Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ekipa zanima me je li normalno da se iz cijevi od klime cuje nekakav zvuk, kao da kroz njih tece neka tekucina ajmo rec, nije to nesto jako da smeta ali u sobi kroz koju prolaze cijevi se lagano cuje. Je li moguce da nedostaje plina, inace iz firme koja je ugradila klimu su rekli da se do 9 m ne treba nadopunjavat plin a meni ima 7.5, 8 m. Klima je LG s18eq i modulira cak do 350 w ako to ista znaci (mjereno pametnom uticnicom
Kod moje se isto to cuje, hisense (zvizdukanje neko pistukanje, curkanje necega) . Dobar dio cijevi ide kroz unutrasnju stranu zida sobe (ispod prozora sa vanjske do iznad prozora unutrasnje). Bilo me je zabrinulo u pocetku ali mi je majstor rekao da je to normalno. Kada otvoris prozor (ili pridjes vanjskoj jedinici) vidices da se ustvari vanjska jedinica tako cuje dok radi pa se taj zvuk prenosi kroz cijevi. Kako je kod mene dosta unutrasnje cijeve onda se dosta prenosi taj zvuk. Vidio sam kod jos par klima da se ista stvar cuje. Ugl tako radi vec 2 mjeseca i super grije.

(zanimljivo moja druga klima (frozini) nema ni blizu slican zvuk i ne cuje se to)

Ekipa zanima me je li normalno da se iz cijevi od klime cuje nekakav zvuk, kao da kroz njih tece neka tekucina ajmo rec, nije to nesto jako da smeta ali u sobi kroz koju prolaze cijevi se lagano cuje. Je li moguce da nedostaje plina, inace iz firme koja je ugradila klimu su rekli da se do 9 m ne treba nadopunjavat plin a meni ima 7.5, 8 m. Klima je LG s18eq i modulira cak do 350 w ako to ista znaci (mjereno pametnom uticnicom
Normalan je zvuk blagog šištanja ili tečnosti. U LG specifikaciji pise do 7.5m ne treba dopuna a sve preko ide 20g/m dopuna.

Lmce 12 sam uhvatio da max povuče 1860w,a ovo za saškinu 24ku i ogromnim računom moze se opravdati jer je zabola na 28 stepeni gde je vukla sigurno 3kw i radila ko lokomotiva jer nije mogla da postigne bwspotrebnih 28 stepeni,samim tim prešla u crvenu preko 1600w,ja cepam dve lmce 12ice za 70m2 i to bez izolacije!!!racun za decembar ce mi biti uvećan za 6000,jedino za sta se mogu zahvaliti sns banditima što su mi otvorili oči sa kriminalnim poskupljenjem peleta pa sam prešao na inverter,hvala vam banditi jedino na tome
Gugi ostar si kao Lemi....

Da li neko moze da mi kaze da li će i feel da radi ako se daljinski postavi na zidni nosač.

Kod moje se isto to cuje, hisense (zvizdukanje neko pistukanje, curkanje necega) . Dobar dio cijevi ide kroz unutrasnju stranu zida sobe (ispod prozora sa vanjske do iznad prozora unutrasnje). Bilo me je zabrinulo u pocetku ali mi je majstor rekao da je to normalno. Kada otvoris prozor (ili pridjes vanjskoj jedinici) vidices da se ustvari vanjska jedinica tako cuje dok radi pa se taj zvuk prenosi kroz cijevi. Kako je kod mene dosta unutrasnje cijeve onda se dosta prenosi taj zvuk. Vidio sam kod jos par klima da se ista stvar cuje. Ugl tako radi vec 2 mjeseca i super grije.

(zanimljivo moja druga klima (frozini) nema ni blizu slican zvuk i ne cuje se to)
Da li si je cistio?
Da li neko moze da mi kaze da li će i feel da radi ako se daljinski postavi na zidni nosač.
Da.Koja je klima?

Pa stavi daljinski gde bi ga inace postavio i pretisni neki taster, ako klima reaguje hoce, ako ne reaguje, nece.

Gugi ostar si kao Lemi....
Nisam,samo sam realan,krivo mi je što ranije nisam poslušao ljude koji su mi pričali za inverter,ovo je grejanje za dž.u odnosu na sve drugo,naravno i temperature su smešne ali i pri ovim temperaturama mora da se lozi ugalj,drva,pelet,briketi...i sve je to neuporedivo skuplje....a lemmy? On je fuckin legend gledo sam ga 2 puta,prvi put 1984e u pioniru♠️

Dakle ne vredi govoriti iskustva, stoti put rečeno jedna klima jedna prostorija, više prostorija više klima omogućava niže setovanu temperaturu na daljincu a to ima za posledicu nižu potrošnju. Al ne vredi i gotovo.
Ja definitivno uzimam još jednu na proleće.

Dakle ne vredi govoriti iskustva, stoti put rečeno jedna klima jedna prostorija, više prostorija više klima omogućava niže setovanu temperaturu na daljincu a to ima za posledicu nižu potrošnju. Al ne vredi i gotovo.
Ja definitivno uzimam još jednu na proleće.
Apsolutno netačno.
Prvo i prvo, ljudi u zgradama teško da mogu da kače 4-5 klima.
Drugo, raspored prostorija može biti "dobar" pa jedna klima može pokrivati više od jedne prostorije.
Treće, svaka klima je dimenzionisana spram zapremine nekog prostora i određene izolovanosti istog. Ne treba moj Amber stavljati u 20m2 niti Daikin 12 u 50m2 (na 2,5 m plafona). Mogu da rade ali nisu predviđene za rad u takvom okruženju.
I za kraj ono najvažnije...
Ovde smo da pomognemo jedni drugima sa iskustvima i sugestijama. To što neko pita a pitanjem traži opravdanje za sebe i tera kako je naumio, to je samo do njega. Ne treba nikog ubeđivati i nametati mu "moraš tako ako hoćeš super da prođeš", "moraš taj model/brend nijedan drugi ne valja"...
Ovo je, na kraju, samo forum

Normalan je zvuk blagog šištanja ili tečnosti. U LG specifikaciji pise do 7.5m ne treba dopuna a sve preko ide 20g/m dopuna.
Gdje si nasao taj podatak, jer ga ja u papirima od klime nigdje nemogu nac. Meni ima taman 7.5 do 8 m, i klima modulira do 350 w. Pa po potrosnji zakljucujem da ne fali plina

Da li neko ima iskustva sa ovom klimom? Gledam nesto za sebe za sobu od 20m2
Dobra je izolacija i stolarija. Radi se o spavacoj sobi

Pozdrav svima!
Hteo sam da podelim moje iskustvo sa Midea Extreme WIK klimama. Imam dve klime, jedna je 12, druga 9.

Radi se o stanu sa starom stolarijom (sem jednog prozora u kuhinji koji je zamenjen novim). Imam jedan spoljni zid gde nema nikakve izolacije.
Isključio sam se prošle godine sa CG, ostale su mi samo vertikale, plus me greje stan ispod, iznad i jedan sa strane. Dakle, sem tog jednog spoljnjeg zida ušuškan sam sa svih strana.
Kao što rekoh, stolarija je stara ali dihtuje dosta dobro.

Centralno grejanje sam plaćao 5700, sada plaćam 900 dinara zbog vertikala koje, naravno, nisu mogle biti isključene.

Ugradio sam prošle godine dve Midea Extreme WIK inverter klime (9 i 12). Račun za struju pre korišćenja klima uređaja je bio u proseku oko 3500 dinara.

Ceo decembar smo se grejali sa obe klime uključene (24 sata uglavnom), stigao je danas račun za struju od 5500 dinara, što znači da smo potrošili ukupno oko 2000 dinara
za grejanje sa obe klime, a najverovatnije i manje, jer sam u toku decembra dosta koristio šporet zbog priprema za slavu i novu godinu.

Sa klimama sam zadovoljan, tihe su, lepo greju, s tim što 9ka češće ide u defrost.

Eto, to je moje iskustvo, ako ima pitanja, samo izvolite. :)

Koju kvadraturu greješ? Kako moduliraju (ako pratiš)?

Greje se 51 m2, s tim što je nekad jedna soba od oko 5 m2 zatvorena, nema potrebe se greje.

Ne pratim modulaciju, ne opterećujem se tim stvarima, troši koliko troši, bitno je da lepo greje, bar za sad. Decembar je bio relativno hladan (prosek dnevnih temperatura je bio oko 7-8 stepeni) tako da očekujem i veću potrošnju kada i ako temperature padnu ispod nule.

Zdravo narode,

Imam pitanje za vas. Imam par opcija klima koje mi serviser nudi pa cu ih napisati ovdje i ako biste ljubazni bili da mi predložite koju da uzmem.

Inace stan je dvosoban oko 67kvm + terasa nekih 11kvm. Nalazi se na primorju u CG nekih 400m od mora. Odlucio sam da za dnevnu +kuhinja koja je oko 40kvm uzmem 18ticu a u 2 sobe od 11kmv da stavim 12tice. Iskreno najbitnije mi je da moze da dobro hladi jer su ljeta poteška i zimi da ugrije mada zime nisu strasne na primorju ne idu ispod 0, -1. I da je sto tisa po mogucnosti. Cijena nije faktor.

Klime koje mi nudi serviser su:

1. Fujitsu ktma

2. Fujitsu lmce

3. Fujitsu luca

4. Vivax aeri

5. Vivax rewi

6. Lg dual S12eq

7. Gree Amber premium

8. Gree amber premium ultra

9. Samsung wind free avant

Da li gledati tehnologiju koju ima tipa filteri, senzor pokreta i čuda ili se drzati jednostavnije prije zbog manje kvarova. Poenta ove kupovine je da uzmem sad i narednih min. 15 godina uz redovno godisnje servisiranje da ne brinem o klimi.

Fujitsu naravno a u sobe ce ti biti prejake 12ke, vidi ima li sta manje

Imaju 9tke ali kaze serviser 30e je razlike sto je prakticno nista i onda sto ne uzeti bolje pa nega radi na manjoj snazi?? Ili mislis drugacije?
Sacekaj neka se javi jos neko iskusniji ali mislim da bi manja mogla raditi na jos manjoj snazi (rjedje se gasiti i lakse odrzavati) i tako imati jos nesto nizu potrosnju.

Sacekaj neka se javi jos neko iskusniji ali mislim da bi manja mogla raditi na jos manjoj snazi (rjedje se gasiti i lakse odrzavati) i tako imati jos nesto nizu potrosnju.
Kako ono kazu od viska glava ne boli. 😅 Iskreno bitan mi je kvalitet, a tih 10ak eura sto cu vise platiti mi ne igra ulogu. Igralo bi da je 30-50e vise na mjesečnom nivou. U svakom slucaju hvala! Cekamo sad da se iskusniji jave 😁

Generalno ne ali ako primetiš da je derost toliko učestao da to primetno utiče na kvalitet grejanja, isključi klimu i uključi grejalicu da ne mučiš klimu. Najčešći defrosti su kad je temperatura veoma blizu nuli a nije nula a vlažnost vazduha ogromna (gusta magla) i bez daška vetra, smrt za klime.
Inače defrost je operacija koju klima planirano izvodi sa dobrim razlogom, da skine led sa spoljne jedinice i time povrati efikasnost, defrost je dobra stvar.
Može li pojašnjenje ovog boldovanog?

Kako ono kazu od viska glava ne boli. 😅 Iskreno bitan mi je kvalitet, a tih 10ak eura sto cu vise platiti mi ne igra ulogu. Igralo bi da je 30-50e vise na mjesečnom nivou. U svakom slucaju hvala! Cekamo sad da se iskusniji jave 😁
Bacio sam oko i kako sam i mislio je. Vanjska je zasticena od hrdje kod Samsung Wind Free Avanta. Uz to velika je prednost ono hladjenje bez puhanja. Ja sebi da uzimam za mora, uzeo bih 3 12 Samsunga Wind Free Avanta od tih sto si naveo. Nema potrebe za 18kom. Msm mozda bolje i 2 9ke ako su jeftinije u te male sobe.

Prilozi

• Screenshot_20230120-105948_Chrome.jpg
    Screenshot_20230120-105948_Chrome.jpg
    173 KB · Pregleda: 21
Bacio sam oko i kako sam i mislio je. Vanjska je zasticena od hrdje kod Samsung Wind Free Avanta. Uz to velika je prednost ono hladjenje bez puhanja. Ja sebi da uzimam za mora, uzeo bih 3 12 Samsunga Wind Free Avanta od tih sto si naveo. Nema potrebe za 18kom. Msm mozda bolje i 2 9ke ako su jeftinije u te male sobe.
U redu, hvala na informaciji. Samo meni nije jasno kad gledam koliko kostaju samsung wind free u odnosu na ostale brednove, da li je cijena tako visoka zbog te wind free opcije ili je nesto drugo.. Nesto sam citao po forumima i kazu da je Fujitsu kvalitet i ta klima ce odraditi svoj posao i trajati..

Recimo da stavim 12tice Fujitsu luca i 18tica Fujitsu luca nece me preko 3000e ispasti a samsung da stavim 2 9tke i 18tica kostace oko 4500e. A nema nesto mnogo ljudi koji imaju ovu wind free da bih cuo iskustva. Ova wind free stvarno ima dosta te tehnologije i dobro je izreklamirana ta tehnologija ali mislim da i druge imaju sve to samo sto nije akcenat na marketingu toga bio..

Kad su pitanje klime u ovom slučaju od viška glava boli.

@Dikens Vecina ljudi su ovde navikli na grejanje, ali na hladjenju svi uredjaji rade u proseku sa vecim opterecenjem, meni recimo vecinu zime klima greje od 300-600-700w, a leti kad hladim stan uvek 700w
Tako da ti plan nije los, uzmi KMTA 18 i KMTA 12 za sobe i imaces dovoljno snage za hladjenje, za grejanje jeste previse ali te klime mogu da rade na 180w kada nema potrebe za vise tako da im ne smeta mnogo sto su predimenzionirane.

Vrh Dno