Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Nazalost nije greska, u satu se sve poklapa. Zgrada je u pitanju, starija gradnja
Izolacija i nije neka, prozori su relativno ok.
Ne koristimo nista vise uredjaja nego ranije sem te klime.
Pomislila sam da nema neke veze sa ugradnjom, uopste mi nije jasna tolika potrosnja.
Novi smo sto se grejanja na klimu tice pa je svaki savet dobro dosao
Iskreno ovo mi je previse visok racun s obzirom i na temperature napolju koje su za ovaj period godine visoke.
Na koju temperaturu setujete klimu?
Da li je gasite tokom noći i palite ujutru ili je non stop upaljena?
Da li držite otvorene prozore ili imate velike gubitke toplote kroz stolariju?
Moraš da odgovoriš na neko od ovih pitanja da bi mogli da ti damo neki savet.

Na koju temperaturu setujete klimu?
Da li je gasite tokom noći i palite ujutru ili je non stop upaljena?
Da li držite otvorene prozore ili imate velike gubitke toplote kroz stolariju?
Moraš da odgovoriš na neko od ovih pitanja da bi mogli da ti damo neki savet.
Sad je trenutno ugasena
Upaljena vatra drva gore 😊
Salu na stranu

Uglavnom je nismo gasili
Podesena bila kako kad uglavnom na nekih 28 stepeni nekad na normalno duvanje znaci u full sto se Kaze nekad na onaj eko mode tako nesto.
Prozore otvorim ujutru normalno da se izvetri i to je to
Ne kažem Mozda je i do nas, jer nismo Jos upuceni u to kako sta podesiti.
Ali opet mi nekako mnogo.
Svekar ne gasi njegovu nikako stariji ljudi uvek im hladno, racun 8400. Po savetu majstora drzali se onoga najbolje je ne gasiti
Slusajuci druga iskustva ovo nase je nesto van svake pameti
Da dodam
Jesmo u zgradi ali iznad nas je tavan, ispod nas nema nikog i ne greje se

28 stepeni je dosta velika podešena temperatura za klimu i ona vrv uvek radi na velikoj snazi da bi uspela tu temperaturu da dostigne, očigledno da imate i dosta gubitaka i to je u startu veliki problem.
Moj savet je klimu ne setovati više od 25 stepeni (to je neki max), ne znam koliko prostorija grejete u stanu ali jedna veća klima na više prostorija u 60kv nije najbolje rešenje.
Još jedan savet je da smanjite toplotne gubitke tako što će te zameniti stolariju u budućnosti i uraditi neku izolaciju u stanu. Ovo je savet možda za sledeću sezonu.

Ali ako ste navikli na 25+ stepeni (blizu 30😁), onda klima nije najbolje rešenje za grejanje, jer na tako velikoj setovanoj temperaturi uz dosta gubitaka koju očigledno imate stvara situaciju da kod vas uopšte nije isplativo da se tako grejete.

Sad je trenutno ugasena
Upaljena vatra drva gore 😊
Salu na stranu

Uglavnom je nismo gasili
Podesena bila kako kad uglavnom na nekih 28 stepeni nekad na normalno duvanje znaci u full sto se Kaze nekad na onaj eko mode tako nesto.
Prozore otvorim ujutru normalno da se izvetri i to je to
Ne kažem Mozda je i do nas, jer nismo Jos upuceni u to kako sta podesiti.
Ali opet mi nekako mnogo.
Svekar ne gasi njegovu nikako stariji ljudi uvek im hladno, racun 8400. Po savetu majstora drzali se onoga najbolje je ne gasiti
Slusajuci druga iskustva ovo nase je nesto van svake pameti
Da dodam
Jesmo u zgradi ali iznad nas je tavan, ispod nas nema nikog i ne greje se
Za pocetak je mozda najbolje staviti stiropor na plafon.... Nekako dodje najmanja investicija.... A i dosta toga ako imate musko u kuci moze sam da odradi bez majstora... Ali prosto ne verujem da je moguce da je toliko potrosila...

28 stepeni je dosta velika podešena temperatura za klimu i ona vrv uvek radi na velikoj snazi da bi uspela tu temperaturu da dostigne, očigledno da imate i dosta gubitaka i to je u startu veliki problem.
Moj savet je klimu ne setovati više od 25 stepeni (to je neki max), ne znam koliko prostorija grejete u stanu ali jedna veća klima na više prostorija u 60kv nije najbolje rešenje.
Još jedan savet je da smanjite toplotne gubitke tako što će te zameniti stolariju u budućnosti i uraditi neku izolaciju u stanu. Ovo je savet možda za sledeću sezonu.

Ali ako ste navikli na 25+ stepeni (blizu 30😁), onda klima nije najbolje rešenje za grejanje, jer na tako velikoj setovanoj temperaturi uz dosta gubitaka koju očigledno imate stvara situaciju da kod vas uopšte nije isplativo da se tako grejete.
Hvala na savetima, sad do kraja meseca cu koristiti drugo grejanje pa cemo od februara.
Za pocetak je mozda najbolje staviti stiropor na plafon.... Nekako dodje najmanja investicija.... A i dosta toga ako imate musko u kuci moze sam da odradi bez majstora... Ali prosto ne verujem da je moguce da je toliko potrosila...
Eto verovali ili ne toliko je potroseno, novembarski 17, decembarski 33.
E sad otvarali smo klimu. Filteri su bili uzasno prljavi 😲😲😲😲 jel moguće da je do togaaa
Presli smo vecaras na drva jer smo već dogurali do 900 kilovata potrosenih
Pa cu u februaru da poslušam savete za dalje
Hvala puno svima na odgovoru 🙃

Možda je bolje da ostanete na drvima do daljnjeg dok ne rešite one stvari koje sam napisao što se tiče izolacije i stolarije. Previše zaprljani filteri sigurno ne utiču pozitivno na potrošnju jer se klima više muči, čistite ih češće, na neke 2 nedelje max.

Filtere perite svakih 10 dana.Smanjite temperaturu na 24 stepena.Ta klima ždere struju.Da li su vakumirali sistem?Ako su ispustili freon majstori iz bilo kog razloga klima će trošiti struju kao luda a grejaće nedovoljno.

Hisense pravi Whirlpool klime.Koliko znam Whirlpool i Hisense imaju neku saradnju i Beko klime su pre bile Hisense.A sto se tice gasenja zavisi kako je ugradjena da li ima 3m cevi.Za inverter treba 3m cevi najmanje da ima.
Pitanje, da li treba 3 metara cevi od unutrašnje jedinice, ili spolja najmanje 3 metra ?

Prosečno 3.25kW po satu... ozbiljna potrošnja, ne verujem da je to samo od klime, ali moguće je. Kupi merač potrošnje el. energije i poveži klimu na isti da vidiš koliko uopšte ona troši. Fan na što jače kada god možete, filtere prati po potrebi, ako se zaprljaju za jedan dan, pranje na jedan dan. Neko može da ih pere na mesec dana, neko na dva meseca, a neko mora i češće od dve nedelje. Čisti filteri = veći protok = veća efikasnost = manja potrošnja.

Racun je skladan - 2/3 je dnevna i 1/3 nocna....
Nocna je najbolji pokazatelj, jer se uglavnom spava, a i u nocnoj je 3 KW prosek (uz sve uredjaje koji rade noću, ona je trosila 2-2.5KW/h).
Nazalost, osnovna greska je bila u jednoj jakoj klimi na veliku kvadraturu + losa izolacija = mora da se "gazi" da bi bilo toplo....

Tavan da se izoluje broj jedan, unutrasnja bar 5cm ako ne moze iznad vas. Gume na prozorima da se stave.

Meni stiglo za decembar skoro 6000 din. Dve klime, Gree inverter i on/off midea kojoj je kompresor radio skoro nonstop i srkala je izmedju 1200 i 1600W. Na mesto midee dosla je daikin koja trenutno pri spolj. temp od 2c vuce 310W. Racun bi trebao biti dosta manji, bice dzabana grejanje.

Decembar 11500 (11000 realno zbog 5% popusta) za 5 klime i 90m2 kuca (van sezone 4000-4500). Mora izolacija i stolarija da budu ok.
Racunajte i na vece racune za 8% od januara zbog poskupljenja.

Uzeo merac potrosnje, (Aubess) instalirao aplikaciju i pratim potrosnju ....
Daikin 12ca
dal je normalno da može povuci ovoliko ( turbo mod na maxu temp 25C ) ?

Obicno je drzim na 24C , mogulacija bude najcesce oko 350W

Na 23C spusti i na ispod 200W ali je izduv onako mlak da ne kazem poluhladnjikav

Ali ovo u piku od 1,4 kw ??? jel to greska u ocitavanju ili stvarno može povući 12-ca toliko ?
( merio sam na oba Daikina i ovo se desava kod oba )

Prilozi

• AUBEES DAIKIN 12.jpg
    AUBEES DAIKIN 12.jpg
    34.2 KB · Pregleda: 26
Uzeo merac potrosnje, instalirao aplikaciju i pratim potrosnju ....
Daikin 12ca

Na 23C spusti i na ispod 200W ali je izduv onako mlak da ne kazem poluhladnjikav

Ali ovo u piku od 1,4 kw ??? jel to greska u ocitavanju ili stvarno može povući 12-ca toliko ?
Naravno da moze, moze i dosta vise ja mislim :)

Nije greška, može da povuče toliko.

Uzeo merac potrosnje, (Aubess) instalirao aplikaciju i pratim potrosnju ....
Daikin 12ca

Nije to nista posebno jako :) moj Lomo R je vukao oko 1900 w(po specifikacijama bi trebao oko 1500 max) Kod prijatelja Vivax Y oko 2600 w. Fujitsu LTC moze isto oko 2.2 kwh. A sve "12ke".

Ta oznaka 12 vise nema nikakvog smisla, ima kineskih koje nisu realno ni 9 dok dobri modeli kao Fujitsu 12 LGC koji imam pise da je 13600BTU na grejanju (11800 na hladjenju), znaci skoro pa 14. Inace isto moze do 1,8kW da povuce.

Moju Muse sam uhvatio jednom na skoro 2200W. Ne znam kako uspe da povuce toliko s obzirom da kompresor prestaje sa ubrzavanjem na nekih 1500w koliko sam upratio.

znaci ovi meraci realno mere potrosnju....

meni je bilo malo čudno da vuče toliko

Gospoda iz epsa su struju ocitavali 08 ili 10.01zato nam je i plava tarifa veca.Mafija.Ista prica svake godine.

Lmce 12 sam uhvatio da max povuče 1860w,a ovo za saškinu 24ku i ogromnim računom moze se opravdati jer je zabola na 28 stepeni gde je vukla sigurno 3kw i radila ko lokomotiva jer nije mogla da postigne bwspotrebnih 28 stepeni,samim tim prešla u crvenu preko 1600w,ja cepam dve lmce 12ice za 70m2 i to bez izolacije!!!racun za decembar ce mi biti uvećan za 6000,jedino za sta se mogu zahvaliti sns banditima što su mi otvorili oči sa kriminalnim poskupljenjem peleta pa sam prešao na inverter,hvala vam banditi jedino na tome

Hvala na savetima, sad do kraja meseca cu koristiti drugo grejanje pa cemo od februara.

Eto verovali ili ne toliko je potroseno, novembarski 17, decembarski 33.
E sad otvarali smo klimu. Filteri su bili uzasno prljavi 😲😲😲😲 jel moguće da je do togaaa
Presli smo vecaras na drva jer smo već dogurali do 900 kilovata potrosenih
Pa cu u februaru da poslušam savete za dalje
Hvala puno svima na odgovoru 🙃
Filteri igraju veliku ulogu, cim se zaprljaju opada efikasnost klime, pogotovo sto je 24ka, verovatno ima i vecu cirkulaciju vazduha, pa nije isto kad klima izvrti 500 i 1000m3 vazduha. Mozda nije lose da pratite filtere na nedelju dana.

Ekipa zanima me je li normalno da se iz cijevi od klime cuje nekakav zvuk, kao da kroz njih tece neka tekucina ajmo rec, nije to nesto jako da smeta ali u sobi kroz koju prolaze cijevi se lagano cuje. Je li moguce da nedostaje plina, inace iz firme koja je ugradila klimu su rekli da se do 9 m ne treba nadopunjavat plin a meni ima 7.5, 8 m. Klima je LG s18eq i modulira cak do 350 w ako to ista znaci (mjereno pametnom uticnicom

Racun je skladan - 2/3 je dnevna i 1/3 nocna....
Nocna je najbolji pokazatelj, jer se uglavnom spava, a i u nocnoj je 3 KW prosek (uz sve uredjaje koji rade noću, ona je trosila 2-2.5KW/h).
Nazalost, osnovna greska je bila u jednoj jakoj klimi na veliku kvadraturu + losa izolacija = mora da se "gazi" da bi bilo toplo....
Nije istina.Grejem 64m2 stana sa samo jednim Daikin ftxb50c ,temperatura setovana na 25° na prvoj brzini nocu na 22 na auto i racun za novembar 5500 a decembar 7900(jer su ocitavali posle bozica).U gornjem slucaju nesto debelo nije u redu.
I šta ako je očitano 10.01? I zone su povećane srazmerno broju dana ...
A ne,na racunu pise da je ocitan 01.01.Kako da ne.Bas za docek ocitavali.

Nazad
Vrh Dno