Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Interesantno kako pratite potrosnju.Meni ne pada mi na pamet da se bakcem sa tim.Koliko trosi toliko trosi tu se nista nemoze promeniti time sto merite.Jeftinije je od parnog i peleta svakako.Ja cu radije dato 20-30e vise za struju ali da mi je bas toplo znaci na grnici da obucem kratki rukav.To je nekih 26°.

A ***, sta ces, nije do mene, do zene je :) Prosle sezone je draga radila od kuce, 25C je bio minimum koji je dozvoljavala. Ako vidi 24.8C na termometru, odmah prokomentarise "malo je sveze ovde, a?", ja u sorcu i majici, bos, lepim se za garnituru, a ona vunene carape, termo trenerke, duks, a najjace mi je kada je vidim sa kapuljacom xD. Ali to je do nje, losa cirkulacija, malokrvnost, sta vec. Ove godine je na porodiljskom, izgleda da su hormoni u trudnoci i nakon trudnoce odradili svoje, sada je (meni) prihvatljivije. :)
Ove godine srecom ne koristimo njenu sondu, tako da 24-24.5C u dnevnom joj/nam je ok. Mada, primetio sam da se ni na 23.5C ne zali, ali jos uvek ne smem da rizikujem i setujem klimu na nize od 24C :)
Spavacu sada zbog bebca drzimo na 22-22.5C, osim kada je kupanje i presvlacenje, onda idu vise temp. Inace sam i tamo spavao bez pokrivaca, bukvalno bez odece na sebi. xD

Idite kod nekog ko ima parno grejanje u stanu gradsko pa izmerite temperaturu.Bice 26,27,28.

@Sg kamikaza ne znam kako je moguce, ali ona kao da se vodi po spoljnoj temperaturi. Neverovatno, ali iz kreveta zna da je napolju neki malo ozbiljniji minus. Ne gledajuci uopste termometere po sobama niti vremensku prognozu na telefonu. Magija. :ROFLMAO:
Vremenom sam i ja navikao. Manje vremena u toplim prostorijama, vise u svojoj "hladnoj" 22-23C. A, ovo sto sam rekao da vidi na termometru 24.8C i da se odmah pozali, prokomentarise ona i da ne gleda u termometar, kad pogledam, imam sta i da vidim, temp stvarno za 0.xC ispod 25C. Realno, 26C joj je bilo ono, fino, ne toplo vec fino. Ona i leti, mnogo bolje podnosi vrucinu od mene. Bukvalno na 25C vec trazi da se iskljuci (setuje na vecu temp) klima, kaze hladnjikavo. o_O Jednostavno tako je bazdarena i to je to. :)
Moze se naravno i na 20-21C preziveti, ali utopljavanje od glave do pete, prekrivena onim vunenim jorganom od 30kg. :D
Ono sto joj ne smeta je cesto luftiranje. Nebitno da li je napolju +10 ili -10, brzo luftiranje moze uvek. Tako da to koristim maksimalno.

Ovo je prva sezona posle porodjaja i stvarno se vidi promena, cak i ona sama. Cudi se kako joj je ok na 24C. Mozda se najzad resetovala. :)

Priča o super temperaturi od 20°C su priče za malu decu. Dva deset je malo i tačka, te priče prodavaca toplotnih pumpi ostavite za nekog drugog. A zašto? Zato jer na TP zimi i ne može više da zagreje od 20-22 u kući i kraj. Pa onda kad shvate da su ih zeznuli onda sledi priča o optimalnoj super temperaturi od 20 stepni i super zdravlju.
Tako da prijateli sve što greje ispod 22-23 u sobi je bajka. Pa imamo i mi termometre tako da znamo šta pričamo.

25C je bio minimum koji je dozvoljavala. Ako vidi 24.8C na termometru, odmah prokomentarise "malo je sveze ovde, a?",
Meni je 23 i 24 taman za kratki rukav i opusteno. 22 vec je hladno ako se sjedi/lezi i gleda tv :) Preko 25 vec vruce.

zezni zenu tako da postavis termostat pola metra, metar uvis i prikazivace bar stepen vise nego sto jeste :)

Na koliko ti mozes da zagrejes zimi objekat, zavisi NAJVISE od izolacije tog objekta. Moja baba u selu nekim sporetom Alfa 6kW ili tako nesto, u najhladnijim danima ne moze da zagreje prostor od 20 kvadrata na vecu temp od 23C, a plafon je visok 220cm, suturen u pitanju, ukopano do prozora. Ali zato stolarija iz 1920. godine, ulazna vrata metalna sa staklom bez ikakve izolacije na zidovima, koji su od pune cigle. Da ja roknem 6kW (a imam klimu koja to moze laganini, ne racunajuci ostale dve) u svoj prostor od 75kvm, popadali bi od vrucine posle 20minuta.

Cus, ne moze toplotna pumpa preko 20C zimi, a on se sam greje na jednu toplotnu pumpu, a i njegovi. :D
Meni je 23 i 24 taman za kratki rukav i opusteno. 22 vec je hladno ako se sjedi/lezi i gleda tv :) Preko 25 vec vruce.

zezni zenu tako da postavis termostat pola metra, metar uvis i prikazivace bar stepen vise nego sto jeste :)
U dnevnoj se vreme provodi na ugaonoj, ne interesuje me koliko je pod plafonom. ;-)
Meni cak i 22C ok da sedim na krate rukave i sorcu. Ali svi smo mi razlicito bazdareni.

20221127_164329.jpg
Имам ја термометар за зимогрожљиве госпође. Коштао 2 долара, лаже за 2 степена. :)

eto namontirane obe 12LMCE, to se jedva cuje a u sobi toplo, potrosnja na svakoj od 250-350W, sobe od 20 kvadrata greje na 22 stepena...
Ima da se čuje polako ali nije strasno mada nekome može da smeta
U pravu si, blizu je. Iskoriscena je stara rupa. Prethodna klima je bila par cm uza. Medjutim ne smeta u radu. Ima 7cm.
Konkretno moja kuca je stara prilicno, 90ak godina. Nalazi se u centru grada i prilicno se solidno odrzava. Zadnji put renovirana 2000, a sada zamenjana stolarija aluminijuska za odlican nemacki pvc. Aluminijum nikom ne bih preporucio sa mojim skromnim znanjem, zbog kondenzacije, gubljenje toplote itd..
Znanje ti je takvo da nemoj vise nista da kazes ni slovo jedno na tu temu.

Vidim polemiku o temperaturi a da li neko od vas meri vlažnost vazduha unutra? Veliki faktor osećaja je vlažnost, nema tu veze kako je ko baždaren. Kada ste u stanu na visokom spratu vlažnost je niska i nije ista kao u kući sa temeljom u jednom nivou. Evo kod Mitra je 45% na meraču (higrometru) na 23,5C i to deluje hladnije od 22,5C i 55% do 60% vlage koliko je kod mene. Vlažnost je VELIKI faktor kod grejanja, nabavite higrometre pa ćete shvatiti o čemu pričam.

Manja vlažnost uzrokuje osjećaj je da je hladnije ? Nisam to znao....znam da vec preko 65 i 70% vlaznosti moze da se javi buđ, preko 80% se sigurno javlja. Provjetravanje 2-3 puta dnevno na par minuta sa sirom otvorenim prozorima mnogo pomaže

Lako je grijati klimom stan od 50 kvadrata okružen sa 4 druga topla stana na 25, koji bi bez grijanja bio na 20. Ugrijte neizolovan sprat kuće od 80-100 kvadrata klimom na 25, na vanjskom minusu.

@djalf Vidiš moguće da si u pravu. Za leto znam da što manje vlage u vazduhu to je hladnije na istoj temperaturi.
Da ne bude zabune, klima je toplotna pumpa vazduh vazduh a ne misli se na to kad se kaže da se neko greje na toplotnu pumpu. Ja sam hteo da je uvedem al pustio sam par komšija da to prvo oni urade i sad nakon pet godina vidim da su se mnogo preračunali. Sve je u redu dok ne udare Januar i Februar e a onda im se pale oni dodatni grejači čiji je cop = 1. Račun za struju nije za šalu, tako da manite se teorije. Nisu se TP uvodile samo u nove objekte sa izolacijom od preko 10 cm stiropora sa podnim grejanjem itd. Ogromna većina pumpi je ugrađena u objekte osrednje izolovane sa radijatorima od pre 20 godina. A TP nije za takve objekte već za super izolovane sa podnim grejanjem jer je grejanje na TP ustvari niskotemperaturno grejanje, ostalo su bajke. Ja ne znam nikoga konje ugradio TP a da je ubacio i još neki radijator a upravo to je morao da uradi.
Eto bio sam pristojan

Poslednja izmena:
Vidim polemiku o temperaturi a da li neko od vas meri vlažnost vazduha unutra?

Imam nekoliko komada ovih. Statistiku po satu, danu, 6 meseci unazad. Uz mali hak i povezivanje na home assistant mogućnost statistika može i da se produži, kao i da se skrati interval, no to tek treba da dođe na red... Jednog lepog sunčanog dana.

Prilozi

• tmb-300x300-135875874_625b3ac0cdd991-69173185Xiaomi-Mijia-Th.jpg
    tmb-300x300-135875874_625b3ac0cdd991-69173185Xiaomi-Mijia-Th.jpg
    5.8 KB · Pregleda: 37
Vidim polemiku o temperaturi a da li neko od vas meri vlažnost vazduha unutra? Veliki faktor osećaja je vlažnost, nema tu veze kako je ko baždaren. Kada ste u stanu na visokom spratu vlažnost je niska i nije ista kao u kući sa temeljom u jednom nivou. Evo kod Mitra je 45% na meraču (higrometru) na 23,5C i to deluje hladnije od 22,5C i 55% do 60% vlage koliko je kod mene. Vlažnost je VELIKI faktor kod grejanja, nabavite higrometre pa ćete shvatiti o čemu pričam.

Naravno da da. 😂

Lako je grijati klimom stan od 50 kvadrata okružen sa 4 druga topla stana na 25, koji bi bez grijanja bio na 20. Ugrijte neizolovan sprat kuće od 80-100 kvadrata klimom na 25, na vanjskom minusu.
Kuća, 90m2 plus garaža 24m2 indirektno kroz zid, izolacija 5cm fasada (omalterisana debelo pa tek onda stiropor), tavan ploča debela 40cm ukupno sa 5cm stiroporom i lepak i mrežica odozgore. Sa 4 klime grejao na -17C, sad ih imam 5.
Može da se greje šta hoćeš klimama samo treba pravilno dimenzionisati, svaka prostorija klima i ok izolacija i nema problema.
Za vlagu da, što suvlji vazduh to je osećaj hladniji.
Zaboravih, garaža je u sklopu kuće, isto izolovana, ne pada ispod 9C u njoj.

Od čega zavisi koliko će puta klima ići u defrost mod?

Juče je radila defrost u večernjim satima jedno 4-5 puta, napolju je bilo oko 5 stepeni, vlažnost je bila preko 90%, klima podešena na 24 stepena.

Večeras je otrprilike ista spoljna temperatura, vlažnost 93% (isto kao juče), klima je podešena na 22 stepena i bila je u defrostu samo jednom.

Imam dve iste klime (Midea WIK), jedna 12ica i jedna devetka. 12icu sam uhvatio samo jednom da je bila u defrost modu, a ova moja 9ka ide vrlo često u DF.

Pa očito zavisi i od opterećenja klime, ne samo vremenskih uslova.

Imam nekoliko komada ovih. Statistiku po satu, danu, 6 meseci unazad. Uz mali hak i povezivanje na home assistant mogućnost statistika može i da se produži, kao i da se skrati interval, no to tek treba da dođe na red... Jednog lepog sunčanog dana.
Imam isti ali nije mi preterano dugo trajala baterija, možda šest meseci, kako se tebi drži?

Baterija se menja, šta je problem?

Baterija bi trebalo da traje do godinu dana lako, ali ako ih često očitavaš preko bluetooth-a to može drastično da im skrati vek trajanja baterije, jer je sam proces zahtevan. Ako ti treba da ti često reportuju stanje temp i vlažnosti, bolje je da ih otključaš ("hakuješ") i flešuješ drugi firmware koji ne radi autorizaciju prilikom očitavanja...

Koji je to termostat,koji model?

xiaomi mijia thermometer 2 imaš ih na aliju za <5eur po komadu

Vrh Dno