Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

U pitanju je stan, u novogradnji, zidovi debljine oko 40/ 45cm, ne razumem se najbolje kakva je izolacija, (verovatno onaj stiropor sa spoljne strane zida), stan je na cetvrtom spratu, juzna strana, soba sa terasom, soba je oko 25 kvadrata. Iznad stana se nalazi jos jedan sprat, a levo i desno su takodje drugi stanovi. Zbog velike terase i same cinjenice da je novogradnja, moguce da izolacija nije vrhunska, ali nije ni losa.
Medjutim, sve imam utisak da treba ipak neka jaka i dobra klima, jer je stan okrenut juzno, otvoren je, nije zaklonjen nekom drugom zgradom. Spoljna jedinica mora biti smestena na toj terasi okrenutoj ka jugu, odmah sa druge strane zida bice unutrasnja jedinica. Za nju imam prostora samo od 94cm, dakle ukupan prostor izmedju ivice vrata terase i zida je 94cm. Znaci, sa jedne strane bocni deo klime bi bio "otvoren", a sa druge strane bio bi jako blizu zida. Secam se da sam proslog leta (doduse u drugom stanu) mesec dana konstantno imala upaljenu klimu i secam se da mi je smetala njena buka i da je pustala neprijatne mirise. Delovala je kao da ce izdahnuti svakog momenta, a bila je to od onih na "V" da li Vox ili Vivax, ne secam se tacno... Prihvatljivo mi je da izdvojim i 100hilj. ako stvarno ima smisla i pravi bitnu razliku od onih upola jeftinijih... samo da lepo i tiho radi leti na ekstremnim temperaturama.
Radice vecina klima posao tu, uzmi neki model iz srednje klase kao na primer Midea Breezeless ili Hisense Energy Pro X i bice vise nego dovoljno da tih 25 kvadrata ohladi u kakvim god uslovima.

@sladan Kolika je temperatura u stanu leti bez klime? Recimo meni je od 32-35°c max ako ne otvaram prozore ali uglavnom je bilo 28-30°c u najtoplijem delu dana. Klimu leti držim na 25°c u 45m² od 8-22h i ona to sa lakoćom održava jer je to par stepeni razlike. Noću sam gasio jer temperatura opadne na 22-25°c napolju pa otvorim prozore dok spavam da uđe svež vazduh. Spoljna jedinica mi je na severnoj strani, to dosta pomaže leti. Na sunčanoj strani bude 50°c a kod klime 30°c. Računi su neprimetno veći. Ako možeš nekako zakloni od direktnog sunca spoljnu jedinicu, manje će se naprezati i trošiti ali hladiće svaka to bez problema. Ne čitaj mnogo performanse, ista klima na deset različitih sajtova sve različiti podaci. Sajtove sastavlja ko stigne i to niko ne proverava, čak i kod uvoznika su netačni podaci. Takođe i ista klima u različitim objektima ne radi isto. Temperaturni opseg ne znači da će klima stati ako ga pređe. Brat ima Beko najjeftiniju klimu iznad braon krova na južnoj strani gde bude 70°c u podne i klima radi već godinama i hladi pritom udaljena od zida samo 2-3 cm. Ne preporučujem tu klimu, samo kažem da to nije osnovni parametar kojim trebaš da biraš klimu.
Ne znam kolika je temperatura, tek prvo leto treba da docekam u novom stanu. Ali tačno je da ima dosta netačnih podataka, za isti uređaj na različitim sajtovima, različito sam našla. Necu se vise opterecivati time. Uglavnom vodiću se da bude opseg do 50 stepeni, sad vidim da ima dosta uredjaja sa tim rasponom, jer ipak je juzna strana, bice pakleno. I gledacu da spoljna jedinica nije direktno suncu izlozena. Hvala na savetu. Hvala sivma! :)

Dok sam pretrazivala po internetu klima uredjaje, koji imaju veći radni opseg (na temperaturama +50) naletim na ovaj brend za koji prvi put čujem: https://quattroclima.rs/catalog/konditsionery-dlya-doma/monsone/qv-m12wae-qn-m12wae/
Da li je moguće da je ovako jeftin? A da ima takve performanse? Da li je neko čuo/ imao iskustva sa tim brendom?
Kanta. Koliko para, toliko muzike. Ovo je 9-ka, realno samo pola kile R410 gasa, EER i COP na nivou on/off klima iz prošlog veka... Zbog tih 94cm širine ja bih tražio nešto sa uskom unutrašnjom. Klima ne sme da se nabije u ćošak, pogotovo ako je "klimino levo" u ćošku, jer tu je senzor temperature. Mislim da baš Daikin Sensira ima uske unutrašnje jedinice.

Kanta. Koliko para, toliko muzike. Ovo je 9-ka, realno samo pola kile R410 gasa, EER i COP na nivou on/off klima iz prošlog veka... Zbog tih 94cm širine ja bih tražio nešto sa uskom unutrašnjom. Klima ne sme da se nabije u ćošak, pogotovo ako je "klimino levo" u ćošku, jer tu je senzor temperature. Mislim da baš Daikin Sensira ima uske unutrašnje jedinice.
Ovde bi bila klimina desna bocna strana u cosku. Da li je dovoljno 10cm rastojanja? Ne mogu vise od 10-13cm prostora da ostavim. A investitor je tu sproveo crevo, a sa druge strane drzace za spoljnu jedinicu, tako da ona vec ima opredeljeno mesto.
Da li je to ova klima Daikin? https://termoklik.rs/proizvod/Inverter-klima-uredjaj-DAIKIN-Sensira-FTXC35CRXC35C-12000-BTU-R32 Ili ima neki drugi dobavljac?
Generalno primecujem da "japanci" nisu mnogo zastupljeni i ne mogu se kupiti bilo gde kao ostale, a ne prati ih ni marketinska pompa kao sve one druge u tom cenovnom rangu.
Sto se tice Mitsubishija jedino samo ovde nasla ove modele:
Da li je Sensira ipak bolji izbor od ova dva Mitsubishija? Ipak gledam da klima bude solidna i za grejanje, u slucaju potrebe da predjem da se grejem samo na nju.
U tom slucaju onaj Vivax aeri u odnosu na njih bi ipak bila losija opcija?
Nekako pridajem klimi za razliku od ostalih uredjaja veci znacaj jer je cela stvar oko nje kompleksnija, sama cinjenica da se ugradjuje i busi zid i da ne mogu tek tako da je promenim ako se zeznem.

Kanta. Koliko para, toliko muzike. Ovo je 9-ka, realno samo pola kile R410 gasa, EER i COP na nivou on/off klima iz prošlog veka... Zbog tih 94cm širine ja bih tražio nešto sa uskom unutrašnjom. Klima ne sme da se nabije u ćošak, pogotovo ako je "klimino levo" u ćošku, jer tu je senzor temperature. Mislim da baš Daikin Sensira ima uske unutrašnje jedinice
Konacno se suzio izbor: ako je dovoljno 10cm rastojanja desnog boka klime od zida onda razmisljam o fujitsu kmcc 12 - https://www.coolshop.rs/fujitsu-klima-uredjaj-asyg12kmce-aoyg12kmcc (83cm sirina un.jedinice, imala bih 10cm do zida), ili ipak Daikin sensiru (sirina 78cm) ftxc35d https://ananas.rs/proizvod/daikin-i...-sensira-ftxc35d-rxc35d-3-5k-w-a-wifi/1121322 (znaci dnevna soba sa kuhinjom koja se nastavlja na mali hodnik bez vrata sve ukupno je oko 25 kvadrata, od tog dela stana je odvojena mala spavaca soba sa vratima od oko 10-12 kvadrata (o njoj jos nisam razmisljala da li se "grebati" o klimu iz dnevne ili posebno ugraditi...)

Ne znam za Daikin, Fujitsu tvrdi da može, s leve strane unutrašnje jedinice mu treba min 70mm (tu je elektronika i senzor temperature), a sa desne min 40mm. Na stranici 5:
https://webstore.uk.fujitsu-general.com/product/attachment/ASYG12KMCC/installation manual.pdf
Hvala puno na prilogu. Očigledno komotno staje kmcc12, a verujem još komotnije sensira pošto je uža. Bila sam skoro sigurna da ću kmcc, ali čitajući ovde odbila su me iskustva nekih korisnika da je loša saradnja sa uvoznikom, da je nezgodno u slučaju kvarova oko rezervnih delova, zatim mnogi se žale na neprijatan miris prilikom hlađenja, sa druge strane deluje da je energetski efikasnija od Daikina..? Da li je upotrebom Fujitsa kmmcc12 baš znatno manja potrošnja struje (u solidno izolovanom prostoru od 25kvadrata)? S druge strane čitala sam da je Daikin tiši uređaj i manje "duva", stvara ugodniju "klimu" u sobi. Možda ipak Daikin...

Pa isto kao sto rekao @kroki23
Pred gasenje ukljucis samo ventilator neki 15-20min i to je to...
Ja obicno krajem juna kad upalim klime, pa sve radu do pocetkom septembra(24/7)
Jedino ako bude duze lose vreme onda ugasim onako ne...

Poslednja izmena:
Klima se moze usmrditi samo na hladjenju, ne moze na grijanju. Klima se usmrdi ako se nakupi sloj prasine (a na skoro svakoj se vremenom nakupi) na sacu a jako cesto i na turbini i dosta je slucajeva da se opere sace a turbina ostaje budjava i onda se to na hladjenju skvasi od kondenzacije a ne osusi se... Tako da moze pomoci da se ljeti na hladjenju proje gasenja ostavi 10tak min ventilator.

Medjutim evo npr ja sam bas to radio ama bas svaki put i ubudjale su mi se 2 klime stare 2 godine i objasnili su mi da je to zato sto nije nastimana da hladi na nizoj temp i na duzi period nego ja nastimam na 26 i tako palim 2-3 puta dnevno ili se ona sama zbog visoke temperature gasi i pali...

Ljudi imam jedno pitanje iščitao sam ceo forum, jasno mi je da su Japanci kvalitet, ali imam jedno pitanje. Da li Gree inverter klima 12k BTU, EcoPlus Pular može da parira japancima ili ne. Potrebna je za grejanje stana, gde bi bio glavni izvor grejanja. I bitna stavka je da li je ekonomičan kao japanci ili ne. Cena Gree je oko 50.000 dinara, dajte predlog ako ima nešto bolje. Ako ne da kupujem neku japansku klimu.
Unapred zahvalan na odgovoru.

Ljudi imam jedno pitanje iščitao sam ceo forum, jasno mi je da su Japanci kvalitet, ali imam jedno pitanje. Da li Gree inverter klima 12k BTU, EcoPlus Pular može da parira japancima ili ne. Potrebna je za grejanje stana, gde bi bio glavni izvor grejanja. I bitna stavka je da li je ekonomičan kao japanci ili ne. Cena Gree je oko 50.000 dinara, dajte predlog ako ima nešto bolje. Ako ne da kupujem neku japansku klimu.

Daj malo vise informacija o stanu pa ce ti neko odgovoriti. Ekonomicna kao bilo koja Japanska sigurno nije. To ce ti svako potvrditi.

Ovo ti je kao da pitas jel bolji mercedes ili kia, jel manje troši i bolje ide i pouzdaniji ?
Vrijedi li razlike para ? Neko ce reci da ga kia odveze gdje i mercedes najurednije a neko nece htjeti ni pogledati kiu :)
Ja bi prije kupio 2 kie nego jednog mercedesa :) 😅

Daj malo vise informacija o stanu pa ce ti neko odgovoriti. Ekonomicna kao bilo koja Japanska sigurno nije. To ce ti svako potvrditi.
Stan je 37 kvadrata, novogradnja. Do sada se grejalo na norveške radijatore i klimu običnu kada nije minus.
Ovo ti je kao da pitas jel bolji mercedes ili kia, jel manje troši i bolje ide i pouzdaniji ?
Vrijedi li razlike para ? Neko ce reci da ga kia odveze gdje i mercedes najurednije a neko nece htjeti ni pogledati kiu :)
Ja bi prije kupio 2 kie nego jednog mercedesa :) 😅
Moje pitanje je u skladu sa mojim znanjem o klimama. Pokušavam da izbistrim šta i kako.:)

Ne znam šta je smešno, mali je stan ? Ako te baš interesuje stan izdajem, ali pošto se podstanari žale na visinu računa sa norveškim, gledam da budem čovek i da nađem najbolje rešenje i za mene i za podstanare.
Smesno je za grejanje,nova gradnja nije velika kvadratura,ima da zagreje koja oces klima,ja ne bih bacao novac na skupe klime.

Ne znam šta je smešno, mali je stan ? Ako te baš interesuje stan izdajem, ali pošto se podstanari žale na visinu računa sa norveškim, gledam da budem čovek i da nađem najbolje rešenje i za mene i za podstanare.
Kad je vec novogradnja itd.
Ja bi iskreno isao na nekog japanca zbog modulacije a ne da im radi kao on/off cim bude +5c

Smesno je za grejanje,niva gradnja nije velika kvadratura,ima da zagreje koja oces klima,ja ne bi bacao novac na skupe klime.
Da ali gledam da bude što jeftinije grejanje, pa ako gree troši npr 8000 dinara, a Daikin 5000 dinara mesečno uzeću Daikin. I Bitno mi je šta kada udari jak minus da li Gree može da radi kao npr Daikin.
Ja bi iskreno isao na nekog japanca zbog modulacije a ne da im radi kao on/off cim bude +5c
Da li bilo koji Japanac ili imate neku preporuku (tačno određenu klimu)

Da ali gledam da bude što jeftinije grejanje, pa ako gree troši npr 8000 dinara, a Daikin 5000 dinara mesečno uzeću Daikin. I Bitno mi je šta kada udari jak minus da li Gree može da radi kao npr Daikin.
Gree svakako ce da radi na jak minus ali Pular je ipak od Gree najslabija...

Racuni ce biti isti,nema tu neka usteda,samo komfort.
Gree ce mu minimum 12kwh potrosi mozda i manje ako mu radi on/off preko 10puta na dan
A japanac ako je dobro izolovan prostor ce mu prdi i potrosi 5-7kwh
@dejanede
Greje dobro izolovan stan od +50m2 i to sa neki prosek od smesni 6kwh na dan

Evo njegova potrosnja za dezembar:

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    89.3 KB · Pregleda: 19
Poslednja izmena:

Da li bilo koji Japanac ili imate neku preporuku (tačno određenu klimu)
Mislim da je bolje da malo dodas i uzmes gree clivia ili midea ag12

Slazem se. Iako neki kazu da nece ustedeti na Japancu ja garantujem da hoce. Nije isto potrositi 200 kwh ili 400 kwh na mesecnom nivou, a sa obzirom da covek izdaje stan naravno da gleda da potrosnja bude sto manja.
Dodao bih jos nesto sto mi je upalo u oko u ovoj temi, vidim da nekima klima trosi po 20-30 kwh na dan :oops: Pa ja to djubre ne bi u zivotu kupio ako toliko trosi? Pa toliko trosi i TA pec od 3kwh i to samo jeftine struje (puni se samo nocu)

Dodao bih jos nesto sto mi je upalo u oko u ovoj temi, vidim da nekima klima trosi po 20-30 kwh na dan :oops: Pa ja to djubre ne bi u zivotu kupio ako toliko trosi? Pa toliko trosi i TA pec od 3kwh i to samo jeftine struje (puni se samo nocu)
Komentar ti ode bas u K :LOL:
Ne moze bas svako da kupi klimu od 130-150.000
A drugo sto je najbitnije nema svako ovde top izolaciju itd. Ako neko kupi japanca za neizolovan prostor onda nece mu sigurno potrosi 5-7kWh na dan nego mozda 15kWh i vise na minusi

Poslednja izmena:
Komentar ti ode bas u K :LOL:
Ne moze bas svako da kupi klimu od 130-150.000
A drugo sto je najbitnije nema svako ovde top izolaciju itd. Ako neko kupi japanca za neizolovan prostor onda nece mu sigurno potrosi 5-7kWh na dan nego mozda 15kWh i vise... Naravno sve zavisi do vremena

Brate slazem se ja sa tobom ali ne vidim poentu da neko kupi klimu koja dnevno trosi 30 kwh??? Gde je tu usteda? Slozices se sa mnom da ljudi kupuju klime da bi ipak ustedeli na potrosnji struje. Ja nikada takvo djubre ne bi kupio, ostavio bih TA pec za grejanje. Pa najgora toplotna pumpa ne trosi 30 kwh a greje celu kucu.

Gree svakako ce da radi na jak minus ali Pular je ipak od Gree najslabija...

Gree ce mu minimum 12kwh potrosi mozda i manje ako mu radi on/off preko 10puta na dan
A japanac ako je dobro izolovan prostor ce mu prdi i potrosi 5-7kwh
@dejanede
Greje dobro izolovan stan od +50m2 i to sa neki prosek od smesni 6kwh na dan

Evo njegova potrosnja za dezembar:
Pa dobro neka bude razlika 2000 din u racunu,ali mora se otvori za japanca duplo vise,pa dok ta struja isplati taj visak sto godina a jos to je za stanare,licno ja ne bih kupovao skuplju klimu za stanare.
Brate slazem se ja sa tobom ali ne vidim poentu da neko kupi klimu koja dnevno trosi 30 kwh??? Gde je tu usteda? Slozices se sa mnom da ljudi kupuju klime da bi ipak ustedeli na potrosnji struje. Ja nikada takvo djubre ne bi kupio, ostavio bih TA pec za grejanje. Pa najgora toplotna pumpa ne trosi 30 kwh a greje celu kucu.
Pa ne trosi klima sto se njoj tako hoce nego sto zahteva prostor,nije do klime😂

Poslednja izmena:
Brate slazem se ja sa tobom ali ne vidim poentu da neko kupi klimu koja dnevno trosi 30 kwh??? Gde je tu usteda? Slozices se sa mnom da ljudi kupuju klime da bi ipak ustedeli na potrosnji struje
I to zavisi ko kako gleda...
Evo kod mene moje dve klime trose izmedju 20-44kWh u skoro 120m2 neizolovani...
I meni je iskreno Top :)
Lakse mi je na klime nego da gruvam drva u kotao cele zime a ovamo i manje me kosta zima na klime nego na drva...
Na drva(20-25m) + struja = 230k
Na klime svakako ispod 100k
Ja sam vise gledao da imam manje posla nego da gledam u kWh :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno