Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ne znam zasto vredi,em je 14ka koja je skuplja od luca 12 a nema neke preterane prednosti.

Pa trebalo bi da je jaca sto se tice grejanja. Zato i pitam da li se isplati razlika para.

Narucena i danas stize luca 12, za burazera za oko 35 kvadrata neizolovanog prostora, preporucivao sa mu 12LTC, nije hteo kaze skupo i pristo na lucu videcemo dokle ce da izdrzi u minusu.

Bio sam jutros u prodavnici i dok sam čekao da nađu šta treba pogledam na klimi podešeno 30 stepeni a radnik i radnica u jaknama napolju negde oko 8 stepeni a u prodavnici možda 10.Ukupno negde 30 kvadrata za grejanje ja im rekao ala se grejete na 30 stepeni a znam da im je hladno pa ih pitam zašto ne greje klima.Rekli su mi da je dolazio majstor i da je dopunio freon i govorio im nešto oko podešavanja i otišao a ništa nije uradio.Rekao sam im da nije moguće dopuniti freon kod invertera nego samo zameniti celokupnu količinu i neka kažu vlasniku da traži da poprave klimu ili da je zamene.Gledao sam daljinski podešeno kako treba ali kompresor ne radi napolju a majstor im pričao nebuloze da klima meša vazduh strašno.Poslovnost na niskom nivou znači da prosečan vlasnik klime treba da bude poluekspert u vezi inverter klima da ga ne bi preveslali i vređali mu inteligenciju.

Da li vase klime uaze u otapanje na ovoj spoljnoj temperaturi(Beograd)?
Ja ou Teslu jos nisam video da je usla u otapanje (doduse, nije bilo ni hladno).
Situacija od malopre - jutros u 6 sam bacio pogled na spoljnu i sve je bilo u redu (mozda malo bucnija, ali nista posebno).
Malopre dodjem kuci i spoljna zaledjena, a temp.izduva 36 (danima mi radi pun gas, jer sam otvorio vrata dve sobe koje trenutno ne grejem, pa da dobaci malo i u njih - temperatura izduva 51-54C i bas je bilo dobro grejanje). Prebacim je na hladno, otopim za 2min, pa onda opet na grejanje - sad radi opet normalno, tiha spoljna, izduvava 52C, bez inja na saću.
Ne znam sta da mislim (palo mi je napamet da je opet ispustila gas, al' da je tako ne bi mogla sad normalno da radi, jer prosli put kad je izgubila gas ledila je i pri suncanom vremenu).
Sta njoj daje signal da ulazi u defrost? Spoljna sonda, pretpostavljam...
Posto je kod nas uvek neko u kuci i nocu ima budnih, nikada do sad nismo culi da je stala zbog otapanja.
Mozda je glupa, pa ne zna da se zaledila....:)
Evo sad sam proverio spojeve i nema tragova curenja....

Poslednja izmena:
Stan je u fazi izgradnje, 47 kvm, prizemlje (ispod je podzemna garaža). Dnevna + kuhinja - 29 kvm, spavaća 10 kvm. Prozori su na severnoj strani. Prvobitna ideja je bila da klimu smestim na zid iza sofe, ali sa druge strane je trafo. Rečeno mi je da tu nije moguće montirati zbog zakonskih regulativa (ne znam da li se odnosi na obe jedinice ili samo spoljnu?). Ovo mi deluje kao najoptimalnija pozicija za grejanje što veće površine. Druga opcija je između prozora. Ideja je da se spavaća po potrebi dogreva "norveškim" radijatorom ili slabijom klimom (7-icom recimo). Spavam u hladnom prostoru, pa mi temp u njoj nije bitna...naročito noću.

Trenutno razmatram Fujitsu LMCE 12 + radijator u spavaćoj. Da li ovaj kombo ima smisla ili preporučujete nešto drugo? Budžete za klimu je oko 100K (sa montažom), ali ne bih da se razbacujem ako sa nekom od 50-60K ne bih primetio razliku. :)

Prilozi

• ScreenShot1263.jpg
    ScreenShot1263.jpg
    277.5 KB · Pregleda: 54
  • ScreenShot1261.jpg
    ScreenShot1261.jpg
    419.9 KB · Pregleda: 56
Gde je trafo? Ako uradiš instalaciju kroz stan možeš postaviti spoljnu jedinicu na istu poziciju za obe varijante. Ima li ta spavaća prozore?

Trafo je sa druge strane zelenog zida.

Nisam detaljisao render...spavaća ima prozor / izlaz na lođu na mestu velikog otvora.

Da li misliš na dva zasebna sistema sa dve eksterne jedinice ili na split? Dok ne krenu sa malterisanjem imam zeleno svetlo da kopam zidove za instalaciju. :)

Mislio sam na običan split gde je unutrašnja jedinica postavljen kod klupe za bench. Nisam siguran da smeš da kopaš zid ka trafou, alternativa ti je kanal za instalaciju sa unutrašnje strane, običan plastični, ili nešto finije sa gipsom npr. Ili prosto unutrašnja između prozora, u svakom slučaju će slabo dobacivati ka spavaćem delu.

Ali ako je dobro izolovan stan toplota ipak dodje i do udaljenih soba pre nego što izađe napolje. Ako imaš backup sistem grejanja, možda se i izvučeš sa jednom klimom, samo dobro pozicioniraj unutrašnju a i spoljašnju da bude zaklonjena od direktnog vetra i od padavina ako može. Jedna stvar na koju sam ja naišao jeste da se sa povećanjem dužine instalacija smanjuje COP, odnosno efikasnost. Do 5m to je možda zanemarljivo, ali preko i nije. Nikako ne štedi na majstorima za ugradnju jer što oni znaju da zaseru, ne zna niko.

Moze mala pomoc oko tumacenja eurovent sertifikata, delu oko grejanja?
Pod standard heating ima Ph to je kapacitet, COP je odnos proizvedene kolicine toplote u kw po 1 potrosenom kw struje. Za oba je veca vrednost bolja.
Sta je Peh? Veca vrednost je bolja?
Takodje, sta je npr. Ph@-7c? I COP na istoj temp, tj kakav je njihiv odnos?
Da li je to kapacitet klime na zadatoj temp i efikasnost iste u tim uslovima? Vece je bolje?
Zasto npr. Ph opada kad se gleda prelaz sa -7 na +2, a COP raste?
Da li je bolji veci Ph na svakoj od zadatih temp?
I na kraju TOL test PhE i CopE su sta i da li je bolja manja ili veca vrednost?
Hvala

Screenshot_20211111-231221_OneDrive.jpg
Ovo bi trebalo da ti pomogne da razumeš. Što je veća spoljna temperatura, potrebe za grejanjem su manje. A klima, baš obrnuto ima veći kapacitet kad je toplo, i koji opada sa padom temperature. Bivalentna tačka je presek gde klima više nije u stanju samostalno da greje, već mora da se ubacuje dodatno grejno telo.

Ima li iko uparen VOX inverter IVA1 ili IVA5 sa smart utičnicom? Kakve su im modulacije na grijanju, koliko troše u održavanju temperature i kakva je potrošnja na kraju mjeseca?

Treba mi preporuka za inverter do 100k za 50-ak kvadrata.

Gledam iskljucivo japance, ne znam koji su sad dobri i provereni modeli u tom rangu, wifi podrska bi bila jedina extra stavka koju bih voleo da podrzava.

Ja imam od skoro 2 komada IVA5. Sto se modulacije tice - najnize sto sam video je 380W i na odrzavanju uglavnom drzi tu negde.
Kod mene izolacija nije odradjena skroz pa trose na ovim temperaturama oko 6-6.5kWh dnevno. Prosle noci su trosile malo vise jer je bila malo hladnija noc.
Jedna od njih je ulazila u defrost nocas po prvi put. Za sada sam zadovoljan kako rade. Videcemo da li ce raditi dobro i na -5.

Ja imam 2 komada na 42-43m2 ali nisam uspeo da odradim izolaciju skroz do kraja. Nadam se da nece biti jaka zima :D

Fujitsu KMTA 12, od sinoć dogrevanje (preko dana nije radila, radio šporet u trpezariji). Za održavanje temperature trošila je oko 350w/h, površna 50 kvadrata.
A za predhodni mesec je potrošila oko 200kw/h. Radila 90% vremena.
U trpezariji 22 stepena C, hodnik nisam merio a u sobi gde je klima 25.5 stepeni C al ne pravim dramu. Na daljncu podešeno 25 stepeni C, klima ne duva maksimalnom brzinom već pre bih rekao trećom od četiri crtice.

Poslednja izmena:
Nesto razmisljam moja inverter midea greje do - 15c
Jel to znaci da ako zimi bude recimo - 16c itd da je necu moć koristi za grejanje?
Grejaće i ispod -15c ali joj kapacitet opada. Meni su Fujitsu 12LGC grejale i na -23C koliko je bilo 2012.
Narucena i danas stize luca 12, za burazera za oko 35 kvadrata neizolovanog prostora, preporucivao sa mu 12LTC, nije hteo kaze skupo i pristo na lucu videcemo dokle ce da izdrzi u minusu.
Moja procena do -7C ako potraje u minusu moraće da doda neku grejalicu a najviše će se mučiti od -3 do 2c kada ode u defrost (najveća vlažnost) koji traje 10-12min, imaće velike gubitke.
12 LU ima pdesign 3,9kW na -10C što bi bilo dovoljno za tih 35m2 sa 5cm izolacijom fasada/tavan.

Ima li iko uparen VOX inverter IVA1 ili IVA5 sa smart utičnicom? Kakve su im modulacije na grijanju, koliko troše u održavanju temperature i kakva je potrošnja na kraju mjeseca?
Ne troše grejna tela već objekat. Mi grejanjem vraćamo gubitke. Niko ti ne može precizno reći koliko će nešto trošiti kod tebe.
Vox IVA5 12JR koju imam ima najnižu modulaciju 380W dok Fujitsu 12LGC i 09 LLCA imaju 300W.
Ono što treba da gledaš kao podatak je COP i da li klima ima dupli izmenjivač na obe jedinice kao što ih ima Fujitsu 12LU. Vox ima jednoredni kao i pomenute LLCA dok LGC ima dupli samo u spoljnoj jedinici.

Poslednja izmena:
Odem danas da kupim klime i okasnim, ode blagajnica jer sam se zapricao sa vlasnikom firme, koji je inace inzenjer.
Uglavnom, pomenuo mi covek da bih mogao da razmislim i o parapetnoj klimi za grejanje.
Nisam ga pitao oko toga jer nisam imao predstavu o cemu prica, a dodjoh da kupim vec nesto...
Gledam sad malo i ako nije marketing ispada da su za grejanje bolje jer su na podu gde je hladniji vazduh koji greju i izbacuju ka gore.
Jel koristo neko, vredi li to cemu?
Mozda neki dobar link za edukaciju posto nisam nasao nista stone deluje kao reklamni pamflet?

Parapetne su vrhunske za grijanje. Ja sam bio skoro jednu pazario za roditelje ali dodje do promjene planova i na kraju zavrsi na tp.

U teoriji topli zrak se podize prema gore(zakoni fizike). Samim tim ne treba puno jako puhanje da raporedi topli zrak.
U praksi sam se uvjerio da je to poprilicno tacno. Sjedio sam u kancelariji gdje se grije takvom klimom. Nisam bas dugo vremena proveo ali ono sto sam primjetio ne cuje se skoro nikako i ne osjeti strujenje zraka.
Sa par forumasa kod kojih sam se raspitivao svi od reda kazu da im je ljepse grijanje nego na zidnu.
E sad koliko je osjetno visa cijena opravdana u to ne bih ulazio.
Btw odrzavanje isto lako, panel se skine kod svake i filter izvadi. Cak je i lakse jer je pristupacnija.

Neće čovek nikad kupiti klimu ako ovako nastavi da luta.Sad su mu rekli da su dobre parapetne naredni put objasniće mu da su najbolje plafonske zatim će biti najbolje kanalske itd itd.Neka kupi split zidne koje je naumio verovatno nije odabrao nešto loše posle tolike pretrage.Sasvim lepo posao završavaju i zidne split klime koje imamo.

Neopravdano je skuplje, teze za odrzavanje a i hladjenje je pitanje kako radi.

Po uoutstvu, odrzavanje isto kao za zidni inverter. Barem na ovom modelu.

hoce da ti uvali sta drugo

Nije bas takav lik, covek mi ponudio i jeftiniji model klime za koji kaze da bi mi zavrsio posao, a za dnevnu sobu od cca 23 kvadrata mi rece da 9ka moze da zavrsi posao i ne mora 12.... To je 100e jeftinija klima
Parapetne su vrhunske za grijanje. Ja sam bio skoro jednu pazario za roditelje ali dodje do promjene planova i na kraju zavrsi na tp.

U teoriji topli zrak se podize prema gore(zakoni fizike). Samim tim ne treba puno jako puhanje da raporedi topli zrak.
U praksi sam se uvjerio da je to poprilicno tacno. Sjedio sam u kancelariji gdje se grije takvom klimom. Nisam bas dugo vremena proveo ali ono sto sam primjetio ne cuje se skoro nikako i ne osjeti strujenje zraka.
Sa par forumasa kod kojih sam se raspitivao svi od reda kazu da im je ljepse grijanje nego na zidnu.
E sad koliko je osjetno visa cijena opravdana u to ne bih ulazio.
Btw odrzavanje isto lako, panel se skine kod svake i filter izvadi. Cak je i lakse jer je pristupacnija.

Razlika u ceni je nekih 200e. Na 1000e to nije nedostizno....

Neće čovek nikad kupiti klimu ako ovako nastavi da luta.Sad su mu rekli da su dobre parapetne naredni put objasniće mu da su najbolje plafonske zatim će biti najbolje kanalske itd itd.Neka kupi split zidne koje je naumio verovatno nije odabrao nešto loše posle tolike pretrage.Sasvim lepo posao završavaju i zidne split klime koje imamo.

Na kraju je Panasonic. Lageri su svima prazni, pa mi je izbor olaksan jer Mitsibishi heavy industry Kieire nema nigde, Toshiba isoade nepovoljnija i eto, a prica za Mitsubishi electric je uzas....ja da dam majstorima kes na ruke, pa oni preko racina placaju uvozniku, a ja na kraju dobijem klime bez fiskalnog uvoznika.
I ovde nije sve glatko jer Intefrigo jede nesto sto se ne jede. Majstorima daje cenu, koju meni nece,gadljivi su na 2000e, a na mufte nisu...
Drugi uvoznikimasamo jednu xke,sivu, ali imaju nizu cenu i dace popust.
Imaju i staru vke...

Vrh Dno