Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Gree Amber 12 ti je 18tica realno...

Ako ti treba samo za ovu sezonu, da dogrejes, a nece ti biti potrebno hladjenje leti, nemoj ni da kupujes klimu... Eventualno dokupi neku grejalicu, zasto da dajes tolike novce na uredjaj + ugradnju kada ti realno ne treba?

Nisi rekao da li si izolovao plafon/plocu. Ako nije izolovano, onda bolje novac u izolaciju (to mozes i po ovom vremenu da odradis) i grejalica ako i dalje bude bilo potrebno, a sledece sezone samo podno ;)

p.s. 18tice takodje imaju brzine ventilatora, i osim ako nisu u supi/hali, tesko da ce da duva uragan. Ali naravno, ukoliko je moguce pozicionirati je tako da ne duva u ljude koji borave u prostoriji. Kod mene recimo 18tica 99% vremena provodi u najsporijoj brzini. 1% ode na drugu (posle defrosta, kada se luftira ili kada joj roknem nekoliko stepeni iznad sobne. Trecu i ujedno najvecu brzinu, kada i duva kao uragan, mozda dune par sati (a mozda ni toliko) ukupno u sezoni.
Kod mene 18tica stoji u dnevnom boravku koji je spojen sa kuhinjom i trpezarijom negde oko 30kvm, duva ka vratima od dnevne, duva ka hodniku od 6kvm odakle se ulazi u kupatilo ~5kvm i jos 2 sobe (20kvm + 14kvm, svaka ima svoju 12ticu). Kuca, stan na prvom spratu, pvc stolarija, 10cm stiropor na zidovima, 2x5cm stiropora na tavanu. Sprat ispod se greje i nemam nikakvih problema sa bukom ili uraganom.

Poslednja izmena:
Za Sredu i Četvrtak najavljuju -12. Aj da vas vidim junaci, dršte se!

@Qiza Hvala na objasnjenu. Jesam izolovao plafon 10cm vuna +gips.

E da, to nisam rekao, svejedno moram da kupim jer je to suncana strana i imam dosta prozora (pvc stari 2 god) tako da hladjenje mora :) .
Dal ima neka malo jeftinija varijanta osim te 12ice od 100k... Tipa oko 500-650? Uzeo bih neki daikin/fujitsu ako ima preporuka? Nikad se nisam grejao na inverterku. U prizemlju imam 2 midee klasika, rade vec 5 god ali samo za hladjenje.

@Qiza Hvala na objasnjenu. Jesam izolovao plafon 10cm vuna +gips.

E da, to nisam rekao, svejedno moram da kupim jer je to suncana strana i imam dosta prozora (pvc stari 2 god) tako da hladjenje mora :) .
Dal ima neka malo jeftinija varijanta osim te 12ice od 100k... Tipa oko 500-650? Uzeo bih neki daikin/fujitsu ako ima preporuka? Nikad se nisam grejao na inverterku. U prizemlju imam 2 midee klasika, rade vec 5 god ali samo za hladjenje.
Ima jeftinija varijanta, ali preporuka je ovo, da li ce jeftinija odraditi posao verovatno hoce, ali kako pitanje je.

Druga stvar, bolje Amber 12-ka, nego losa 18-ka.

Treca stvar, klima se menja na 8-10 godina period i to je pitanje, verovatno ce jos duze raditi.

Lijepo ti je Ddee predložio LMCA, bolja ti ne treba. Daikin Sensira je ti je ulazni model, više je za spavaće sobe hlađenje, tako da možeš da biraš, ima forumaša koji imaju i druge klime pa se lijepo dogrijavaju na njih. Malo prelistaj temu unazad.

Slikao pre par godina lik na forumu termometar,bilo -28C.Mislim da je imao LLCE,Fujitsu uglavnom.Sve radile bez problema.
Tacnije pre 10 godina, 2012, kod mene je bilo -23C. Taj lik je imao Fujitsu Nocriju 14 i 3x 09 LLCA na 130m2 ali 40cm vune na tavanu.
Screenshot_2022-01-10-13-18-35-637_cn.wps.xiaomi.abroad.lite.jpg

Pozdrav ljudi. Treba da uradim neku inverter klimu za dogrevanje jedne sobe od 16 kvadrata. Klima nece biti glavni izvor hlađenja, već ce se njome dogrevati soba. U stanu je pvc stolarija i ta soba je na sunčanoj strani pa bih klimu i leti koristio za hlađenje. Budžet je 70-75000 dinara. Video sam preporuku za Fujicu klime sa prethodne strane ali me zanima koja bi klima konkretno o meni završila posao, da zimi dogreva i leti hladi.

Znam o kome pricate. Msm vjerujem da su one radile i na -28, medjutim sta su radile i kako to je druga prica. To su vec situacije gdje sam ja misljenja da je bolje upalit drugu vrstu grijanja, ko nema klime optimizirane za bas te temperature.

Evo finski testovi, raznih proizvidjaca, obratite paznju da dobar dio i ovih skupih premium nordic modela "ispuse" na -25 i ima nikakvu efikasnost. Mze se sa (google translateom prevest donekle).

Cemu onda tjerati klime koje nisu za to predvidjene tih par dana.

Pozdrav ljudi. Treba da uradim neku inverter klimu za dogrevanje jedne sobe od 16 kvadrata. Klima nece biti glavni izvor hlađenja, već ce se njome dogrevati soba. U stanu je pvc stolarija i ta soba je na sunčanoj strani pa bih klimu i leti koristio za hlađenje. Budžet je 70-75000 dinara. Video sam preporuku za Fujicu klime sa prethodne strane ali me zanima koja bi klima konkretno o meni završila posao, da zimi dogreva i leti hladi.
Za 16m2 LMCE 07 cena oko 50.000.Nisi napisao da li ima izolacije imaš i 09 za negde 65.000.

Napisao si da hoćeš da dogreješ tu sobu kakav izvor grejanja imaš u sobi sad.

KMTA mi dogreva veći prostor. Kad je u Eko modu onda mu potrošnja sporije skače, ali čim pređe 900w/h ubrzo dolazi defrost. Kad nije u Eko modu onda snažno greje sa potrošnjom od 1-1.3kw/h i tada ide brže u defrost. Mala napomena, klima se koristi za grejanje-dogrevanje više prostorija, znači upotrebljva se za šta nije namenjena otuda tolika potrošnja i česti defrosti.
Ovo vreme joj definitivno teško pada.

Napisao si da hoćeš da dogreješ tu sobu kakav izvor grejanja imaš u sobi sad.
Stan se greje na drva, šporetom alfa 90,ali je raspored prostorija takav da nema protoka vazduha pa ta soba mora da se dogreva. Inače je u ostalim prostorijama vruće i kad je temperatura u minusu.

U tom slučaju bi ti odgovarala LMCE09 ne bi išao na 12 mislim da bi bila previše za 16m2.

U tom slučaju bi ti odgovarala LMCE09 ne bi išao na 12 mislim da bi bila previše za 16m2.
Ok. Hvala
Opet ja. Zovem servisere po Leskovcu, niko od zvaničnih ne ugradjuje Fujicu klime(kazu da je uvoznik za ove klime los i da ukoliko klima ima neku manu ne moze da se izvrši popravka ili zamena) zato ako nije problem da mi neko kaze u ovoj klasi za moje potrebe klimu ali neke druge marke. Budžet 70-75000 dinara.

Poslednja izmena:
Sale, moraš razumeti da klima uređaji različitih marki različito rade. Evo moj primer, Fujitsu KMTA 12 u 16 kvadrata, kad grejem samo tu sobu ona je ugreje samo tako. Kad grejem i ostale e onda nastaje problem defrosta itd. Drugi primer, Daikin na poslu. N greje onako baš nežno bez previše duvanije. Ali nijr za neki neizolovani ptostor veći od 10 kvadrata, pogotovo ns minusims. To ti garantujem, Razlika u radu te dve klime je neverovatna ali blaže ne mora da znači lošije ali to nači da će na jačim minusima biti problema sigurno. Moj ti je predlog da ne žuriš već da prvo lično vidiš kako klima radi pa pogledaj više komada pa se tek onda odluči šta tebi odgovara.

Sale, moraš razumeti da klima uređaji različitih marki različito rade. Evo moj primer, Fujitsu KMTA 12 u 16 kvadrata, kad grejem samo tu sobu ona je ugreje samo tako. Kad grejem i ostale e onda nastaje problem defrosta itd. Drugi primer, Daikin na poslu. N greje onako baš nežno bez previše duvanije. Ali nijr za neki neizolovani ptostor veći od 10 kvadrata, pogotovo ns minusims. To ti garantujem, Razlika u radu te dve klime je neverovatna ali blaže ne mora da znači lošije ali to nači da će na jačim minusima biti problema sigurno. Moj ti je predlog da ne žuriš već da prvo lično vidiš kako klima radi pa pogledaj više komada pa se tek onda odluči šta tebi odgovara.
Sve ja tebe razumem, samo je problem sto se ja uopšte ne razumem u klime, iscitao sam forum i sve što ste pisali, zvao sve ovlašćene servisere iz Leskovca koji rade ugradnju i servis i svako gura svoju priču, jedan mi nudi Micubisi neki enter model od 75000, jedan radi da Gree pa nudi taj, treci Bergen, ali nijedan od njih nece da ugradi Fujicu. Ja koliko citam na forumu Gree u koji se ja cenovno uklapam nije dobar, za ostale ne znam. Zato i pitam ljude koji znaju i razumeju se.

lmce 07 i lmce 09 je ista klima jedina razlika je u ceni.

Hm vidi, na osnovu situacije ja bi se odlučio za Mitsubishi ili Bergen. Zašto? Mitsu ke Mitsu i on lepo greje ali ne očekuj čuda u neizolovanoj sobi, čak šta više biće čupavo. Ili se odluči za Bergen jer je to stara Gree tehnologoja koja nije bila loša ali od njega očekuj još manje u tom prostoru. Te klime shvati kao klime za dogrevanje i hlađenje a ne za primarno grejanje.
E da, ugradnja. Šta si se uhvatio Leskovca? Postoji i Beograd lepo nazovi firmu pa pitaj, možda i dogu. I jedan savet, ništa sa lokalnim monterima, samo firma! Zašto? Zato lad dođe do problema shvatićeš da i firma ima problem a šta misliš tek monter....

Hm vidi, na osnovu situacije ja bi se odlučio za Mitsubishi ili Bergen. Zašto? Mitsu ke Mitsu i on lepo greje ali ne očekuj čuda u neizolovanoj sobi, čak šta više biće čupavo. Ili se odluči za Bergen jer je to stara Gree tehnologoja koja nije bila loša ali od njega očekuj još manje u tom prostoru. Te klime shvati kao klime za dogrevanje i hlađenje a ne za primarno grejanje.
Ja takvu klimu i trazim, ona koja moze da dogreje sobu, i leti da je ohladi. Mi se grejemo na drva,alfa 90 po ceo dan greje samo je raspored prostorija takav da u toj sobi mora dogrevanje. Ja bih pre da kupim neki inverter pa da se njime i hladim leti (jer je soba na sunčanoj strani) nego da kupujem grejalice ili radijatore.

Sale ne bih da te nagovaram ali ja bih na tvom mjestu uzeo nešto što je provjereno ne samo na papiru nego i praksi a to je lmca 9 kao što ti je i Ddee predložio. Imaćeš sigurno dogrijavanje a bogami i grijanje ako zafali dok ne središ izolaciju. O hlađenju da ne pričamo. Mitsubishi je odlična klima ali ako je HJ model o njemu nisam baš nešto lijepo čuo. Izbor je tvoj ali što više gledaš sve će ti biti teže za odlučiti se.

Sale ne bih da te nagovaram ali ja bih na tvom mjestu uzeo nešto što je provjereno ne samo na papiru nego i praksi a to je lmca 9 kao što ti je i Ddee predložio. Imaćeš sigurno dogrijavanje a bogami i grijanje ako zafali dok ne središ izolaciju. O hlađenju da ne pričamo. Mitsubishi je odlična klima ali ako je HJ model o njemu nisam baš nešto lijepo čuo. Izbor je tvoj ali što više gledaš sve će ti biti teže za odlučiti se.
Jel to ova klima

Jeste fujitsu za te pare je staro i provereno resenje ali ne moze , nema servis u svom mestu ( raspitaj se jos, mozda ipak ima neko )

Nazad
Vrh Dno