Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ako tebi odgovara da inverter klima gasi kompesor na grejanju na 600w to je ok za tebe ali ja ne bi voleo da imam takvu klimu.Dobro je da već znamo za određene modele kakvu modulaciju imaju pa potencijalni kupci mogu da biraju.

Upravo to što @Ddee kaže, nema razlike kada je otvoren prostor.
Sve i da sam uzeo LT umesto Ambera, teško da bi radila na 300w.

To je sad relativno,bitno da ti je toplo i da nisi pogresio jer si uzeo Ambera,odlicna je to klima,rođena za minuse kojih slabo ima kod nas ali zna da bude.

Evo izvoli, odgovor na sva tvoja pitanja: :)

Procitao sam. To je samo delimicno objasnjenje, nije odgovor.

Pise djalf nakon toga:
"Drugacije prikazuju podatke zbog SCOP-a, po meni teska glupost. Daj podatak sta klima moze kao do sad jer na osnovu toga se bira klima. Ovako nemamo pojma koliko kW izbacuje na -10C i automatski kao da nema Eurovent, nista nam taj test ne znaci. Jedino ostaje maksimum kW koji izbacuje ali posto znamo sta mogu stari modeli mozemo prema tome da zakljucimo u kojoj klasi pripada i sta i koliko moze (odprilike)."

Sa ovime se apsolutno slazem.
Dakle, apsolutno neozbiljno, jer se svodi na igranje brojevima, laziranja efikasnosti i kao epilog korisnik dobije sta? Cemu onda sertifikovanje?!
Mozemo samo da pretpostavljamo kako klima radi i da cekamo da neko podeli iskustvo iz prve ruke, potkrepljeno dokazima.

Nažalost, tako je. Ide se na to da klima dobije što više pluseva i da se na taj način privuku korisnici (i sigurno je da ta taktika prolazi) jer teško da će prosečan kupac da tumači eurovent i tablice kapaciteta. Pa evo ja se sećam kada sam kupovao Kmta prošle godine, da je na onom papiru koji se zove Product fiche a koji se dobija uz klimu, pisalo npr. da je pdesign od 2.5 dobijen uz korišćenje backup heatera od 300w. Znači haos. :)

Zato se, kada sam ti napisao one uporedne podatke za Kgta i Lucu, i nisam preterano obazirao na eurovent jer znam da su ti podaci, u ovom konkretnom slučaju, potpuno irelevantni i da na osnovu njih ne može da se izvede pravilan zaključak.

Kapiram, ali je to onda lov u mutnom. Manir kineskih proizvodjaca.
Nisam video slican primer za Mitsubishi Electric, Heavy industry, Toshibu, Daikin ili Panasonic. Verovatno moze da se nadje, ali nisam naleteo do sada.
******, meni je postenije i lakse za kupovinu da mi daju toliko i toliko kw na toj temp i neka je samo jedan +, ali znas na cemu si.
Sa druge strane, ja sad imam naknadnu pamet nakon sto sam se opekao sa onim Hisenseom koji sam kupio kao mulac, a da nisam procitao dalje od pamfleta sa sajta.
Sad sam otisao u drugu krajnost, pa i previse analiziram, ali em nemam prava na gresku sada, em dajem duplo vise para...
Najlakse bi bilo da se jos zaduzim i uzmem Daiseki 9, Kieiru plus iki LN, ali to kosta i ne verujem da se racunajuci 10 god eksploatacije isplati razlike u ceni.

Zašto lupaš glavu i dalje sa tim silnim podacima? Sam sebi skačeš u stomak.
Gledaš provereno, ljudi ti predložili 10 klima koje su godinama u upotrebi i dokazano dobri uređaji.
Za nisku modulaciju uzmeš Fuji, za sirovu snagu uzmeš Amber i kraj priče.
Ovako, na pola si puta ka Lazi a i ostatak foruma uz tebe. 😁

LU 12 je best buy u tom cenovnom rangu, LMCE je jos uvek na trzistu i dobra je klima. General verzija LMCA je identicna klima a kosta samo 63k.
Eh da nisu poceli sa ovim glupostima oko pluseva i da su napravili pravog naslednika ili bar jos uvek nastavili da prave legendarnu Nocriu bilo bi sve lakse.

Može li neko da mi preseče čvor izmedju
MITSUBISHI MSZ-HR35VF i
Fujitsu Asyg12kpca.
Da li je mitsubishi mnogo kvalitetniji? Ista je kategorija, Fujitsu je trenutno oko 50-60e jeftinija. Potrebna mi je za dogrevanje, hladjenje i eventualno glavno grejanje ako se dobro pokaže. Spoljna jedinica će biti u poluzatvorenoj prostoriji, pa računam da će biti efikasnija. Treba da uzmem 2 komada, pa bi ušteda na Fujitsu bila nešto preko 100e.

Poslednja izmena:
Fujitsu,veci protok vazduha,veci max kw,fuji radi do -15 mica do -10 ,ima prednosti fujitsu,konkretno ova dva modela,imas skicu prostora mozda da pogledamo pa da vidimo vise opcija,ne mora dve 12 ako ne treba.

Fujitsu,veci protok vazduha,veci max kw,fuji radi do -15 mica do -10 ,ima prednosti fujitsu,konkretno ova dva modela,imas skicu prostora mozda da pogledamo pa da vidimo vise opcija,ne mora dve 12 ako ne treba.
Nacrtao sam rukom otprilike, nadam se da ćete se snaći. Obe spoljne jedinice bi bile natkrivene, s tim što bi ova u pomocnoj prostoriji bila ogradjena zidovima sa 3 strane i improvizovanom pregradom sa četvrte strane (to mu dođe kao neka supa). Izolacije praktično i nema, osim ako ne računamo tavan kao vrstu izolacije. Dosad je grejano na kaljevu peć i gusanu, na drva naravno, lepo se ugreje, ali se brzo i ohladi, te pogotovo noću je problem i kad se ne boravi teško se zagreje. Znači noćno grejanje klimom i brzo zagrevanje dok se ne ugreje na drva. A posle bih eventualno poradio na izolaciji. Teško da može da se završi jednom klimom, najviše zbog takvog rasporeda, a i zbog izolacije. Hvala na svakom savetu. IMG_20211120_121431.jpg

Nacrtao sam rukom otprilike, nadam se da ćete se snaći. Obe spoljne jedinice bi bile natkrivene, s tim što bi ova u pomocnoj prostoriji bila ogradjena zidovima sa 3 strane i improvizovanom pregradom sa četvrte strane (to mu dođe kao neka supa). Izolacije praktično i nema, osim ako ne računamo tavan kao vrstu izolacije. Dosad je grejano na kaljevu peć i gusanu, na drva naravno, lepo se ugreje, ali se brzo i ohladi, te pogotovo noću je problem i kad se ne boravi teško se zagreje. Znači noćno grejanje klimom i brzo zagrevanje dok se ne ugreje na drva. A posle bih eventualno poradio na izolaciji. Teško da može da se završi jednom klimom, najviše zbog takvog rasporeda, a i zbog izolacije. Hvala na svakom savetu. Pogledajte prilog 324808
Uh uh...koliki ti je max budzet ? Jel piše negde koliko su m2 prostorije ?

Uh uh...koliki ti je max budzet ? Jel piše negde koliko su m2 prostorije ?
Sve ukupno je oko 70kvm. Kuhinja se u suštini ne greje, kao ni jedna od spavaćih soba.. Ne BiH išao preko toga, samo me zanimalo ima li mica prednosti u odnosu na Fuji kao jači brend. Svi ti parametri na papiru su tu iz fabrike, ali u praksi je verujem drugačije, kao i za sve.. Japancima naravno verujem više u odnosu na kineze..

Sve ukupno je oko 70kvm. Kuhinja se u suštini ne greje, kao ni jedna od spavaćih soba.. Ne BiH išao preko toga, samo me zanimalo ima li mica prednosti u odnosu na Fuji kao jači brend. Svi ti parametri na papiru su tu iz fabrike, ali u praksi je verujem drugačije, kao i za sve.. Japancima naravno verujem više u odnosu na kineze..
Japanski brend od kineskih delova sklapan u turskoj barem micubisi😄

Nemoj komentarisati više,dovoljno je ovo sto si napisao.
Po čemu si zakljucio da je mica jači brend od fuji? Nije ni bitno,kada sve pogledamo ovo sto si postavio fuji je bolja klima.

Najviše po iskustvima korisnika, ali nisam pratio ove nove najjeftinije klase, ne znam bas dal je toliko bitno gde se sklapaju i odakle su delovi. Naravno da će da se koristi Kina, bitno je ko stoji iza toga. A idu Kinezi i u svemir čini mi se 😁

Iskreno, razmatrao sam ja i skuplju opciju.

TOSHIBA KLIMA UREĐAJ RAS-B13J2KVSG-E shorai edge.​

Ali na dve klime dao bih 700e više. Ne znam koliko je isplativo.

Shorai Edge je kod nas skuplji nego Shorai premium, a Toshiba generalno ima jacu cenu nego preko...

Zadnjih godina u hr tošiba је imala odlican odnos cene i kvaliteta..kao u srb fujitsu.

Nazad
Vrh Dno