Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ma nije problem nego kako se zove ta opcija sto ubacuje vazduh spolja? Fresh?

Otvorena je tema za ovaj tip klime, ja je imam evo već dva meseca i ono za šta je namenjena radi savršeno, kod mene bez ikakve greške. To za merenje radi jedino ako je na "auto" cim se uključi taj desni taster on odmah počinje da ubacuje spolja vazduh. Mogu reći da u ovim danima kada je napolju smog dobro dodje, za nekih 20-30min sasvim pristojno izventilira stan. Ja još uključim i sa desne strane HI nano tako da odlično funkcioniše.
Moze li neki info jos oko tog modela?
Ima li neke smetnje tipa, vibracije, buka(spoljne,unutrasnje) ?
To luftiranje tj ubacivanje svezeg vazduha da li mozes videti koliki je precnik cevi koja izlazi za tu funkciju ako si u prilici da vidis?
Da li je isparivac mozda dvoredni na vanjskoj jedinici?
Ajde snimi nam rad klime, pomeranje krilca i u skroz donji poplozaj duvanja ako ti nije tesko, mala demonstracija :) nema nigde na YT da je neko snimio i pokazao sta nudi.
Kako odrzava temp? ako imas merac potrosnje info neki.
Hvala unapred pa sta stignes od ovoga....

Ima li računa, šta kaže decembar za koju klimu?
Sad ne mogu da editujem, je li Daikin sensira 12-ka FTXB 35C/RXB 35C iz nekog razloga model za zaobići, obzirom da ima dvoredni izmjenjivač, te da je 63 000 - a slab ose ovdje preporučuje, jesu li loša iskustva ili šta?

Poslednja izmena:
Tesko da je to losa klima za 25m2 ili manje,nemam je alo mi deluje kao dobra klima,dvoredni izmenjivac je dodatni +

Ima li računa, šta kaže decembar za koju klimu?
Sad ne mogu da editujem, je li Daikin sensira 12-ka FTXB 35C/RXB 35C iz nekog razloga model za zaobići, obzirom da ima dvoredni izmjenjivač, te da je 63 000 - a slab ose ovdje preporučuje, jesu li loša iskustva ili šta?
Daikin klime daju manje kw toplote od modela slicne cene Fujitsua, imaju najosetljiviji algoritam za defrost, ali i rade na nizoj modulaciji od Fujitsua. Po meni bolja klima za dogrevanje ali losija kao primarno grejanje.

Imam daikin ftxb25c u spavacoj sobi, tiha je i greje vrlo blago, to je ulazni model koji i nema bas opreme, daljinski je vrlo siromasan ali lepo radi, osim sto sam primetio da ide u defrost vremenski, iako nije nikada pod velikim opterecenjem niti zaledi spoljna. Sa druge strane i plastika daje neki osecaj kvaliteta izrade. Ja sam trazio starije modele i platio 9btu 60.000 jer ih vise nema sa r410, noviji modeli r32 su znacajno skuplji.

Poslednja izmena:
Ma nije problem nego kako se zove ta opcija sto ubacuje vazduh spolja? Fresh?
Skroz dole levi taster, piše FRESH, kada ga uključiš pokazaće ti na klimi beli vent što znači da počinje rad. Ako želiš da proveriš da li funkcioniše podigni poklopac klime i sa leve strane imaš filter, izvuci ga i stavi šaku pa ćeš osetiti da li uvlači vazduh spolja. Slobodno, neće ti se ništa desiti. A da, proveri da li su izvadili filter iz najlonske vrećice jer neće propuštati vazduh. To su kod mene zaboravili pa sam u uputstvu našao. Piše

Prilozi

• 2022-01-04.png
    2022-01-04.png
    387.2 KB · Pregleda: 34
Ako moze neka preporuka drugaru za stan od 45kvadrata, jedna 12ka ce trebati sigurno a mozda i dve ( nije mi poslao raspored prostorija jos) izolacija je 5cm stiropor, planirao je 60k da da za nju( max do 80 al to je vec nategnuto). Kakva su iskustva sa midea mission 2( mada ne vidjam je nesto po radnjama u bg ili sam ja corav pa je ne mogu naci), ili mozda hisense energy pro hi nano ili ona wings? Gree muse smo otpisali kad smo videli komemtare i zalbe. Videh jos fujitsu 12 llce izlazi neznatno iznad 60k, takodje da li neko ima iskustva sa fujitsu 12kmcc ako vec budzet bude do 80k? Hvala

Ako moze neka preporuka drugaru za stan od 45kvadrata, jedna 12ka ce trebati sigurno a mozda i dve ( nije mi poslao raspored prostorija jos) izolacija je 5cm stiropor, planirao je 60k da da za nju( max do 80 al to je vec nategnuto). Kakva su iskustva sa midea mission 2( mada ne vidjam je nesto po radnjama u bg ili sam ja corav pa je ne mogu naci), ili mozda hisense energy pro hi nano ili ona wings? Gree muse smo otpisali kad smo videli komemtare i zalbe. Videh jos fujitsu 12 llce izlazi neznatno iznad 60k, takodje da li neko ima iskustva sa fujitsu 12kmcc ako vec budzet bude do 80k? Hvala
Ja planiram za stan (Beograd) od 65kvadrata inverter 12. doista imati cu el kotao sa radijatorima bez podnog grejanja.
Licnog misljenja sam da je jedan inverter za 45kvadrata je dovoljan...
Trenutno zivim u stanu gde je stolarija pvc ali š klasa (kad zatvorim balkonska vrata cujem razgovor sa druge strane) i ne dihtuje) i komsija sa 12kom greje stan 60 kvadrata i ok mu je (duplex je u pitanju) u sobi na spratu izdrzljivo za spavanje kaze a u ostalim prostorijama ok bio sam.
Odlucio sam se za Hisense budzet oko 600e i da ima wifi.
Sad iskreno cekam neku akciju ako naleti, jer za 15 mjesec useljavam pa, mi nije hitno.

Imam 3 sezone u apartmanu blizu Budve hisense (nije inverter) koji radi besprekorno,
Ove sezone sam uzeo inverter 12 Hisense(ne znam tacno model) ima wifi. Postavljen je u jednoj sobi od 12kvadrata i kad otvorim vrata od pakleno vruceg do izdrzljovog za spavanje rashladi ostalih 40kvadrata.

Ne znam kakav je raspored prostorija i da li je moguće grejati jednom klimom ali evo šta ima za tu sumu para koje su predviđene za kupovinu inverter klime.
https://www.coolshop.rs/fujitsu-klima-uredjaj-asyg-12-lu 75.000
https://www.coolshop.rs/fujitsu-general-inverter-klima-uredjaj-ashg-12-lmca-aohg-12-lmca 63.000
https://www.coolshop.rs/fujitsu-inv...mania&utm_medium=cpc&utm_campaign=direct_link 57.000

Luca je od ove tri klime najači model ali opet kažem sve zavisi od rasporeda prostorija da li krenuti sa klimom kao LUCA pa dodati vremenom još jednu klimu ili bi ona bila dovoljna uz neko dodatno grejno telo u manjim sobama kao na primer neka grejalica kad je baš hladno.Ako se ide na dve klime onda LMCA ili LLCE.KMCC je u stvari KMTA model nisam sto posto siguran ali je KMTA pravljena u Maleziji a ova KMCC u Kini pa zato ta razlika u slovima koliko vidim specifikacije su iste.Imate u ponudi i LMCE 09 i 07 za manje prostorije.

Poslednja izmena:
Za 45m2 stan sa 5cm izolacijom LU 12 mada je bolje uzeti dve slabije klime zbog defrosta, LMCA ili LLCE 12 kao primarna a LMCE 07 kao pomocna klima. Moze i Vox IVA5 kao pomocna za 35k u Dijaspora Shopu, ili 07 LMCE koja je bolja i jaca klima ali je 50k, mozda ima za manje.
Jedan savet, manite se kineza klasicnih preko 500e ako vam je grejanje vazno. Ako cete da se igrate Wifi-om kupite konzolu pa se igrajte, klima sluzi da greje i hladi.

Pozdrav drugari imam jedno pitanje, posedujem najobičniju klimu marke Vox VSA9-12B, leti je koristim da ohladim sobu, a zimi da ugrejem istu... Bilo kako bilo drzim je zimi obično upaljeno oko 3 sata pre spavanja, od 8h pa do 11h uveče, medjutim primetio sam večeras da mi ista ne radi (dešava se da stane nekad dođe do određene temp. nista cudno, ali pocne da ispusta cudne zvuke za pratecim treperenjem led ekrana na klimi), da li znate sta moze biti problem, moram napomenuti da je ugasim i posle pola sata pustim da radi, radi sasvim normalno... Znam da ovakva klima nije predviđena i da greje, ali smatram da za ta dva tri sata nije strasno, a podigne temp sobe za 5-10 stepeni. Hvala!

Ušla je u defrost

Pozdrav drugari imam jedno pitanje, posedujem najobičniju klimu marke Vox VSA9-12B, leti je koristim da ohladim sobu, a zimi da ugrejem istu... Bilo kako bilo drzim je zimi obično upaljeno oko 3 sata pre spavanja, od 8h pa do 11h uveče, medjutim primetio sam večeras da mi ista ne radi (dešava se da stane nekad dođe do određene temp. nista cudno, ali pocne da ispusta cudne zvuke za pratecim treperenjem led ekrana na klimi), da li znate sta moze biti problem, moram napomenuti da je ugasim i posle pola sata pustim da radi, radi sasvim normalno... Znam da ovakva klima nije predviđena i da greje, ali smatram da za ta dva tri sata nije strasno, a podigne temp sobe za 5-10 stepeni. Hvala!
Nemoj da gasis, sacekaj da odradi defrost i krenuce opet da greje. Uobicajeno za ove temperature i vlaznost vazduha.

Pozdrav,
Imam, imam sledecu situaciju pa mi treba pomoc jer vidim da se dosta ljudi greje samo na klimu. Naime, sredio sam i uselio se u 1. sprat kuce, uradjena je fasada oko 70% (ostatak radim na prolece), ali imam veliku prostoriju od 39kvm ( ona nije izolovana) koju bi malo da dogrejem po potrebi, u ovim hladnim danima (imam tp i podno grejanje kao primarno ali posto nemam izolaciju, nece bas da ugreje kao na prizemlju). Sta mi savetujete da kupim od invertera? 18 - 21?

Napomena, prostorija je izjedna bez pregrada i pozicija klime je centralna.

Pozdrav,
Imam, imam sledecu situaciju pa mi treba pomoc jer vidim da se dosta ljudi greje samo na klimu. Naime, sredio sam i uselio se u 1. sprat kuce, uradjena je fasada oko 70% (ostatak radim na prolece), ali imam veliku prostoriju od 39kvm ( ona nije izolovana) koju bi malo da dogrejem po potrebi, u ovim hladnim danima (imam tp i podno grejanje kao primarno ali posto nemam izolaciju, nece bas da ugreje kao na prizemlju). Sta mi savetujete da kupim od invertera? 18 - 21?

Koliko bi potrošio na inverter.Ti bi kombinovao to grejanje koje imaš i inverter ne mora 18 zato pitam do koje cene bi išao.Na koliko stepeni može da zagreje prostoriju podno grejanje?

Pozdrav,

Gree amber 12.

Poslednja izmena:
Da li ste prevideli u pisanju da mu treba dopuna za podno+tp jer nema potpuno završenu izolaciju? Samo u danima kad se pokaže da treba dogrejati, ne konstantno?

Uzmi 12. Sve ostalo je uragan u prostoriji od 40 kvm. A još ti treba za dogrijavanje onda imaš malo veći izbor od ove dvije gore predložene.

Hvala na savetu. Nekako mi malo 12ica za prostoriju. I da, treba mi da se dogrejem samo u ovim slucajevima i ove zime, u buducnosti, nece biti potrebe za tim kad se zavrsi izolacija/fasada kuce.
Trenutno je oko 21c, a bas je hladno napolju. Imam neku staru grejalicu pa se dogrejem malo po potrebi.

Gree Amber 12ica? Ona se krece oko 100k? Ja sam mislio neku 18icu da uzmem za te pare?
Zaboravih, budzet je nekih 500-600E ako moze, ako ne idemo na 850 :(

Poslednja izmena:
Nemoj da trošiš pare kad je već reč o dogrevanju.
18ica bi mnogo jako duvala, takoreći neprijatno za boravak.

Nazad
Vrh Dno