Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Da to je taj model,ima ja dve takve. Mozda ako je samo za dogrevanje onda uzeti i jeftiniju klimu,glupo je dati tolike pare za klimu koja je namenjena pre svega za hlađenje.

Da to je ta. Imali u ponudi onda Mitshubishi AP serija 2,5 kw, ali mislim da je ona preko tvog budžeta. Onda ti preostaje da izabereš nešto od ovih klima koje ima raja na forumu, poput đalfa i ostalih

Koliko je taj LUCA probldm sa vratima izrazen? sada je samo 5000 skuplja od lmce prosto greota ne dodati.

Kod mene KMTA u dogrevanju tri prostorije 50kvadrata, potrošnja se stabilizovala na 700w/h. Defrosta nije bilo sigurno 2 sata, e sad je lep rad. Napolje minus 2, vlažnost 97% i sad lepo radi :)

Ja takvu klimu i trazim, ona koja moze da dogreje sobu, i leti da je ohladi. Mi se grejemo na drva,alfa 90 po ceo dan greje samo je raspored prostorija takav da u toj sobi mora dogrevanje. Ja bih pre da kupim neki inverter pa da se njime i hladim leti (jer je soba na sunčanoj strani) nego da kupujem grejalice ili radijatore.
Nema potrebe da kupujes skupu klimu za dogrevanje i hladjenje 16kvm,to ce odraditi i klima od oko 40.000.

vox iva 5/6

Sve ja tebe razumem, samo je problem sto se ja uopšte ne razumem u klime, iscitao sam forum i sve što ste pisali, zvao sve ovlašćene servisere iz Leskovca koji rade ugradnju i servis i svako gura svoju priču, jedan mi nudi Micubisi neki enter model od 75000, jedan radi da Gree pa nudi taj, treci Bergen, ali nijedan od njih nece da ugradi Fujicu. Ja koliko citam na forumu Gree u koji se ja cenovno uklapam nije dobar, za ostale ne znam. Zato i pitam ljude koji znaju i razumeju se.
Ne moras da zoves ovlasceni servis, dovoljno je za garanciju da ti klimu ugradi samo majstor kome je to delatnost. Mozes da zoves uvoznika u Beogradu i oni ce ti preporuciti ko je blizu i moze da ugradi klimu. S obzirom na to kakve su te klime, ako radi odmah, garanciju i mozes da zaboravis jer u prve dve godine nece nista da se pokvari, ako je dobro majstor montirao.

Mnogo o različitih predloga na jednom mestu i ja koji se uopšte ne razumem, teško da će Sasa brzo doneti odluku 😁😁😁

Aj da skratimo misljenja ljudi na forumu

imash para : Fujitsu ASYG12LUCA ,
malo manje para: Fujitsu ASYG12LMCE (LMCE)
jos malo manje para Hisense Energy Pro HiNano 12
ispod ovog ne ici: VOX IVA5-12JR / VOX IVA6-12JRPCW

Gree je ove godine za izbegavanje posto jedina klima da vredi / pare na papiru ...ima suvise prijava korisnika da ima problema.
Zasto nema Midea klima? POJMA NEMAM, meni se MIDEA Breezeless JAKO svidja, ali eto jednostavno ljudi je ne guraju a meni se bas svidja kao "prica". Ne spominje se vishe ni MISSION, a EXTREME kanda niko na forumu ni nema.

Ja licno bash imam problem sa tim fujitsu klimama zbog "godine proizvodnje", starog gasa, nemanja wi-fi, ali skoro ceo forum tvrdi bolje kupiti matoro provereno nego novo i lutriju.

Aj da skratimo misljenja ljudi na forumu

imash para : Fujitsu ASYG12LUCA ,
malo manje para: Fujitsu ASYG12LMCE (LMCE)
jos malo manje para Hisense Energy Pro HiNano 12
ispod ovog ne ici: VOX IVA5-12JR / VOX IVA6-12JRPCW

Gree je ove godine za izbegavanje posto jedina klima da vredi / pare na papiru ...ima suvise prijava korisnika da ima problema.
Zasto nema Midea klima? POJMA NEMAM, meni se MIDEA Breezeless JAKO svidja, ali eto jednostavno ljudi je ne guraju a meni se bas svidja kao "prica". Ne spominje se vishe ni MISSION, a EXTREME kanda niko na forumu ni nema.

Ja licno bash imam problem sa tim fujitsu klimama zbog "godine proizvodnje", starog gasa, nemanja wi-fi, ali skoro ceo forum tvrdi bolje kupiti matoro provereno nego novo i lutriju.
Gree sam izbacio iz price, za ove Fujitsu verujem da su ok ali mi je problem ugradnja u Leskovcu, i ovlašćenog servisera. Vidim da je nekome pisao da ne mora ovlašćeni serviser ali o tome moram da se raspitam. Dobio sam preporuku od servisera kod sam zvao i Bergan, jedan rece da se i na Midea modele niko nije žalio, znaci tolk mi je haos u glavi da cu morati da prespavam pa odluku doneti hladne glave. U svakom slučaju hvala svima vama na pomoći.

Ja imam Extreme u selu
I sljaka fino ali ja nisam tamo nego baba i deda, pa ne mogu da pricam iz prve ruke bas :/

@isnogood

Sta fali Amber-u? Klima ubija kako greje, meni u zadnjih mesec dana nije prestajala sa grejanjem osim pri defrostu, radi u leru i odrzava temperaturu. Zaleti se s vremena na vreme jer je veliki prostor, oko 43 kvadrata, ali uglavnom tiho radi.

Po meni fali cena ona je preko 30000 skuplja od "luca" a to je jos jedna iva 5 da se doda. Ne kazem da ne vredi i da nema svaka roba kupca ja bi najradije da nas sve bas briga za cene i da imamo panasonic vz svi.

Zasto mi radi defrost na svakih 35, 40 min do 1h? I traje po 12, 13 min. Jel normalno to za sneg, kisu, susnezicu -2c, 93% vlaznost?
Nije radila toliko pre ovog vremena.

Čak kada bi grejao i manji prostor opet bi bili česti defrosti ne tako česti ali ipak prečesti za samostalno grejanje klimom. U ovo vreme kod mene područije Banata samo drugi sistemi grejanja, klima samostalno NE!

Moze klima, ali skuplja, jos bolje 2 klime da ne bi obe prestajale u isto vreme da "greju"(defrost).
To je i najveca prednost toplotnih pumpi voda se ne ohladi toliko brzo ;)

Kod dobrih klima defrost bude 5-6minuta, moze da se smanji grejacima u spoljnoj jedinici, ako se tebi prostorija za to vreme ohladi vise od 1-2 stepena tebi je veci problem izolacija nego klime.(proveri da li si zatvorio prozor :) )

Poslednja izmena:
Samo dobre klime i nema zime. Dopunske grejalice ili neko slično dodatno grejanje je naravno korisno i praktično ako ima potrebe, preciznije održavanje temperature, klime se manje opterećuju...

Čak kada bi grejao i manji prostor opet bi bili česti defrosti ne tako česti ali ipak prečesti za samostalno grejanje klimom. U ovo vreme kod mene područije Banata samo drugi sistemi grejanja, klima samostalno NE!
Cekaj sto je taj defrost toliko problem? Evo kako je kod mene radila:
U najgorim uslovima oko 0 c, magla je najcesce ulazila na sat i po, eventualno sat. 2 se izmjenjivala, jedan od 4 i drugi od 8 min. Otprilike 2-3 kratka od 4min na 1 ovaj dugi od 8min. Temperaturnih oscilacija nije bilo

Cekaj sto je taj defrost toliko problem? Evo kako je kod mene radila:
U najgorim uslovima oko 0 c, magla je najcesce ulazila na sat i po, eventualno sat. 2 se izmjenjivala, jedan od 4 i drugi od 8 min. Otprilike 2-3 kratka od 4min na 1 ovaj dugi od 8min. Temperaturnih oscilacija nije bilo
Pretpostavljam da imaju lošu izolaciju pa za to vreme opadne temperatura. Drugo ne znam sta bi moglo da se promeni za recimo 20 minuta.(realno manje,ali ako za to vreme opadne temperatura u prostoriji onda je izolacija 0).

Što se tiče tog servisa koji neće da ugrađuje Fujitsu klime to je vrlo neprofesionalno sa njihove strane mada nije neočekivano u jednom sistemu u kome vladaju razni karteli od uvoznika pa evo sad i serviseri.Kod mene u gradu ima jedna firma koja se bavi prodajom,servisiranjem i ugradnom bele tehnike i klima uređaja ima ih još nekoliko koji ugrađuju klime ali nemaju pečat to jest rade na crno a i ne vakumiraju to znam.Ovaj zvanični servis mi ugrađuje klime od 2005-te godine i nikad nisu postavljali pitanje koje su klime samo dođu ugrade i to je to.Inače imaju u ponudi uvek Teslu,Bergen i novi Muse sa onom malom spoljnom jedinicom.

Klima uređaj greje vazduhom, taj vid prenošenja toplote najmanje prenese toplotu na zidove, stvari, predmete u svojoj okolini. Dok grejanje tučanim radijatorima više zagreva upravo zidove, stvari i predmete pa je toplota više akumulirana. Meni iskreno nije hladno kad je defrost ali baš nervira kad je to često.
A o jačini izolacije nemojte da počinjete priču jer 80% Srbije nema nikakvu izolaciju a ne neku desetku koja je tek skoro počeli da ugrađujete i sad kao fora to je dobra izolacija. Batice, pre 30 godina sam radio u Švajcarskoj i lik je pravio kuću od blokova dubine 50cm, pa siporeks blok na 25cm pa sa spoljne strane stiropor 20cm. I sad neko napiše da ima dobru izolaciju od 10cm, jel vidite kako je jadna spram gore pomenute? A pre 30 godina švabo je štalu izolovao sa 5cm.
Pravi problem je činjenica je da klime više ne greju kao pre, sad rade da bi štedele struju, sreća moja pa nisam uzeo toplotnu pumpu vazduh voda jer sad vidim šta bi bilo. Tako da ta budalaština i prevara koja pravi zimi 21 stepen u kući kod mene u kuću neće ući. A moja izolacija je 7-8 cm stiropora u demit fasadi i na plafonu i sadvim sigurno bi se loše proveo sa TP..

Što se tiče tog servisa koji neće da ugrađuje Fujitsu klime to je vrlo neprofesionalno sa njihove strane mada nije neočekivano u jednom sistemu u kome vladaju razni karteli od uvoznika pa evo sad i serviseri.Kod mene u gradu ima jedna firma koja se bavi prodajom,servisiranjem i ugradnom bele tehnike i klima uređaja ima ih još nekoliko koji ugrađuju klime ali nemaju pečat to jest rade na crno a i ne vakumiraju to znam.Ovaj zvanični servis mi ugrađuje klime od 2005-te godine i nikad nisu postavljali pitanje koje su klime samo dođu ugrade i to je to.Inače imaju u ponudi uvek Teslu,Bergen i novi Muse sa onom malom spoljnom jedinicom.
Video sam skoro tu spoljnu jedinicu od novog Muse. Bas deluje mini, vidim da ima 24 kg. One spoljne od mog lomo i bergena su tezile po 31 kg. Drug ima onaj stari muse i njegova spoljma je bas teska. Sta su oni promenili da je ona laksa za 7 kg ne znam. Ali ocigledno je da je nesto tanje, manje slabije i izgleda da je to pravilo i sa drugim proizvodjacima kada su u pitanju novi modeli... (to je oduvek bilo sa nekim modelima marki tipa vivax,noname pa i vox...). Sad najavljuju bas malo vece minuse doduse samo 2-3 dana pa me bas interesuje kako ce se pokazati moj lomo i bergen.

Nazad
Vrh Dno