Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Meni klime vox trose oko 50 eura u proseku, stigao racun 27.460 din, samo klime negde oko 16.500 din. Meni je matematika za jan 16.500 klime i 8.400 pelet, znaci oko 25.000 din za grejanje. Paleta peleta je oko 29-30k, znaci ustedeo sam oko 5.000 sa klimama i jos nocu je toplije iz razloga sto bi kotao bio smanjen na oko 20c.Gospodin koji pravi klipove ima pravo za klimu i stan, a kuca je za centralno, klima za prelazno vreme i plusne temp. Bar je kod mene tako, prihvatam da ima gde je ljudima klima top za grejanje, meni nije.

Босанац к'о из вица, што каже можда може да послужи некоме ко има кућу на мору. :) Благо нама што живимо уз море па можемо да се грејемо на климе...

E to ne znam,bice mi to prvo letosa klimama,nije im valjda potrosnja na hladjenju ko na grejanju🤣🤣

Meni beko nova masina bas sam se prijatno iznenadio kad sam video da pranje od sat vremena trosi 400-500w,stara masina je trosila boga.
Zato što koristi mnogo manje vode. Ja to ne volim, obavezno uključim opcije "viši nivo vode" i "dodatno ispiranje". Ne želim hemiju na koži

Šta napriča ovaj čovek hrpu gluposti? 😁 slušam i ne verujem, ali mi se najviše dopada ovaj deo za vlagu i kapljanje vode. Živim u kući, imamo dve inverter klime 12 BTU Bergen (jelte obe greju prostorije sa dva spoljašnja zida) evo već drugu zimu se uspešno grejemo. Kada je prošle godine išlo do -10,11 klima je bez problema grejala, jedino što je radila non stop pa malo više trošila, kada ode u plus lakše dostigne zadate temperature i to je to, cela logika 😁 računi za struju max budu 16k sa svim propratnim kućnim uređajima kada je jača zima, kada je slabija račun bude do 12k. + komentari na videu isključeni 😁😂

Рус кад га одради он га одради. Oчень хорошее решение.

Pozdrav svima, ako budem imala srece da mi neko razresi misteriju.:)

Kopala sam po forumu kako bi mi se neke stvari razjasnile povodom odabira klime, vec ste mi dosta pomogli ovime sto ste do sada pisali. Zelim da prvenstveno hladim leti prostor od oko 35 kvadrata, a po potrebi se i dogrevam. Mnogo veci akcenat je na hladjenju, a posebno uzimam u obzir i to da su leta sve toplija, pa gledam i opseg rada klime. Najidealnije bi bilo do 50 stepeni. Razmatram mitshubishi https://www.bcgroup-online.com/klima-uredjaji/mitsubishi-mitsubishi-msz_hr35vfk\muz_hr35vf-inverter-169545 i ovaj Hyundai aurora https://www.bcgroup-online.com/klima-uredjaji/hyundai-aurora-12000-btu-klima-uredaj-inverter-169113 i vec par puta citam specifikacije i nije mi jasno, zasto je Hjundaji jeftiniji, a ima bolje specifikacije?? Veci radni opseg, duzu garanciju i deluje mi da je energetski efikasniji (barem po onome sto mi kaze chatgpt-i kad mu zadam da uporedi te dve klime). :LOL: Opet, mozda ima neka caka, da je Mitshubishi bolji, mozda ima nesto sto ga cini skupljim od hjunadija...? Ah, da, bitno mi je da je uredjaj tih i da ne duva agresivno. Ako neko zeli da prokomentarise i da svoje misljenje, jako bih bila zahvalna :)

Poslednja izmena:
Ovo je najjeftiniji Mitsubishi (vidi se po "modernom" dizajnu daljinskog) protiv srednje klase rebrandirane Midea klime. Ni jedna ni druga nisu nešto specijalno. Za te pare bih verovatno pre odabrao Fujitsu 12kmce ili Daikin ftxc35d. Što se tiče originalnog izbora, pre bih se opredelio za Mitsubishi, iako je matori model, bar za pola stepenika je iznad Midea klonova. Ali pored povoljnih Fujitsu ili Daikin modela, ipak bih neki od ova dva koja sam naveo. Da se razumemo, za hlađenje i dogrevanje i ne mora nešto skupa klima. Tu je Vox IHD12 ili Vivax AERI+ neki best buy. Za grejanje ipak japanci.

Ovo je najjeftiniji Mitsubishi (vidi se po "modernom" dizajnu daljinskog) protiv srednje klase rebrandirane Midea klime. Ni jedna ni druga nisu nešto specijalno. Za te pare bih verovatno pre odabrao Fujitsu 12kmce ili Daikin ftxc35d. Što se tiče originalnog izbora, pre bih se opredelio za Mitsubishi, iako je matori model, bar za pola stepenika je iznad Midea klonova. Ali pored povoljnih Fujitsu ili Daikin modela, ipak bih neki od ova dva koja sam naveo. Da se razumemo, za hlađenje i dogrevanje i ne mora nešto skupa klima. Tu je Vox IHD12 ili Vivax AERI+ neki best buy. Za grejanje ipak japanci.
i ja glasam za aeri,jeftina a dobra varijanta.

Hvala na odgovoru:)! Moguce da sam permutovala Fujitsu sa Mitsubishiem na forumu negde, a sto se tice Daikina shvatila sam da ga najvise hvalite. Hjundai nisam znala da je Midein proizvod...
Poredjala sam prioritete ovako: tiši rad obe jedinice, idealno bi bilo da ima blagi efekat hladjenja "bez vetra". Grejanje je tek na trecem mestu po prioritetu (mada nije skroz nebitno), svakako podrazumeva se energetska efikasnost, da mi ne budu previsoki racuni za struju. Zbog efekta "bez vetra", tj. prijatnog hladjenja, razmatrala sam i ove dve Midee: https://www.bcgroup-online.com/klim...r-breezeless-msfaau_12hrfn8-wifi-ready-123045 i https://www.bcgroup-online.com/klim...eless_e-inverter-cb1_12hrfn8-12000-btu-188569 i https://www.bcgroup-online.com/klim...eless_e-inverter-cb1_12hrfn8-12000-btu-188569, za drugu skuplju nemam prostora, jer bi jedan bok bio zatvoren, tj. zid bi bio na dva centimetra daljine, a koliko sam shvatila ta klima i sa bočnih strana izduvava i neophodno je da ima veci razmak od zida? Sto se tice ove druge jeftinije breezeless, pise da je spoljasnja jedinica 65dB, pa se bojim da nije bucna previse. Spremna sam da izdvojim do cene onog Mitsubishija za koji sam prvo pitala... Sad ste me podstakli da pogledam Fujitsu i Daikin modele, ako su tihi, za taj novac verovatno su bolji od onih Breezlees MIdea..? Razmotricu i Vox IHD12 ili Vivax AERI, te jeftinije, ali tu imam neki trip da nije koliko para toliko i muzike :LOL: :)
Ps. Čitam da neki Gree, Hinsense itd. modeli imaju razne filtere, neki imaju i UV lampice, koliko to stvarno prociscava vazduh? MIslim, i ti filteri i lampice moraju se menjati verovatno redovno, a pitanje je mogu li se lako naci rezervni delovi. Što više gledam, manje vidim:unsure:

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru:)! Moguce da sam permutovala Fujitsu sa Mitsubishiem na forumu negde, a sto se tice Daikina shvatila sam da ga najvise hvalite. Hjundai nisam znala da je Midein proizvod...
Poredjala sam prioritete ovako: tiši rad obe jedinice, idealno bi bilo da ima blagi efekat hladjenja "bez vetra". Grejanje je tek na trecem mestu po prioritetu (mada nije skroz nebitno), svakako podrazumeva se energetska efikasnost, da mi ne budu previsoki racuni za struju. Zbog efekta "bez vetra", tj. prijatnog hladjenja, razmatrala sam i ove dve Midee: https://www.bcgroup-online.com/klim...r-breezeless-msfaau_12hrfn8-wifi-ready-123045 i https://www.bcgroup-online.com/klim...eless_e-inverter-cb1_12hrfn8-12000-btu-188569 i https://www.bcgroup-online.com/klim...eless_e-inverter-cb1_12hrfn8-12000-btu-188569, za drugu skuplju nemam prostora, jer bi jedan bok bio zatvoren, tj. zid bi bio na dva centimetra daljine, a koliko sam shvatila ta klima i sa bočnih strana izduvava i neophodno je da ima veci razmak od zida? Sto se tice ove druge jeftinije breezeless, pise da je spoljasnja jedinica 65dB, pa se bojim da nije bucna previse. Spremna sam da izdvojim do cene onog Mitsubishija za koji sam prvo pitala... Sad ste me podstakli da pogledam Fujitsu i Daikin modele, ako su tihi, za taj novac verovatno su bolji od onih Breezlees MIdea..? Razmotricu i Vox IHD12 ili Vivax AERI, te jeftinije, ali tu imam neki trip da nije koliko para toliko i muzike :LOL: :)
Ps. Čitam da neki Gree, Hinsense itd. modeli imaju razne filtere, neki imaju i UV lampice, koliko to stvarno prociscava vazduh? MIslim, i ti filteri i lampice moraju se menjati verovatno redovno, a pitanje je mogu li se lako naci rezervni delovi. Što više gledam, manje vidim:unsure:
Ja sam uzeo aeri za 43000 na snanasu sa vaucerom 5000,ja mislim da za te pare nemas bolju klimu,i veruj mi da nista nije losija pd najeftinije daikin klime,ja sam hteo daikin ali najeftiniji model onsj za 70.000 ali sam shvatio iz foruma a i pisao mi licno clan koji je ima i da uopste nije zadovoljan,da nije nista bolja od aeri a duplo skuplja,daikin jedino ovi skuplji modeli su vrh.

Ja sam uzeo aeri za 43000 na snanasu sa vaucerom 5000,ja mislim da za te pare nemas bolju klimu,i veruj mi da nista nije losija pd najeftinije daikin klime,ja sam hteo daikin ali najeftiniji model onsj za 70.000 ali sam shvatio iz foruma a i pisao mi licno clan koji je ima i da uopste nije zadovoljan,da nije nista bolja od aeri a duplo skuplja,daikin jedino ovi skuplji modeli su vrh.
Ja sam tako na Ananasu uzela LG ves masinu i ugradnu rernu :) za svaki uredjaj pojedinacno uspela da ulovim taj vaucer od 5000hilj. Mozda mi uspe i neku klimu tako:D, samo da odlučim koju....
Inače upravo gledam ovaj Daikin na Ananasu: https://ananas.rs/proizvod/daikin-i...-sensira-ftxc35d-rxc35d-3-5k-w-a-wifi/1121322 Tih je, a opseg rada do 46 stepeni. Da li to znaci da po onim tropskim vrucinama koje će izgleda sve više trajati danima, kada je napolju preko 46, pa i preko 50 stepeni, mora se uzeti u obzir i taj tehnički podatak ili previše značaja pridajem tome?
Pogledala sam sad i Vivax Aeri https://ananas.rs/proizvod/vivax-in...click&utm_campaign=bidding&utm_term=es_1_7_pp ima tih rezim rada (jedino ne mogu da mu nadjem taj temperaturni opseg nigde) i ima jonizator, da li on stvarno služi svrsi? U svakom slučaju deluje kao skroz dobra klima, ok odnos cena-kvalitet, a ne bih Vivax nikad ni uzela u razmatranje da nisam pitala. Sad jedino još preostaje da raščistim koliko mi je bitno grejanje zimi, budući da imam etažno i da su mi računi usijani :unsure:

Poslednja izmena:
Da li to znaci da po onim tropskim vrucinama koje će izgleda sve više trajati danima, kada je napolju preko 46, pa i preko 50 stepeni, mora se uzeti u obzir i taj tehnički podatak ili previše značaja pridajem tome?
Radice i dalje samo smanjenim kapacitetom.
Sto budes blize gornjoj ili donjoj temperaturnoj granici to ti je efikasnost manja.

Kakvo smo leto imali, onih uvezanih nekoliko dana, odnosno uvezane nedelje veoma visokih temperatura, deluje na kraju da treba uzeti klima uredjaj predvidjen za pustinjske uslove:ROFLMAO:. Šalu na stranu, ali ako neki uredjaj bude morao gotovo non stop da radi na veoma viskim temperaturama, koji bi onda bio ok? U tom slučaju vredi pomeriti finansijske okvire...

Zavisi koliki prostor planiras da hladis, kakva je izolacija, da li su prostorije na suncu hladu, na kom su spratu, kuca ili stan itd.
Ima previse faktora da bi ti neko rekao uzmi to i to i provereno ce raditi.
Probaj za pocetak da bolje opises situaciju i odredis neki cenovni opseg koji ti je prihvatljiv.

U pitanju je stan, u novogradnji, zidovi debljine oko 40/ 45cm, ne razumem se najbolje kakva je izolacija, (verovatno onaj stiropor sa spoljne strane zida), stan je na cetvrtom spratu, juzna strana, soba sa terasom, soba je oko 25 kvadrata. Iznad stana se nalazi jos jedan sprat, a levo i desno su takodje drugi stanovi. Zbog velike terase i same cinjenice da je novogradnja, moguce da izolacija nije vrhunska, ali nije ni losa.
Medjutim, sve imam utisak da treba ipak neka jaka i dobra klima, jer je stan okrenut juzno, otvoren je, nije zaklonjen nekom drugom zgradom. Spoljna jedinica mora biti smestena na toj terasi okrenutoj ka jugu, odmah sa druge strane zida bice unutrasnja jedinica. Za nju imam prostora samo od 94cm, dakle ukupan prostor izmedju ivice vrata terase i zida je 94cm. Znaci, sa jedne strane bocni deo klime bi bio "otvoren", a sa druge strane bio bi jako blizu zida. Secam se da sam proslog leta (doduse u drugom stanu) mesec dana konstantno imala upaljenu klimu i secam se da mi je smetala njena buka i da je pustala neprijatne mirise. Delovala je kao da ce izdahnuti svakog momenta, a bila je to od onih na "V" da li Vox ili Vivax, ne secam se tacno... Prihvatljivo mi je da izdvojim i 100hilj. ako stvarno ima smisla i pravi bitnu razliku od onih upola jeftinijih... samo da lepo i tiho radi leti na ekstremnim temperaturama.

@sladan Kolika je temperatura u stanu leti bez klime? Recimo meni je od 32-35°c max ako ne otvaram prozore ali uglavnom je bilo 28-30°c u najtoplijem delu dana. Klimu leti držim na 25°c u 45m² od 8-22h i ona to sa lakoćom održava jer je to par stepeni razlike. Noću sam gasio jer temperatura opadne na 22-25°c napolju pa otvorim prozore dok spavam da uđe svež vazduh. Spoljna jedinica mi je na severnoj strani, to dosta pomaže leti. Na sunčanoj strani bude 50°c a kod klime 30°c. Računi su neprimetno veći. Ako možeš nekako zakloni od direktnog sunca spoljnu jedinicu, manje će se naprezati i trošiti ali hladiće svaka to bez problema. Ne čitaj mnogo performanse, ista klima na deset različitih sajtova sve različiti podaci. Sajtove sastavlja ko stigne i to niko ne proverava, čak i kod uvoznika su netačni podaci. Takođe i ista klima u različitim objektima ne radi isto. Temperaturni opseg ne znači da će klima stati ako ga pređe. Brat ima Beko najjeftiniju klimu iznad braon krova na južnoj strani gde bude 70°c u podne i klima radi već godinama i hladi pritom udaljena od zida samo 2-3 cm. Ne preporučujem tu klimu, samo kažem da to nije osnovni parametar kojim trebaš da biraš klimu.

Dok sam pretrazivala po internetu klima uredjaje, koji imaju veći radni opseg (na temperaturama +50) naletim na ovaj brend za koji prvi put čujem: https://quattroclima.rs/catalog/konditsionery-dlya-doma/monsone/qv-m12wae-qn-m12wae/
Da li je moguće da je ovako jeftin? A da ima takve performanse? Da li je neko čuo/ imao iskustva sa tim brendom?
Mislim da se mnogo opterecujes time,dosta proizvodjaca pisu sta stignu,imam i vox i vivax i ne verujem bas u te informacije,iz mog iskustva proverena informacija to je da mi vivax greje 30 kv neizolovanog prostora bez problema.

Nazad
Vrh Dno