Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

pa pazi, ja u srbiji ne zivim vec 5 godina, ali vrlo dobro se secam da je temperatura isla do -17 i -20 one zime nakon koje sam napustio zemlju. klime koje kupujem ce se montirati u stan u beogradu, dakle ako je jednom bilo -20 bice opet. ne zelim da imam problema u buduce.

sinoc sam krenuo da citam temu unazad i hocu da je procitam celu, medjutim nisam daleko stigao uglavnom jer mi je vreme za citanje ograniceno na nekih 3 sata a i pre toga sam procitao celu temu o midei breezeless jer mi je simpatican koncept. sad sam uzeo da citam dalje i shvatio da je vecina pitanja koje sam imao zapravo odgovoreno.

uglavnom svi ste mi pomogli jako puno, najvise djalf, pogotovu poslednjom porukom na koju ne znam kako da se zahvalim hiljadu puta...

za sada sam odlucio da uzmem gree amber 12 za veliku prostoriju, a za dve sobe (jedna 12 kvadrata, druga malo manja, mozda 10) cu uzeti ili dve Fujitsu 07LMCE ili dve 09LMCE. nikako mi ne ulaze u glavu ove cene, mnogo je mala razlika u ceni izmedju 09LMCE i 07LMCE, tako da cu verovatno da uzmem 09LMCE sve i ako je overkill za te male sobe...

Srbija je umereno kontinentalna klima, nisu cesti minusi ispod -15C, svakih par godina bude i ne traje dugo. Zima 2011 na 2012 je bila rekord, izuzetno topla decembar i januar a onda u februaru 20 ledenih dana i rekord -27C koji sam ja video a kod mene je bilo -23C.
2007 je bilo toplotni rekord od +47C leti.
Dobar izbor, za sobe, pa nema tih slabih klima nesto a i cena im je visoka u odnosu na 12-tice. Vox moze isto da zavrsi posao do 20m2 sa takvom izolacijom ali nema quiet brzinu kao Fujitsu (21dB, Low je 27-28dB, toliko je najniza na Vox-u).

bas zbog te quiet brzine na fujitsu-u bih uzeo 09LMCE umesto 07 jer sam negde na forumu procitao da na toj brzini bas malo vazduha gura, tako da ce 09 da radi bar malo bolje nego 07. bar se nadam. da, sto se cene tice, nekad stvarno nema smisla kupovati manje klime od 12. ali gde cu da stavim 12LMCE za 10 kvadrata pa stvarno treba da budem lud. multi split dve unutrasnje 09LMCE i jedna 18LAC2 spoljna jedinica ce da me kostaju skuplje nego dve kompletne 12LMCE, nigde veze...

Greje ona ok i na quiet brzini, za 10-12m2 je to dovoljno, moje LLCA su jedna u spavacoj kod klinca od 13m2 a druga greje 12m2 hodnik, wc, kupatilo i vesernicu. Devetka moze 20-25m2 da greje tako da ima i rezerve snage.

cena ce da prelomi. ako je razlika per hiljada dinara izmedju 07 i 09 izecu 09. trenutno imam poteskoca uopste da ih nadjem bilo gde da imaju da se kupe -.-

hvala druze, ovo sam isto video u nekom momentu u temi da je pomenuto. ali me bune cene. da li neko moze okvirno da napise koliko bi trebalo da kosta Fujitsu 07LMCE a koliko 09LMCE? Verujem da nije reklama, jer ne pisemo gde ima da se kupi, samo neki orijentir za realnu cenu ta dva uredjaja. Hvala

hvala puno za info.

eto paradoksa- jos 10000 i imas dvanaesticu :/ samo sta da radis s njom za malu sobu :/

Pa grejace samo ce u prelaznom periodu cesto da se ukljucuje i iskljucuje, generalno tako meni radi i VOX 12 ali mi nije nesto bitno, bitnije mi je da lepo odrzava u pola stepena.

Ja pokušavam da nadjem te 07LMCE ali mi ne ide... Trebaju mi dve. Ako neko ima neki info bio bih vam zahvalan.
Interesuje me i kakav je ovaj FTXC20B/RXC20B Daikin isto 7000 btu. Cena mu je 56k

Da li gasite klime sada preko dana na ovim temperaturama?

Da li gasite klime sada preko dana na ovim temperaturama?
Pa valjda bi trebalo same da ugase kompresor i dignu krilca kada postignu zadatu temperaturu ili je ta temp vec u prostoriji? Meni stoje podesene na 22C, da odrzi preko noci. Inace se preko dana ne pale.

Može mala pomoć prijatelja. Ja sam pisao na prethodnoj strani o svojim potrebama odnosno o tome da mi trebaju 2 kvalitetne inverter klime za dve manje dečije sobe od oko 10 kvadrata koje su nastale pregrađivanjem jedne veće sobe. Dobio sam od vas preporuku za 2 x Fujitsu 07LMCE. Takva dva kompleta nisam uspeo da nadjem. Dobio sam sa druge strane ponudu za set ASYG07LMCE/ROG07LMCA po ceni od 432 eura i set ASYG07LUCA / ROG07LUCA po ceni od 468 eura. Na prvi pogled vidim da se kod ovog prvog seta razlikuje spoljna jedinica u odnosu na izvornu a i za drugi nisam siguran za spoljnu jedinicu. Može li neko ko se razume da mi kaže nešto više o ovim setovima, odnosno da li ispunavaju ono što sam tražio (niska buka, niska potrošnja, kvalitetno grejanje i hlađenje...) Da li su ovo korektna rešenja i da li iam nekih problema sa njima? Hvaa unapred na pomoći

Može mala pomoć prijatelja. Ja sam pisao na prethodnoj strani o svojim potrebama odnosno o tome da mi trebaju 2 kvalitetne inverter klime za dve manje dečije sobe od oko 10 kvadrata koje su nastale pregrađivanjem jedne veće sobe. Dobio sam od vas preporuku za 2 x Fujitsu 07LMCE. Takva dva kompleta nisam uspeo da nadjem. Dobio sam sa druge strane ponudu za set ASYG07LMCE/ROG07LMCA po ceni od 432 eura i set ASYG07LUCA / ROG07LUCA po ceni od 468 eura. Na prvi pogled vidim da se kod ovog prvog seta razlikuje spoljna jedinica u odnosu na izvornu a i za drugi nisam siguran za spoljnu jedinicu. Može li neko ko se razume da mi kaže nešto više o ovim setovima, odnosno da li ispunavaju ono što sam tražio (niska buka, niska potrošnja, kvalitetno grejanje i hlađenje...) Da li su ovo korektna rešenja i da li iam nekih problema sa njima? Hvaa unapred na pomoći
Na tu površinu se može ubaciti jedna klima. 😊 Osim u slučaju kada djeci treba privatnost.

Prilozi

• IMG_20220329_125604.jpg
    IMG_20220329_125604.jpg
    60.2 KB · Pregleda: 75
лепотани,
без да дужим.. потребан ми је савет за одабир климе за собу 3,5 х 5м .. клима би ми одговарала само за хлађење собе у току лета, јер зими централно грејање супер одрађује посао.. значи најбоља клима однос цена / квалитет.

у другом делу стана имам неку стару 12ицу ЕЛ ЏИ.. и дуго нисам пратио ову тематику па боље одмах Вас да питам, јер видим да има зналаца..
бакин колач.

Хвала мили моји на одговорима.. :)

Мало сам више истраживао на ову тему, тако да се и мени чини да је ипак боље уградити инвертер климу за овај мој случај.. (наводили сте Fujitsu 9, VOX 9 itd.)..
Видим и да сте писали везано за ниво буке појединих инвертер клими у Quiet моду, што је мени јако важно, с обзиром да бих инвертер уградио у собу и хоћу да буке НЕМА док спавам. :sleep:

Сад ме занима, да ли произвођачи истичу неки ниво буке у dB (децибелима) за тај Quiet мод, па да тако знам да ли би ми инвертер одговарао или не.. јер из ваших примера, видим да је један инвертер неком бучан, док неком другом није.. значи да ли постоји неко универзално правило произвођача, или је принцип: "Купи па се увери да ли ти одговара?" :sneaky:

Такође, живим у стамбеној јединици на другом спрату и занима ме да ли је могуће да се кондензаторска јединица пришрафи на спољни зид зграде, а не као што је уобичајено на стуб прозора (заклањала би ми поглед на парк).. овде где живим видим да је на околним зградама, макар 5-6 кондензаторских јединица пришрафљено на спољни зид зграде (и то на вишим спратовима).. па се питам што не би могло и код мене на другом спрату.. :rolleyes: .. јел има неко искуства са тим?

Имате сви од мене по бакин колач ја месио :D

Vi se zezate, meni bi trebala pomoć što je pre moguće, da zatvaram konstrukciju, čeka me puno posla oko toga ;)

Quiet brzina je deklarisana na 21dB kod Fujitsu modela. Buka mora da postoji jer ona mora da duva da bi izmenjala vazduh, ako ti to ne odgovara odustani od klime.

@Karudijan
Malo sale nije na odmet :D
To ti je sve vrlo slicno, bolje idi na jeftinije modele. Ne mozemo da znamo razliku u spoljnim jedinicama, trebalo bi da je to sve isto.
Besumna klima ne postoji, to morate da znate. Odredjeni modeli su tihi ali plastika krcka tu i tamo, nemoguce je da sve bude perfektno.

Znam da mora da postoji, imam u kući 12LECA i to je više nego tiha klima ali da su sve iste, daleko od toga. Ovde me više interesuje ovo uparivanje sa spoljnim jedinicama koje nisu izvorno u paru sa ovim unutrašnjim jedinicama. Ako neko može nešto više o tome i ovim konkretnim kompletima koje sam naveo.

Ako imas LECA onda isto mozes da ocekujes i od LMCE.
Niko to nema ovde da bi ti preneo utiske.

Znam da mora da postoji, imam u kući 12LECA i to je više nego tiha klima ali da su sve iste, daleko od toga. Ovde me više interesuje ovo uparivanje sa spoljnim jedinicama koje nisu izvorno u paru sa ovim unutrašnjim jedinicama. Ako neko može nešto više o tome i ovim konkretnim kompletima koje sam naveo.
Evo linkova pa uporedi, lmca spoljna i lmce unutrasnja. Koliko vidim skoro da uopste nema razlike.
Po meni je unutrasnja lmce lepsa od lmca, inace su spoljasnje skoro identicne.

Pitanja za malo iskusnije

Trebace mi vise klima ove godine za oko 75m2 novogradnje, novi stan je u pitanju. Ove jace mi nisu problem, ali za dve prostorije od po 14 i 15m2 uredjaji moraju da budu sto tisi, jer su to su spavace sobe. Za Fujitsu znam kako radi i koliko je tih, i to je skoro pa odlicno. Zanimaju me i drugi proizvodjaci sa uredjajima koji su pandam 07LM i 09LM - koje su za sada planirane za te sobe. Nemam recimo nikakvo iskustvo sa R32 Fujitsu uredjajima, mogu i oni, tih snaga, ali mi je buka presudna. Znaci buka unutrasnje, tj zvuk turbine. Bucnost spoljnih nije bitna jer ce biti prilicno daleko od unutrasnjih. Gledao sam specifikacije, ali znam da ima ovde ljudi koji imaju uredjaje od nekoliko proizvodjaca, pa mi vise znaci njihovo iskustvo.

Znaci
Koja devetka ili sedmica (od drugih japanskih proizvodjaca, moze i r32 Fujitsu) je tisa od 9LM i 07LM, a da je po kapacitetu a i ceni slicna ? Rad ce biti ... danju autofan, nocu quiet.
Na kraju krajeva nisam alergican ni na kineske brendove, ali da pored svega spomenutog, imaju i kulturu rada kao Japanci.
Zahvaljujem.

Poslednja izmena:
@NePa Ja imam Daikin Ftxb25c, to je 9btu, ima Night mode turbine, cuje se tise nego Fujitsu LUCA 12 na najtise, za jedan red velicine. E sad, nije necujna, ali mi spavamo normalno i navikli smo se. Veliki plus je i vrlo tiha spoljna jedinica kada nije opterecena. Mada je tu mozda bolji Fujitsu jer mozes da ga postavis na low outdoor noise sto ustvari blokira snagu na 50%.
Ftxb25c vise nema, ima Ftxc25c i Ftxf25c koji je visa klasa malo. Toliko od mog licnog iskustva. Zvuk indukcije mora da se cuje i vrlo tiho strujanje vazduha.

Hvala @Stevcho, o tim Daikinima sam takodje razmisljao.

Nazalost tek sada citam nekoliko postova i pitanja pre mog, i ispada da sam trcao kao zdrebe pred rudu :). Skoro isto su pitali i drugi.

Znaci recimo ovako ... najoptimalnija 7 ili 9 za spavace sobe, sa svim najnormalnijim parametrima iz srednjeg cenovnog ranga, sa akcentom na nivo buke ?

Bilo bi dobro da nesto napise i neko sa Mitsu ili Toshibom slicne snage (@zoxor , recimo) i uporedi sve to na neki nacin.

Ok, slusamo dalje predloge.

Poslednja izmena:
Ja sam u slicnoj situaciji kao Misula. Treba mi klima samo za hladjenje (za grejanje je nikad necu koristiti), ali za dosta vecu povrsinu nego u njegovom slucaju.
Dakle, treba mi klima koja ce da hladi prostor od nekih 35-40 kvadrata (dnevna soba + trpezarija + manji hodnik kod ulaznih vrata).
Koliko vidim preporucujete inverter klime jer "prijatnije hlade". Sta mi onda preporucujete za pomenutu kvadraturu?

Ja sam bio u tvojoj dilemi i uzeo sam Midea Wik Extreme, hteo sam r32, hteo sam A+++ i hteo sam wi-fi, sve doslo za 56000, sa sve 3 metra cevi u kutiji.

Izguglah sad tu klimu i vidim da je to 12-ica. Nisam ocekivao da 12-ica moze da ohladi prostor te velicine, ali nije ni cudo s obzirom da se apsolutno ne razumem u klime :)
Vidim da postoji i verzija te klime 18-ica: Midea AG-18NXD0.WIK
Postoji razlika u oznaci je D0 umesto D1 i fali joj taj nastavak Extreme, pa je pitanje da li je ovo uopste samo veca verzija te klime koju si pomenuo.

Meni bi se i ova 18-ica uklopila u budzet, pa me zanima koliko kvadratnih metara bi ona mogla da ohladi? U fazonu sam da ako 12-ica moze da ohladi 40 kvadrata, mozda bih sa ovom mogao da hladim i jos jednu spavacu sobu :D

meni se osamnaestice ne svidjaju, jer previse jako duvaju cak i na minimumu, mada ako je veliki prostor u pitanju, bolje i ona na minimum nego dvanaestica da se muci stalno...

Vrh Dno