Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Sto se tice nove gree muse. Dali su mi drugi daljinski preko kog klima ne radi na drugoj i cetvrtoj brzini, vec na prvoj, trecoj i petoj. To sam danas primetio. Definitivno sama klima ima bug da sa daljinskim koji se dobije uz klimu na drugoj i trecoj brzini nece da pojaca rad kompresora i pojaca grejanje vec zakuca na 350w i hladi prostor. Misljenja sam da ova klima bolje greje od gree viole, manje ulazi u defrost, ali nisam dovoljno ispratio sve. Trenutno je koristim na auto sa auto tihim rezimom i na spoljasnjih 2 stepena odrzava 23 stepena u rasponu od 500-600w

Pozdrav svima.
U planu je kupovanje invertera. Budzet je 65-70 hiljada.
Trenutno imam 18god staru Hyundai on/off devetku klimu koja je zrela za onaj svet.
Stan prizemlje 80kv, pvc, spolja izolacija 5cm, podrum 5cm, ukrasni stiropor na plafonu (7mm) koji ne racunam kao neku izolaciju ali ajde da ga pomenem radi reda. Grejanje je na gas.
E sad ja imam neku zamisao da mi taj inverter radi samo nocu na jeftinoj struji kada se radi o grejanju, a leti kada je potrebno hladjenje da radi po potrebi. Inverter bi odrzavao nekih 40 kvadrata. Zeni tata radio u Vojvodina Sume pa navikla da bude toplo ko u paklu (25 stepeni) i stalno mi drobi.. Mozak mi ispira. Ako gas i nocu peglam na 25, trosi oko 3 -3.5 kubika za noc sto je bas puno na mesecnom nivou (3*30*40=3600din samo za noc a gde je dan)..
Listajuci po forumu, iskren da budem, sam se dosta zbunio (zato sam se i registeovao da postavim pitanje) ali reeeeecimo da sam izbor sveo na dva modela:
  • Hisense Energy Pro HiNano 12k
  • Gree Muse Comfort 12k (novi model)

Da li sam neki drugi model/proizvodjaca propustio?
Ne znam za ove dve, ali u tom cenovnom rangu već nekoliko dana upoređujem rad dve klime. Stari Muse i midea breezeless. Prednost dajem midei. Iz iskustava na forumu ja bih pokušao sa fujitsu u tom cenovnom rangu.

@denza025 imam gas kao i ti i za 50tak kvadrata sam u aprilu uzeo fujitsu luca 12 i nisam se pokajao. Do decembra nisam gasni kotao palio, evo i danas ne radi. Ja sam isto hteo sa uzmem prvo Violu, pa je ona u medjuvremenu nestala, pa je Muse bila losa, ja se pruzio jos malo i zadovoljan sam. Posto ti imas veci stan, mislim da bi taman bio kapacitet LUCA, mada imas i za manje pare. Ja licno bih ili uzeo vox ili isao na fujitsu, ne bih gledao izmedju.

Edit: mozda vivax aemi, ne deluju lose na papiru, ima pozitivnih iskustava mada su malobrojna. Kimtec ima dobru servisnu mrezu.

Da čujem sad ko će da kaže da Amber na grejanju ne može ispod 400W? 😂😂😂😂Dokaz

Info:
Temp spuštena zbog luftiranja kuće. Očekivao sam da se ugasi (temp u tom trenutku 23 stepena u kući) ali Amber je nastavio da radi i morao sam da ovekovečim istorijski moment. 😁😁

Moj kum je uhvatio Muse da radi na 450W. Da li je slucajnost ili je na novijim klimama sredjena modulacija - nemam pojma.

@denza025 imam gas kao i ti i za 50tak kvadrata sam u aprilu uzeo fujitsu luca 12 i nisam se pokajao. Do decembra nisam gasni kotao palio, evo i danas ne radi. Ja sam isto hteo sa uzmem prvo Violu, pa je ona u medjuvremenu nestala, pa je Muse bila losa, ja se pruzio jos malo i zadovoljan sam. Posto ti imas veci stan, mislim da bi taman bio kapacitet LUCA, mada imas i za manje pare. Ja licno bih ili uzeo vox ili isao na fujitsu, ne bih gledao izmedju.

Edit: mozda vivax aemi, ne deluju lose na papiru, ima pozitivnih iskustava mada su malobrojna. Kimtec ima dobru servisnu mrezu.
Budzet je bas nategnut, veruj mi pruzio sam se i mnogo vise nego sto mogu haha
@baxman mi je pustio crva i trenutno mi je favorit Fujitsu kmta. Ima za 72 hiljade sa besplatnom dostavom, a luc je 75 ali nije besplatna dostava.. Tri hiljade nije nesto ali to je vec skoro 10000 vise od onoga sto imam trenutno. Mislim ono, kako da kazem.. Ako krenem tako doci cu do 80 hiljada haha
Glavni problem sa Fujitsu mi je sto ne znam da li imam ovlascenih servisera u Somboru. Videcu u ponedeljak kako stoje stvari.

Koliko sam procitao u pitanju je 40m2. Lmce/a je slaba za tu kvadraturu da greje,ako ce samo da odrzava možda ali možda bi i moglo. Ne bih se zezao i stavljao klimu u prostor za koji nije namenjena sta god da je u pitanju u vezi grejanja,za hlađenje moze da prodje.

Koliko sam procitao u pitanju je 40m2. Lmce/a je slaba za tu kvadraturu da greje,ako ce samo da odrzava možda ali možda bi i moglo. Ne bih se zezao i stavljao klimu u prostor za koji nije namenjena sta god da je u pitanju u vezi grejanja,za hlađenje moze da prodje.
Vidim da lmca a i luca imaju radni medijum R410, a kmta R32. Koliko sam skontao R32 je novija varijanta. Ima li to neke veze ili se opterecujem glupostima?

Gledaj da uzmeš što bolju klimu po nekoj povoljnoj ceni.Da li je novi gas ili stari to ne bi gledao.Što se tiče ove klime LMCA12 mislim da u toj kategoriji ima najveći protok vazduha na high 750m3.Odvlaživanje je 1.8l/h u režimu hlađenja i to je maksimalna vrednost koju retko koja klima dvanestica ima.Toliko.

Vidim da lmca a i luca imaju radni medijum R410, a kmta R32. Koliko sam skontao R32 je novija varijanta. Ima li to neke veze ili se opterecujem glupostima?
Moze da ima r32 i da ne valja, a da ima r410 i da bude 5 puta bolja. To bi imalo smisla kada bi uporedjivao istu klimu sa 2 razlicita gasa, a mislim da tako nesto neces nigde naci. Prostor se po opisu cini dobro izolovan, samo jos jedna stvar za tih 40 kvadrata, da li su izjedna ili je to vise soba u pitanju, jer raspored igra veliku ulogu.

Gledaj da uzmeš što bolju klimu po nekoj povoljnoj ceni.Da li je novi gas ili stari to ne bi gledao.Što se tiče ove klime LMCA12 mislim da u toj kategoriji ima najveći protok vazduha na high 750m3.Odvlaživanje je 1.8l/h u režimu hlađenja i to je maksimalna vrednost koju retko koja klima dvanestica ima.Toliko.
Hvala svima!

Ako skontam par hiljada vise, bice kmta. Ako ne, onda lmce.

Video sam da npr gree muse ide do -25 a fujitsu do -15 a onda sam u drugoj temi (vise ne znam ni u kojoj) video da kod fujitsua to nema veze, navodno gura i ispod. Opet sa druge strane,, nece mi biti primarni izvor grejanja pa ako se bas nekim cudom zalomi -20, necu je paliti u to vreme i dobro.

Moze da ima r32 i da ne valja, a da ima r410 i da bude 5 puta bolja. To bi imalo smisla kada bi uporedjivao istu klimu sa 2 razlicita gasa, a mislim da tako nesto neces nigde naci. Prostor se po opisu cini dobro izolovan, samo jos jedna stvar za tih 40 kvadrata, da li su izjedna ili je to vise soba u pitanju, jer raspored igra veliku ulogu.
Jeste, iz komada je.

Srecna nova godina dragi forumaši, evo cele godine sam bio dobar pa me je deda mraz obradovao 😁
Hisense fresh master, za sada sam zadovoljan, a za par dana postaviti konacno misljenje dok je detaljno istestiram

Prilozi

• IMG_20220102_124126.jpg
    IMG_20220102_124126.jpg
    124 KB · Pregleda: 123
@denza025
12 LU je knap za tu kvadraturu sa dobrom stolarijom i bar 5cm izolacijom fasada/tavan. Ako je izolacija bolja onda moze i pomenuta LMCA.

Srecna nova godina dragi forumaši, evo cele godine sam bio dobar pa me je deda mraz obradovao 😁
Hisense fresh master, za sada sam zadovoljan, a za par dana postaviti konacno misljenje dok je detaljno istestiram
Kako si se za to odlucio? i koja ti je cena?

Pa pre nje sam uzeo Hisensov silentium pro, dobro je se pokazala, i kada sam video da ovaj novi model nudi na sve Jos i ubacivanje svežeg vazduha nisam dugo razmisljao
Cena nije bila bas povoljna, za crni petak je nije bilo, tako da je izrasla 70 i 10 za materijal

@denza025
12 LU je knap za tu kvadraturu sa dobrom stolarijom i bar 5cm izolacijom fasada/tavan. Ako je izolacija bolja onda moze i pomenuta LMCA.
Verujem a i deluje mi odlicno.. Jedino me cena satire iako je na cool shopu 10k snizena..
LUCA mi stvarno deluje kao extra model.
Sutra zovem Fujitsu da vidim za servisere a posle njih Cool shop nebi li uhvatio popust

Takodje. Nego reci mi sta pritisnes na daljinskom da ubacuje vazduh spolja?

Verujem a i deluje mi odlicno.. Jedino me cena satire iako je na cool shopu 10k snizena..
LUCA mi stvarno deluje kao extra model.
Sutra zovem Fujitsu da vidim za servisere a posle njih Cool shop nebi li uhvatio popust
Jeste extra ali ima neke mane koje mogu da ti smetaju. Procitaj temu pisano je o tome.

Ukljucis, a ona meri kvalitet unutrašnjeg vazduha i kada padne ispod neke vrednosti ona otvori klapnu i aktivira ventilator
Otvorena je tema za ovaj tip klime, ja je imam evo već dva meseca i ono za šta je namenjena radi savršeno, kod mene bez ikakve greške. To za merenje radi jedino ako je na "auto" cim se uključi taj desni taster on odmah počinje da ubacuje spolja vazduh. Mogu reći da u ovim danima kada je napolju smog dobro dodje, za nekih 20-30min sasvim pristojno izventilira stan. Ja još uključim i sa desne strane HI nano tako da odlično funkcioniše.

Pozdrav, ako neko moze da mi pomogne oko sledecih pitanja. Potrebna mi je klima za grejanje sobe od 12 kvadrata. Da li da stavim klimu od 9000 btu ili od 12 000 btu sa obzirom da je jako mala razlika u ceni. Ja se vodim logikom da je jaca bolja jer joj nece ponestati snage. Da li sam u pravu? Koju jeftiniju klimu bi mogli da mi preporucite do 40 000. Kuca mi je montazna i veoma dobro izolvana.

Pozdrav, ako neko moze da mi pomogne oko sledecih pitanja. Potrebna mi je klima za grejanje sobe od 12 kvadrata. Da li da stavim klimu od 9000 btu ili od 12 000 btu sa obzirom da je jako mala razlika u ceni. Ja se vodim logikom da je jaca bolja jer joj nece ponestati snage. Da li sam u pravu? Koju jeftiniju klimu bi mogli da mi preporucite do 40 000. Kuca mi je montazna i veoma dobro izolvana.
Ja sa Hisense 9000 btu grejem 20m2, dobro izolovanih i bez greske za sada. Za 12m2, razmisli za 9tku.

Hisense nije 40k, vox iva5 iva6...

Hisense CD25YR3F 9000btu je 40k, zadovoljan sam za ovih 2 nedelje koliko je koristim za 20m2.

Upravo porucio General 12LMCA. Budzet je presudio da ne bude KMTA ili LUCA.
Hvala svima na pomoci!
Još treba da je ugradite kako treba.Pisali smo o tome ali evo opet.Ne kraća instalacija od 3 metra vakumiranje obavezno pitaj majstore pre montaže ako ne rade vakumiranje iz bilo kog razloga traži druge instalatere.Nije loše da nabaviš ovakve antivibracione amortizere za klima uređaj.Pravilna udaljenost spoljne jedinice od zida i nemoj da unutrašnju nabije uz plafon nego najmanje 10cm ili 15 da bi bilo prostije održavanje.Pročitaj uputstvo imaju detaljno objašnjeno kako se pravilno pozicioniraju UJ i SJ.Još ovo posebno izolovanje svake cevi.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno