Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

@Dikens Nije ovo situacija kao sa kolima, dosta je 200KS, ali ako je 300KS neće da škodi. U ovom slučaju, auto od 300KS ne može da ide ispod 100kmh, a ti bi da voziš po gradu.

Jača klima će moći više da ugreje ili da ohladi, ali neće moći da održava zadatu temperaturu bez gašenja u malom prostoru. Zato će, ako zadaš recimo 22C na grejanju, zagrejati na 22C, krenuti da smanjuje snagu da pokuša da održi 22, spustiti se na svoj minimum, i dalje zagrevati prostor na preko 22. (recimo 23C) Onda se gasi kompresor, čeka da temperatura padne (recimo na 21C), da bi se kompresor ponovo upalio i ponovo pregrejao prostor. I tako u nedogled. Sa manjom klimom, koja ne može da vozi preko 200kmh (što ti i ne treba), moći ćeš da održavaš tačno zadatu temperaturu bez preteranog gašenja i paljenja kompresora, dok će vazduh na izduvu klime biti uvek prijatan, niti prehladan kada hladi, niti pretopao kada greje.
E hvala na objasnjenju jer ja bas ne znam kako funkcionise. Znaci to ce skratiti zivot klimi i stoga bolje 9tku uzeti
Ima WI FI modul košta oko 100e.Za te male prostorije pogledaj KMTA/CC 09.Za 40m2 kao što su ti predložili KMTA18.Fujitsu klime ne čekaju da padne 1 stepen temperatura da bi opet krenule sa grejanjem daleko bilo da tako rade.Mislim da ih pokreće pad temperature od 0.3 stepena ne više.Hoću da kažem da se ne oseti promena temperature u prostoriji od trenutka prestanka grejana klime do ponovnog pokretanja kompresora i grejanja.To je baš precizno odrađeno.Iskustva nekih korisnika klima uređaja koji čekaju da klima ponovo krene sa grejanjem i osećaja hladnoće u prostoriji pa onda treba daljinskim da dodaju stepen ili dva da bi klima krenula sa grejanjem pa opet pregrevanje i čekanje to kod Fujitsu ne postoji.
Pa nije problem onda ako je 12tica a ne 9tka zbog konstantnog paljenja i gasenja kao sto @daxyco kaze?

Druze malo je paradoksalno da ti serviser ne preporucuje Daikina jer se sklapa u Kini,a onda ti nudi vivax,hisens,gree itd.Mozda je do mene ali nema logike.S druge strane i fujitsu je made in prc.Eh sad na temu Daikin 1x12 i 2x9 FTX serija i zavrsio si posao,cak sta vise mogu i dvije 12 u sobama ako ti je teze 9 nabaviti.Tisina,moduliranje,ugodaj.
Pa to njemu najvise prolazi i najmanje servise na njima radi. E sad mozda i nije istina to sto prica i hoce da napravi profit na meni ali preko preporuke je a i kad pogledam ostale servisere cijena im je dosta jaca i samo 2 god garancije nude
Meni je 9-ka LMCE u 15 kvadrata i uvim uslovima radi kao On-Off setovana na 22 stepena.
Leti zna da spusti jako nisko i ispod 200w na hladjenju. Mislim da 12-ica je ipak mnogo bez obzira sto nisko modulira radice stalno kao On-Off
A to je problem?

Imam i Daikin ali nisam ga stavio jer je serviser rekao da ih ne preporučuje jer nisu original nego sklapane u Kini kao tako da sam ih zato iskljucio iz ponude. Ali evo ovo su sve opcije koje radi a one sto sam ja nabrojao su njegove preporuke.
Serviser blago rečeno se*e slobodno mu reci. Hoće lik da ti uvali one brendove koje trpa nepismenima i na koje ima najbolji rabat - maržu. Daikin (koji se ovdje plasira) se većinom proizvodi u EU, Češka i Turska, i jede za doručak kvalitetom sav asortiman koji ti je ‘serviser’ predložio.

PS: Može li neko ko koristi Hisense da mi preporuči najbolju android aplikaciju da bratu naštimam to na telefonu, jer ja po belaju niti imam Hisense, niti koristim Android. Ako može link na app direktno na Playstore da nešto drugo ne instaliram i u kratkim crtama kako se povezuje telefon i klima.

Pa to njemu najvise prolazi i najmanje servise na njima radi. E sad mozda i nije istina to sto prica i hoce da napravi profit na meni ali preko preporuke je a i kad pogledam ostale servisere cijena im je dosta jaca i samo 2 god garancije nude

Da se razumijemo,cast izuzecima ali danas jako malo servisera ima koji rade svoj posao kako treba i koji poznaju materiju.Sve se svelo na profit.Ovdje ces pronaci misljenja obicnih ljudi koji iz perspektive konzumenta prenose svoja opazanja.Ja sam korisnik Fujitsu 12 LT serije vise komada i Daikina FTX35 serije vise komada.Za ono sto tebi treba i podneblje za koje ti treba vec sam ti gore odgovorio koje dvije vrste Daikina za tebe su idealne.Obzirom da sam upratio da ti finansije nisu problem zato sam i preporucio Daikina,ali isto tako nisam preporucio top stvari od istog proizvodaca jer za tim nema potrebe.Uostalom zivot je kratak u njemu treba uzivati.

PS: Može li neko ko koristi Hisense da mi preporuči najbolju android aplikaciju da bratu naštimam to na telefonu, jer ja po belaju niti imam Hisense, niti koristim Android. Ako može link na app direktno na Playstore da nešto drugo ne instaliram i u kratkim crtama kako se povezuje telefon i klima.
Connectlife.Koja model je u pitanju?

Hvala puno na savjetima @jadroli. Izbor ce biti Fujitsu KMTA ili Daikin FTX posle svih vasih savjeta. Pogledacu jos malo do kraja nedelje koji su modeli Daikina koje covjek nudi (i da mozda jos kod nekoga provjerim dje se sklapaju jer kod nas svasta dolazi ili bolje receno svasta donose) i da se ugradjuje polako 😅 Jos iskustava je uvijek dobrodoslo! Mozda mi olaksa da se odlucim😁 Ja cu se javiti sa slikama kad se ugradi jedna od te dvije.

Hvala puno na savjetima @jadroli. Izbor ce biti Fujitsu KMTA ili Daikin FTX posle svih vasih savjeta. Pogledacu jos malo do kraja nedelje koji su modeli Daikina koje covjek nudi (i da mozda jos kod nekoga provjerim dje se sklapaju jer kod nas svasta dolazi ili bolje receno svasta donose) i da se ugradjuje polako 😅 Jos iskustava je uvijek dobrodoslo! Mozda mi olaksa da se odlucim😁 Ja cu se javiti sa slikama kad se ugradi jedna od te dvije.
Fujitsu ti se sklapa u Kini,cak i ove top serije LT-a,Daikin Ceska,Turska i Malezija mada ta serija nije ovdje ni spominjana kao mogucnost .Da ti olaksam.

Po meni ti je Midea Breezeless puno bolja opcija za one sobe od 11 kvadrata. Bas zbog toga sto kad kroz one rupice hladi i me osjetis jako strujanje. Sto je tesko postic u malom prostoru sa obicnim modom.

Inace Fujitsu KMT/Kmcc ima Gmcc kompresor, firme koja je u vecinskom vlasnistvu Midee

Po meni ti je Midea Breezeless puno bolja opcija za one sobe od 11 kvadrata. Bas zbog toga sto kad kroz one rupice hladi i me osjetis jako strujanje. Sto je tesko postic u malom prostoru sa obicnim modom.

Inace Fujitsu KMT/Kmcc ima Gmcc kompresor, firme koja je u vecinskom vlasnistvu Midee
Nazalost nemam tu opciju kod servisera. One slike koje sam poslao na prosloj stranici (246) su sve sta imam u ponudi. Hvala na savjetu!

A prije nego ugradim bilo koju klimu treba li nesto da uradim ili pripremim sto moze dalje pomoci u radu ili smanjenju buke prilikom rada unutrasnje i vanjske jedinice?
Negdje sam procitao da preporucuju gumicu neku na spoljnoj jedinici kako bi pravila manje buke ili sam ja to pogrešno razumio 😅 takodje neka smjesa koja se stavlja na vanjsku jedinicu protiv rdje, itd..
Zahvaljujem unaprijed!

Apsolutno netačno.
Prvo i prvo, ljudi u zgradama teško da mogu da kače 4-5 klima.
Drugo, raspored prostorija može biti "dobar" pa jedna klima može pokrivati više od jedne prostorije.
Aha a onda ćeš ti da im objasniš zašto im klime idu svakih pola sata u defrost, kao danas.

E hvala na objasnjenju jer ja bas ne znam kako funkcionise. Znaci to ce skratiti zivot klimi i stoga bolje 9tku uzeti

Pa nije problem onda ako je 12tica a ne 9tka zbog konstantnog paljenja i gasenja kao sto @daxyco kaze?

Zaobidji tog "ser(v)isera" u širokom luku
Te nebuloze šta ti napriča za Daikin su stvarno vrhunske nebuloze
Ili te smatra ovcom pa hoće da ti uvali smeće koje ima

u oba slučaja eliminiši ga jer ti takvi seRiseri ne trebaju
uzmi nekog krštenog servisera i krštenu klimu ( Daikin, Fujitsu.... ) i uživaj
nemoj da se patiš za svoje novce sa budalama

Zaobidji tog "ser(v)isera" u širokom luku
Te nebuloze šta ti napriča za Daikin su stvarno vrhunske nebuloze
Ili te smatra ovcom pa hoće da ti uvali smeće koje ima

u oba slučaja eliminiši ga jer ti takvi seRiseri ne trebaju
uzmi nekog krštenog servisera i krštenu klimu ( Daikin, Fujitsu.... ) i uživaj
nemoj da se patiš za svoje novce sa budalama
Ovdje je jako tesko naci nekoga takvog:D ovaj je na dobrom glasu i jedva njega nadjoh. 5 godina garancije i ukljucene godisnje servise jedino on ima

A prije nego ugradim bilo koju klimu treba li nesto da uradim ili pripremim sto moze dalje pomoci u radu ili smanjenju buke prilikom rada unutrasnje i vanjske jedinice?
Negdje sam procitao da preporucuju gumicu neku na spoljnoj jedinici kako bi pravila manje buke ili sam ja to pogrešno razumio 😅 takodje neka smjesa koja se stavlja na vanjsku jedinicu protiv rdje, itd..
Zahvaljujem unaprijed!
Ako serviser nema amortizere za spoljnu jedinicu nabavi sam i namontirajte ispod spoljne jedinice.Instalacija ne kraća od 3m bilo koji model klime da kupiš.Obavezno vakumiranje sistema obe cevi posebno izolovane.Ako ide leđa na leđa ili ne može po dužini 3 metra instalacije neka namota iza spoljne jedinice neki krug cevi ali nikako ne manje od 3 metra ukupne dužine.Što se tiče antikorozivne zaštite Fujitsu koristi Blue Fin Coating na spoljašnoj i unutrašnjoj jedinici.Da li je primenjeno na svim modelima klima ne znam.

Ako serviser nema amortizere za spoljnu jedinicu nabavi sam i namontirajte ispod spoljne jedinice.Instalacija ne kraća od 3m bilo koji model klime da kupiš.Obavezno vakumiranje sistema obe cevi posebno izolovane.Ako ide leđa na leđa ili ne može po dužini 3 metra instalacije neka namota iza spoljne jedinice neki krug cevi ali nikako ne manje od 3 metra ukupne dužine.Što se tiče antikorozivne zaštite Fujitsu koristi Blue Fin Coating na spoljašnoj i unutrašnjoj jedinici.Da li je primenjeno na svim modelima klima ne znam.
Hvala!! A zasto ne manje od 3m? Da znam da mu objasnim zasto. Gdje se obicno kupuju ti amortizeri? A vakumiranje sistema tj obje cijevi izolovane zar to nije procedura inace?

Hvala!! A zasto ne manje od 3m? Da znam da mu objasnim zasto. Gdje se obicno kupuju ti amortizeri? A vakumiranje sistema tj obje cijevi izolovane zar to nije procedura inace?
Ne manje od 3m cevi primarno zbog smanjenja mogucnosti prenosenja buke i vibracija, a ima i drugih razloga.. Amortizere mozda drze prodavnice elektro delova i opreme. Vakumiranje jeste procedura po PS ali dosta majstora (uglavnom jeftinih) to ne radi.

Zbog prednapunjenosti sistema, svaki model ima u specifikaciji koliko minimalno cevi treba da budu. Kod Fujitsu je to 3 metra jer su prednapunjene za 15 metra instalacije, nema dopune do te duzine.
Ja imam Fujitsu LGC 12 i LU modele, isti Toshibin kompresor je u njima, paljenje i gasenje ne smeta klimi uopste. Vise ce smetati ako uzmes slabiju klimu i ona radi na vecem kapacitetu duze vreme. Za razliku od 30e nema razmisljanja, uzmi 12ticu, stavis na Quiet brzinu i zaboravis da postoji.
Preporuka je KMTA jer moze da modulira nize, ove moje na primer ne mogu ispod 300W.

Vox IVA1-12IR inverter​

Vivax ACP-12CH35AEFI​

Koja je bolja od ove dve? Cene je slicna. Bitno mi je da modulacija ide nize jer je soba 20kvadrata?

Vox IVA1-12IR inverter​

Vivax ACP-12CH35AEFI​

Koja je bolja od ove dve? Cene je slicna. Bitno mi je da modulacija ide nize jer je soba 20kvadrata?
Ili ovaj

VIVAX KLIMA UREĐAJ INVERTER ACP-12CH35AEQIS​

Vox IVA1-12IR inverter​

Vivax ACP-12CH35AEFI​

Ili ovaj

VIVAX KLIMA UREĐAJ INVERTER ACP-12CH35AEQIS​

Vox ne moze ispod 380W, za ostale ne znam. Ja imam IVA5 12 u 12m2 spavaca soba, ok radi i odrzava temp u mom prostoru.

Nazad
Vrh Dno