Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Kako radi taj Daikin? Gasi li se ikad?
Ne gasi.Nocu stavim na 22° ,danju 25.Greje iz dnevne kuhinju i preko hodnika spavacu i kupatilo.U dnevnoj gde je postavljena 24°a u spavacoj 22°.Brzina ventilatora prva brzina ne irtitira zvuk.Konpresor jako tih napolju.Za sad prezadovoljan.Istina stan je ususkan nemam spoljnih zidova osim gde su prozori i to drveni.Na plafonu imam ukrasni stiropor jer je ploca betonska..Model je sensira 18tka.Zna da modulira bas nisko jer onda duva ladnjikavo lezim ispod nje pa osetim.Videcemo kad bude -10 sta ce da bude.

Ne gasi.Nocu stavim na 22° ,danju 25.Greje iz dnevne kuhinju i preko hodnika spavacu i kupatilo.U dnevnoj gde je postavljena 24°a u spavacoj 22°.Brzina ventilatora prva brzina ne irtitira zvuk.Konpresor jako tih napolju.Za sad prezadovoljan.Istina stan je ususkan nemam spoljnih zidova osim gde su prozori i to drveni.Na plafonu imam ukrasni stiropor jer je ploca betonska..Model je sensira 18tka.Zna da modulira bas nisko jer onda duva ladnjikavo lezim ispod nje pa osetim.Videcemo kad bude -10 sta ce da bude.
Kod mene je FTXF60, malo jača Sensira nego kod tebe, zato sam i pitao. Slično i kod mene podešena, slično i radi. Samo što je kod mene kuća bez izolacije, pa to treba grijati. Ali na temperaturama iznad nule bila mi je uvijek na quiet modu, dok je sada na autofan. Nikad se nije ugasila.

To što se klima ne gasi je možda dobro sa stanovišta tehnologije ali što se tiče korisnika ja čisto sumnjam. Ako se klima ne gasi a duva mlako ili čak toplo to je ok ali ako klima duva non stopal hladno, e onda bolje da ne duva. Meni više odgovara da radi kao obična klima a da duva mlako toplo nego da duva stalno a hladno. A meni je prosto neverovatno da predimenzionirani uređaji duvaju toplo. Oni imaju toliko snage u rezervi da se nikada ne naprežu upravo zato da bi štedeli struju.
A imaš klime koje u prelaznom periodu rade on of ali zato dok rade dvaju toplo i to mi više odgovara. Inače da bi mlaz postao topao kod klime koja duva prohladno, mora se brzina duvanja smnjiti a povećati temperatura na daljinskom, bez toga nema toplog duvanja.
Moj MH uvek ima topao izduv ali do nekih 7-8 stepeni spoljne radi kao on off al meni ne meta jer održava tačnu temperaturu. Sad kad je malo zahladilonema više gašenja al duva toplo. Al nema toplog duvanja sa ultra niskom potrošnjom, trenutno troši po 300w/h da je niže bio bi hladniji izduv.

To što se klima ne gasi je možda dobro sa stanovišta tehnologije ali što se tiče korisnika ja čisto sumnjam. Ako se klima ne gasi a duva mlako ili čak toplo to je ok ali ako klima duva non stopal hladno, e onda bolje da ne duva. Meni više odgovara da radi kao obična klima a da duva mlako toplo nego da duva stalno a hladno. A meni je prosto neverovatno da predimenzionirani uređaji duvaju toplo. Oni imaju toliko snage u rezervi da se nikada ne naprežu upravo zato da bi štedeli struju.
A imaš klime koje u prelaznom periodu rade on of ali zato dok rade dvaju toplo i to mi više odgovara. Inače da bi mlaz postao topao kod klime koja duva prohladno, mora se brzina duvanja smnjiti a povećati temperatura na daljinskom, bez toga nema toplog duvanja.
Moj MH uvek ima topao izduv ali do nekih 7-8 stepeni spoljne radi kao on off al meni ne meta jer održava tačnu temperaturu. Sad kad je malo zahladilonema više gašenja al duva toplo. Al nema toplog duvanja sa ultra niskom potrošnjom, trenutno troši po 300w/h da je niže bio bi hladniji izduv.
Osecaj toplote je subjektivan. Klima uvek duva toplije ,prilikom odrzavanja temp, od okolnog vazduha. sad ako je to razlika od par stepeni ili manje ti i ne primetis to kao toplo. Ali ja kad vidim da neko svoje klime stavlja na 25-26 stepeni, omg, to je da riknes. Moje klime su na 20-21 stepena,osim kada se deca kupaju pa jednu nasviram do 24,ali to na kratko jer pocinjemo da se gusimo od toplote. Tako da je sve subjektivno... Tako smrt ne boli...

Ti ono imas i KMT? On ide bas nisko ako se sjecam. I ja ne volim nikakvo puhanje, toplo i nekako tolerisem. Sjedio sam kod covjeka gdje mali Daikin radi. Tiho, necujno sve super. A da ga ebes meni je ono hladno, neki me osjecaj jeze hvatao.
Al eto njemu ne smeta. Nismo svi isti. Al eto ona moja nece nisko, uvijek toplo puse. Al nije ni to idealno, zna iritirat kad je visoka temp tipa 15 stepeni pa se stalno pali gasi. Nema je idealne

Valjalo bi da kako trosi 100 wati a da buba 45 stepeni :)

Previse vaznosti dajete brojkama o trenutnoj potrosnji one su totalno nebitne i zavise od trenutnih uslova, bitna je prosecna i ukupna potrosnja.

Imam problem sa Midea split klimom u lokalu 45m2 klima 12-ka.Podesim na 23°jer je dosta visoko i prvih pola sata na izduvu je bas lepo toplo i skljocne termostat par puta ali ona i dalje duva.Posle pola sata nije vise tako toplo nego mlako i tako satima.Ja onda vratim temperaturu na 19 ili 20 i ona ugasi turbinu i ukljuci se na displeju defrost iako je napolju 6 ili 8° i posle 10 min opet lepo greje prvih pola sata ili 45 min.Da li neko zna zasto ona ne greje konstantno jako toplo kao na poceku?Izmenjivac napolju je dosta prljav to mi je majstor rekao kad je menjao kondenzator.A freon je kao u normali na donjoj granici.Jel neko ideju sta je?

Imam problem sa Midea split klimom u lokalu 45m2 klima 12-ka.Podesim na 23°jer je dosta visoko i prvih pola sata na izduvu je bas lepo toplo i skljocne termostat par puta ali ona i dalje duva.Posle pola sata nije vise tako toplo nego mlako i tako satima.Ja onda vratim temperaturu na 19 ili 20 i ona ugasi turbinu i ukljuci se na displeju defrost iako je napolju 6 ili 8° i posle 10 min opet lepo greje prvih pola sata ili 45 min.Da li neko zna zasto ona ne greje konstantno jako toplo kao na poceku?Izmenjivac napolju je dosta prljav to mi je majstor rekao kad je menjao kondenzator.A freon je kao u normali na donjoj granici.Jel neko ideju sta je?
Ne gledaj temperaturu na displeju, pojačaj slobodno temperaturu ili uključi follow me funkciju na daljinskom i stavi ga dalje od klime ali da gleda prema klimi.

Ti ono imas i KMT? On ide bas nisko ako se sjecam. I ja ne volim nikakvo puhanje, toplo i nekako tolerisem. Sjedio sam kod covjeka gdje mali Daikin radi. Tiho, necujno sve super. A da ga ebes meni je ono hladno, neki me osjecaj jeze hvatao.
Al eto njemu ne smeta. Nismo svi isti. Al eto ona moja nece nisko, uvijek toplo puse. Al nije ni to idealno, zna iritirat kad je visoka temp tipa 15 stepeni pa se stalno pali gasi. Nema je idealne

Valjalo bi da kako trosi 100 wati a da buba 45 stepeni :)
Da imam kmta ali sada nisam mislio na njega nego na MHI zs-w. Fujitsu radi niže u prelaznom periodu ali sad su već približni ali izduv MHI opet topliji. Naravno daleko od toga da je izduv KMTA hladan, no no.
Inače ja bi voleo da posetim sve koji u samostokećoj kući drže 22 stepena i hodaju u gaćama. To može u ušuškanom stanu ili da kuća nije kuća nego više termos, tako da ta priča kod mene ne prolazi. Jao što nam toplooooo sedim u gaćama a kad dođeš kod njega ono svi u rolka džemperima. Ako stavite klimu na 22 ona ne daje u sobi više od 20, eventualno maksimalno 21.5. sad ja vas pitam, šta mislite koja je temperatura tog izduva? Više od 25 nije sigurno i to na izlazu od klime, već na metar to je prohladno. Da slažem se da je to dovoljno da doda temperaturu koja se gubi ali meni je to realno hladno a ne subjektivno kako neki tvrde.
Na koliko vam je setovana klima na hlađenju? Meni na 25 i meni super, a vama predpostvljam na 23, šta mislite koja je onda temperatura izduva, ne veća od 20. Hoćete da mi tvrdite da ste toliko senzibilni da osetite razliku od 5°C između grejanja i hlađenja? Svaka čast ako je tako, ali mislim da je to već posao za internistu kardiologa.
Pozzzz

Imam ja ideju sta je...
nemas termometar, nego opipavas klimu kako duva.

Inače ja bi voleo da posetim sve koji u samostokećoj kući drže 22 stepena i hodaju u gaćama. To može u ušuškanom stanu ili da kuća nije kuća nego više termos, tako da ta priča kod mene ne prolazi. Jao što nam toplooooo sedim u gaćama a kad dođeš kod njega ono svi u rolka džemperima. Ako stavite klimu na 22 ona ne daje u sobi više od 20, eventualno maksimalno 21.5. sad ja vas pitam, šta mislite koja je temperatura tog izduva? Više od 25 nije sigurno i to na izlazu od klime, već na metar to je prohladno. Da slažem se da je to dovoljno da doda temperaturu koja se gubi ali meni je to realno hladno a ne subjektivno kako neki tvrde.
I ti isto nemas termometar.

Da imas znao bi da se oseti razlika od pola stepena a 5 stepeni je ogromna razlika, i onda tako pogadjas koliko je 22 a koliko je 25 stepeni.
Ali zato nemas problema da prosipas pricu po ovoj temi.

Eto zasto sam pisao onaj komentar par starna ranije, a ovakvih ima svako malo u temi o klimama, i bilo kojoj drugoj temi o grejanju.
To su ljudi koji pipaju radijator, i ako nije topao kaze hladno je.

U pitanju je on off midea klima a ne inverter.Zar ne treba ona da radi svo vreme istim intezitetom a ne da se temperatura izduva smanjuje?
Cemu po tvojoj logici sluzi to zadavanje temperature na klimi?
Sta bi trebala klima da uradi kada dostigne temperaturu...da nastavi da greje?

Cemu po tvojoj logici sluzi to zadavanje temperature na klimi?
Sta bi trebala klima da uradi kada dostigne temperaturu...da nastavi da greje?
On off klima treba da se iskljuci kad dostigne zadatu temperaturu a ne da duva mlako prohladno.Kao da nema snage da duva svo vreme vruce dok ne dostigne zadatu temperaturu.

Pokusavam da te navedem da sam dodjes do zakljucka...

Napises da klima dostigne zadatu temperaturu i iskljuci, a istovremeno ocekujes da nastavi da duva istom temperaturom.

Pa kako?
Ne dostigne u tome je fora.Sama od sebe pocne hladnjikavao.Zadam 23 i kad spustam na daljinskom skljocne tek na 19 ili20.Prvih pola sata super greje i onda prestane a nije dostigla zadato.Nismo se razumeli.
Nema veze.Hvala na savetima svakako. Zvacu majstora pa nek kontrolise freon opet i nek ocisti vanjsku jedinicu mozda je stvarno zagusena.

Spustas temperaturu sa 23 na 19 a hoces toplije...?

Prvo, ta klima je slaba za taj prostor i šta god da radi neće ugrejati kako treba. Drugo, ako je visok plafon u lokalu, računaj da se toplota "nabije gore" i zato ti deluje da isključuje pre vremena. Treće, ako ti je majstor rekao da je izmenjivač prljav, zašto to nije sređeno pre sezone? Da li su filteri čisti i da li je ikada rađen redovan servis kako dolikuje?

Mnogo je razloga zašto na tvoje pitanje može da se odgovori sa zato

Ako je klima na daljinskom podešena na 22 u sobi nikako ne može biti preko 22 stepena. Ako jeste, onda je klima neispravna. Ako je namestiš na 28 ona će ići do 28 a ako pređe 28 ona je neispravna,nešto sa tom klimom nije u redu.
Pošto vidim da se ovde moje sasvim realno korisničko iskustvo ismeva od strane prodavaca i nazovi montera ja ovu temu zauvek napuštam.
Ubuduće sam samo na temi Fujitsu i Mitsubishi, ova tema i pojedinci idu na ignore, zbogom.

Температура у просторији зависи од х фактора, клима мери температуру на једном месту и има алгоритме за компензације одступања који су различити од модела до модела, па тако исти модел код неког може да ради са минималним одступањем температуре, код неког да прегрева простор, а код неког трећег да буде прохладно. А све три потпуно исправне.

Možeš li da nam preneseš iz tvog realnog iskustva koje to klime imaju izduv od maksimalno 25°C na samom izlazu iz klime kada su setovane na 22°C?

Pišeš nešto što veze sa realnošću nema.
Ljudi koji se žale na "hladan izduv" upravo misle na izduv koji tvoj Fujitsu daje u niskoj modulaciji. Koja je oko 35°C ili nešto niža. Koji ti nazivaš toplim... Veze nemaš ni sa čim. Tebi je lako, jadni ljudi oko tebe...

Nazad
Vrh Dno