Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Kakva su vam iskustva sa Tadiran inverter klimama? Dosta se nude u prodaji, hvale ih prodavci a ovde ne nalazim skorašnje postove vezane za Tadiran. Inače imam nameru da kupujem inverter 12000btu.

meni se osamnaestice ne svidjaju, jer previse jako duvaju cak i na minimumu, mada ako je veliki prostor u pitanju, bolje i ona na minimum nego dvanaestica da se muci stalno...
Za hlađenje se 12ica ne bi mučila sigurno, čak i za dogrevanje.
Muka bi možda bila da je jedino grejno telo, ali opet to zavisi od 100 faktora.
Njemu za grejanje, lagano 12ica.

Kakva su vam iskustva sa Tadiran inverter klimama? Dosta se nude u prodaji, hvale ih prodavci a ovde ne nalazim skorašnje postove vezane za Tadiran. Inače imam nameru da kupujem inverter 12000btu.
Normalno je da prodavci hvale proizvod koji prodaju.Koliko bi para odvojio za inverter pa ćeš prema tome dobiti i savet.

Nemoj da gledas samo btu. Ima 12ica koje su vise 18ice, ali ima i 12ica koje nisu ni 9ka. Gledaj kompletne performanse, pogotovo ako imas nameru da grejes ili dogrevas. Ako je samo hladjenje u pitanju, verovatno neces mnogo da pogresis sa bilo kojim izborom.

Koristila bi mi i za grejanje i za hlađenje podjednako. Nisam vezan striktno za neku cifru što se tiče cene. Planiram da izdvojim između 50 i 80000.ako je nešto stvarno dobro i vredno nije problem da ide i preko.
Po specifikacijama vidim da neke imaju i opciju ventilacije i ubacovanja svržeg vazduha, to bi mi recimo puno značilo.znaze li kako se ta funkcija pokazala u praksi, vredi li?

Koristila bi mi i za grejanje i za hlađenje podjednako. Nisam vezan striktno za neku cifru što se tiče cene. Planiram da izdvojim između 50 i 80000.ako je nešto stvarno dobro i vredno nije problem da ide i preko.
Po specifikacijama vidim da neke imaju i opciju ventilacije i ubacovanja svržeg vazduha, to bi mi recimo puno značilo.znaze li kako se ta funkcija pokazala u praksi, vredi li?
Eto ja imam tu Hisense fresh master i stvarno sam vrlo zadovoljan. U danima kada pun vazduh dima ne otvaram prozore, ukljucim tu opciju i za nekih pola sata vazduh u prosoriji je bas osvezen. Ne bi dzabe dobili dve nagrade japanskog i francuskog instituta za inovacije. Meni licno odlicno resenje.

@sboban
E to sam hteo da čujem. Idu li dodatne instalacije za nju ili sve to ide kroz jednu rupu u zidu? Može li paralelno da ventilaira i da greje ili to mora u dve posebne faze? Koji je model tvoje klime?

Evo ja da ponovim post pošto oni koji su mi odgovorili uglavnom nisu razumeli šta me ineresuje ili nisu videli izvorni post.
Može mala pomoć prijatelja. Ja sam pisao na prethodnoj strani o svojim potrebama odnosno o tome da mi trebaju 2 kvalitetne inverter klime za dve manje dečije sobe od oko 10 kvadrata koje su nastale pregrađivanjem jedne veće sobe. Dobio sam od vas preporuku za 2 x Fujitsu 07LMCE. Takva dva kompleta nisam uspeo da nadjem. Dobio sam sa druge strane ponudu za set ASYG07LMCE/ROG07LMCA po ceni od 432 eura i set ASYG07LUCA / ROG07LUCA po ceni od 468 eura. Na prvi pogled vidim da se kod ovog prvog seta razlikuje spoljna jedinica u odnosu na izvornu a i za drugi nisam siguran za spoljnu jedinicu. Može li neko ko se razume da mi kaže nešto više o ovim setovima koji su mi ponuđeni, odnosno da li ispunavaju ono što sam tražio (niska buka, niska potrošnja, kvalitetno grejanje i hlađenje...) Da li su ovo korektna rešenja i da li ima nekih problema sa njima? Za Lucu sam recimo dobio informaciju da se ovaj prednji panel koji se otvara na gore vremenom pokvari. Hvala unapred na pomoći

Za 80.000 imaš Fujitsu Luca12.Nema WI FI ni ubacivanje svežeg vazduha ali greje i hladi odlično ima odličnu modulaciju i algoritam rada pravi Japanac.

@proleter
Ima li značajne razlike u grejanju i hlađenju između ove dve hisense i fujitsu? Wifi i ventilacija bi mi dosta znače. Treba mi za lokal gde je provertavanje slabo i služila bi mi za dogrevanje.

Ima razlike Luca je jača u grejanju i ima veći protok vazduha.Mada sve zavisi šta je tebi prioritet ako je WI FI i ubacivanje svežeg vazduha onda Hisense ako je reč o snazi i modulaciji onda Luca.Razmisl.

@sboban
E to sam hteo da čujem. Idu li dodatne instalacije za nju ili sve to ide kroz jednu rupu u zidu? Može li paralelno da ventilaira i da greje ili to mora u dve posebne faze? Koji je model tvoje klime?
Jedan jedini fresh master, drugi model nema QF35XW0EG. Što se tiče ventilacije može ali u startu možete računati na hladniji izduv, što je hladnije spolja tako utiče i na grejanje. Što se tiče instalacije sve zavisi od montažera, inače moraju dve. Postavio sam video zapis u temi o ovoj klimi pa pogledajte. Što se tiče razlike u grejanju ono što navodi @proleter ne bih znao jer tu drugu nisam imao prilike da vidim. Ova je za moj pojam jako dobra u grejanju dok za hladjenje evo stiže leto pa videćemo.

Poslednja izmena:
Kakva su vam iskustva sa Tadiran inverter klimama? Dosta se nude u prodaji, hvale ih prodavci a ovde ne nalazim skorašnje postove vezane za Tadiran. Inače imam nameru da kupujem inverter
Pisao sam ja malo o tadiranu. Kupljena u novembru, tako da ne znam kako hladi, za grejanje je ok i bila je ispomoć favorit klimi koja je do sada sama grejala. U zimskim mesecima se ranijih godina ložilo i jedna klima u drugoj prostoriji a sada su njih dve grejale. Radila je uspešno na -18. Znam da su imala tri modela. Najlosija po specifikacijama je alpha, moja je supreme i najbolja po opcijama je art. Ima wi-fi ima pored brzina i podesavanje u procentima kao midea breezeless. Nemam merač potrosnje u vidu utičnice ali aplikacija na telefonu pokazuje u proseku potrosnju 600-800 w/h. Grejač tacne, deklarisana do -22 i garancija 7 godina. Video sam da je cena kod uvoznika oko 60 000 i pre pola godine je bila za nijansu jeftinija ali ja sam je kupio u radnji za 42 000. Da ne reklamiram sada gde. Ovaj model nema I feel opciju, ima dugme health za koje ne znam koja je namena i da li ovaj model ima tu opciju u sebi. Daljinski ima dugme za krilca levo desno ali to je za model art, ovaj se pomera ručno. Sve ukupno ima 8 brzina. Tj 5 + auto, turbo i quiet. Aplikacija pokazuje temperaturu napolju i unutra.
Imam u planu dodati i treću klimu u spavaću i to će verovatno biti fujitsu 9, mada bih isprobao i hitachi ali ga nema kod nas.

Eto ja imam tu Hisense fresh master i stvarno sam vrlo zadovoljan. U danima kada pun vazduh dima ne otvaram prozore, ukljucim tu opciju i za nekih pola sata vazduh u prosoriji je bas osvezen. Ne bi dzabe dobili dve nagrade japanskog i francuskog instituta za inovacije. Meni licno odlicno resenje.
Sad joj je cena skocila za 10 hiljada.
@proleter
Ima li značajne razlike u grejanju i hlađenju između ove dve hisense i fujitsu? Wifi i ventilacija bi mi dosta znače. Treba mi za lokal gde je provertavanje slabo i služila bi mi za dogrevanje.
Fujitsu je bolja mada ne moze se ni za Hisense reci da je losa. Jedino ako ti je prece ubacivanje vazduha i wi fi pa onda da uzmes Hisense, ali ovako Fujitsu.

Da li neko ima iskustvo sa modelom Bergen Apollo Comfort 12-icom? Po karakteristikama je ovo sasvim solidan model invertera koji moze da se nadje za 50k (makar do izbora 😉).

Iako je ovo samo prepakovan Gree, morali su da ubace neke stvari poput silnih filtera kojima raspolaze ovaj inverter za ove novce, cisto kako se bi ova cerka firma progurala na trziste...

Cisto mali info, Midea stvarno dolazi sa 3m cevi u kutiji od spoljasnje jedinice. Tako da montaza ispadne jedno 5000 manje sa njom.
A+++ klima za 56k sa r32 i wi-fi. Ja nisam video neke zamerke na nju na forumu i uzeo. Ceka se montaza.
1648707032222.png

@isnogood
Da li mozes da mi posaljes privatnu poruku gde si kupio klimu i ko ti radi montazu (i koliko kosta)?

Ja moram do kraja dana da odlucim koju klimu uzimam. Suzio sam izbor na:
1) Fujitsu ASYG12LMCE (Da li ova klima ima mogucnost ugradnje wifi modula? Na jednom sajtu pise da moze i nigde vise)
2) Midea AG-12NXD1.WIK EXTREME (ova koju je uzeo isnogood)

Kao sto sam vec rekao klima ce se koristiti iskljucivo za hladjenje nekih 40-ak metara kvadratnih prostora.
Pomozite mi da konacno prelomim :)

Fujitsu ASYG12LMCE nema mogućnost ugradnje modula za WI FI.Ali zato u režimu hlađenja ima odvlaživanje (Moisture Removal) od 1.8l/h što je negde maksimalna vrednost za klimu 12.Bolje odvlaživanje jednako bolje hlađenje uz manju potrošnju energije.Fujitsu ima veći maksimalni protok vazduha nego Midea.

Sta je za preporuku od jeftinijih invertera za prilicno veliki prostor (ima bar 60m2 verovatno i vise)

Do sada je tu bila 15 godina stara midea 12ica koja je to uspesno hladila i ponekad grejala.

Sada mi je nesto skupo da opet kupujem mission a ovde nije bitno grejanje koliko hladjenje, a hteo bih noviju klimu, racunam da ce biti bolje od ove stare.

Gledam vox, vivax, beko, i tako te klime oko 350eur

Cisto mali info, Midea stvarno dolazi sa 3m cevi u kutiji od spoljasnje jedinice. Tako da montaza ispadne jedno 5000 manje sa njom.
A+++ klima za 56k sa r32 i wi-fi. Ja nisam video neke zamerke na nju na forumu i uzeo. Ceka se montaza.
Pogledajte prilog 339662
Kod ove klime postoji jedna mana, ako se moze nazvati manom, nekome ce da smeta, nekome ne, kada prestane da greje i podigne krilca na pola nastavi i dalje da duva na najmanjoj brzini, ako stojis, ili sedis na 2 metra od nje zna da se oseti prohladan vazduh koji se krece, npr kod gree muse vrti mnogo slabije da se i ne oseti. Koliko sam cuo tako isto duva i fujitsu 09 lmce.

Treba mi klima za spavacu sobu/ kancelariju u prizemlju, ima 20 kvadrata? Samo za hladjenje leti, grejanje je plus ali nije potrebno ako smanjuje cenu. Koja klima bi bila Xiaomi za to?

Fujitsu klime ne podižu krilo kada miruju u režimu grejanja kako si podesio tako ostaje jedino kada radi defrost podigne krilo.Kontrolna brzina turbine je baš lagana malo se oseća protok vazduha na metar ili manje od klime.U režimu hlađenja može da se podesi da gasi turbinu i povremeno uključi kontrolnu brzinu što je fabričko podešavanje ili može da se podesi da duva stalno bez obzira da li radi kompresor ili ne što je po meni bolje zato što suši izmenjivač.

Za sta softver?
u kom smislu dobar/ los?

Mene vise brine hardver;)

Za sta softver?
u kom smislu dobar/ los?

Mene vise brine hardver;)
Imam 3 inverter klime i grejem sa njima 4 godine,vec su se isplatile.
Vox cetvrtu sezonu je odgrejala i nijednom se nije desilo da je nesto pogresila: dobar softver.
Imam i vivaxAERI I vivaxAEMI i u proseku 2-3 meseca se mora cupati iz struje jer zaboravi da iskljuci,ukljuci, ne
reaguje na daljinac itd...: los softver.

A sto se tice hardvera bele tehnike,sto novije to losije,nazalost.

OK, koju vox onda?

iva 1, 5, 6 u cemu je u opste razlika?
Vidim da je iva7 bas velika, ali prelazi budzet.

Nema razlike isti je to model,crna boja skuplji,integrisan wifi skuplji.

Nisam video da se pisalo, ali kakve su Fujitsu ASYG12KETA, pretpostavljam da je to neki ekvivalent KMTA modelima, samo lepša plastika?

Nazad
Vrh Dno