Ako mislis na mene, pogresno tumacis lobi i iskustvo. Ja imam kuci 2x Fujitsu 12LGC od 2011, greje me i hladi evo vec 10 godina. Od 2016 imam 12 LU u lokalu, od 2017 i jos dva 09 LLCA kuci i sve to radi bez greske.
Pitanje je sad da li tebi treba filter koji ne sluzi nicemu ili hoces uredjaj koji greje? Te sam filtere imao kad sam kupio LGC, jednom ih uzeo i nikad vise, nikakav to efekat nema, klima mora da se odrzava, pere, da se dezinfikuje na mesec dana u letnjem periodu kada hladi i kada je unutrasnja jedinica mokra od kondezata.
Ovo sve sto si naveo je verujem odlicno ali kosta previse jer uvoznici tih brendova bas nemaju neku cenu u odnosu na okruzenje dok sa druge strane imamo bolje cene za Fujitsu od okruzenja.
Sto se tice Euroventa, u pravu si, ovi novi modeli KMTA i KGTA serije jesu ustrojeni da bi dobili A+++ oznake ali verujem da mogu da izbace istu kolicinu toplote ili vise jer koriste noviji R32 gas koji je 8% efikasniji od mojih LGC koje imaju pdesign 3,6kW na -10C ili LU 3,9kW na -10C.
Gledaj klime koje imaju duple izmenjivace na unutrasnjoj i spoljasnoj jedinici i dobar kompresor (LU model na primer) ili ekvivalent kod drugih proizvodjaca, to daje performanse.
I nemoj da pogresis pa da uzimas jednu ili dve klime gde treba 3 ili 4. Ja sam kucu pokrio sa 5 komada, zadnju sam uzeo VOX 12 prosle godine za spavacu i cela kuca je ujednacena temperatura kao da radi centralno sa radijatorima, nema razlike u pola stepena nigde. To sto se pale ili gase me ne dotice mnogo, potrosnja kada rade samo dve pojacane i svih 5 u leru je skoro pa identicna a komfor je neuporediv.
Nisam mislio ni na koga konkretno kada sam rekao lobi nego na neku opstu atmosferu oko Fujitsu, koja mi je uporediva i sa Gree taborom...
Modeli koje ti imas su, uslovno govoreci, stari, ali provereni i definitivno nisu ustrojeni.
Ja sam se bas nalozio na KGTB,na taj trip da eto mi dobijamo dobru cenu od uvoznika itd, gde su i meni licno izasli u susret, ali onda malo zagrebem ispod povrsine, pa prvo vidim LG kompresor i smorim se, jer necu Kinu i Koreju, ali ajde... Onda ajde dalje da vidim i pogledam eurovent i sokiram se na sta to lici tamo. Ubedljivo najslabija je na grejanju od svih klima koje sam gledao, a grejanje me zulja, jer da hlade mogu i jeftinije klime...
Kao da su nesto naopako uradili, jer LU i LT bas i nisu dobili naslednike.
LT je, ako se dobro secam, odrzavao neke ludacke snage na minusu, a KG mi deluje kao promasaj u tom delu...
Dzabe im a+++ kada tu nema snage i kada ce na kraju za zagrevanje prostorije da potrosi i vise nego neka klima koja je npr. a+....E to im je bas marketing, gde bih se i ja polakomio da nisam istrazio.
Recimo Mitsubishi AP serija kosta isto, ima cak i neke stvari koje KG nema, ali radi bolje i na papiru i u praksi. Upitno kod nje je Made in Turkey, dok su ostali Mitsu sa Tajlanda.
Gledao sam ruse i poljake koji su ih rasturali i Mitsubishi deluje bolje i kada se zaviri u unutrasnjost.
Etherea je malko visa klasa od KG i zato je i skuplja, a Panasonic TZ za iste pare kao KG nudi manje +++, ali vise kw na grejanju...
Eh da, promakao mi je post gore.
Cene jesu otisle gore, zbog transporta navodno.
Ove god ce to biti izgovor, sledece mozda budu poplave ili sta vec, mi kao krajnji korisnici bas i nemamo cemu da se nadamo, jer je tendencija da sve poskupljuje, tako da nisam optimista da ce biti jeftinije na prolece sledece godine ili jesen