Da, razumem. Ali kad si već tu na temi, zašto onda ne Fujitsu LMCE koja je oko 75.000 dinara. Ona ne A+ na oba režima. Koliko u praksi na mojoj konkretnoj kvadraturi ta razlika treba da se oseti na potrošnji? A+ i A+++ ako za te tri klime platim 1000e više samo zbog potrošnje (jer mene ne zanimaju fensi opcije na daljinskom nego da se žena ogreje zimi)?
Udjes u postove doticnog clana i vidis da osim preporuka Fujitsu klima, nema nikakvog sadrzaja na ovom forumu i to ti govori dovoljno o svemu sto te zanima.
Tih 1000e ces vratiti kada ti klime crknu za recimo 15 godina, pa kupis sledece i ako na sledecim dobijes jedno 700e popusta.
Ako ne crknu, onda ti deca mozda docekaju tu ustedu kada se neki zid urusi, pa stave noviju izolaciju.
Posto si sam pitao za Gree, Gree Amber ti ima A+++ na hladjenju i grejanju, ne moras da kupis klimu od 1000e da bi to dobio.
Ali ta klima ima bas te gluposti koje tebi mogu samo da smetaju kasnije, el. pomeranje krilaca, wi-fi, trt, mrt...100 djakonija koje posle ti moras da izucavas i preko video poziva majci objasnjavas kako da iskljuci kada slucajno nesto zezne...zato i kazem, Daikin ti je najveci brend za invertere na svetu i sa Mitsubishijem najjace ime u svetu klimatizacije, pouzdanije od toga tesko da mozes, mozes samo da biras neki Mitsu ili Daikin za te pare.
Nije ni Fujitsu los, ali prosto sveukupno nisu na nivou ova 2 brenda. Kod nas su popularni zato sto je firma iz Japana, a niska je cena.
Sve sto ne krece sa K u nazivu kod Fujitsua su jako stari modeli(preko 10 godina) sa starim R410 gasom umesto sa novijim R32 gasom(koji je Daikin izumeo i posle podelio patente javno) koji Daikin koristi od 2012. godine i Mitsu od ja mislim 2015. godine, a Fujitsu valjda od 2018. ako se dobro secam.
Na kraju da znas, jako su male razlike u potrosnji klima uredjaja, najvece razlike dobijas razlicitom izolacijom i stolarijom.