Pozdrav forumaši! Isčitao sam dosta u ovoj i sličnim temama, saznao puno toga, ali ipak mi je potreban savet. Situacija je sledeća, nameravam da kupim inverter klimu 12-icu, i sa njom da grejem (prvenstveno) i hladim ~33m2 (dve prostorije u nizu, dnevna soba i kuhinja, povezane vratima, obe sa po 2 spoljna zida. Dnevna soba ima manji zid orijentisan ka severu, veći zid ka istoku, juzni ka kuhinji, zapadni delimično ka sobi koja se greje a delimično ka hodniku koji se ne greje. Objekat je kuća, omalterisana ali bez izolacije, stolarija u redu. Nema drugih objekata okolo (na ~50m su) koji bi štitili prostoriju. Što se hlađenja tiče jasno mi je da to nije neki problem za manje više bilo koju klimu, ali da je sa grejanjem drugačije. Razmatrajući ponude, suzio sam izbor na 2 uređaja, konkretno:
1. Hisense Inverter klima Energy SE HiNano 12K (ka35xr0e)
2. MIDEA AG-12NXD1.WIK INVERTER
Obe mogu da nadjem za oko 55-57,000 din, s tim da Midea dođe jeftinija u krajnjem, zbog seta za instalaciju koji se dobija uz nju. Vidim da su neki članovi imali problema sa Mideom 9-ok i 18-icom, ali koliko razumem 12-ica je dobra. Što se Hisense-a tiče, vidim da je ovaj model pomenut negde na forumu, ali generalno nema informacija (više se spominje Hisense Energry Pro Plus).
Razmotrio bih i neku treću opciju, ali vas molim da ne preporučujete Daikin, Fujitsu i sl., samo zato što su van mog budžeta (koji je do 60,000 din).
Svestan sam da karakteristike objekta nisu optimalne, jasno mi je da bi bilo bolje imati izolaciju, ali to trenutno nije izvodljivo. Cela situacija sa boravkom u tom objektu ove zime je iznuđena i neplanirana, pa nema mnogo opcija. Inače, u toj dnevnoj sobi postoji operativan šporet na drva, tako da ima rezervna varijanta u slučaju veoma hladnih dana.
Inače, u stanu imam Hisense New Comfort WiFi 12K - DJ35VE0B, koristi se prvenstveno za hlađenje, ali i za grejanje u prelaznom periodu. U redu je, nemam zamerki. Ali ovaj model mi deluje nedovoljan (bar po specifikacijama) za grejanje primarno.
Kakvo je vaše mišljenje o ovome?