Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Fujitsu inverter klime greju i ispod deklarisanih -15 stepeni naravno manjim kapacitetom ali neće prestati da rade bitno je ne gasiti inverter u sezoni grejanja.
Fujitsu nema grejače u tacni spoljne jedinice bar ovi modeli koji se prodaju kod nas.
Luca model klime je jači u grejanju nego LMCE.LMCE imaš od 9000Btu.
Prilikom izbora inverter klime važno je da klima po snazi bude odgovarajuća za prostor u kome će se nalaziti.Treba pogledati da li objekat ima izolaciju i kakvu kolika je površina prostorije i zapremina zatim u kakvom je stanju stolarija.Opiši malo prostor koji misliš da greješ Fujitsu klimama i dobićeš dosta precizne savete.

hvala puno za sav info.

ok, super je to sto one mogu da rade ispod deklarisanih -15, ali da li to utice na zivotni vek?

iskreno u celoj ovoj prici najvise me plasi situacija da klime jednostavno prestanu da rade, ako bude -25 ili nesto slicno.

od svih najvise mi se svidja midea breezeless, ali ako je losa za grejanje, onda zaista ne mogu da je uzmem i rizikujem da prestane da radi po cicoj zimi.

nisam pri kompjuteru sad, pa ne mogu da postavljam plan, ali vec sam postavio bio u temi gde je grejanje potkrovlja, posto potkrovlje je u pitanju, postavicu link ka tom postu, tu je slika:

dakle potkrovlje, sto se tice izolacije, ispod ima stan, sa strane gde je ta dnevna soba isto ima stan, sa ostalih strana nema nista, izolacija zgrade je ili nepostojeca ili 5 cm stiropor, a iznad je 30 cm (10 stiropor, 10 vuna, 10 stiropor).

treba mi savet za klimu koja ce da greje i kad je najveci minus, da ne moram da imam rezervno grejanje. jedna dvanaestica za veliku sobu, dve devetke za ostale dve sobe. pozeljno da budu iste. budzet, pa recimo do 90000 za veliku i do 70000 za male. ako je nesto bas dobro moze i skuplje.

hvala na savetu. pokusavam da provalim zasto ne postoji ASYG09LUCA? na sajtu stoji samo kao unutrasnja jedinica za multi split sisteme. da li je onda bolje uzeti jednu 12LUCA single split i dve 09LUCA multisplit zakacene na spoljnu jedinicu od 24000 BTU recimo? znam da na forumu preovladava misljenje da su multisplit sistemi samo glavobolja i manje su efikasni, sto je sigurno tacno.

takodje zasto ne i dvanaestica LMCE ako su dve devetke LMCE? iskreno voleo bih da sve budu iste, ili sve LUCA ili sve LMCE. zato me i nervira sto ne mogu da nadjem mideu breezeless u varijanti od 9000 BTU. (ili mozda postoji a ja je znam?)

koje je generalno misljenje, zasto su LUCA modeli bolji od LMCE i da li vrede doplate? zasto je fujitsu superiorniji od ostalih? a nema ni grejace u spoljnoj jedinici (da li je to vazno).

kapiram da je vecina ovih pitanja vec pokrivena ovde, ali nije lose ni uraditi rekapitulaciju. krenuo sam da citam celu temu, sinoc dobrih 3 sata, i nisam je zavrsio, nastavicu veceras.

Bolje je uzeti odvojene. LUCA je po mom misljenju bolja dosta teza spoljna jedinica. Neces pogresiti ni sa LMCE modelom.

da li postoji 09LUCA model da se kupi kao single split sistem?

U veću prostoriju Fujitsu Luca 14 ona je oko 95k cena.U spavaću sobu 1 LMCE09 u spavaću sobu 2 LMCE07.Vidim prema skici stana da je sp1 veća nego sp2 ali ne znamo površinu.Znači ne bi išao ispod Luca14 za veću prostoriju.Nemoj da gledaš multisplit ovako je praktičnije da imaš više split invertera.Ne znam zašto juriš da sve klime budu iste.Nema na našem tržištu Luca09 ili ja bar nisam našao.

09 LUCA moze da se kupi kao unutrasnja jedinica, ali ne znam na koju spoljasnju se montira.

ako stavim LMCE u manje sobe, zasto onda ne 14LMCE u veliku? u cemu je kljucna razlika izmedju LUCA i LMCE? da li je bolja, "jaca" 14LMCE od 12LUCA?

zasto hocu da budu iste, pa ne zelim u jednoj sobi da mi klima greje u drugoj ne, jer je veliki minus. zelim u svima da greje....

Napisao si da je limit za veću sobu 90k.Ta prostorija ima 50m2 prema skici stana.LMCE14 košta 140k.LMCE14 je normalno jača od LUCA 12.Ili pogledaj Fujitsu KMTA18 ima modela koliko hoćeš sve zavisi koliko si spreman da odvojiš para za kupovinu.Idealno bi bilo KMTA18 u 50m2 i dve LMCE09 u manje prostorije.Pogledaj koliko košta sve to i napiši da li odgovara ili neka druga kombinacija.Ovaj trio je da ti baš bude toplo uvek u stanu.

Poslednja izmena:
tako je. ta prostorija je oko 50-ak kvadrata. da, limit je oko 90-100k. zasto je 14LUCA jeftiniji od 14LMCE (94 vs 140k), ako je 12LMCE jeftiniji od 12LUCA (74k vs 84k)? jos je vise cudno ako je LUCA model bolji?

kakve su gree amber? pise da greju pri spoljnoj temperaturi od -30. da li je to istina ili markentiska laz? iskreno jedan od najbitnijih faktora mi je do koliko jakog minusa mogu da greju. jesu skupi, 104k za 12000 BTU, i 94k za 9000 BTU, ali ako su to jedini klima uredjaji koji ce me sigurno grejati ma koliko da je hladno, onda ni nemam neki izbor?

edit: hvala za predlog za te osamnaestice, ali se iskreno plasim da one mnogo jako duvaju i na minimalnim obrtajima ventilatora. iskreno i za cetrnaesticu se tripujem. mislis da dvanaestica ne moze da pokrije 50-ak kvadrata?

Poslednja izmena:
Mislim da je 12Btu nedovoljna za tu kvadraturu eventualno LTCA12 ona greje prema specifikaciji do -20 jaka klima a unutrašnja je dizajn kao kod LUCA modela.Srbija ima umereno kontinentalnu klimu tako da treba misliti o niskim temperaturama ali ekstremi od -30 pa i -20 su retki pa i da ih bude kratko traju.Fujitsu ima modele do -28 sa grejačima oplate tacne itd. ali ih nema kod nas.Prvenstveno traži model klime koji ima kulturu rada do -15 pa i taj LTCA do -20.
Nekoliko korisnika ima Amber klime i mogu da ti daju svoja iskustva.

hvala puno. koliko vidim gree amber ne postoji u varijanti 14000 BTU ili ja ne mogi da nadjem. tako da ako je za ovu povrsinu minimum 14000 BTU, Amber otpada

Jarane, što budeš više istraživao sve će te više glava boliti. Poslušaj što ti je proleter napisao. Vi u Srbiji imate najbolje cijene Fujitsua (a ruku na srce i griju brate bez greške). Uzmi za početak dvije klime ako nije problem, a poslije rješavaju tu treću a do tada neko prelazno rješenje. S obzirom da je velika kvadratura tu moraš ići na jače od 12, a i izolacija nije baš nešto. Ako već hoćeš da se osiguraš zbog minusa onda LTCA, ali da li će biti dovoljna ? Za spavaće sobe preporučuju Daikina jer ima lijepu kultura rada a i tihe su u radu.

hvala puno. koliko vidim gree amber ne postoji u varijanti 14000 BTU ili ja ne mogi da nadjem. tako da ako je za ovu povrsinu minimum 14000 BTU, Amber otpada
Slabo ti ide sa klimama, previse si fokusiran na trolovanje tema sa belom tehnikom :p

Koliko je BTU je manje bitno u odnosu na kolicinu toplote koju moze da pruzi. Amber 12 meni greje sprat od 43 kvadrata (30kvadrata dnevna + po 6-7 kvadrata kupatilo i 6-7 kvadrata kuhinja) i dogreva isto toliko prostora na drugom spratu jer prolazi toplota kroz plocu. Kuca nema ni jedan objekat uz sebe, na brdu je i to je jedino grejno telo osim 07LMCE na drugom spratu koja se ukljucuje po potrebi (na tom spratu je samo ta jedna soba gotova u kojoj je 07LMCE).

hvala puno obojici na komentaru. ne zezaj ne trolujem ja nigde, pogotovu ne ovde. kakvo ti je iskustvo Amber vs LMCE?

Amber mi greje ceo jedan sprat prakticno, LMCE 7000 BTU je u maloj sobi od oko 10 kvadrata na spratu. Nije bas za poredjenje sto se grejanja tice.

Sto se kvaliteta tice, Amber spoljasnja jedinica je dosta tisa i manje vibracija proizvodi nego spoljasnja od LMCE, iako je po snazi neuporedivo jaci. Amber ima dosta vise podesavanja za unutrasnju jedinicu.

Amber mi greje ceo jedan sprat prakticno, LMCE 7000 BTU je u maloj sobi od oko 10 kvadrata na spratu. Nije bas za poredjenje sto se grejanja tice.

Sto se kvaliteta tice, Amber spoljasnja jedinica je dosta tisa i manje vibracija proizvodi nego spoljasnja od LMCE, iako je po snazi neuporedivo jaci. Amber ima dosta vise podesavanja za unutrasnju jedinicu.
A koji midein model bi bio "parnjak" amberu? Nesto mideu ne vidjam puno u prodaji.... A cene su draticno porasle, pa i vox je za oko 10.000 din skuplji nego prosle sezone...a tek ostali... jao...

A koji midein model bi bio "parnjak" amberu? Nesto mideu ne vidjam puno u prodaji.... A cene su draticno porasle, pa i vox je za oko 10.000 din skuplji nego prosle sezone...a tek ostali... jao...
Mislim da bi i za Amber i za Fuji LT samo 18ica došla u obzir za poređenje, ali ne bih znao koji model.

hvala puno za preneto iskustvo. ako tebi amber greje 40-ak kvadrata u tri prostorije, mozda bi bio dovoljan i za 50-ak kvadrata u jednoj prostoriji? u kojim se sve "velicinama" :D proizvodi Amber? vidim da ima 12000BTU i 9000BTU. Da li imaju manje ili vece od njih?

edit: a-ha, izvinjavam se vidim da ima i manji amber, od 9k, a i veci, od 18. samo ne nalazim cetrnaesticu

Poslednja izmena:
Amber 12 je sigurno dovoljan za 50m2 a moze i 12 LT.
U sobama stavi po jednu 09 LMCE ili ako je mala razlika stavi 12, devetke se obicno ne isplate. Moze i LLCE ako je ima jos negde.
Sto se tice minusa ja imam LGC iz 2010-te, kompresor je isti kao u LU i grejale su na -23C i to su bile iskljucene, bile u struji (tada indukcijom greje kompresor da ne smrzne ulje) stalo mi centralno na -13C dnevne, ukljucio klime i one normalno odrzavale 23C dok nismo centralno sredili. Tada sam imao dve klime a sada pet i nisam lozio od 2017-te.

jao hvala ti puno za ovo iskustvo! to mi je bilo bitno. da, LLCE je jeftiniji, ne znam zasto njega niko ne preporucuje, sta je stos sa njima.

kojih 5 klima ti sad imas? jel imaju grejace u spoljnoj jedinici?

ja sam zapeo za amber jer obecavaju da greje do -30, ali ako nema potrebe za tim, onda mirne duse mogu da uzmem 14LUCA za dnevnu, i dve LMCE devetke za ostale sobe i da ne razmisljam... da ne kazem da ce da me kosta 50000 dinara jeftinije nego 3 ambera, a to je cela klima vox :/

edit: jel bi mogao malo da obrazlozis molim te koje su to klime LGC i LU i koje to greju kompresor? koja ti je sigurno radila na -23? izvini molim te sto te smaram (kao i svi ostali), ali mi je jako bitno da cujem iskustvo iz prve ruke, ne verujem specifikacijama i reklamama nista.

da li neko ima pouzdan sajt gde mogu da se procitaju testovi klima za grejanje?

2x LGC 12, 2x LLCA 09 i jedan VOX IVA-12JR.
LUCA 14 je ista kao 12 samo je malo vise nategnuta, ne isplati se ona a i nije dovoljna za 50m2. 12 LU je dovoljna za 35-40m3 zavisno od izolacije, falice snage na minusima.
Ja bih uzeo 12 LT za tih 50m2, sigurica.
Sto se tice Ambera i obecanja da radi na -30C ona radi ali sta daje to je pitanje. Oni navode i da moze da greje sa 200W potrosnjom pa niko nije izmerio ispod 500W... Klima je dobra ali softver koliko vidim iz iskustva ne moze da se meri sa Fujitsu.

hvala puno za preneto iskustvo. ako tebi amber greje 40-ak kvadrata u tri prostorije, mozda bi bio dovoljan i za 50-ak kvadrata u jednoj prostoriji? u kojim se sve "velicinama" :D proizvodi Amber? vidim da ima 12000BTU i 9000BTU. Da li imaju manje ili vece od njih?

edit: a-ha, izvinjavam se vidim da ima i manji amber, od 9k, a i veci, od 18. samo ne nalazim cetrnaesticu
Nemoj da gledas BTU, nije toliko bitno. Imax Vox 12000BTU, imas Amber 12000BTU, mislis da je kapacitet grejanja isti? Amber po specifikaciji moze da povuce preko 2kW i da izbaci preko 7kW toplote u odredjenim uslovima.

Probao sam na oko 0 stepeni da pustim turbo mode ventilatora i podigao temperaturu par stepeni, imam utisak da izbacuje vise toplote nego TA pec od 6kw u staroj kuci.

@djalf

Kod mene se klima bolje ponasa od kako sam iskljucio Wi-Fi. Odradio sam azuriranje firmware-a preko aplikacije u nekom trenutku, mislim da je trenutna 3.72, ali ne koristim vise WiFi pa ne mogu da proverim. Ne mogu da zakacim merac potrosnje jer je elektricar stavio neku Elid viljusku kilometarsku, ne uspevam da bocnem u BroadLink merace.

Poslednja izmena:
2x LGC 12, 2x LLCA 09 i jedan VOX IVA-12JR.
LUCA 14 je ista kao 12 samo je malo vise nategnuta, ne isplati se ona a i nije dovoljna za 50m2. 12 LU je dovoljna za 35-40m3 zavisno od izolacije, falice snage na minusima.
Ja bih uzeo 12 LT za tih 50m2, sigurica.
Sto se tice Ambera i obecanja da radi na -30C ona radi ali sta daje to je pitanje. Oni navode i da moze da greje sa 200W potrosnjom pa niko nije izmerio ispod 500W... Klima je dobra ali softver koliko vidim iz iskustva ne moze da se meri sa Fujitsu.
pod 12LT mislis na fujitsu ASYG12LTCA? ona kosta kao abmer, a i po karakteristikama je slicna. znaci ona moze da greje otprilike kao 14LUCA? svidja mi se sto se prave i devetke takve, mogao bih da uzmem sve iste, ali ne mogu da ih nadjem kod nas. ona koristi R410A, jel to mana?

najjeftinije fujitsu su 12LLCE, mislio sam njih da uzmem za sobe. ali je za tih 10-15 kvadrata kolike su sobe dvanaestica kompletan overkill. fujitsu devetke uopste nemaju na sajtu -.-

kakav je fujitsu po pitanju buke unutrasnje jedinice, jel moze da se spava sa njim?

inace, amber je poznat po tome da ne moze da radi ispod 500w. ali ne znam koliko je to mana?

ovi fujitsu imaju svi wifi?

Poslednja izmena:
Fujitsu navedeni nemaju, imaju ovi noviji KMTA sa R32 freonom.
Za sobe 07 lmce ti je idealno, imaju quiet brzinu koja je necujna samo 21dB. Daikin je isto dobar i ima nizu modulaciju ali i nesto manje snage.
Za 50m2 Amber ili LT i resio si. LU ne gledaj, ni 14 ne moze da se meri sa obe. LT je pouzdan proveren model, eto i Amber uz te update dobija stabilnost u radu kako rece Ivanbass, prednost je noviji freon R32, WiFi i grejac spoljne jedinice pa prelomi. Da ja uzimam a kostaju isto uzeo bih verovatno Amber. Nesto je veca potrosnja mozda ovako a najvise zbog tog grejaca ali vise je isplativa i dobija se vise. Drugar ima Amber 12 a radnja preko puta mene ima 18, svi zadovoljni i nikakvih problema nemaju.
Ta modulacija od 500W nije problem jer ona sa tom potrosnjom izbacuje adekvatnu toplotu. Fujitsu modulira na 300W i pri tom je toplota oko 32C dok VOX najnize moze 380W ali izbacuje oko 38C, dakle isto je samo ce Vox krace da radi i na kraju mu dodje na isto.
Razliku u snazi i efikasnosti pravi dupli izmenjivac na spoljnoj jedinici koju vecina ozbiljnih ima, od 12 LLCE pa nagore. Vox na primer ima jednoredni kao i ove 09 LLCA koje imam. Ali je Vox bio 30k a LLCA 45k, sve ima svoju cenu.
LU i LT imaju dupli izmenjivac i na unutrasnjoj jedinici, ne znam kako je kod Gree.

Poslednja izmena:
Fujitsu navedeni nemaju, imaju ovi noviji KMTA sa R32 freonom.
Za sobe 07 lmce ti je idealno, imaju quiet brzinu koja je necujna samo 21dB. Daikin je isto dobar i ima nizu modulaciju ali i nesto manje snage.
Za 50m2 Amber ili LT i resio si. LU ne gledaj, ni 14 ne moze da se meri sa obe. LT je pouzdan proveren model, eto i Amber uz te update dobija stabilnost u radu kako rece Ivanbass, prednost je noviji freon R32, WiFi i grejac spoljne jedinice pa prelomi. Da ja uzimam a kostaju isto uzeo bih verovatno Amber. Nesto je veca potrosnja mozda ovako a najvise zbog tog grejaca ali vise je isplativa i dobija se vise. Drugar ima Amber 12 a radnja preko puta mene ima 18, svi zadovoljni i nikakvih problema nemaju.
Ta modulacija od 500W nije problem jer ona sa tom potrosnjom izbacuje adekvatnu toplotu. Fujitsu modulira na 300W i pri tom je toplota oko 32C dok VOX najnize moze 380W ali izbacuje oko 38C, dakle isto je samo ce Vox krace da radi i na kraju mu dodje na isto.
Razliku u snazi i efikasnosti pravi dupli izmenjivac na spoljnoj jedinici koju vecina ozbiljnih ima, od 12 LLCE pa nagore. Vox na primer ima jednoredni kao i ove 09 LLCA koje imam. Ali je Vox bio 30k a LLCA 45k, sve ima svoju cenu.
LU i LT imaju dupli izmenjivac i na unutrasnjoj jedinici, ne znam kako je kod Gree.
Hvala puno za pomoc! Bas si mi puno informacija dao. I otprilike ovako i ja razmisljam, bas tu tako da uradim kako si predlozio. ili ce ici Fujitsu LT ili Amber. Za sobe 07LMCE. To sto Amber modulira na 500W minimum nije neki problem jer tad adekvatno i greje. Verovatno ce zagrejati toliko koliko treba, pa ce da se ugasi. Da li radio 3 sata na 300W ili dva sata na 500 isti djavo...

Hvala puno za pomoc! Bas si mi puno informacija dao. I otprilike ovako i ja razmisljam, bas tu tako da uradim kako si predlozio. ili ce ici Fujitsu LT ili Amber. Za sobe 07LMCE. To sto Amber modulira na 500W minimum nije neki problem jer tad adekvatno i greje. Verovatno ce zagrejati toliko koliko treba, pa ce da se ugasi. Da li radio 3 sata na 300W ili dva sata na 500 isti djavo...izvini

Hvala puno za pomoc! Bas si mi puno informacija dao. I otprilike ovako i ja razmisljam, bas tu tako da uradim kako si predlozio. ili ce ici Fujitsu LT ili Amber. Za sobe 07LMCE. To sto Amber modulira na 500W minimum nije neki problem jer tad adekvatno i greje. Verovatno ce zagrejati toliko koliko treba, pa ce da se ugasi. Da li radio 3 sata na 300W ili dva sata na 500 isti djavo...
Izvini ,a gde ti to zivis pa je frka da li greje ispod minus 15
Izvini,a gde ti to zivis pa je frka da greje ispod minus 15?! Moje klime gree lomo i bergen kao deklarisane do -15 greju slican stan od 70 kvadrata bez problema. Ne znam dal Sam.imao srece do sada posto su ovoklime bile iz najjeftinijeg segmenta ili za pomoravlje ne trrba bolje... dakle imali smo neke temp do -12 step nocu i to max 2 dana. E sad sto imas bolju izolaciju ro manje struje trose,ali opet se isplate u odnosu na sve ostale vidove grejanja...

Vrh Dno