Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Klima uređaj greje vazduhom, taj vid prenošenja toplote najmanje prenese toplotu na zidove, stvari, predmete u svojoj okolini. Dok grejanje tučanim radijatorima više zagreva upravo zidove, stvari i predmete pa je toplota više akumulirana. Meni iskreno nije hladno kad je defrost ali baš nervira kad je to često.
A o jačini izolacije nemojte da počinjete priču jer 80% Srbije nema nikakvu izolaciju a ne neku desetku koja je tek skoro počeli da ugrađujete i sad kao fora to je dobra izolacija. Batice, pre 30 godina sam radio u Švajcarskoj i lik je pravio kuću od blokova dubine 50cm, pa siporeks blok na 25cm pa sa spoljne strane stiropor 20cm. I sad neko napiše da ima dobru izolaciju od 10cm, jel vidite kako je jadna spram gore pomenute? A pre 30 godina švabo je štalu izolovao sa 5cm.
Pravi problem je činjenica je da klime više ne greju kao pre, sad rade da bi štedele struju, sreća moja pa nisam uzeo toplotnu pumpu vazduh voda jer sad vidim šta bi bilo. Tako da ta budalaština i prevara koja pravi zimi 21 stepen u kući kod mene u kuću neće ući. A moja izolacija je 7-8 cm stiropora u demit fasadi i na plafonu i sadvim sigurno bi se loše proveo sa TP..
Tp vazduh voda radi drugacije od obicne klime. Prvo nema strujanja ni zvuka u kuci.
Drugo defrost na t.p se ne osjeti, tokom rada se akumulira odredjena energija u spremniku i onda tokom defrosta koristi tu toplotu. Uz to racunaj i da svaka t.p ima dodatne el grijace koji kogu uskocit po potrebi.
Malo su to ozbiljniji sistemi.
Mana im je da mora biti sistem grijanja prilagodjen za njih(niskotemperaturni)
Kod mojih je na radijatore(malo povecana povrsina ali daleko od idealne) osjetno veca potrosnja u odnosu na moju inverter klimu a prostori su jako slicni.
Komocija je vec druga prica, nmz i jare i pare :)

Izolacija pa tek onda grejanje na klime,mora se ispostovati taj uslov ako zelimo da se dobro i jeftino grejemo.

TP zrak voda su odlična rješenja ali za onoga ko ima izolaciju kako treba. Jeste da platiš na početku, ali u eksploataciji se to osjeti kroz ok račune. Takođe becap mora postojati kao što je i u EU, TP mora imati elektro grijače koji služe ako zahladni (to mi je lično zoxor rekao) kao ispomoć. Ali kod vas bar imate poticaje od države a kod nas samo u Tuzli i Sarajevu. Kod mene je 15 cm stiropora i radijatorsko grijanje. Ali ja imam drugi problem, treba da se odlučim između Fujitsu, Toshiba ili Mitsubishi Zubadan. Slatke muke.

Mitsubishi Zubadan je osjetno skuplji i bolji od te druge dvije(nije da su one lose). Ali ako mozes Zubadana uzeti nemas sta razmisljat.
A ti poticaji su na papiru super, a u stvarnosti ako imas stelu i dobices ga, ako nemas suti i dizi kredit, sta se guras. Nazalost

Klima uređaj greje vazduhom,
Dok grejanje tučanim radijatorima više zagreva upravo zidove
Pa kako to onda greje taj tucani radijator? Kako bilo koji radijator zagreva prostor? IR zracenjem?

sreća moja pa nisam uzeo toplotnu pumpu vazduh voda jer sad vidim šta bi bilo. Tako da ta budalaština i prevara koja pravi zimi 21 stepen u kući kod mene u kuću neće ući.
Covece, tako si i pre par godina pricao kako je budalastina, prevara i laganje da neko domacinstvo ima potrosnju struje u okviru zelene tarife, tj do 350 kWh, pa si gotovo odmah demanstovan nekim slikama racuna i to vbise meseciu za redom...

Ja sam se zaista za sve ove godine po forumima naslusao i nacitao svakavih teorija o tome kako nesto ne moze, ne valja, ili ljudi lazu o tome kako se greju sa TP, i to u 99,9% slucajeva od ljudi koji ih i ne koriste.
Gotovo glavni argument svima je bio kako to moze da radi SAMO sa podnim grejanjem, bio je jedan koji je tvrdio da je takvo grejanje jedno obicno shranje jer mu je eto prijatelj sam pravio jednu sa kompresorom od zamrzivaca i gle cuda ne valja. Meni licno su govorili da nisam normalan, da cu se smrznuti, da su mi radijatori uvek hladni, a mi eto vec 5 godina setamo opusteno u majcama kratkih rukava a deca nocu spavaju gotovo uvek otkrivena.
Na kraju, u redu je da ti mislis da to nesto ne moze ili je prevara, ali za pocetak bar argumentuj zasto neko nesto vara i laze jer si zaista vec puno puta rekao nesto sto bas i nije tako.

Ali kod vas bar imate poticaje od države
Ja koliko znam, koda nas nije bilo podsticaja nikada. U Hr je bilo povracaja para u nekom % od cene uredjaja TP, ako se dobro secam.

Imaju u nekim opštinama podsticaji za prelazak sa drva/uglja na druge metode grejanja, ali mislim da nije nigde toplotna pumpa među subvencionisanima, ali imaju GEFF krediti koji ti vrate 20-25% u iznosu investicije i daju dosta dug period otplate i njih možeš da koristiš za toplotne pumpe, klime, izolaciju itd.

I kod mene je GEEF kredit ali do 20 %. EmaXx možda će ti biti nerealno ali Zubadan je skuplji bar kod mene za nekih oko 300 eura.

Nemas tu sta razmisljat onda. Zubadan sa Flash injection tehnologijom je stepenica iznad one druge dvije sto si naveo

Kamikazo, ti što su se javili nisu domaćinstva. A jel ti znaš šta je domaćinstvo? Domaćinstvo je kad moja žena upali ringlu da skuva kafu, pa onda ćerka dođe sa drugaricom pa i one kuvaju kafu, pa se peku kolači, celi ručkovi, doručak i večera se spremaju. Neko opere kola pa neko uđe u tu kuću i izađe iz te kuće, nemoj *****avati. Ti likovi što su se javili , čast svakom al to nisu prosečne porodice. Moja žena radi i nema vremena da se *****ava da noću na jeftinoj struji kuva ručak koji će da svi jedemo tri dana, moja žena ne pere noću veš ni sudove, već se sudovi peru čim se isprljaju, ne gleda se dali mali bojler troši jeftinu ili skupu struju. Svaki dan se svi kupamo, Kod mene se ručak kuva pre podne i samo za taj obrok, što ne pojedemo baca se. Nema kao mi štedimo a onda ode i kupi pljeskavicu u lepinji. Kod mene nema toga, uzmem iz friza mleveno meso pa se spreme pljeskavice u šporetu, a to troši struju. Posebno sesprema ručak, doručak, večera, nema da se jede šta je ostalo,svaki obrok se sprema. Majca, gaće, čarape se menjaju svaki dan a ne da se nosi po sedam dana pa pere jednu veš mašinu mesečno i to da ne iskuvava jer to troši struji. U mojoj kući ne smrdi zato jer se ne luftira, kod mene se luftira svaka tri četri sata bio tu neko ili ne. Kod mene se cela kuća usisava svaki dan, radi bojler, dva televizora, muzičko stub, veš mašina, dva hladnjaka, dva zamrzivača, neka sijalica tipa kvočka za prasiće, kokoške ili piliće. Kod mene se ne sedi uz sijalicu koja čkilji nego se pali luster. E vidiš to je domaćinstvo.....a ja iz čiste kulture nisam hteo da ih nazovem pravim imenom. A evo sad kad si me podsetio odgovorio sam ti. I još mešto da ti kažem, znaš li zašto je zelena tarifa 350 kW na mesečnom nivou? Slučajno? Ne! To je granica ispod koje se ne ide jer znači siromaštvo, to znači da je to sirotinja. To nisam smislio ja nego neko u državi, zato je zelena tarifa privilegovano mala.
A sad kad imam klimu i kad vidim moju potrošnju iste ja sam uveren da su ti ljudi lagali! Ne uveren već 100% siguran da lažu i da se greju na neka druga grejna a ne samo na klime.
Eto odgovorio sam ti i više ti neću odgovarati sigurno, pozz.

Kamikazo, ti što su se javili nisu domaćinstva.
Prvi koji ti se javio sam JA, a imam domacinstvo. Samostalnu kucu, ne stan u zgradi.
Gomilu male dece, gde se pere i susi ves i vise puta dnevno, kuvaju ruckovi, radi frizider i zamrzivac, TV i racunari.
Nebitna je statistika skupe i jeftine struje, no ukupan zbir kWh, razumes?
A evo sad kad si me podsetio odgovorio sam ti.
Ja sam pokusao da te podsetim, ali ne vredi. Ti se ne secas ni sa kim si pricao o tome ni sta si rekao, a nije da me ima svuda pod raznim imenima.
a ja iz čiste kulture nisam hteo da ih nazovem pravim imenom.
Podseticu te da ni onda nisi bio kulturan, kao ni sad. Sad si samo malo zamaskirao u neku nazovi "kulturu" to sto si mislio vec godinama da kazes.
A sad kad imam klimu i kad vidim moju potrošnju iste ja sam uveren da su ti ljudi lagali!
KAo sto rekoh, u redu je da ti mislis sta hoces, ali zbog drugih bar kazi ko laze i nekako potkrepi tu tvrdnju, necim vise od tvog misljenja.

Bojim se da je potrosnja od 350KW rezervisana za ljude koji su na poslu po ceo dan, dodju kuci sa gotovim ruckom iz ćevabdzinice, pekare i pojedu svoj čips, pogledaju malo tv i na spavanje u 21:30 (u mojoj okolini je takvih 80%). Kuriri dolaze u moju ulicu svakih 10-15 minuta,a ulica sa 9 brojeva (Beograd).
Za one koji su domaćini, provode vreme kod kuce, stvar se usložnjava.
Dva frizidera, dva zamzivača, bojler i sporet trose bar 1KW na sat - 24x30=720KW... To vec lici na domacinstvo...
U ovoj racunici nema klime....
Da ne zaboravim, moja baba ne prelazi 350KW - ja joj donosim kuvanu hranu, ona kuva samo kafu 2x dnevno, svetli jedna led sijalica, led televizor, frizider nove generacije, kupa se 3x godisnje i racun za struju je 2600-2900din.

Zasto mi radi defrost na svakih 35, 40 min do 1h? I traje po 12, 13 min. Jel normalno to za sneg, kisu, susnezicu -2c, 93% vlaznost?
Nije radila toliko pre ovog vremena.
Da se nadovezem na moju poruku.

Od kad je pocelo ovo hladno vreme ja sam klimu palio samo od 16h do ponoci, posto uvece spavam u drugoj sobi, a ujutru sam na poslu, isao sam logike da nema potrebe da mi radi 24h,
i od juce popodne je nisam gasio uopste za to vreme.
Stavio sam je na 23c i evo sada proslo je vise od 24h kako radi klima neprekidno,
defrost radi i redje i krace traje, ogromna razlika.

Da li utice to sto je radila toliko dugo, dostigla neki optimalni nivo i tu temperaturu (23c) odrzava sa manje zamora?
Ne znam i dalje da li mi se isplati da je gasim?
20m2, pvc prozor, 1 spoljni zid, zgrada nema izolaciju sa stiroporima.

Dva frizidera, dva zamzivača, bojler i sporet trose bar 1KW na sat - 24x30=720KW...
Dva frizidera i dva zamrzivaca, ako gledamo podatke proizvodjaca trose oko 3kWh dnevno (4×0,75kWh), ide to i mnogo manje kad su okolne temperature nize, ali dodajmo jos trecinu i zaokruzimo to na 4kWh, oni rade stalno i lakse je proceniti njihovu potrosnju. Bojler zavisi naravno koje je velicine, starost, proizvodjac, ali u 90% slucajeva je to grejac od 2kW, cak i da je ukljucen stalno ne verujem da ima efektivan rad vise od 5-6 sati dnevno. A i sporet, zavisi jacina ringle, rerne, mada i tu on ne radi non stop, kad se dostigne temperatura prestaje, pa opet dogreva itd. Sto znaci ako uzmemo da je bojler potrosio jos 12kWh, ostaje da sporet potrosi 8kWh do potrosnje od 24 dnevno, a da bi toliko potrosio morao bi da radi sigurno 7-10 sati, a ne verujem da neko ima toliko vremena da provede pored istog, ako pri tom ne radi u restoranu.

Ne budi bukvalista, nisu svi potrosaci nabrojani - ves masina, pegla, fen, osvetljenje...
Poenta price je bila da je u svakom slucaju vise od 350KW - ako zivite, a ne samo spavate.
Ja imam u kuhinji onu cesmu sa grejacem od 2KW i koristim je 4-5 puta dnevno po 10 minuta, pa mi samo ona potrosi 50KW mesecno. To je samo cesma bez koje se moze....
A sta znaju proizvodjaci o tvojim navikama - sta drzis u frizideru, koliko puta ga otvaras...
Sve se testira u idealnim uslovima, na idealnom naponu - apsolutna aerodinamika... A nase je da im poverujemo....
A i nemaju svi novije uredjaje. Naprotiv, uglavnom su frizideri OBOD, čija snaga kompresora je 140-160W...
Ne moze to tako precizno da se izračuna, nakupi se tu o-ho-ho.

Fujitsu 07LMCE ima malo leda na spoljasnjoj jedinici, na rupi izlazi voda od defrosta. Nije zapusena. Da li je ovo normalno? Toga nema kod Ambera, ali on ima mnogo mesta gde izlazi voda od defrosta.

Amber je premium.

Koliko kosta to da se napravi i kako funkcionise? Da li ce raditi samo kada treba ili ce raditi non stop pri grejanju?

Imas tu x rjesenja. To ti je onaj kabal sto se vidi na tacni od Ambera kad se zaviris. Pali se msm na 2c (ili 0 c) i radi u mjnusu. Drzi tacnu prohodnom.
Mozes odradit npr sa grijacim kablom za oluke, ucvrstis silikonom i spojis ili na napon od klime ili neovisni. Na to dodas kakav termostat da se pali na odredjenoj tenperaturi.
Najbolje vidi sa servisom koji ti je ugradio klimu da ti to odrade zbog garancije.

Ne bih smeo sam svakako, klima je na visini. Ne bih se peo merdevinama tamo makar prestala da radi :D

Videcu sa servisom sta moze da se uradi.

Fujitsu 07LMCE ima malo leda na spoljasnjoj jedinici, na rupi izlazi voda od defrosta. Nije zapusena. Da li je ovo normalno? Toga nema kod Ambera, ali on ima mnogo mesta gde izlazi voda od defrosta.
Dok izlazi voda od defrosta nemas problem, sve funkcionise kako treba. U slucaju da imas naslage i naslage leda, tad razmisljaj o grejacu.

Cackao sam sada Fujitsu 07LMCE, da vidim kako se ponasa na trenutnih ~ -5c napolju.

Nabio sam 30c na daljinskom, posle minut-dva je krenula da "gruva" i jako brzo je podigla temperaturu u sobi. Ne sumnjam da ce pri vecem minusu moci da odrzava 22-23c, mala soba oko 10 kvadrata i to sa kosim plafonom s jedne strane.

Spoljna jedinica fino vibrira, iako ima anti-vibracione gume koje Amber 12 nema, dosta je bucnija.

Jako lep rad klime na -6, defrosti jako retki možda na sat ipo. Ovo već liči na uživanje, potrošnja 600w/h. Meni to ne deluje puno na ovu kvadraturu u dogrevanju.

Cackao sam sada Fujitsu 07LMCE, da vidim kako se ponasa na trenutnih ~ -5c napolju.

Nabio sam 30c na daljinskom, posle minut-dva je krenula da "gruva" i jako brzo je podigla temperaturu u sobi. Ne sumnjam da ce pri vecem minusu moci da odrzava 22-23c, mala soba oko 10 kvadrata i to sa kosim plafonom s jedne strane.

Spoljna jedinica fino vibrira, iako ima anti-vibracione gume koje Amber 12 nema, dosta je bucnija.
Kako ti modulira amber, moja ne spusta ispod 900wati, i kad ugreje na zadatu od 24c, ugasi se.Greje oko 45 kvadrata.Inace lmc07 u jednoj od spavacih soba radi odlicno za sad.

Nazad
Vrh Dno