Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Pitam ovo da bih eventualno dobio neki savet:
da li se sala za košarku dimenzija 12 x 25 x 6,5 visina (oko 2000 m3) može zagrejati sa 4 klima uređaja Fujitsu DC inverter ASYG 24 LFC (ili nekim drugim modelom)?
Sala je neizolovana i ima dosta staklenih površina.

S obzirom da je neizolovano i puno staklenih površina plus velika visina, teško da bi moglo da bude neka sobna temperatura.
Ali pošto je sala za košarku, kapiram da se ne juri neka ne znam kolika temperatura i dovoljno je da bude prijatno unutra, onda možda te 4 klime budu i dovoljne.
E sad da li je isplativo, to mora neko stručniji.

Uh, koliko odgovora, hvala ljudi . Izolaciju sada neću stavljati, u donjem delu su fasadni zidovi, puna opeka+kamen ~45cm, gore puna opeka+malter 30cm , u svakom slučaju to nije tema, radiću to kad budem radio komplet renoviranje, a to je ukidanje spoljnog stepeništa, promena krovnog pokrivača i pretvaranje negrejanog tavanskog prostora u grejani, i svašta još nešto, o tom potom.

Ja hoću da tamo odem 2 ili 3 puta mesečno na vikend, zime su 80tih i 90tih bile oštre, više nisu toliko tragične ali ume da udari -15ºC, svakako neću ići tamo kad je baš toliko hladno.
Da rezimiram i uprostim, hoću da grejem prostor na npr. 14ºC konstantno tokom zime, i da dan ranije u četvrtak uveče pustim na 23-24-25 i kad dođem uđem u relativno toplu kuću.
Koju klimu mi preporučujete, osim preporuke koju je dao Xepoj, da ipak imam još neku opciju. Hvala!

Uh, koliko odgovora, hvala ljudi . Izolaciju sada neću stavljati, u donjem delu su fasadni zidovi, puna opeka+kamen ~45cm, gore puna opeka+malter 30cm , u svakom slučaju to nije tema, radiću to kad budem radio komplet renoviranje, a to je ukidanje spoljnog stepeništa, promena krovnog pokrivača i pretvaranje negrejanog tavanskog prostora u grejani, i svašta još nešto, o tom potom.

Ja hoću da tamo odem 2 ili 3 puta mesečno na vikend, zime su 80tih i 90tih bile oštre, više nisu toliko tragične ali ume da udari -15ºC, svakako neću ići tamo kad je baš toliko hladno.
Da rezimiram i uprostim, hoću da grejem prostor na npr. 14ºC konstantno tokom zime, i da dan ranije u četvrtak uveče pustim na 23-24-25 i kad dođem uđem u relativno toplu kuću.
Koju klimu mi preporučujete, osim preporuke koju je dao Xepoj, da ipak imam još neku opciju. Hvala!
Ja sam tako isto mislio icu ponekada pa sam sada tamo svaki vikend, slobodan dan, ferije itd. Sa druge strane neznas ni kakve ce zime biti ubuduce.. Kad je unutra toplo i zime su ljepe na vikendici. Mada kako god okrenes sve se okrece oko buzeta koliko si u mogucnosti da platis. Mislim da bi dobio preciznije preporuke sta da uzmes.

Pitam ovo da bih eventualno dobio neki savet:
da li se sala za košarku dimenzija 12 x 25 x 6,5 visina (oko 2000 m3) može zagrejati sa 4 klima uređaja Fujitsu DC inverter ASYG 24 LFC (ili nekim drugim modelom)?
Sala je neizolovana i ima dosta staklenih površina.
Ja bih radije uzeo Amber Ultra 18k. Jaci izduv i dosta jaca klima.
Lfcc ima visok max kapacitet, ali racunaj da sa padom temperature to drasticno opada, dok Amberu 18ici bas malo opada kapacitet i na -10C daje 8kW.

Hoću u vikendici da ugradim 2 klime za grejanje, dva odvojena prostora su 35m² i 40m², čista visina prostora je 250cm, znači relativno mala zapermina. Debeli zidovi, dupli drveni prozori i naravno nema izolacije. Vikendica je na oko 350m nadmorske visine na obroncima Rudnika. Naravno hoću da je palim preko neta, ali na dva mesta sam čuo da je bolje da grejem prostor konstantno, navodno postoje neke klime koje mogu da održavaju temepraturu prostorije na 12-14ºC, a ako to ne radim neću moći ni da startujem klimu kad zagudi. Da li neko ima iskustva sa ovim što sam napisao?
Za vikendicu neki Japanac ili Gree Amber premium 12 btu. Neko održavanje temperature da se upali i dva dana pred polazak da se pojaca da bi bilo toplo. Za vikendicu su najbolja drva kamin ili nešto drugo da se ne lazemo

Vecinom su zene problem, gdje god da klima stoj, uvjek smeta 😉🙈
Joj brate, ne staj mi na živu ranu 🥹. Ali srećom na Mitsubišijev rad (duvanje) gospođa nema primedbi. Doduše kad krene da suče na duvanje Fujitsua ja samo pomenem da sam nešto razmišljao da vratim peć na drva al da ne znam kako bi se uklopili jer ja sam samo noćom kući pa bi ona morala da služi peć. Uglavnom se tu diskusija na neki čudan način završava....

Za vikendicu neki Japanac ili Gree Amber premium 12 btu. Neko održavanje temperature da se upali i dva dana pred polazak da se pojaca da bi bilo toplo. Za vikendicu su najbolja drva kamin ili nešto drugo da se ne lazemo
Hvala za predlog. Što se tiče drva, sve je to lepo i romantično, ali leti napolje posle 60 godina iz kuće a nakom mojih 20 godina iskustva drndanja sa istima.

Mdv alleeasy 12 jel zna neko nesto o ovoj klimi?

Prilozi

• IMG_9478.png
    IMG_9478.png
    285.8 KB · Pregleda: 108
Zamenjen lezaj turbine koji sam morao da narucim iz inostranstva, jer se Viacom(uvoznik Fujitsua) ne javlja nedeljama ni na pozive ni na emailove, a niko nije imao na stanju.

Eh moj ti, dugo nisi za Fujitsu botovao, pa te zveknula nostalgija na zlatno doba Fujitsu foruma? Znas ti jako dobro koliko njih se na Lucu zalilo, sto na smrad, sto na pokvaren poklopac, sto na skripanje spoljasnje jedinice...a mozda sam ja iz dosade kvario deo po deo na klimi od 100k, mozda si me totalno provalio.
I ne, ja sam zlonameran, volim da ko god za nesto botuje, malo prokipi od muke.

Ugrađuje ih Daikin. Sve to zavisi od raspona temperature i od raspona snage koja je potrebna. Po meni u glibalu je najbolja varijanta dvostruki rotacioni kompresor. Ali takav ne ide u manje klime (po snazi). Imam ga u 12LT i u 18KMTA. Za grejanje velikom snagom na niskim temperaturama je najbolji dvostruko rotacioni dvostepeni kompresor. Mala svi ti multi-stage troše malko više na parcijalnom opterećenju, u odnosu na single-stage. Dakle za male klime single rotacioni, za veće dvostruko rotacioni, za veliku zimu dvostruko rotacioni dvostepeni, a za uži raspon snage uz dobru efikasnost na parcijalnom opterećenju skrol kompresor je nenadhebiv. To je neko moje skromni zapažanje. E sad,, kompresor je samo deo sistema, ima tu još elemenata, pa krajnji proizvod ne možemo posmatrati samo po kompresoru

Za manje para ASYG18KMTE ima veću snagu i bolju efikasnost. A za kusur bih kupio Šaomi prečistač vazduha. U odnosu na te "džidža-bidže" na klimama, poseban zaista prečistač radi posao

Evo ja imam 12LU od 2013 godine i mogu reći da problem s podizanjem panela nisam imao, a ovaj snimak koji si ti okačio se dešavao ali samo u situaciji kad ne zatvorim panel kako treba nakon otvaranja, jer taj panel ima tri žabice tj mesta za zatvaranje i ako tu srednju ne stisneš tj ne zaključaš ga kako treba onda preskače kao kod tebe na snimku, spustim ga dole, stisnem sredinu da škljocne i sve top.

Sam zupčanik mi nije otišao ali je prošle godine bio serviser i dao mi ga je da imam za nedaj bože jer se to dešavalo kao kvar i to kao jeste boljka kod LU.

Menjao sam motor spoljnog ventilatora jer je ležaj otišao, no misljenja sam da sam sam kriv za to i koštalo me je 100e. A jedina stvar koja je po meni problematična kod 12LU je to što se brzo usmrdi u režimu hlađenja, ma šta god uradio u roku od max 2 nedelje ona počne da se oseća. Tačnije u samom radu se to toliko i ne oseća, oseti se kad je upalim dok ne ohladi izmenjivač i nakon gašenja klime kad je stavim na fan tj sušenje.

Sve ostalo, hlađenje, grejanje, modulacija, održavanje zadate temp na auto fan, ma sve je savršeno.

Pogodio ti se prostor koji odgovara radu te klime, meni u 19m2 precesto preslabo hladi da bi ubila smrad i onda krene i tokom rada da izbacuje vonj.
Secam se da imas jako dobro ususkan stan od oko 40m2 i da sve ta klima odradjuje.

Problem sa poklopcem nije nepravilno zatvaranje poklopca i moja nemogucnost da kliknem 3 zabice, za to bi nakon 6 godina i preko 100 zatvaranja poklopca vec morao da budem na specijalnoj dijagnozi.
Iz ACS servisa su takodje dosli i zamenili taj tockic, pa onda nakon paljenja ostali malo iznenadjeni da preskace, sto govori da je problem do samog motora za podizanje poklopca.

Ma dok me je bilo bio sam svuda ali brate smorilo me više, pravo pitanje je kako tebe nije 😁

Od kad me nema skoro svi modeli klima su se promeni pa ti vidi. Sad ja dolazim po savete 😝

Treba mi inverter za grejanje (mada više dogrevanje jer za neke jače minuse imam i peć na drva) - dnevna soba+kuhinja oko 40 kvadrata. Izbor mi je otišao definitivno u smeru Japanaca i za sada je nešto od ove 3:

1. Daikin FTXB35C
2. Daikin FTXC35D (kolika je uopšte razlika izmedju ove 2 klime, cenovno je oko 10k?)
3. Fujitsu 12LMCE

Prva je nešto jeftinija, druge 2 u istom rangu koliko sam video po netu. Ne rekoh 12-ica je u pitanju sve 3 klime.
Hvala unapred na preporukama.

Ako ti treba samo za dogrevanje, umesto 12LMCE bolje gledaj 12KMCE, ima niži minimum, pa će ređe da se pali/gasi.

Pozdrav svima,
detaljno sam iscitao vas forum i ispratio sta se prodaje od inverter klima uredjaja, pogledao youtube rasklapanja raznih modela…Jedno dva meseca se bavim time u slobodno vreme.

Potrebna mi je inverter klima za prvenstveno hladjenje i dogrevanje u prelaznom poeriodu. Stan sa centralnim grejanjem verovatno losa izolacija i stolarija, sto nije ni bitno toliko jer, posto sam pusac, cesto luftiram (otvoren mali prozor ili vrata od terase). Volim da je u sobi hladnije, vrv 2-3 C manje nego sto je uobicajeno. Nocu da se pokrijem cebencetom (vazi i kad su tropske noci i dani). Mali prozor je uvek na kant otvoren, a ponekad i sirom (nocu sve zatvoreno).

Postojeca On OFF VIVAX 12ica klima mi je nonstop bila ukljucena i mislim da nije postizala 22C tokom dana, tj 19C tokom noci.

Ne koristim klimu bas na uobicajeni nacin pa imajte to u vidu kad dajete komentare i sugestije, s tim u vezi da li mi treba 12BTU ili 18BTU, ili je bitnja jacina izduva.
Ako ce ko orkan 5 min da ohladi i postigne 20C pa posle natenane da radi, to mi je ok. S tim u vezi ako je klima BTU18 a ukljuci joj se rezim stednje, jel se onda ponasa kao 12ica?

Bitne stavke:
- da brzo ohladi prostoriju po povratku ( citao sam par komentara gde kazu, mislio sam da klima ne radi, ceo dan je radila ali nije ohladila, ali onda je sutra sve bilo super .. modulirala je na… itd. Znaci ako odmah ne ohladi racuna se da ne radi.
U rezimu hladjenja da:
- Ili da duva direktno na dole uz zid (bas uz zid, znaci ne ukoso dole, nego na dole) i tu postavku krilaca da ne menja, jer kod ove VIVAX, taman namestimo da gostima ne duva u glavu ladno i ona to sama promeni posle 15min… mora stalno da se namesta.
Ili da duva u plafon koso na gore, to vrv jos nisu smislili…. TOSHIBA SHORAI EGDE mi deluje kao takva, al sumnjam da to radi bas u praksi.
  • iskljucuje se kad nema nikog u sobi (pozeljno)
  • da nije bucna jer spavam u toj prostoriji
  • da spoljna nije bucna jer je komsija vec lupao u radijator, pa i njega da obradujem…(prioritet je da unutrasnja nije bucna)
  • uklanjaju li efikasno i brzo duvanski dim klime (mislim na one sa izvikanim filterima) tipa HAIER JADE, DAISEKAI, Plazma filteri kod MITSU i DAIKIN?
  • da se samocisti, ne ubudjava, ne smrdi…..itd

Cena utice na izbor, ali nije presudan faktor.

Molim vas za sugestije i predloge.

Prilozi

• Stan.jpg
    Stan.jpg
    235.6 KB · Pregleda: 72
1. Kolika je kvadratura koju ces da hladis?
2. Ako je napolju 40 stepeni, a unutra 30 nijedna klima ti nece ohladiti za 5 minuta, pa ni nekad ni za 20( zavisi od kvadrature).
3. 18 moze da zavrsi posao, ali ona duva, nemoguce je izbjeci, dok 12 moze. 18 ima veci izduv i bolje mijesa vazduh, ali ako oces da je neosjecas onda mora 12. Ne znam postoji li Midea breezeles 18, ali ona mora dostici zadatu temperaturu da bi presla u taj rezim(koliko sam shvatio njene korisnike)

tim u vezi ako je klima BTU18 a ukljuci joj se rezim stednje, jel se onda ponasa kao 12ica?
Ne funkcionise to tako, kao sto mislis😄
4. U rezimu hladnjenja bolje je baduva sto vise gore da bi ohladila topao vazduh, jos jedna klima koja bije ka dolje je LMCE.
5.
Postojeca On OFF VIVAX 12ica klima mi je nonstop bila ukljucena i mislim da nije postizala 22C tokom dana, tj 19C tokom noci.
Rezim hladjenja ili dogrijevanja, jer ako je je stara on/off klima mogla spustiti kad su najvece vrucine na 22, onda ce moci i inverter klima, a ako je dogrijevanje onda je druga prica
6. Sto se tice uklanjanja duvanskog dima najbolja opcija je preciscivac vazduha, sve ostalo uopste nije efikasno.
7. Da bi izbjegao duvanje, ako je moguce da se promijeni mjesto klimi, jer na trenutnoj poziciji mora da duva u pravcu koji si obiljezio. Ja bih je pomjerio iznad TV-a(zid gdje su slike), naravno ako je moguce uz uslov da na taj nacin moze i ostatak stana hladiti, a ako ostatak stana ne predstavlja problem, onda razmisliti i o toj opciji

1. Kolika je kvadratura koju ces da hladis?
5x5 m minus terasa.. to sto se vidi na fotki
2. Ako je napolju 40 stepeni, a unutra 30 nijedna klima ti nece ohladiti za 5 minuta, pa ni nekad ni za 20( zavisi od kvadrature).
neke komentare sam citao gde kaze tek sutra mu ohladilo... a meni je 20-30 min ok

3. 18 moze da zavrsi posao, ali ona duva, nemoguce je izbjeci, dok 12 moze. 18 ima veci izduv i bolje mijesa vazduh, ali ako oces da je neosjecas onda mora 12. Ne znam postoji li Midea breezeles 18, ali ona mora dostici zadatu temperaturu da bi presla u taj rezim(koliko sam shvatio njene korisnike)
ima midea breeezles E i 12 i 18, ona S ima samo 12

Ne funkcionise to tako, kao sto mislis😄
da preformulisem, 18 radi jako kad treba a onda moze da radi isto slabo kao 12ica.. vrv sa vecim nekim minimalnim utroskom?

4. U rezimu hladnjenja bolje je baduva sto vise gore da bi ohladila topao vazduh, jos jedna klima koja bije ka dolje je LMCE.
Bolje kad si profi, meni je bolje da na dole duva jako pa je onda uopste ni ne primetim da radi .... Fujitsu, Mitsu... mogu na pola sata da se nameste da duvaju hladno na dole a onda se krilca pomere sama u neki drugi polozaj (citao sam koristicka uputstva). Al reko dal jos neko zna nesto u vezi toga.. Po video reviewima bih rekao da DAISEKAI, SHORAI EDGE def duvaju na dole..al dal ostanu krilca u toj poziciji ne znam....

5.Rezim hladjenja ili dogrijevanja, jer ako je je stara on/off klima mogla spustiti kad su najvece vrucine na 22, onda ce moci i inverter klima, a ako je dogrijevanje onda je druga prica
Dogrevanje nije prioritet toliki
6. Sto se tice uklanjanja duvanskog dima najbolja opcija je preciscivac vazduha, sve ostalo uopste nije efikasno.
7. Da bi izbjegao duvanje, ako je moguce da se promijeni mjesto klimi, jer na trenutnoj poziciji mora da duva u pravcu koji si obiljezio. Ja bih je pomjerio iznad TV-a(zid gdje su slike), naravno ako je moguce uz uslov da na taj nacin moze i ostatak stana hladiti, a ako ostatak stana ne predstavlja problem, onda razmisliti i o toj opciji
Ova pozicija je fiksna, jer desni prozor ide do zida, morala bi instalacija kroz staklo ili ram prozora da ide.....

5x5 m minus terasa
20 kvadrata, 18-ka se moze se odmah otpisati
neke komentare sam citao gde kaze tek sutra mu ohladilo...
Vjerovatno sto hladi citav stan. Sa japancem se pogrijesiti ne moze
duvaju na dole..al dal ostanu krilca u toj poziciji ne znam....
Na svakoj mojoj klimi koju imam krilca ostaju u polozaju koji si zadao, uopste mi nije jasno sta to Vivax pokusava da radi
Dogrevanje nije prioritet toliki
Pitao sam radi postizanja temperature, jer naravno da treba duze da radi da postigla tih prijatnih 20 stepeni, ali kvadratura nije velika, ali opet se ne nadaj da ce odmah spustiti sa 30 na 20 stepeni, posto mora i vlagu da ukloni, ali ako je uspijevala on-off zasto ne bi moga i inverter.

Nazad
Vrh Dno