Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Pozdrav. Poslednjih dana čitam o inverter klimama i sto vise čitam manje znam, tj zbunjen sam sta izabrati. Primarna namena bi bila za grejanje. Stan je mali i vrlo dobro izolovan, prehodnih godina smo se grejali na tzv norveški radijator od 1 kwh koji je naravno radio non stop i nismo imali problema sa temperaturom (oko 23 do 25). Koju bi klimu preporučili za 37 metara kvadratni? Grejao bih sve sobe ako moze, mada ako je taj jedan radijatorcic uspevao svih ovih godina trebala bi i klima da izgura to. Ja sam mislio neku 12ticu. Koju marku preporučujete? O budžetu nisam razmišljao ali ne bih bespotrebno da bacim veću svotu novca ako ne moram, ali takodje bih platio više a da budem siguran da će to da greje kako treba. Skica stana je u prilogu. Hvala na pomociPogledajte prilog 399938
prelistaj zadnjih 5 strana, vidi sta su ljudi pisali tj predlagali.. stavi na papir koja ti je najbolja. jer za +5000din uvek ide bolja

prelistaj zadnjih 5 strana, vidi sta su ljudi pisali tj predlagali.. stavi na papir koja ti je najbolja. jer za +5000din uvek ide bolja
Iscito sam ja sve vise puta :) Resio sam da uzmem ovu klimu: LG AB12BK pa ako neko ima iskustva da podeli da li je OK. Hisens se cini primamljiv na papiru, ali posle citanja foruma o muci sa pogresnom temperaturom odustao sam od njega. Zadnje sto mi treba je da se ubedjujem sa klimom koja je temperatura u sobi.
Druga stvar koju sam primetio da su jeftinije klime na papiru efikasnije ili se tako prikazuju u odnosu na mnogo skuplje klime i da mogu da greju do veceg minusa tipa minus 22 dok neke skuplje do minus 15, tu mi nesto ne stima. Neko laze ili prikazuje brojke kako ko hoce?
Bilo bi malcice bolje ako je izvodivo da ide klima lijevo na lijevi zid. Neka dobra 12ka to moze grijati uredno i jeftino ako imas dobru izolaciju. neka se iskusniji jave sa savjetima za model.
Nazalost na levo ne moze tu je kuhinja :(

Ako si iščitao više puta onda bi trebalo da ti je jasno šta je dobro a šta ne, ali te razumijem potpuno jer budžet je taj koji uvijek diktira igru.

Ne mogu edit. Prerano sam se radovao da su muke sa biranjem klime gotove. Posle citanja specifikacije ponovo ova klima greje samo do -10 https://www.lg.com/rs/klima-uredaji/lg-ab12bk
E to je isto stvar sto mi je nejasna, kao hisens i gree ladno do minus 25 a lg nesposoban da to napravi?

Iscito sam ja sve vise puta :) Resio sam da uzmem ovu klimu: LG AB12BK pa ako neko ima iskustva da podeli da li je OK. Hisens se cini primamljiv na papiru, ali posle citanja foruma o muci sa pogresnom temperaturom odustao sam od njega. Zadnje sto mi treba je da se ubedjujem sa klimom koja je temperatura u sobi.
Druga stvar koju sam primetio da su jeftinije klime na papiru efikasnije ili se tako prikazuju u odnosu na mnogo skuplje klime i da mogu da greju do veceg minusa tipa minus 22 dok neke skuplje do minus 15, tu mi nesto ne stima. Neko laze ili prikazuje brojke kako ko hoce?

Nazalost na levo ne moze tu je kuhinja :(
Kod Hisense-a u prelaznom preiodu treba staviti temparaturu za 2 broja manje nego sto zelis u prelaznom periodu.

A zimi greje bez problema? Ne luduje sa temperaturom?

Da li neko pouzdano zna na koji način aplikacija dobija podatke o vanjskoj temperaturi?
Da je sa senzora na vanjskoj jedinici - nije, jer temp. se prikazuje i kada su klime isključene sa napajanja. Također, ne bih rekao ni da uzima podatke sa najbliže meteorološke stanice, jer se vrijednosti redovno razlikuju po nekoliko stepeni (temp. na aplikaciji je niža od ove sa meteorološke stanice, što je i logično jer se klima nalazi u znatno manje osunčanom dijelu grada nego što je dio u kojem je smještena met. stanica).
Volio bih da mi neko logično pojasni kako je ovo riješeno.

Poštovani,
Potrebna mi je inverter klima za grejanje i hlađenje (hlađenje nije prioritet) prostorije od 40m2, dobro izolovanog, dobra stolarija.
Imam u ponudi Hisense Energy Pro 18K i GREE Muse Profi Inverter 18k.
Na papiru bolje performanse za manje novca ima Hisense npr. navedeno je da u grejanju prosečno troši oko 800W/h (ne znam koliko je to realno?) dok istovremeno GREE "vuče" do 1410W/h...
Lokalni distributer i ujedno serviser Gree Muse preporučuje jer ih je ugradio na stotine, i zaista se fenomenalno pokazale poslednjih nekoliko godina (nema učestalih kvarova, svaki problem se brzo otklanja i Gree ne pravi problem oko reklamacije, tako da sve u svemu on tvrdi da nije greška uzeti tako nešto).
Sa Hisense radi od skoro, kažu da serija Energy Pro nije loša, a ja sam skeptik po pitanju te potrošnje :unsure:
Takođe, posavetovan sam da je 18k možda malo i nepotrebno za taj protstor (U fazonu, i 12k bi završila posao).

Tih 40m2 grejalo bi se 10-12h dnevno (samo danju), do 22C. Koliko bi mogao očekivati realnu mesečnu potrošnju sa takvim uređajem kao što je Energy Pro?

Treba sa greje i nocu,zbog jeftinije struje,i zbog hlađenja zidova,ako ti u uvece pretoplo smanji temp

Jel tih 40 kvadrata izjedno ili više prostorija i koliki je budžet za klimu?

Izgleda da "majstori" imaju dobar procenat na gree muse.

Bezi od nje.

Uzmi 18k btu ako ces samo danju da grejes.

@Red Zmaja

Imaju i Japanci klime koje idu i do -30c, samo kostaju po 2500-3000e za 12icu i isto imaju grejace kompresora i grejace tacne.
Kod nas nema, jer su to obicno nordic modeli i nema potrebe za tim kod nas.
Ako pogledas razliku u ceni Amber Ultra(Nordic model) i Amber Comfort, tu vidis da su cene obicno duple.
Te sto idu do 20 i 22c, obicno imaju grejac tacne, sto im omogucava da efikasnije odledjuju i budu sigurne od skupljanja leda na vecim minusima. Imas sve te modele i bez toga, ali kod nas uvoze klime sa tim. Opet, to su zagarqntocane temperature i do odredjenog kapaciteta, ne znaci da klime bez toga nece raditi ispod te temperature. Bitno je samo koliko ce biti efikasne. Da bi dobili vece klase efikasnosti na specifikaciji, ogranice u specifikaciji radnu temperaturu i ako ce i ispod toga sa rade. Moze se reci da je to vise zbog marketinga, jer u zemljama gde je struja skupa, efikasnost prodaje uredjaj.

Poslednja izmena:
A zimi greje bez problema? Ne luduje sa temperaturom?
Ne klima ne luduje nikada, radi odlicno. Jednostavno kao da joj je sav termostat poremecen za 1.5 do 2 stepena. Znaci ako stavis 22 ona se ponasa kao da si stavio 23.5 /24.

Ali ne pregrijava niti ceka da se ishladi preko te temperature, odrzava najurednije.

Znaci samo od onoga sta pise na klimi dodajes u glavi +2 i zamislis da tako pise.

Ja je recimo nastimam na 23 i ona drzi 24/25 temperaturu.

Ja sam sa mojom zadovoljan, za grijanje 30 kvadrata mi je trosila oko 150kw mjesecno (prosjek kada se podijeli) tiha, uredna...

Bezi od nje.
Rabati su slicni za sve brendove, 15-20%.
Za Panasonic su mi poslali 20%, Haier recimo 15% trenutno, za ostale ne znam, za ovo su mi poslali ponudu i ako nam je servis zatvoren vec 3 godine, ali smo im ostali u bazi saradnika.
Carevi iz ComTrade mi i dalje salju mailove da posaljemo servisere na reklamaciju klima i ako smo im odavno poslali dopis da vise ne radimo :)

trenutno 2 best buy (specifikacije/tezina spolje jedinice) 12ice za grejanje su

1. https://rs.hisense.com/uredjaji/kli...ONDITIONER-QG35XV0EG-HSN/p/000000000020009606
Oko 62k din
Iskusvo korisnika 👇

2. https://vivax.hr/products/vivax-w-design-klima-acp-12ch35rewi-r32-42kw/
Oko 58k din
Iskusvo korisnika 👇

vivax je stvarno 100% kopija, cak je daljinski isti samo vivax nalepnica
1691761989201.jpeg

za obe klime mozda je bolje uzeti nosace za 18ice jer slicne spoljne idu za 18ice

Jel tih 40 kvadrata izjedno ili više prostorija i koliki je budžet za klimu?
Iz jednog dela komplet dnevna soba sa trpezarijom.

Bezi od nje.
Na poslu imam 4 Muse-a, i evo pae godina nema nikakvih problema. Isti serviser ugradio.
Ali Hisense ima na papiru manji utrošak struje i 77000 sa ugradnjom, dok je Gree dosta veći potrošač i oko 110000. Ne vidim svrhu finansijski gledano.

Iz jednog dela komplet dnevna soba sa trpezarijom.

Na poslu imam 4 Muse-a, i evo pae godina nema nikakvih problema. Isti serviser ugradio.
Ali Hisense ima na papiru manji utrošak struje i 77000 sa ugradnjom, dok je Gree dosta veći potrošač i oko 110000. Ne vidim svrhu finansijski gledano.
Gree Muse ima najviše negativnih komentara na ovom forumu, konkretno ona manja 12-tica koja previše visoko modulira i loše održava temperaturu, a 18-tica ako je slična samo jača može samo još više da modulira i češće se gasi i lošije održava temperaturu. Ako imaš dobru izolaciju kako kažeš jedna bolja 12tica bi završavala ok posao za tu kvadraturu.

To koliku struju će da troši, najviše zavisi od potrebe prostora, odnosno toplotnih gubitaka, a ne od modela klime.

Da li moze neki savet da li je moguce grejanje na inverter klime kompletnu kucu tj da se greje 170m2? Koje klime bi to mogle uraditi, kolika bi se tu mogla potrosnja ocekivati? Da li moze klima da postigne sobnu temperaturu npr 25°? Kuca izolovana 8cm stiropor solidna stolarija, prizmena kuca.

Sta znaci solidna stolarija,koje staklo imas ? Kada je stavljeno 8 cm stiropora? Sa ovim pitanjem si zakasnio 3 godine,klime su dosta skuplje ,zavisi od tvog rasporeda,koliko ti klima treba,da li si izolirao krov,tavan? Mozes li napraviti skicu prostora,uz dobre klime ne vidim problem oko 25c

Sta znaci solidna stolarija,koje staklo imas ? Kada je stavljeno 8 cm stiropora? Sa ovim pitanjem si zakasnio 3 godine,klime su dosta skuplje ,zavisi od tvog rasporeda,koliko ti klima treba,da li si izolirao krov,tavan? Mozes li napraviti skicu prostora,uz dobre klime ne vidim problem oko 25c
Solidna stolarija (veci deo kuce je troslojna tri dihtumga low-e 6 komora, ali ima deo i dvoslojna sa 5 komora) takodje dio tavana otprilike pola je izolirano jer se nesto dogradjivalo. Sto se tice rasporeda

Prilozi

• 20230405_222228.jpg
    20230405_222228.jpg
    301.6 KB · Pregleda: 32
trenutno 2 best buy (specifikacije/tezina spolje jedinice) 12ice za grejanje su

1. https://rs.hisense.com/uredjaji/kli...ONDITIONER-QG35XV0EG-HSN/p/000000000020009606
Oko 62k din
Iskusvo korisnika 👇

2. https://vivax.hr/products/vivax-w-design-klima-acp-12ch35rewi-r32-42kw/
Oko 58k din
Iskusvo korisnika 👇

vivax je stvarno 100% kopija, cak je daljinski isti samo vivax nalepnica
Pogledajte prilog 400062

za obe klime mozda je bolje uzeti nosace za 18ice jer slicne spoljne idu za 18ice
Ja sam se zagrejao za ova dva modela, baš mi se sviđaju. Recimo da je Hisense za nijansu jači. Kakav je Vivax AERI+ model? Kreće se ispod 50k.
Znam da sam već dobio preporuke za sobu od 25m2, ali imam još vremena za kupovinu.

imas ovde klipove otvaranja klima.. ako razumes ruski tj makedonski jos bolje 😁

Može, baciću pogled. :D

Bezi od nje.
Majstori imaju od svih low level tj jeftinih klima dobar procenat... tako da to nije nista cudno...
Ne klima ne luduje nikada, radi odlicno. Jednostavno kao da joj je sav termostat poremecen za 1.5 do 2 stepena. Znaci ako stavis 22 ona se ponasa kao da si stavio 23.5 /24.

Ali ne pregrijava niti ceka da se ishladi preko te temperature, odrzava najurednije.

Znaci samo od onoga sta pise na klimi dodajes u glavi +2 i zamislis da tako pise.

Ja je recimo nastimam na 23 i ona drzi 24/25 temperaturu.

Ja sam sa mojom zadovoljan, za grijanje 30 kvadrata mi je trosila oko 150kw mjesecno (prosjek kada se podijeli) tiha, uredna...
To se zove offset, klima pošto se po pravilu montira na odredjenoj visini...mada kod nas neki instalirali spoljne i po podrumima i tavanima... ima nazovi to odredjenu toleranciju... moze da se nasteluje da pokazue kao i termometar a moze kao i kolega sto kaze stavi na toliko... mada poslusaj srce. tj subjektivni osecaj kod svih je drugaciji. sto je tebi na 25 hladno ja se kuvam. meni klime zimi rade na 22 do 23 stepena,preko toga svi kukaju da je pretoplo...a nekom 27 je malo...(oni slabo jedu čvarke,kavurmu i ne unose dovoljan beroj kalorija.. ili stede na čistoj runskoj vuni za dzempere...heheheeeh)...

Solidna stolarija (veci deo kuce je troslojna tri dihtumga low-e 6 komora, ali ima deo i dvoslojna sa 5 komora) takodje dio tavana otprilike pola je izolirano jer se nesto dogradjivalo. Sto se tice rasporeda
To je diskont stolarija,staklo je normlano znaci nista,ispod solidnog,nije ni bitno toliko,tavan bi trebao u fulu da odradis i onda da mislis o klimama,da li mozes da napises kvadraturu pojedinacno soba koje su ti bitne za zivot,ako su sve bitne ne bi bilo lose da vidimo kvadraturu istih zbog izbora odgovarajuce klime za određenu prostoriju.

Klima je pocela da mi se oseca na ribu kad je ukljucim.. (svezu recnu)

Da li ce ciscenje tu pomoci? (pitam ovako unapred pre nego sto nazovem servisera)

Pozdrav forumaši! Isčitao sam dosta u ovoj i sličnim temama, saznao puno toga, ali ipak mi je potreban savet. Situacija je sledeća, nameravam da kupim inverter klimu 12-icu, i sa njom da grejem (prvenstveno) i hladim ~33m2 (dve prostorije u nizu, dnevna soba i kuhinja, povezane vratima, obe sa po 2 spoljna zida. Dnevna soba ima manji zid orijentisan ka severu, veći zid ka istoku, juzni ka kuhinji, zapadni delimično ka sobi koja se greje a delimično ka hodniku koji se ne greje. Objekat je kuća, omalterisana ali bez izolacije, stolarija u redu. Nema drugih objekata okolo (na ~50m su) koji bi štitili prostoriju. Što se hlađenja tiče jasno mi je da to nije neki problem za manje više bilo koju klimu, ali da je sa grejanjem drugačije. Razmatrajući ponude, suzio sam izbor na 2 uređaja, konkretno:

1. Hisense Inverter klima Energy SE HiNano 12K (ka35xr0e)
2. MIDEA AG-12NXD1.WIK INVERTER

Obe mogu da nadjem za oko 55-57,000 din, s tim da Midea dođe jeftinija u krajnjem, zbog seta za instalaciju koji se dobija uz nju. Vidim da su neki članovi imali problema sa Mideom 9-ok i 18-icom, ali koliko razumem 12-ica je dobra. Što se Hisense-a tiče, vidim da je ovaj model pomenut negde na forumu, ali generalno nema informacija (više se spominje Hisense Energry Pro Plus).

Razmotrio bih i neku treću opciju, ali vas molim da ne preporučujete Daikin, Fujitsu i sl., samo zato što su van mog budžeta (koji je do 60,000 din).
Svestan sam da karakteristike objekta nisu optimalne, jasno mi je da bi bilo bolje imati izolaciju, ali to trenutno nije izvodljivo. Cela situacija sa boravkom u tom objektu ove zime je iznuđena i neplanirana, pa nema mnogo opcija. Inače, u toj dnevnoj sobi postoji operativan šporet na drva, tako da ima rezervna varijanta u slučaju veoma hladnih dana.

Inače, u stanu imam Hisense New Comfort WiFi 12K - DJ35VE0B, koristi se prvenstveno za hlađenje, ali i za grejanje u prelaznom periodu. U redu je, nemam zamerki. Ali ovaj model mi deluje nedovoljan (bar po specifikacijama) za grejanje primarno.

Kakvo je vaše mišljenje o ovome?

Nazad
Vrh Dno