber ti ima A+++ na hladjenju i grejanju, ne moras da kupis klimu od 1000e da bi to dobio.
Ali ta klima ima bas te gluposti koje tebi mogu samo da smetaju kasnije, el. pomeranje krilaca, wi-fi, trt, mrt...100 djakonija koje posle ti moras da izucavas i preko video poziva majci objasnjavas kako da iskljuci kada slucajno nesto zezne...zato i kazem, Daikin ti je najveci brend za invertere na svetu i sa Mitsubishijem najjace ime u svetu klimatizacije, pouzdanije od toga tesko da mozes, mozes samo da biras neki Mitsu ili Daikin za te pare.
Nije ni Fujitsu los, ali prosto sveukupno nisu na nivou ova 2 brenda. Kod nas su popularni zato sto je firma iz Japana, a niska je cena.
Sve sto ne krece sa K u nazivu kod Fujitsua su jako stari modeli(preko 10 godina) sa starim R410 gasom umesto sa novijim R32 gasom(koji je Daikin izumeo i posle podelio patente javno) koji Daikin koristi od 2012. godine i Mitsu od ja mislim 2015. godine, a Fujitsu valjda od 2018. ako se dobro secam.

Na kraju da znas, jako su male razlike u potrosnji klima uredjaja, najvece razlike dobijas razlicitom izolacijom i stolarijom.

mitsubishi.rs

Ako ćeš Daikin, stavi dve 12-ce, u dnevnu i kuhinju (u kuhinji na fiksnu brzinu da dobacuje do hodnika i WC-a, to je 20kvm) i 9-ku u spavaću, jer je mala soba za 12-cu. Sem ako nema neko da se javi da je stavio 12-cu Sensiru u 12kvm da javi da li radi ili se pali-gasi. Isti savet važi za ostale japance, semšto bih u kuhinju stavio isključivo Mitsubishi ili Daikin zbog mogućnosti fiksnog duvanja, jer Fujitsu kad postigne temp smanji brzinu ventilatora, i onda bi grejao samo kuhinjicu

Ih, 2 ili 3 12ice u 50ak kvadrata? :) Pa to bi bio overkill i da stavi samo 2 12ice, bez trece klime, da ima bolji raspored.
Zena sama zivi, kapiram da ni ne zatvara vrata, to ce sve pasivno na kraju malo i da se pomesa.

Vrh Dno