Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Gledao sam cene malopre Fujitsu LMCE 09 je 66k.LMCA 12 košta 65k.To nikad nije bilo da 9 i 12 imaju istu cenu.

лепотани,
без да дужим.. потребан ми је савет за одабир климе за собу 3,5 х 5м .. клима би ми одговарала само за хлађење собе у току лета, јер зими централно грејање супер одрађује посао.. значи најбоља клима однос цена / квалитет.

у другом делу стана имам неку стару 12ицу ЕЛ ЏИ.. и дуго нисам пратио ову тематику па боље одмах Вас да питам, јер видим да има зналаца..
бакин колач.

Sto se tice hladjenja bilo koja u principu, al npr preporuka servisera koji je meni ugradjivao( znamo se i privatno) za hladjenje midea obicna on/off i da nema nesto reklamacija na njih a sto se tice invertera fujitsa.

лепотани,
без да дужим.. потребан ми је савет за одабир климе за собу 3,5 х 5м .. клима би ми одговарала само за хлађење собе у току лета, јер зими централно грејање супер одрађује посао.. значи најбоља клима однос цена / квалитет.

у другом делу стана имам неку стару 12ицу ЕЛ ЏИ.. и дуго нисам пратио ову тематику па боље одмах Вас да питам, јер видим да има зналаца..
бакин колач.
Ja bi ti predlozio da ipak uzmes neki inverter, jeftiniji. I kod hladjenja se inverteri ponasaju kud i kamo bolje nego klasicne klime. Sa inverterima se mnogo manje oseca neka nelagodnost zbog jako hladnog vazduha koji izbacuju obicne klime. Inverteri mogu na hladjenju da rade i ispod 200w, samim tim i ne duvaju ledeni vazduh, dok klasicne klime to ne mogu. Klasicne klime i kud i kamo vise trose. A komfor u prostoriji je neuporediv. Posto imam i Vivax i nekoliko Fujitsu mogu nesto od toga da ti preporucim, jer sa drugim klimama nemam iskustva. Ovaj Vivax Gexi je previse jak i bespotreban za takav prostor. Recimo da bi Fujitsu 09LLC bio extra, po mom misljenju. E sad ... pare su pare, sigurno ces morati vise da das za inverter. Sam odluci

Ja bi ti predlozio da ipak uzmes neki inverter, jeftiniji. I kod hladjenja se inverteri ponasaju kud i kamo bolje nego klasicne klime. Sa inverterima se mnogo manje oseca neka nelagodnost zbog jako hladnog vazduha koji izbacuju obicne klime. Inverteri mogu na hladjenju da rade i ispod 200w, samim tim i ne duvaju ledeni vazduh, dok klasicne klime to ne mogu. Klasicne klime i kud i kamo vise trose. A komfor u prostoriji je neuporediv. Posto imam i Vivax i nekoliko Fujitsu mogu nesto od toga da ti preporucim, jer sa drugim klimama nemam iskustva. Ovaj Vivax Gexi je previse jak i bespotreban za takav prostor. Recimo da bi Fujitsu 09LLC bio extra, po mom misljenju. E sad ... pare su pare, sigurno ces morati vise da das za inverter. Sam odluci
Vox inverter 9 31000 din

Pa eto, ako neko ima iskustvo sa tom klimom, neka je uzme. Koji model Vox ? Mrzi me sada da trazim

Zavrsice taj Vox posao za hladjenje sigurno, mada za 35-36k ima i IVA 5 12JR.

Pozdrav,

Zelio bih od vas malu pomoc kod izbora klime prevashodno za grijanje vikendice povrsine cirka 30 m2 generalno otvorenog prostora korektne termo izolacije i stolarije (pvc).
Tri su izbora:
DAIKIN RXF35A / FTXF35A
MITSUBISHI MUZ-HR35VF/MSZ-HR35VF
GREE Fairy GWH12ACC-K6DNA1X
Moj neki favorit je daikin,iako bi gree trebao bolje da grije bar po specifikacijama, a mitsu nije tek tu da bi popunio izbor.Najradije bih isao na japanca ukoliko je dostatan za grijanje namijenjenog prostora.Tu se uklapate vi i vasa misljenja,pogotov onih koji imaju iskustva sa navedenim uredajima.
Razlog ove tri jeste sto se uklapaju u budzet (650 eura manje vise sa ugradnjom) i sto se u objektu generalno zbog njegove namjene nece puno boraviti.
Sugestije su dobro dosle.

Imam Daikin ftxb25c i Fujitsu LUCA 12, primetno je Daikin nežniji, češće ide u defrost i ne može da "bljuje" toplo na izduvu (iako nije fer poređenje 9btu i 12btu), ali mi se Daikin nekako više sviđa kako radi, laserski precizno održava temperaturu. Ako imaš i pomoćno grejanje, ja bih Daikin, ne znam gde je vikendica, ali ako je mnogo hladno uzeo bih Fujitsu Luca koja je malo jača a uklapa se u budžet.

Zavrsice taj Vox posao za hladjenje sigurno, mada za 35-36k ima i IVA 5 12JR.
Da dodam da taj VOX moze i jace kvadrature da hladi bez problema, malo trosi, relativno dobro modulira kada hladi. Jedina mana je buka i na najmanjoj brzini. Gree Lomo na low vs Vox je bar duplo tisi, ali je i osetno skuplji.

Da dodam da taj VOX moze i jace kvadrature da hladi bez problema, malo trosi, relativno dobro modulira kada hladi. Jedina mana je buka i na najmanjoj brzini. Gree Lomo na low vs Vox je bar duplo tisi, ali je i osetno skuplji.
gree lomo nema vise da se kupi... steta mene odlicno sluzi vec 3ća godina...

Ti si jedini koji se zali na buku kod VOX-a.
Moze biti da ima neku fabricku gresku ili nije pravilno montirana.

Ti si jedini koji se zali na buku kod VOX-a.
Moze biti da ima neku fabricku gresku ili nije pravilno montirana.
Ja imam jako osetljiv sluh, nivo cujem zavojnice od svakog uredjaja u manjoj ili vecoj meri.

Buka na koju se ja zalim nije kompresor vec sama turbina. Ona je ispravna, ne skripi, redovno se cisti, itd. Vec se jednostavno vise cuje strujanje vazduha kod Vox vs Gree Lomo kada su oba na najnizem podesavanju.

Zato je Vox dnevnoj/kuhinji, a Lomo u spavacoj/radnoj sobi :)

Pa jel ta buka baš izražena, pošto i ja planiram da kupim tu klimu?

To je individualno, ja na primer spavam u sobi gde je VOX i nemam problema, zvuk je jednolican i konstantan a plastika ne krcka i ne puca.
Primetio sam i jednu stvar koja je losa kod Quiet brzine koju Fujitsu ima a Vox nema, kada duva tom brzinom plastika vise krcka nego kada duva na Low brzini koja je ista kao i najniza na Vox-u. To je zato sto se plastika vise zagreva jer turbina tom sporom Quiet brzinom ne uspeva da ohladi izmenjivac dovoljno i plastika se vise zagreva a samim tim i losije greje jer je razmena vazduha manja. Pricam o LLCA modelu ali svi modeli umeju da forsiraju tu Quiet brzinu i ako je setovana Low ili Medium i ima potrebe za tim brzinama, to je velika mana softvera kod Fujitsu klima ali to zavisi od modela, prostorije itd, ne ponasa se svaka tako ali eto i one imaju te gluposti. Kada tako zaglupi ja je iskljucim iz struje par minuta i posle radi ok.

Od pre nekoliko dana sam montirao u predsoblju vix iva5 12jr1 i za sad samo ovo oko buke.
Na low se po mom subjektivnom utisku ipak solidno čuje u odnosu na quiet mod drugih invertera. Za veći dnevni boravak ili predsoblje nije problem, ali za manje i spavaće sobe meni bi smetao šum, verujem da mnogima i ne bi to smetalo toliko.
Zvuk nije neprijatan, i mnogo je tiši nego najsporiji mod kod matore galanz on-off klime u drugoj sobi tako da je stvar individualna.
Nikakvog krckanja plastike apsolutno nema što je veliki plus...

Koliko kosta ugradnja klime? Unutrasnju i spoljasnju jedinicu ce deliti samo zid. Razmisljam da uzmem tu vivax iva5 12jr1 za spavacu

Jeste bucnija, ima samo dve brzine, ali za te pare klima hladi, a i greje sasvim solidno
Ima 3 brzine i naravno turbo.
Moja je 2017g. sa r410a, cetvrtu sezonu je odgrejala i nijednom se nije desilo da je nesto pogresila,dobar softver.
Imam i vivaxAERI I vivaxAEMI i u proseku 2-3 meseca se mora cupati iz struje jer zaboravi da iskljuci,ukljuci, ne
reaguje na daljinac,los softver.

Ima 3 brzine i naravno turbo.
Moja je 2017g. sa r410a, cetvrtu sezonu je odgrejala i nijednom se nije desilo da je nesto pogresila,dobar softver.
Imam i vivaxAERI I vivaxAEMI i u proseku 2-3 meseca se mora cupati iz struje jer zaboravi da iskljuci,ukljuci, ne
reaguje na daljinac,los softver.
Pa drugaru sam preporucio da uzme tu klimu jer je ok za te pare. Prosle godine ga je izasla 33000 din. Kada sam svratio da je isprobam secam se da je imala low i high i da je daljinski ocajan. Kod njega stoji u nekih 25m2 gde je prostor potpuno neizolovan i dobro ga je grejala dok nije ubacio radijatore, kada je -5 bilo kaze da je grejala ok.

Jedno brzo i efikasno pitanje, jel HISENSE Klima uređaj inverter Energy 12k - TQ35XE0E dobra kupovina za 55k ili ima neka bolja za slicne novce ?:)

imam neke nedoumice u vezi fujitsu klima uredjaja. razmatram kupovinu 3 uredjaja za grejanje stana i to kao primarni vid grejanja. i citajuci ovu temu stekao sam utisak da je fujitsu dobar izbor. ono sto mi nije jasno je to da su ove klime deklarisane da mogu da rade na -15 stepeni. sta raditi ako temperatura bude -20 ili niza? da li fujitsu ima grejace u spoljnoj jedinici? koja je razlika izmedju lmce i luca modela? da li se obe varijante prave i 9000 btu a ne samo 12000? zasto je bolji izbor fujitsu a ne recimo midea breezeless? znam da je dosta pitanja i da verovatno smaram, ali ako bi neko mogao ukratko da napise, bio bih zahvalan.

Nazad
Vrh Dno