Ja sam tako isto mislio icu ponekada pa sam sada tamo svaki vikend, slobodan dan, ferije itd. Sa druge strane neznas ni kakve ce zime biti ubuduce.. Kad je unutra toplo i zime su ljepe na vikendici. Mada kako god okrenes sve se okrece oko buzeta koliko si u mogucnosti da platis. Mislim da bi dobio preciznije preporuke sta da uzmes.Uh, koliko odgovora, hvala ljudi . Izolaciju sada neću stavljati, u donjem delu su fasadni zidovi, puna opeka+kamen ~45cm, gore puna opeka+malter 30cm , u svakom slučaju to nije tema, radiću to kad budem radio komplet renoviranje, a to je ukidanje spoljnog stepeništa, promena krovnog pokrivača i pretvaranje negrejanog tavanskog prostora u grejani, i svašta još nešto, o tom potom.
Ja hoću da tamo odem 2 ili 3 puta mesečno na vikend, zime su 80tih i 90tih bile oštre, više nisu toliko tragične ali ume da udari -15ºC, svakako neću ići tamo kad je baš toliko hladno.
Da rezimiram i uprostim, hoću da grejem prostor na npr. 14ºC konstantno tokom zime, i da dan ranije u četvrtak uveče pustim na 23-24-25 i kad dođem uđem u relativno toplu kuću.
Koju klimu mi preporučujete, osim preporuke koju je dao Xepoj, da ipak imam još neku opciju. Hvala!
Ja bih radije uzeo Amber Ultra 18k. Jaci izduv i dosta jaca klima.Pitam ovo da bih eventualno dobio neki savet:
da li se sala za košarku dimenzija 12 x 25 x 6,5 visina (oko 2000 m3) može zagrejati sa 4 klima uređaja Fujitsu DC inverter ASYG 24 LFC (ili nekim drugim modelom)?
Sala je neizolovana i ima dosta staklenih površina.
Za vikendicu neki Japanac ili Gree Amber premium 12 btu. Neko održavanje temperature da se upali i dva dana pred polazak da se pojaca da bi bilo toplo. Za vikendicu su najbolja drva kamin ili nešto drugo da se ne lazemoHoću u vikendici da ugradim 2 klime za grejanje, dva odvojena prostora su 35m² i 40m², čista visina prostora je 250cm, znači relativno mala zapermina. Debeli zidovi, dupli drveni prozori i naravno nema izolacije. Vikendica je na oko 350m nadmorske visine na obroncima Rudnika. Naravno hoću da je palim preko neta, ali na dva mesta sam čuo da je bolje da grejem prostor konstantno, navodno postoje neke klime koje mogu da održavaju temepraturu prostorije na 12-14ºC, a ako to ne radim neću moći ni da startujem klimu kad zagudi. Da li neko ima iskustva sa ovim što sam napisao?
Joj brate, ne staj mi na živu ranu 🥹. Ali srećom na Mitsubišijev rad (duvanje) gospođa nema primedbi. Doduše kad krene da suče na duvanje Fujitsua ja samo pomenem da sam nešto razmišljao da vratim peć na drva al da ne znam kako bi se uklopili jer ja sam samo noćom kući pa bi ona morala da služi peć. Uglavnom se tu diskusija na neki čudan način završava....Vecinom su zene problem, gdje god da klima stoj, uvjek smeta 😉🙈
Hvala za predlog. Što se tiče drva, sve je to lepo i romantično, ali leti napolje posle 60 godina iz kuće a nakom mojih 20 godina iskustva drndanja sa istima.Za vikendicu neki Japanac ili Gree Amber premium 12 btu. Neko održavanje temperature da se upali i dva dana pred polazak da se pojaca da bi bilo toplo. Za vikendicu su najbolja drva kamin ili nešto drugo da se ne lazemo
Kako se pokazala na grejanju to me interesujeMidea... lako je rasklopiti za servis i čišćenje..
Zamenjen lezaj turbine koji sam morao da narucim iz inostranstva, jer se Viacom(uvoznik Fujitsua) ne javlja nedeljama ni na pozive ni na emailove, a niko nije imao na stanju.
Eh moj ti, dugo nisi za Fujitsu botovao, pa te zveknula nostalgija na zlatno doba Fujitsu foruma? Znas ti jako dobro koliko njih se na Lucu zalilo, sto na smrad, sto na pokvaren poklopac, sto na skripanje spoljasnje jedinice...a mozda sam ja iz dosade kvario deo po deo na klimi od 100k, mozda si me totalno provalio.
I ne, ja sam zlonameran, volim da ko god za nesto botuje, malo prokipi od muke.
Ugrađuje ih Daikin. Sve to zavisi od raspona temperature i od raspona snage koja je potrebna. Po meni u glibalu je najbolja varijanta dvostruki rotacioni kompresor. Ali takav ne ide u manje klime (po snazi). Imam ga u 12LT i u 18KMTA. Za grejanje velikom snagom na niskim temperaturama je najbolji dvostruko rotacioni dvostepeni kompresor. Mala svi ti multi-stage troše malko više na parcijalnom opterećenju, u odnosu na single-stage. Dakle za male klime single rotacioni, za veće dvostruko rotacioni, za veliku zimu dvostruko rotacioni dvostepeni, a za uži raspon snage uz dobru efikasnost na parcijalnom opterećenju skrol kompresor je nenadhebiv. To je neko moje skromni zapažanje. E sad,, kompresor je samo deo sistema, ima tu još elemenata, pa krajnji proizvod ne možemo posmatrati samo po kompresoru
Za manje para ASYG18KMTE ima veću snagu i bolju efikasnost. A za kusur bih kupio Šaomi prečistač vazduha. U odnosu na te "džidža-bidže" na klimama, poseban zaista prečistač radi posao
Gde si bre Nexteen, od kako su te spetljale one silne žene na Ana forumu nema te na Benču 😂Ma znam da je to točkića jer mi je i Dule to rekao, dešava se ali eto meni srećom nije.
Grejem 48m2 sa tom klimom.
Ne funkcionise to tako, kao sto mislis😄tim u vezi ako je klima BTU18 a ukljuci joj se rezim stednje, jel se onda ponasa kao 12ica?
Rezim hladjenja ili dogrijevanja, jer ako je je stara on/off klima mogla spustiti kad su najvece vrucine na 22, onda ce moci i inverter klima, a ako je dogrijevanje onda je druga pricaPostojeca On OFF VIVAX 12ica klima mi je nonstop bila ukljucena i mislim da nije postizala 22C tokom dana, tj 19C tokom noci.
Ali zato UJ 22,5 kg pa ti vidi !Potsetilo me sto nasao brat onu sto greje do -35°C.Obratite paznju na kilaze jedinica. Nasi ozbiljni biznismeni.Kao da prodaju pasulj na pijaci 😂Pogledajte prilog 464786
5x5 m minus terasa.. to sto se vidi na fotki1. Kolika je kvadratura koju ces da hladis?
neke komentare sam citao gde kaze tek sutra mu ohladilo... a meni je 20-30 min ok2. Ako je napolju 40 stepeni, a unutra 30 nijedna klima ti nece ohladiti za 5 minuta, pa ni nekad ni za 20( zavisi od kvadrature).
ima midea breeezles E i 12 i 18, ona S ima samo 123. 18 moze da zavrsi posao, ali ona duva, nemoguce je izbjeci, dok 12 moze. 18 ima veci izduv i bolje mijesa vazduh, ali ako oces da je neosjecas onda mora 12. Ne znam postoji li Midea breezeles 18, ali ona mora dostici zadatu temperaturu da bi presla u taj rezim(koliko sam shvatio njene korisnike)
da preformulisem, 18 radi jako kad treba a onda moze da radi isto slabo kao 12ica.. vrv sa vecim nekim minimalnim utroskom?Ne funkcionise to tako, kao sto mislis😄
Bolje kad si profi, meni je bolje da na dole duva jako pa je onda uopste ni ne primetim da radi .... Fujitsu, Mitsu... mogu na pola sata da se nameste da duvaju hladno na dole a onda se krilca pomere sama u neki drugi polozaj (citao sam koristicka uputstva). Al reko dal jos neko zna nesto u vezi toga.. Po video reviewima bih rekao da DAISEKAI, SHORAI EDGE def duvaju na dole..al dal ostanu krilca u toj poziciji ne znam....4. U rezimu hladnjenja bolje je baduva sto vise gore da bi ohladila topao vazduh, jos jedna klima koja bije ka dolje je LMCE.
Dogrevanje nije prioritet toliki5.Rezim hladjenja ili dogrijevanja, jer ako je je stara on/off klima mogla spustiti kad su najvece vrucine na 22, onda ce moci i inverter klima, a ako je dogrijevanje onda je druga prica
Ova pozicija je fiksna, jer desni prozor ide do zida, morala bi instalacija kroz staklo ili ram prozora da ide.....6. Sto se tice uklanjanja duvanskog dima najbolja opcija je preciscivac vazduha, sve ostalo uopste nije efikasno.
7. Da bi izbjegao duvanje, ako je moguce da se promijeni mjesto klimi, jer na trenutnoj poziciji mora da duva u pravcu koji si obiljezio. Ja bih je pomjerio iznad TV-a(zid gdje su slike), naravno ako je moguce uz uslov da na taj nacin moze i ostatak stana hladiti, a ako ostatak stana ne predstavlja problem, onda razmisliti i o toj opciji
20 kvadrata, 18-ka se moze se odmah otpisati5x5 m minus terasa
Vjerovatno sto hladi citav stan. Sa japancem se pogrijesiti ne mozeneke komentare sam citao gde kaze tek sutra mu ohladilo...
Na svakoj mojoj klimi koju imam krilca ostaju u polozaju koji si zadao, uopste mi nije jasno sta to Vivax pokusava da radiduvaju na dole..al dal ostanu krilca u toj poziciji ne znam....
Pitao sam radi postizanja temperature, jer naravno da treba duze da radi da postigla tih prijatnih 20 stepeni, ali kvadratura nije velika, ali opet se ne nadaj da ce odmah spustiti sa 30 na 20 stepeni, posto mora i vlagu da ukloni, ali ako je uspijevala on-off zasto ne bi moga i inverter.Dogrevanje nije prioritet toliki
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari