Tp vazduh voda radi drugacije od obicne klime. Prvo nema strujanja ni zvuka u kuci.Klima uređaj greje vazduhom, taj vid prenošenja toplote najmanje prenese toplotu na zidove, stvari, predmete u svojoj okolini. Dok grejanje tučanim radijatorima više zagreva upravo zidove, stvari i predmete pa je toplota više akumulirana. Meni iskreno nije hladno kad je defrost ali baš nervira kad je to često.
A o jačini izolacije nemojte da počinjete priču jer 80% Srbije nema nikakvu izolaciju a ne neku desetku koja je tek skoro počeli da ugrađujete i sad kao fora to je dobra izolacija. Batice, pre 30 godina sam radio u Švajcarskoj i lik je pravio kuću od blokova dubine 50cm, pa siporeks blok na 25cm pa sa spoljne strane stiropor 20cm. I sad neko napiše da ima dobru izolaciju od 10cm, jel vidite kako je jadna spram gore pomenute? A pre 30 godina švabo je štalu izolovao sa 5cm.
Pravi problem je činjenica je da klime više ne greju kao pre, sad rade da bi štedele struju, sreća moja pa nisam uzeo toplotnu pumpu vazduh voda jer sad vidim šta bi bilo. Tako da ta budalaština i prevara koja pravi zimi 21 stepen u kući kod mene u kuću neće ući. A moja izolacija je 7-8 cm stiropora u demit fasadi i na plafonu i sadvim sigurno bi se loše proveo sa TP..
Drugo defrost na t.p se ne osjeti, tokom rada se akumulira odredjena energija u spremniku i onda tokom defrosta koristi tu toplotu. Uz to racunaj i da svaka t.p ima dodatne el grijace koji kogu uskocit po potrebi.
Malo su to ozbiljniji sistemi.
Mana im je da mora biti sistem grijanja prilagodjen za njih(niskotemperaturni)
Kod mojih je na radijatore(malo povecana povrsina ali daleko od idealne) osjetno veca potrosnja u odnosu na moju inverter klimu a prostori su jako slicni.
Komocija je vec druga prica, nmz i jare i pare