Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

@Dikens Vecina ljudi su ovde navikli na grejanje, ali na hladjenju svi uredjaji rade u proseku sa vecim opterecenjem, meni recimo vecinu zime klima greje od 300-600-700w, a leti kad hladim stan uvek 700w
Tako da ti plan nije los, uzmi KMTA 18 i KMTA 12 za sobe i imaces dovoljno snage za hladjenje, za grejanje jeste previse ali te klime mogu da rade na 180w kada nema potrebe za vise tako da im ne smeta mnogo sto su predimenzionirane.
Pa da to mi je plan bio, uzeti 12 kad je vec mala razlika u cijeni pa neka radi na low fan speed i manjoj temperaturi ako je vec prejaka za grijanje.
Znaci predlazete KMTA verziju Fujitsu klime? Mislite da nema pretjerane razlike u naprednijim modelima LMCE i LUCA? (Ne znam jesam li dobro razumio ali pretpostavljam da je KMTA basic varijanta Fujitsu-a)
Po mom mišljenju za 11 kvadrata staviti 12 je previše, a i sam kažeš da su zime blage. Ima da rade kao on/off.
Pa plan je (posto su sve wifi) da podesim zeljenu temp i drzim je na silent ili quiet mode kako to vec zovu jer tad svakako gubi dio sposobnosti grijanja. A ako nekad ne daj boze zbog ovog globalnog zagrijavanja docekamo snijeg dolje i temp -10 onda da sam potkovan dobrom klimom da ne moram razmisljati. :D mozda grijesim ali eto zato sam se javio da cujem sta iskusni ljudi misle

Pa da to mi je plan bio, uzeti 12 kad je vec mala razlika u cijeni pa neka radi na low fan speed i manjoj temperaturi ako je vec prejaka za grijanje.
Znaci predlazete KMTA verziju Fujitsu klime? Mislite da nema pretjerane razlike u naprednijim modelima LMCE i LUCA? (Ne znam jesam li dobro razumio ali pretpostavljam da je KMTA basic varijanta Fujitsu-a)
Imas u temi Fujitsu na poslednjih par strana, KMTA su novije klime koje su malo stedljivije. LUCA12 je malo jaca od KMTA12, ali to je tebi nebitno jer su svakako KMTA dovoljne za sobe da ohlade (grejanje ce ti biti smesno na primorju) . KMTA bolje moduliraju i bolje su opcije za grejanje manjih prostorija. KMTA18 je odlicna klima i bolja od LUCA14.

Jedina mana fujitsua ce ti biti sto nema wifi i tako neke fensi dodatke, ali kad ih upalis moci ces samo da zaboravis na njih. Od ovih ponudjenih klima Fujitsu je najbolja opcija. Konkurencija bi bio Mitsubishi ili Daikin, ali ti ga nemas od ponudjenih.

Najbolje bi bilo kad bi mogao staviti što kaže naš uvaženi kolega sa foruma Mikkas86 u te male sobe Daikan (Daikin). Oni su baš za to ubile se ali ti ih nemaš u ponudi.

Imas u temi Fujitsu na poslednjih par strana, KMTA su novije klime koje su malo stedljivije. LUCA12 je malo jaca od KMTA12, ali to je tebi nebitno jer su svakako KMTA dovoljne za sobe da ohlade (grejanje ce ti biti smesno na primorju) . KMTA bolje moduliraju i bolje su opcije za grejanje manjih prostorija. KMTA18 je odlicna klima i bolja od LUCA14.

Jedina mana fujitsua ce ti biti sto nema wifi i tako neke fensi dodatke, ali kad ih upalis moci ces samo da zaboravis na njih.
Aha razumijem. Ja sam nesto u glavi zbog cijena servisera ukapirao da je KMTA osnovna verzija, pa ide LMCE pa onda LUCA kao najbolja i onda rekoh bolje uzeti LUCA jer koliko para toliko i muzike ali eto nije to slucaj.
Koliko su realno korisni ti dodaci? Mislim samsung ima sve te dzidza midze ali 1500e razlike mislim da ne vrijede a opet mozda grijesim..

U redu, hvala na informaciji. Samo meni nije jasno kad gledam koliko kostaju samsung wind free u odnosu na ostale brednove, da li je cijena tako visoka zbog te wind free opcije ili je nesto drugo.. Nesto sam citao po forumima i kazu da je Fujitsu kvalitet i ta klima ce odraditi svoj posao i trajati..

Recimo da stavim 12tice Fujitsu luca i 18tica Fujitsu luca nece me preko 3000e ispasti a samsung da stavim 2 9tke i 18tica kostace oko 4500e. A nema nesto mnogo ljudi koji imaju ovu wind free da bih cuo iskustva. Ova wind free stvarno ima dosta te tehnologije i dobro je izreklamirana ta tehnologija ali mislim da i druge imaju sve to samo sto nije akcenat na marketingu toga bio..
Lu model zaobidji. Radije KMT. Mozes i KMT14 i 2 KMT12.
Otkud 4500 eura za 3 klime? To bas skupo dodje. Kod nas u BiH bi ta ista kombinacija kostala oko 3000 eura. Samsung AWF 12 je oko 850 eura. X3 plus po 150 eura montaza.

@Stevcho
Sto se tice hladjenja nije mi jasno stevcho to ktb. Ja jos nikad nisam cuo da se neko pozalio da mu klima nmz ohladit. Meni moj lomo r hladi na 25c setovan sa potrosnjom od 120 do 300 w svih 50 kvadrata rijetko vise. A bude u mom gradu i 35 stepeni.
Grijanje vec dosta vise vozi.

Najbolje bi bilo kad bi mogao staviti što kaže naš uvaženi kolega sa foruma Mikkas86 u te male sobe Daikan (Daikin). Oni su baš za to ubile se ali ti ih nemaš u ponudi.
Imam i Daikin ali nisam ga stavio jer je serviser rekao da ih ne preporučuje jer nisu original nego sklapane u Kini kao tako da sam ih zato iskljucio iz ponude. Ali evo ovo su sve opcije koje radi a one sto sam ja nabrojao su njegove preporuke.

Prilozi

• IMG_20230120_115257.jpg
    IMG_20230120_115257.jpg
    88.3 KB · Pregleda: 43
LMCE i LUCA su stariji modeli, novi su bolji. Imas Fujitsu KGTA koja je klasa kao LUCA, ali stvarno ti ne treba na ovu kvadraturu.
A za wifi, pa zavisi da li ti treba da klime palis ranije. Moze biti korisno da ohladis stan ako ne boravis u njemu cesto, pa upalis ranije. Ali i Fujitsu ima da se kupi dodatni modul koji jeste malo skup ali je jeftiniji od tih 1500e pa ako ti treba mozes da ih palis na daljinu. A mozes i da ostavis upaljene i da stalno drze prijatnu temperaturu.

@EmaXx Mislim da je do toga sto je taj deo stana gde je klima okrenut ka jugu, i ima sendvic zidove, kad se ugreju posle par dana drze temperaturu. I Beograd je proslo leto bio paklen, isle su temperature mnogo visoko.

Lu model zaobidji. Radije KMT. Mozes i KMT14 i 2 KMT12.
Otkud 4500 eura za 3 klime? To bas skupo dodje. Kod nas u BiH bi ta ista kombinacija kostala oko 3000 eura. Samsung AWF 12 je oko 850 eura. X3 plus po 150 eura montaza.

@Stevcho
Sto se tice hladjenja nije mi jasno stevcho to ktb. Ja jos nikad nisam cuo da se neko pozalio da mu klima nmz ohladit. Meni moj lomo r hladi na 25c setovan sa potrosnjom od 120 do 300 w svih 50 kvadrata rijetko vise. A bude u mom gradu i 35 stepeni.
Grijanje vec dosta vise vozi.
Znaci LUCA nista :D hvala! Evo u prethodnom odgovoru sam postavio cijene za 12tice i evo ovdje za 18tice

Prilozi

• Screenshot_2023-01-20-11-56-13-20_7ce04c763914e01b61700c480fb34db2.jpg
    Screenshot_2023-01-20-11-56-13-20_7ce04c763914e01b61700c480fb34db2.jpg
    94.1 KB · Pregleda: 41
Pa za ove cene moze i Toshiba i Daikin da dodju u obzir :D

EDIT: Pitaj ga koji je model Daikina, fejk Daikin klime ne postoje.

Da skratimo spisak, Gree Pular i Muse zaobiđi, loša iskustva korisnika 😁

ne znam ali meni Samsung klima u kuću ušla ne bi
imamo je u stanu gde je prolupala nakon 4-5 godina umerenog korištenja ( hladjenje leti i umereno dogrevanje u prelaznom periodu )
Serviser dosao i rekao.... pa to im je boljka.... Samsung spoljna jedinica "prolupa".... radi ali brunda

Samo da dodam ovde da zakomplikujem diskusiju, mozete kupiti smart IR transmitter za manje od 5e kojim mozete kontrolisati klime ako imate WiFi dostupan, ukoliko vam je to bas potrebno.

ne znam ali meni Samsung klima u kuću ušla ne bi
imamo je u stanu gde je prolupala nakon 4-5 godina umerenog korištenja ( hladjenje leti i umereno dogrevanje u prelaznom periodu )
Serviser dosao i rekao.... pa to im je boljka.... Samsung spoljna jedinica "prolupa".... radi ali brunda
Ne znam sto je obrisana tema gdje sam napisao da imam samsung klimu na moru vec 23 godine,nikad joj serviser nije dosao,stan se renta,sad zamisli koliko je gosti drkaju al i dalje radi

@Dikens Ja sam ti odgovorio od onih ponudjenih sto si ti napisao u prvom postu, ali to je po toj ponudi i po cenama koje su otprilike u Srbiji, kod nas je Fujitsu bestbuy od japanskih proizvodjaca jer ima dobru cenu (kad ga ima u ponudi).
Ali ako ti novac nije problem i hoces najbolje, trebas da vidis da li taj serviser ima u ponudi npr Mitsubishi LN ili Toshiba Daisekai, Daikin Perfera, to su neki najbolji modeli klima samo je pitanje koliko je to isplativo.

@Dikens Ja sam ti odgovorio od onih ponudjenih sto si ti napisao u prvom postu, ali to je po toj ponudi i po cenama koje su otprilike u Srbiji, kod nas je Fujitsu bestbuy od japanskih proizvodjaca jer ima dobru cenu (kad ga ima u ponudi).
Ali ako ti novac nije problem i hoces najbolje, trebas da vidis da li taj serviser ima u ponudi npr Mitsubishi LN ili Toshiba Daisekai, Daikin Perfera, to su neki najbolji modeli klima samo je pitanje koliko je to isplativo.
Pitacu servisera bas pa javljam danas. *** mi u CG smo limitirani izborom. I kod nas predlazu Fujitsu mada to su iskustva ljudi kojima Fujitsu klime rade vec 20 godina :D tako da ne znam kakva je marka danas jer nekad su se stvari pravile da traju a danas nije bas tako

Fujitsu klime u režimu hlađenja ovo je podatak za 12Btu imaju odvlaživanje vazduha od 1.8l/h retko koje klime mogu toliko vlage da uklone.Manje vlage u prostoriji leti puno znači.Da li imaju u ponudi neki Fujitsu model 09 Btu?

Poslednja izmena:
Fujitsu klime u režimu hlađenja ovo je podatak za 12Btu imaju odvlaživanje vazduha od 1.8l/h retko koje klime mogu toliko vlage da uklone.Manje vlage u prostoriji leti puno znači.Da li imaju u ponudi neki Fujitsu model 09 Btu?
Imaju valjda iste modele ali 30e razlike pa mi je on rekao bolje jača klima kad je samo 30e.

+1 za KMTA.. Imam 12ku i prezadovoljan sam. Modulacija i kultura rada je TOP! Ako se vodis tom pricom kvalitet i "od viska glava ne boli" sa KMTA 18 se neces pokajati.. Snage nece nikad faliti.. ni zimi ni leti a opet u prelaznom periodu zbog fine modulacije tog modela mocices lepo da se ugrejes sa preciznim odrzavanjem temp. u objketu.. Samo da se dobro pozicionira uredjaj da ne duva direktno u ljude i na konju si .. 30-40 kvadrata da odrzava s po' gasa sto bi se reklo...

+1 za KMTA.. Imam 12ku i prezadovoljan sam. Modulacija i kultura rada je TOP! Ako se vodis tom pricom kvalitet i "od viska glava ne boli" sa KMTA 18 se neces pokajati.. Snage nece nikad faliti.. ni zimi ni leti a opet u prelaznom periodu zbog fine modulacije tog modela mocices lepo da se ugrejes sa preciznim odrzavanjem temp. u objketu.. Samo da se dobro pozicionira uredjaj da ne duva direktno u ljude i na konju si .. 30-40 kvadrata da odrzava s po' gasa sto bi se reklo...
Za sad su svi za Fujitsu KMTA. A ima li wifi?

@Dikens Nije ovo situacija kao sa kolima, dosta je 200KS, ali ako je 300KS neće da škodi. U ovom slučaju, auto od 300KS ne može da ide ispod 100kmh, a ti bi da voziš po gradu.

Jača klima će moći više da ugreje ili da ohladi, ali neće moći da održava zadatu temperaturu bez gašenja u malom prostoru. Zato će, ako zadaš recimo 22C na grejanju, zagrejati na 22C, krenuti da smanjuje snagu da pokuša da održi 22, spustiti se na svoj minimum, i dalje zagrevati prostor na preko 22. (recimo 23C) Onda se gasi kompresor, čeka da temperatura padne (recimo na 21C), da bi se kompresor ponovo upalio i ponovo pregrejao prostor. I tako u nedogled. Sa manjom klimom, koja ne može da vozi preko 200kmh (što ti i ne treba), moći ćeš da održavaš tačno zadatu temperaturu bez preteranog gašenja i paljenja kompresora, dok će vazduh na izduvu klime biti uvek prijatan, niti prehladan kada hladi, niti pretopao kada greje.

Ima WI FI modul košta oko 100e.Za te male prostorije pogledaj KMTA/CC 09.Za 40m2 kao što su ti predložili KMTA18.Fujitsu klime ne čekaju da padne 1 stepen temperatura da bi opet krenule sa grejanjem daleko bilo da tako rade.Mislim da ih pokreće pad temperature od 0.3 stepena ne više.Hoću da kažem da se ne oseti promena temperature u prostoriji od trenutka prestanka grejana klime do ponovnog pokretanja kompresora i grejanja.To je baš precizno odrađeno.Iskustva nekih korisnika klima uređaja koji čekaju da klima ponovo krene sa grejanjem i osećaja hladnoće u prostoriji pa onda treba daljinskim da dodaju stepen ili dva da bi klima krenula sa grejanjem pa opet pregrevanje i čekanje to kod Fujitsu ne postoji.

Poslednja izmena:
Za sad su svi za Fujitsu KMTA. A ima li wifi?
Mora modul da se dokupi.. Ali veruj mi , moje iskreno misljenje je da ti to ne treba.. Imam na bergen klimama wi fi koji je dosao fabricki ugradjen... Konkretno taj wi fi koristio sam prvih mesec dana kao igracku ...znas ono krenem sa posla pa preko wi fija pojacam klimu.. pa dok dodjem kuci ono kao ugrejano me ceka.. Posle tih mesec dana nisam vise nikad ni koristio wi fi jer dosadi ai osnovna funkcija klime je da upalis , podesis temp i da zaboravis na grejanje.. A taj budjavi bergen ni to osnovno nije mogao da ispostuje.

Imam i Daikin ali nisam ga stavio jer je serviser rekao da ih ne preporučuje jer nisu original nego sklapane u Kini kao tako da sam ih zato iskljucio iz ponude. Ali evo ovo su sve opcije koje radi a one sto sam ja nabrojao su njegove preporuke.
Druze malo je paradoksalno da ti serviser ne preporucuje Daikina jer se sklapa u Kini,a onda ti nudi vivax,hisens,gree itd.Mozda je do mene ali nema logike.S druge strane i fujitsu je made in prc.Eh sad na temu Daikin 1x12 i 2x9 FTX serija i zavrsio si posao,cak sta vise mogu i dvije 12 u sobama ako ti je teze 9 nabaviti.Tisina,moduliranje,ugodaj.

Po mom mišljenju za 11 kvadrata staviti 12 je previše, a i sam kažeš da su zime blage. Ima da rade kao on/off.
Meni je 9-ka LMCE u 15 kvadrata i uvim uslovima radi kao On-Off setovana na 22 stepena.
Leti zna da spusti jako nisko i ispod 200w na hladjenju. Mislim da 12-ica je ipak mnogo bez obzira sto nisko modulira radice stalno kao On-Off

Nazad
Vrh Dno